Ладнокрвност

• Креатор на темата Креатор на темата Goddess of Chaos
  • Време на започнување Време на започнување
Ја има и кај најблиските...понекогаш е доволно да бидеш ладнокрвен!Ладнокрвна сум во поголем дел од денот за да си ја прикријам маката или среќата од поширокиот круг на луѓе кои не ми се блиски и несакам да го знаат мојот приватен живот,а ладнокрвна кон дечко ми конкретно сум кога несакам да допре до мене со било каков муабет и со тоа да сфати дека неможе мисловно да ме порази,не дека не постои емоција...таа е тука,само претворена во оружје:wink:

Посакувам да бев ладнокрвна личност, да гледав и на лошите и на добрите работи со помалку емоции но ете не можам, тоа е некоја виша сила, така сум родена. Пречувствителна личност сум, нешто да не тргне како што треба, паѓам во депресија, плачам, викам. Понекогаш мајка ми и тако ми ми викаат дека не сум нормална... Изгледа навистина не сум. Ладнокрвноста е ,,златна,, особина според мене. Браво за тие луѓе што ја поседуваат оваа особина.

Ладнокрвноста може да се научи и по потреба да се применува. Некогаш треба да се биде ладнокрвен а некогаш импулсивен зависно од личноста и ситуацијата.

a kako moze da se izleci, da se izgubi ..... moze nekako ??
Mnogu mi smeta .

Jas sebesi se smetam za mnogu ladnokrvna licnost i mislam deka ladnokrvnosta ne e gluma tuku e osobina na covek koja ili ja poseduva ili ne t.e ja poseduva vo pogoleme ili pomela mera ili voopsto ne ja poseduva.Ne mozes da kazis deka toa e gluma zatoa sto ladnokrvnosta ne moze da se izglumi od prosta pricina sto vo daden realen moment ,vo nekoja slucka sto navistina se slucuva ladnokrvniot covek ostanuva smiren(ladnokrven)no dokolku toj covek ne e takov toj toa ne moze da go odglumi zatoa sto ne e takov.Ladnokrvnosta isto taka se narekuva i hrabrost zatoa sto vo dadena losa situacija takvite luge ne reagiraat panicno kako sto bi reagiral nekoj koj ne ja poseduva taa osobina.Isto taka mislam deka covek koj e ladnokrven e ladnokrven vo sekakva situacija bez razlika dali se raboti sa losa situiacija ili moment vo koj ne treba panika ili se raboti za pozitivna situacija(na primer dobivka na lotarija),znaci ladnokrvnosta ne moze da se izglumi zatoa sto covek se karakterizira deka e ladnokrven vo sekoe pole od zivotot a ne samo vo dadeni momenti koga e podgotven za sluckata ili nastanot tuku i vo momentite i sluckite koi se slucuvaat neocekuvano i naednas.

Јас сум ладнокрвна и цинична личност ... во секој смисол( да не заборавиме во секој закон има дупки ( слаби точки)) не ми смета воопшто мојата ладнокрвност и циничност бидеќи луѓето што ме опкружуваат го имаат сватено тоа и колку што забележувам не му пречи. Инаку ладнокрвноста на вистине е еден видн оруже за борба за опстанок во општеството, дури ја сметам и за доблест до некој степен. Али сепак со оние што многу ми значат ( слабите точки ) сум премногу емотивен. Ако некој не е ладнокрвен мислам дека нему во ова општество буквало ќе му се качат на глава... Имам конкретен пример сестрами која сака да му удоволи на сите и на крајот пак е таја крива за се има повеќе грижи од мене, дури и нејзините грижи се јавуваат во облик на депресии. За тоа препорачувам доза ладнокрвност.

Ако под ладнокрвност подразбираме ладна глава при дадени ситуации, тогаш тоа е позитивна особина . Да се сочувствува ама да не се губи глава и ладно да се примат работите ,тогаш и нашето дејствие ќе биде поправилно, исто така мислам дека тоа е особина работите да ги гледаме малку од страна, да не допрат толку до нас за да не повредат туку трезвено да размислиме и да не подлегнеме на предрасудите и нашите перцепции на дадени случувања. Се повеќе се трудам ладнокрвно да гледам на случувањата тоа не значи дека не помагам или не сочувствувам, но му давам реална димензија на проблемот..

Нели ние сме топлокрвни? Или не лажеле у школо...хм, зависи у која ситуација ладнокрвност. Некаде и за нешто можам и цигара да пушам додека се дешава, а за друго цврц :nesvest:

Ладнокрвноста денес е голема помош во животот , луѓето се се повеќе ладнокрвни и без емоции гледајте да бидете вие затоа што "there is no mercy for the weak".

Ладнокрвен, да! Зошто? Затоа што имав потреба, или затоа што мислев дека имам:toe:

Додека растев и се изградував како личност во пубертетски години, имаше некои ситуации каде што паничев како мало дете (а и мал бев), каде што немав самоконтрола и тоа многу ми сметаше. Обично покажуваме преголема емотивност во ситуации кои ни се случуваат за прв пат, па затоа не знаеме како да реагираме. Ако тука се додадат голем број случаи каде што јас сум бил повреден, тоа доведува до потреба на потиснување или блокирање на емоциите. И така во ситуации каде што претходно немав самоконтрола, почнав да ги поттиснувам и скривам емоциите и гледајќи како мојата "ново лице" се однесуваше тогаш, мислев е она правилното. Дека за да опстаниш и успееш во своите цели, мора само така да се однесуваш, дека за ништо не ти е гајле и да ги гледаш само своите интереси. И полека, полека постануваш емотивна хендикепирана личност која не може да почувствува на моменти ама баш ништо.

И како знаеш дека нешто не е во ред со твоите емоции. Во ситуации каде што разумот ти вика дека треба да почувствуваш нешто и сите околи тебе се тажни или среќни, а ти си ладен како камен. Ама, потешкото е да ги вратиш во живот поттиснатите емоции.

ДРугар идеше со една 4 месеца...
Оваа му раскина со зборовите: Идев со тебе заради кладба.
:uvo:

Ладнокрвен, да! Зошто? Затоа што имав потреба, или затоа што мислев дека имам:toe:

Додека растев и се изградував како личност во пубертетски години, имаше некои ситуации каде што паничев како мало дете (а и мал бев), каде што немав самоконтрола и тоа многу ми сметаше. Обично покажуваме преголема емотивност во ситуации кои ни се случуваат за прв пат, па затоа не знаеме како да реагираме. Ако тука се додадат голем број случаи каде што јас сум бил повреден, тоа доведува до потреба на потиснување или блокирање на емоциите. И така во ситуации каде што претходно немав самоконтрола, почнав да ги поттиснувам и скривам емоциите и гледајќи како мојата "ново лице" се однесуваше тогаш, мислев е она правилното. Дека за да опстаниш и успееш во своите цели, мора само така да се однесуваш, дека за ништо не ти е гајле и да ги гледаш само своите интереси. И полека, полека постануваш емотивна хендикепирана личност која не може да почувствува на моменти ама баш ништо.

И како знаеш дека нешто не е во ред со твоите емоции. Во ситуации каде што разумот ти вика дека треба да почувствуваш нешто и сите околи тебе се тажни или среќни, а ти си ладен како камен. Ама, потешкото е да ги вратиш во живот поттиснатите емоции.

Точно, секогаш кога треба да се направи некаков чекор, кога треба да се донесе некаква одлука тоа мора да се направи со ладна глава, а не со вжештена, односно да не дозволиш да надвладеат емоциите со тебе секогаш треба да се користи умот.
Инаку болдираното ми се допаѓа, браво, одлично напишано.Потпис.

ДРугар идеше со една 4 месеца...
Оваа му раскина со зборовите: Идев со тебе заради кладба.
:uvo:
Ауффф боли боли:kesa:, али то до негде е искреност и нема бегање ..

Точно, секогаш кога треба да се направи некаков чекор, кога треба да се донесе некаква одлука тоа мора да се направи со ладна глава, а не со вжештена, односно да не дозволиш да надвладеат емоциите со тебе секогаш треба да се користи умот.
Инаку болдираното ми се допаѓа, браво, одлично напишано.Потпис.
Точно дека некогаш не треба да се мисли со ладна глава, да не се изгуби разумот, но проблемот е со потиснувањето на емоциите во "потребните" случаи и со зголемувањето на тие случаи, ги губиме или потиснуваме емоциите и тие остануваат закопани во нас. А кога ќе ми текне колку сум бил возбуден кога прв пат препишував на тест по физика и колку бев возбуден кога прв пат имав секс и од кога се немам така почувствувано, гледам дека тоа не е правилно. Од една страна добиваш, ама мислам дека повеќе губиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom