Експлозија на магацин со оружје во Албанија - Случајност или театар?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Go viknale FBI napomos oti e samo "zapalena cigara" od nevnimatelen deminer.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Притворeни првите луѓе на фабриката во Грдец

Притвор на неодредено време му е одреден на Михаил Делѓорѓи, сопственик на фабриката за демонтирање на муниција во Грдец.
Иста мерка е одредена и за директорот на фирмата „Меиуко“ Или Пинари и директорот на фабриката во Грдец Дритан Минџоли.
Јавното обвинителство информираше дека во текот на истрагата приведените изјавиле дека не се чувствуваат виновни и дека го немаат прекршено законот за работа со експлозивни направи.
Во истрагата е утврдено дека од вкупно 150 работници биле пријавени само двајца, односно газдата и директорот на фабриката.
Синоќа албанската телевизија „Топ ченел“ емитуваше разговори со малолетни деца кои работеле во фирмата, кои посведочија дека неосигурените работници, за да ја исполнат нормата, на работа ги носеле и жените и децата.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=90972

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Скандал во Албанија поради трговија со оружје во Грдец
Тирана - Според сведоштва на работници во фабриката за уништување на муниција во Грдец, основната дејност им била нелегална трговија со патрони, пишува албанскиот весник „Шекули“.
Пакувањето и извозот на патроните биле основен дел од дејноста на компанијата. Наутро, повеќе од 50 воени камиони минувале низ Грдец и растоварале муниција во фабриката, а доцна навечер сандаците со патрони биле товарани на камиони со странски регистарски таблички и се упатувале кон пристаништето во Драч. Во фабриката работеле и повеќе од стотина деца.
При експлозијата на склад за оружје на албанската армија во Грдец, на 12 километри од Тирана, на 15 март загинаа 17 лица, а повеќе од 300 беа повредени.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Негде прочитав дека главен на компанијата што работела со експлозивот бил баџанак на Сали Бериша.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ете така, подзабришано...

Значи, Виктор имаше прашање од некој постручен за типот на експлозија... Ајде, Виктор ќе ви објасни најдобро.

ЗАБЕЛЕШКА: СЕКОЈ офтопик, ќе оди јабана, а и ќе банирам многу понетолерантно ко досега.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Значи, барам и се надевам дека ќе се појави некој постручен, или барем некој кој мисли дека е барем малку стручен... да ми објасни што е тоа што експлодираше толку силно.
Сигурен сум дека обично оружје не може да створи толкава експлозија. Значи дали беше атомска, хидрогенска, не знам каква бомба... што е тоа?

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Значи, барам и се надевам дека ќе се појави некој постручен, или барем некој кој мисли дека е барем малку стручен... да ми објасни што е тоа што експлодираше толку силно.
Сигурен сум дека обично оружје не може да створи толкава експлозија. Значи дали беше атомска, хидрогенска, не знам каква бомба... што е тоа?
kakva atomska bomba bre eeeeej ni atomska ni hidrogenska ne bese ....

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
ni atomska ni ni[to ednostavno imase mnogu eksploziv nekolku tona Eksploziv pa takasto od tolkav Eksploziv e normalna abota da imalo takvi detonacii sto traele okolu 12 casa

Atomskata i radiacijata ima drug vid eksplozija i atomska bomba so tolkav oblak znaes sto bi storil bi go eksplodiral i skopje i Varar klub oblakot ako o sporedis so kukite bese 10 pati pogolem

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ni atomska ni ni[to ednostavno imase mnogu eksploziv nekolku tona Eksploziv pa takasto od tolkav Eksploziv e normalna abota da imalo takvi detonacii sto traele okolu 12 casa

Atomskata i radiacijata ima drug vid eksplozija i atomska bomba so tolkav oblak znaes sto bi storil bi go eksplodiral i skopje i Varar klub oblakot ako o sporedis so kukite bese 10 pati pogolem
osobina na umni paceri e brzo da go ucat toa za sto ke uvidat deka se paceri....., glupavite se pretvaraat vo papagali... :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ете така, подзабришано...
Значи, Виктор имаше прашање од некој постручен за типот на експлозија... Ајде, Виктор ќе ви објасни најдобро.
ЗАБЕЛЕШКА: СЕКОЈ офтопик, ќе оди јабана, а и ќе банирам многу понетолерантно ко досега.
Па како што гледам нема никој постручен иако не им верувате на моите првични укажувања дека експлозија од нормален експлозив не може да направи толку силна детонација која се слушна на половина Балкан.Јас со моето минимално воено (ЈНА 12 месеци) искуство за изработка на минско-експлозивни боеви средства и нивна демонтажа ви укажувам на фактот дека симулирана нуклеарна експлозија која сум ја работел во неколку наврати пред 17-18 години не предизвикува експлозивен столб или печурка како што ја викате само со тротил и TNT.Во Албанскиот случај според снимката имаше минимум една бомба збогатена со осиромашен ураниум,при што беше предизвикана толку силна детонација и толку висок експлозивен столб со доста јака деструктивна моќ.Кој не верува,не ни мора да верува,а за да докаже дека не е така нека изложи свои факти кој би ги прогласил за невалидни само со неколку збора,кој не се баш за во јавност од сигурносни причини.:toe:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Битно според Бакојани Албанија е спремна за во НАТО.:tapp:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Битно според Бакојани Албанија е спремна за во НАТО.:tapp:
Па ако истестираат уште некој ваква на Косовско поле,можеби и Косово ќе биде уште поспремно за во НАТО.:pos2:

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Колку Албанци загинаа бре?! Им остана нешто живо ил се’ се стори пепел.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
^ ^ ^ ^

Вие терајте си со дебилни муабети за етноси и политика со партии, ама ај нека ми објасни некој... :nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom