Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еј битолчани, а имате ли рогови за велосипед ?

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
а екстрим бајк битола , од дека ги зема деловите море?:D

С

Спенсер

Гостин
ај да ве прашам ја...моментално имам Драг Оне..18то брзинец го има на слика на претходна страна...е, колку би ме чинело да сменам апаратчиња назад и запчаници за да биде 21во или 24то брзинец???

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Штета што немам сега за сега точак иначе слободно време не се симнував од него али се планира да се купи.
Гледам многу упатени па дајте една препорака за добар точак да земам и каде од Скопјево?
Инаку нешто избалансирано помеѓу брзинска вожња и нешто за на Водно и надоле
:helou::smir:

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Ме интересира дали на постар точак можи да се стави преден амортизер. Јас иам алуминиумски SEVER MB од Италија. Неам амортизер а ептен сакам да го имам.

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
Штета што немам сега за сега точак иначе слободно време не се симнував од него али се планира да се купи.
Гледам многу упатени па дајте една препорака за добар точак да земам и каде од Скопјево?
Инаку нешто избалансирано помеѓу брзинска вожња и нешто за на Водно и надоле
:helou::smir:
Зависи до колку пари сакаш да дадеш.. Ако си за опција , евтино = боли глава.. слободно посети го вучко и купи си точак за едно-сезонска употреба.
Инаку добра понуда на точаци и крајно професионален сервис можеш да најдеш кај рампа во к.вода www.probike.mk
кај матично во градски парк , www.bikestop.com.mk
И кај буњаковец (љубов) prosport. www.prosport.com.mk

инаку , моја препорака за таков точак каков што бараш е да си земеш RAM HT2 со DART2 амортизерче , за околу 23-25 илјади..

Ме интересира дали на постар точак можи да се стави преден амортизер. Јас иам алуминиумски SEVER MB од Италија. Неам амортизер а ептен сакам да го имам.
Можеш , во зависност од вратот на рамот. ако е постар тип , не верувам дека ќе најдеш нешто многу квалитетни амортизери. мада има можност. а ако е од поновиот тип , можеш да ставиш било кој без проблем.

ај да ве прашам ја...моментално имам Драг Оне..18то брзинец го има на слика на претходна страна...е, колку би ме чинело да сменам апаратчиња назад и запчаници за да биде 21во или 24то брзинец???
Тоа зависи , дали ти подржува задната вилушка , дали има доволно место за 7мо - 8мо пренос (фас)
Иначе , ако сакаш асални апаратчиња ти предлагам комплет SX5 од срам.. се на се ќе те кошта околу 4500 денари(без фасот) фасот е околу 850 - 950 денари , и можеш да си земеш и ланец околу 900 денари.

оптимално и според мене најдобро решение.
можда малку повеќе пари даваш , ама гајле немаш!

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
za ova shimanovo ne da si u pravo ja go osekjam vaka kako ripa i bash se cudev kako moze tolku da go primetuvam i sea koa vidov se mi e jasno:)
a mislev za ovie trigger shifters a koa gleam cenava izglea ke pocekam

ej dali КОМПЛЕТ ШИФТЕРИ СО РАЧКИ ЗА КОЧНИЦА ЗА 7 БРЗИНИ - 1300денари ova e nesto takvo?
ne mi kazavte dali e ova toa sto sakam?i moze li da gi kombiniram so sram menuvaci

С

Спенсер

Гостин
[MkD]Scout;2603888 напиша:
Зависи до колку пари сакаш да дадеш.. Ако си за опција , евтино = боли глава.. слободно посети го вучко и купи си точак за едно-сезонска употреба.
Инаку добра понуда на точаци и крајно професионален сервис можеш да најдеш кај рампа во к.вода www.probike.mk
кај матично во градски парк , www.bikestop.com.mk
И кај буњаковец (љубов) prosport. www.prosport.com.mk
а за Цикло Ас у Влае,и кај универзална имаат сервис шо ке кажеш??Ги знаеш??

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
прашај го од кај ги носи точаците.. и кога ќе ти одговори.. турска :D све ќе ти биде јасно.

ne mi kazavte dali e ova toa sto sakam?i moze li da gi kombiniram so sram menuvaci
у принцип неможеш шимано со срам да менуваш , бидејки шимано имаат 2:1 actuation ratio , а срам 1:1 actuation ratio. тоа лаички значи дека колку што иде шифтерот толку иде и мењачот за срам мењачите , а кај шимановите шифтерот иде 2 пати повеќе од менувачот. па види кое е попрецизно:D

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
jasno fala :) sea mi se razjasni sto bilo so toa forata

С

Спенсер

Гостин
[MkD]Scout;2604083 напиша:
прашај го од кај ги носи точаците.. и кога ќе ти одговори.. турска :D све ќе ти биде јасно.
у принцип неможеш шимано со срам да менуваш , бидејки шимано имаат 2:1 actuation ratio , а срам 1:1 actuation ratio. тоа лаички значи дека колку што иде шифтерот толку иде и мењачот за срам мењачите , а кај шимановите шифтерот иде 2 пати повеќе од менувачот. па види кое е попрецизно:D
аааа...добро објаснето...фала...го видовте точакот на претходната страна??мојот?? е следната година, на истиот рам, нови апаратчиња и звездици...ке се дог тука шо како каде да ги наместам:salut:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ај и јас да поставам едно прашање. Ако ставам позади диск (сега е V-кочинца) се наоѓа ли кај нас адаптер кој ќе ја прилагоди главината за диск(се додава на постоечката главина) или ќе мора нова диск-главина?

Вакво нешто:

----->

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
ако стааш хидраулики ондак ок, али мако стааш механика немој сличајно да ти текнела да тураш пошо ке се заебеш... боље иди земи си ги најјаките V брејк него скапана механика...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ако ставам ќе ставам хидраулични ама ме интересира дали кај нас ги имаа овие адаптери или ќе морам да менувам главина + шпици што ќе ме фати 2000 ден поскапо:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom