Дали ги сакате поповите?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги сакате поповите?

• ДА

Гласови: 34 24,3%
  • НЕ

Гласови: 106 75,7%

• Вкупно гласачи
    140
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
'не му ја врзувај устата на вол кога оре'
'Оној кој го проповеда Евенгелието, треба и да живее од Евангелието'

Јас живеам од тој повик и немам НИКАКВИ споредни активности.

'БЕСПЛАТНО примивте, БЕСПЛАТНО давајте'

Ако поповите не сакаатт луѓето да ги ПЛУКАТ, тогаш решението им е следното:
луѓето нека и плаќаат на МПЦ, а МПЦ нека му дава плата на попот

Па во МПЦ има и таква идеја..ама проблемот е во тоа што и тогаш ќе има незадоволници меѓу луѓето а поповите ќе бидат уште понамразени. Вака, барем ќе одработат некоја треба, ќе ја наплата и ќе има од што да преживеат.
Идејата е секој граѓанин да плаќа одреден данок а од него да се финансира верската заедница на која граѓанинот и припаѓа. Тековно, дел од свештенството се финансира од МПЦ од парите кои верниците ги остават по храмовите.

e taka crkovniot zakon e duhoven,zato to cuvaj si go za tebe,a ne da navredvis.pomina vremeto ko se ziveelo po zakonite na crkvata.ako sakam nemat da se vencam vo crkva i aj reci mi deka ziveam vo blud.ke te tuzam za navreda,to ti e od zakonite so trebit da gi pocituvas(moras).a duhovniot cuvaj si go za tebe

e taka crkovniot zakon e duhoven,zato to cuvaj si go za tebe,a ne da navredvis.pomina vremeto ko se ziveelo po zakonite na crkvata.ako sakam nemat da se vencam vo crkva i aj reci mi deka ziveam vo blud.ke te tuzam za navreda,to ti e od zakonite so trebit da gi pocituvas(moras).a duhovniot cuvaj si go za tebe

Што се оденсува до мене-прави како што ти одговара..,затоа и постои слободата на избор: или е добро или е зло. Трето-немет!

Што се оденсува до мене-прави како што ти одговара..,затоа и постои слободата на избор: или е добро или е зло. Трето-немет!
ako e sloboda na izbor nemat so ti da odlucvis so e dobro a so zlo

Како што знам,блуд е неморално однесување и најчесто се поситоветува со проституција,алкохолизам,инцест....
Каков блуд би направиле двајца луге,ако живеат долги години во хармонија и љубов?Не ми е јасно?
Само затоа што не се венчани,не значи дека се некакви огромни грешници.

Во случајов (не е битно колку е проетпоставен) блудот се состои во тоа што сопружниците имаат телесна блискот во ЗАЕДНИЦА која НЕ Е БЛАГОСЛОВЕНА. Така, таа заедница формално се нарекува брак, ама суштински е ОТВОРЕНА за своеглаво однесување кое не ПОЧИТУВА брачен ред кој православната Црква го огредува за сопружниците.
Божјите заповеди се духвни и етички а не ЕМОТИВНИ категории. Позитивната емоција во бракот НЕ ГО ПОКРИВА и гревото во бракот. Бракот не треба да биде параван за секакво неразумно одбнесување помеѓу сопружниците а упште помалку да биде ПАРАВАН за разврат.
Православните верници треба да имаат СИЛНА свесност за својата грешност без притоа да се споредуваат со грешноста од другите луѓе (независно дали другите веруваат или не веруваат).

ako e sloboda na izbor nemat so ti da odlucvis so e dobro a so zlo

Што е добро а што е зло, не одредувам ЈАС, туку тоа го одреди Сам Бог во Неговите Заповеди. Таму е кратко и јасно опишано и доброто и злото. А тие заповеди ќе постоеја дури и јас да не постоев на Земјава.

Во случајов (не е битно колку е проетпоставен) блудот се состои во тоа што сопружниците имаат телесна блискот во ЗАЕДНИЦА која НЕ Е БЛАГОСЛОВЕНА. Така, таа заедница формално се нарекува брак, ама суштински е ОТВОРЕНА за своеглаво однесување кое не ПОЧИТУВА брачен ред кој православната Црква го огредува за сопружниците.
Божјите заповеди се духвни и етички а не ЕМОТИВНИ категории. Позитивната емоција во бракот НЕ ГО ПОКРИВА и гревото во бракот. Бракот не треба да биде параван за секакво неразумно одбнесување помеѓу сопружниците а упште помалку да биде ПАРАВАН за разврат.
Православните верници треба да имаат СИЛНА свесност за својата грешност без притоа да се споредуваат со грешноста од другите луѓе (независно дали другите веруваат или не веруваат).
Бла,бла,бла...како и обично.
Ако се во благословен брак,не значи дека едниот од сопружниците нема да биде неверен.Не значи дека ке си го сакаат детето,или пак дека ке бидат добри родители.
И којa е Православната Црква да одредува било што за сопружниците или за било кои луге?
Цело време трубиш нешто за слободна волја.Кај ти е тука слободната волја,не ми е јасно.Слободна волја значи дека ако сакаат,ке се венчаат во црква,ако не-нема да се венчаат.И крај.Нема што да се одредува од никаква црква.Лугето имаат право да одлучат дали ке живеат во благословена брачна заедница,или не.
Што ако немаат пари за венчавка...ако немаат пари воопшто?И тогаш прават грев?
Што ако немаат пари да им платат на поповите за да изведат некаква смрдлива традиција?Грешници се поради тоа,и ке одат директно во пеколот поради нешто над кое тие немале никакво влијание.
И на крај,никаде немам видено божја заповед која вели дека лугето треба да се венчаваат.

Ги мразам до дното на душата...

Поп-најголем криминалец

А бе ова форумов бил полн со поп-мразачи...:toe:

Личното искуство не` натерало да ги мразиме. Дури и за помени, ќе каже 2 речници и тоа ќе ги каже како станат од спиење и Оп ајде тетке 200 денари вади.
Не само ова, каков поп е тој што народот нема пари леб да купи, а тој се вози во Мерцедес С класа?

Pa trakaloto se vrte ..

edno vreme ve "sakavme" posto ako ne ve sakaavme ke gorevme ...

sega e podrugo , narodot si dobi svoj karakter ( barem poveketo ) , i so ke ve sakame , so pravete za da ve sakame ??

Личното искуство не` натерало да ги мразиме. Дури и за помени, ќе каже 2 речници и тоа ќе ги каже како станат од спиење и Оп ајде тетке 200 денари вади.
Не само ова, каков поп е тој што народот нема пари леб да купи, а тој се вози во Мерцедес С класа?

Хмммм...еве уште еден кој го ГЛЕДА она кое го ЗАМИСЛИЛ во главата. Ај посочи ЕДЕН пример кој ти ЛИЧНО го знаеш а кој вози Мерцедес, Можеш?

Мики1 не зезај. Ти можеби не знаеш некој поп што вози мерцедес, јас знам барем 5.

И не само тоа. Што се деси со тој дидата нашиот поп? Требаше да помини да освети вода. Помина во долното маало (чикмаче), кај нас погоре не се качи. Останавме 3 куќи годинава без вода за велигден. И ајде сега што да си мислиме? Нормално, си изваде дневницата за денеска, и му ја дувна. Морало кај сите да се помини, како ми не :)

Хмммм...еве уште еден кој го ГЛЕДА она кое го ЗАМИСЛИЛ во главата. Ај посочи ЕДЕН пример кој ти ЛИЧНО го знаеш а кој вози Мерцедес, Можеш?

Агата Ангел што вози?И уште два попа од Штип што јас ги имам видено,а за во Скопје не ги знам по имиња.

Мики1 не зезај. Ти можеби не знаеш некој поп што вози мерцедес, јас знам барем 5.

И не само тоа. Што се деси со тој дидата нашиот поп? Требаше да помини да освети вода. Помина во долното маало (чикмаче), кај нас погоре не се качи. Останавме 3 куќи годинава без вода за велигден. И ајде сега што да си мислиме? Нормално, си изваде дневницата за денеска, и му ја дувна. Морало кај сите да се помини, како ми не :)

Одлично! Па тоа значи дека ВИЕ добро ги плаќате поповите! Па кој ви е сега крив за тоа што возат „мерцедеси„?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom