Крај на нафтата, крај на светот -- за 10-15 години?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Цената на нафтата денес - $140 за барел.

Аналитичар на Morgan Stalney прогнозира до 4. јули - $150. Ќе паркира народов колите тро ако трендот продолжи вака.

http://www.breitbart.com/article.php?id=D914P4GO2&show_article=1

Еден познат ми вели, во Македонија не се ни чувствуваат вакви работи - покачувањата на цената на бензинот и слични дешавки. Навикнат народ на ембарга, блокади.

Ме интересира, чувствувате ли некакви промени или многу повеќе треба да се покачи бензинот за да има реакции во Македонија?

Мисирков, деновиве во Македонија бензинот стигна до 74.5 денари а дизелот 74 денари литар. Колку за споредба, лани истово време бензинот беше 67 денари и се сметаше дека цената е неверојатно висока. Дизелот на пример беше едвај 55 ако се сеќавам добро.

Прв пат во Македонија разликата дизел/бензин да биде толку мала, а и на моменти дизелот е поскап. Секогаш дизелот бил барем 15-20-25 денари поефтин од бензинот, во зависност од периодот.

Сепак, на патиштава има повеќе коли него било кога. Се поголеми гужви на регионални патишта, споредни, автопати...И сите возат горе-долу сами или со уште еден сопатник во автомобил.

Бензинските станици велат дека се точи бензин повеќе отколку претходно. Бројот на нови автомобили на годишно ниво е најголем во 18 години независност. Исто да не заборавам бројот на скутери и моторчиња и зголемен за којзнае колку стотици пати. Ефтините кинески производи буквално ги моторизираа младите.

Засега се нема абер да се намали или барем да се рационализира потрошувачката (carpooling, јавен превоз).

Сега се сетив. Сигурен сум дека го имаш видено постеров. :)

Ride_with_hitler.jpg

Цената на нафтата денес - $140 за барел.

Аналитичар на Morgan Stalney прогнозира до 4. јули - $150. Ќе паркира народов колите тро ако трендот продолжи вака.

http://www.breitbart.com/article.php?id=D914P4GO2&show_article=1

Еден познат ми вели, во Македонија не се ни чувствуваат вакви работи - покачувањата на цената на бензинот и слични дешавки. Навикнат народ на ембарга, блокади.

Ме интересира, чувствувате ли некакви промени или многу повеќе треба да се покачи бензинот за да има реакции во Македонија?

Ја чувствувам стрелката од резервоарот, порано за 1000 ден. се полнеше пола, сега одвај третина. И БОЛИИИИИ !!!!!!

Абе и ако е крај на светот за 10 години, нема потреба да им попуштиме на Грциве, мојме дури и на Солун да тргниме, нема шо да изгубиме :pos2: (не може без политика, јбг)

Komentari?
Jas mislam deka veke lugeto stvarno nemaat rabota i si pravat dijagrami i si pretpostavuvaat za kolku godini ke bide kraj na svetot.
Zivi gluposti.
Jas ako sakam sega da mi bide kraj na svetot ke bide nikoj drug ne moze da mi kaze za kolku kako i sto.
Браво, баш така!
Има тема за 2012, сега сте отвориле нова. Аман веќе!

Браво, баш така!
Има тема за 2012, сега сте отвориле нова. Аман веќе!
Еце како се вика темава ?

Одговор: Крај на светот за 10/15 години

Истата е отворена како што гледаш во Свет, случувања и македонска дијаспора и е во директна поврзаност со светските случувања и кризи кои се појавуваат, што значи за актуелни работи а не за шпекулации како што е темата за 2012 во Мистерии и плус 2012 е за само 4 години од сега а не е за 10 или 15, врати се во реалноста.

Koj kraj koj bakraci i 200$ za barel da dojdi pak ke se vozi so ist intezitet. I mesto da turas da recime 500 denari za da pominis 100km ke turas 600. A i sekogas mozi da montiras plinski ured i da vozis za 36den\L.

не заборавај и цената плинот се дига како и на сите други горива....

Koj kraj koj bakraci i 200$ za barel da dojdi pak ke se vozi so ist intezitet. I mesto da turas da recime 500 denari za da pominis 100km ke turas 600. A i sekogas mozi da montiras plinski ured i da vozis za 36den\L.

Сепак, на патиштава има повеќе коли него било кога. Се поголеми гужви на регионални патишта, споредни, автопати...И сите возат горе-долу сами или со уште еден сопатник во автомобил.

Бензинските станици велат дека се точи бензин повеќе отколку претходно. Бројот на нови автомобили на годишно ниво е најголем во 18 години независност. Исто да не заборавам бројот на скутери и моторчиња и зголемен за којзнае колку стотици пати. Ефтините кинески производи буквално ги моторизираа младите.

Засега се нема абер да се намали или барем да се рационализира потрошувачката (carpooling, јавен превоз).

Канал 5 велат денес “Македонските граѓани во шок’’ од новите поскапувања на бензинот.

Според вас, не е вистинитаа оваа констатација?

Канал 5 велат денес “Македонските граѓани во шок’’ од новите поскапувања на бензинот.

Според вас, не е вистинитаа оваа констатација?

Нема везе, све поише се вози и све поише има гужва по улиците... и то. hehe:

Но до кога?

Гаспром најави цената да рипне до $250 до крајот на 2008ма, а цената на гасот веројатно ќе се зголеми трипати.

Ќе има бунт, америте сами ќе завојуваат, имало големи незадоволства цената од 4 долари за галон им била превисока, крадењето на гориво станувало позачестено...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom