Алкохол

• Креатор на темата Креатор на темата Fabullous_178
  • Време на започнување Време на започнување
Пред неколку дена почнав да го проучувам мозокот и неговиот принцип на работа...во еден дел прочитав дека алкохолот штетно дејствува на невроните...( а невроните не зараснуваат, што значи дека она што го направил алкохолот на невроните ќе остане до крајот на животот )
Може некој да ми објасни нешто повеќе за ова...затоа што во наредниот дел од тоа што го читав не се ни спомна алкохолот...?

Па нема што многу да се објаснува, од преголема и честа консумпција на алкохол страдаат невроните во мозокот, како и црниот дроб и тие "повреди" остануваат цел живот, бидејќи тоа се делови од телото кои не се регенерираат, или па долг е процесот на регенерација, читав во книга за на медицински факултет, еве пример на срцето му треба 20 години да се регенерира по срцевиот удар. А црниот дроб страда многу лесно, бидејќи не само алкохолот, туку и мрсната храна го оштетува.
Некој постручен од мене ако знае нека ти објасни повеќе ама не е тоа темата.

Да ни смета, бидејќи каква младина такава иднина ни има државата, што значи пијана младина, пијана иднина на државата, а тоа е нешто што најмногу ми смета.
Пиење алкохол, ама со усул. И сеуште неможам да ја разберам поентата во „вечерва ќе се правиме камења“
А за тоа каок алкохолот делува и каде е штетен, да не објаснуваме бидејќи ако почнеме со објаснување треба да се отвори друга тема. Тука доволно е да го прикажеме негативниот општествен ефект и онака темава е во општи муабети а не во здравје.

Pa..Predpostavuvam deka e od MNOGU konzumiranje alkohol..iako do sega nemam cueno deka alkoholot gi ostetuva nevronite..Znam deka kokainot,heroinot,pa duri i marihuanata trajno gi ostetuvaat nevronite.
I neznam dali imate primeteno.Duri i bivshite narkomani izlezeni od rehabilitacija losho zboruvaat..sporo..pletkaat zborovi..najcesto nekoj del od teloto im e kako polu otkazan ili sosema otkazan.Se toa e delo na konzumiranje droga i trajno oshteteni nevroni.

ни алкохолот ни најлошата дрога не можат да го уништат мозокот повеќе од трауматично детство, а со нив после само навидум се лечат лузните

И сеуште неможам да ја разберам поентата во „вечерва ќе се правиме камења
.
Ех Гаго, не е само камења. Не знам дали знаеш колку други милион фрази имаат извадено, да се згазиш од смеење. Еве некои од нив:
-"Ќе се правиме сателити"
-"--- //--- гз"
-"---//---кичми"
-"---//---сијалици"
И што уште не. Не знам само што гледаат убаво во тоа.

Ех Гаго, не е само камења. Не знам дали знаеш колку други милион фрази имаат извадено, да се згазиш од смеење. Еве некои од нив:
-"Ќе се правиме сателити"
-"--- //--- гз"
-"---//---кичми"
-"---//---сијалици"
И што уште не. Не знам само што гледаат убаво во тоа.

И ја стварно не ја разбирам поентата на ова... алкохол пиење само во минимални или умерени количини... иам кажано миљон пати и пак ќе кажам дека не ми е јасно како некои луѓе трошат многу пари на алкохол и цигари. :pop:

Лошо ми изгледаат пијани девојки , а ме нервираат основци што се пијанчат у парк и што мислат дека со првото пијанство го фатиле Господ за муда и никој ништо не им може . Такоџе , ме нервираат и лоши пијанства а и сум против " правење стативи " .
Иначе не сум против алкохол . Си конзумирам , некад у нормални некад у поголеми количини али не сметам дека баш тоа директно ми влијае на поминот . Башка , прилично нормално се понашам и можам да се контролирам кога сум пијан. А осим то , пивото како пример за алкохолен пијалок е помалку штетно од кока-колата...Хеее... :)

Поздрав

јас никогаш не сум била ептен пијана да не знам што праам,обично сум само малце -фатена- и ништо не ми е си се понашам нормално само што сум порасположена, но никогаш досега не сум изгубила контрола над себе,за разлика од некои мои другарки....обично пијам во умерени количини и нормално само кога искачам..:)

Има тема за Алкохолот во Здравје, нека си средат надлежните.

Во средно многу се пијанчев и тресев глупости ко секој нормално :) ама сеа чат пат и тоа стрикно ракија (сеа вино ради топлиниве) ама со усуљ!

Алкохол да, во умерени количества, чашка до две со јадење, претежно црно вино полно со антиоксиданси (затоа Французите имаат намалена стапка на срцеви заболувања) или во прилики кога тоа не може да се одбегне, на пример некој семеен или јавен настан, дружење и слично.

Минатото лето секој ден пиев, пиев и пиев, не се опивав, пиев онака, си имав граница..Па знаеше да ми се згади и ја кажував мојата позната фраза " не пијам више".. И така една недела..
Во текот на годинава знаев да пијам преку викенд некогаш и на родендени и пред две недели стварно ја претерав и не можам да помирисам сеа алкохол..до кога ќе видиме..
Пиво си пијам секојдневно..зборам за вино, вотка и слично..

Јас пијам ама со мера, не да се шантрам по улица...

Пијам често, ама со усул. Се случувало и да претерам, и тоа бајаги, ама еве уште сум жив...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom