Науката, сама по себе, на никому не му донела зло,туку тоа го направила
армијата употребувајќија
науката, НЕ НАУКАТА само по себе.
Науката на никој човек не му нанела зло
, зло му нанеле оние кои ја злоупотребуваат науката, меѓу кои и религијата-христијанството.
Се` околу тебе, што не е природно, е дело на науката.
Кон болтуваното:
- науката, армијата, религијата и сл. се АПСТРАКТНИ поим и а во сите нив работат КОНКРЕТНИ, живи луѓе кои се склони кон злоупотреба на истите...
- значи, некој си таму, неименуван, сепак УКАЖАЛ на неизвесноста и можноста за злоупотреба на научните сознанија...само што христијанството НЕ ЗАБРАНУВА туку УКАЖУВА на тенденциите кон добро или зло. А доброто и злото се основни верски категории. На луѓето е да одберат што ќе прават...
А она кое мене ме „занима„ е да видме што е „потешко„ кај науките: доброто или злото!
Веќе кажав, науката нема направено никакво зло, туку човекот, а не науката, нанесува зло преку науката.
Религијата и науката се стремат кон правење добри дела, но некој може да ја злоупотребува науката, а што е многу потрагилно, може да ја злоупотребува религијата, и да постигне многу поголеми зла.
Ај ти кажими, кои зла се поголеми,
оние што ги направил човекот преку науката ( затебе овие беа направени од науката?), или оние зла кои што ги направил човекот слоупотребивајќија религијата ( вклучувајќиго и христијанството ) ( ако затебе оние зла што ги направил човекот преку науката, се направени од науката, тогаш јас слободно можам да кажам дека злата што ги направил човекот слоупотребувајќија религијата, се зла на религијата, т.е. направени од религијата.. )?
Кои зла се потешки?
А никој неукажал дека религијата, најповече од се, е најдоброто средство за контролирање луѓе, и е најголемото зло...
?