ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
mnogu loso nam ni e interpretirana istorijata mnogu nesta treba da se slucat pa da svatime kazimi od kade e korenot na slovenskata azbuka se znae koga tie koga dosle na nasa teritorija pisuvale so crti i recki pa tie i voo psto nema le svoj jazik tuku pocnale da go ucat onoj koj go zateknale taka po tri veka ekspanzija ovoj jazik gore dolu se prosiril niz site slovenski naselbi niz cela evropa no poradi toa sto vo toa vreme glasovite se prenesuvale od eden na drug se javuva fenomenot rasipan telefo pa taka nie makedoncite kako taka gi opismenivme pola evropjani i sam gledas toa se fakti koi ti gi dokazav i ne moze nikako da se pobijat

ЛЕЛЕ ама навистина ми изгледаш премногу импулсивен... размисли барем малку пред да кажеш нешто...
ОК, што историјата се интерпретира по Грчки терк, тоа да... многу работи треба да се случат... треба проучување на историските факти,студии, професионални, не политички...
Коренот на словенската азбука е од античката азбука која ја користеле античките пелазги. Грците ја присвојуваат оваа азбука па така ПИСИСТРАТ ја преведел ИЛИАДА, штом ја преведел на Грчки јазик, значи Хомеровиот јазик бил различен од грчкиот...
Оваа азбука на пелазгите ја присвојуваат и словените само не мешај азбука со јазик... како тоа словените немале јазик ?... немале азбука , тоа да, па ја прифатиле пелазгиската античка азбука, користена од пелазгите, варварите северно од грците... сваќаш сега ?
Значи Пелазгите (Илириа,Епир,Македонија,Тракиа,Бригиа) се древен народ на балканот...
Грците на југ ја присвојуваат пелазгиската азбука, исто така и словените ама јазикот им е различен од пелазгискиот јазик (илирскиот и тракијскиот), денешни албански и романски јазик.

Ова се земјите кои користат словенски јазик... како што гледаш јужните словени се отцепени од целината... Унгарија и Романија се помеѓу јужните словени и источните и северните словени... значи овие првите се отцепиле од целината и мигрирале кон југ... да беше обратно, словените да мигрираа кон север ќе имаше континуитет, немаше да има меѓу зона (Романија и Унгарија)...

Кирил и Методиј ја создале словенската азбука врз основа на античката пелазгиска азбука на пелазгите (илири,македонци,траки и бриги) која азбука и јазик денес се нарекува античка грчка азбука и јазик иако модерниот грчкиот јазик не може да се спореди со тој антички јазик а се споредува во голема мера со романскиот, албанскиот јазик и кавказко албанскиот јазик.

A za toa Alvan..

In accordance with the phonetic laws of the Tьrkic language the word aluank could have variants Alan, Alban, Alvan....

Tursko-alv(b)anski Iliri?!?

За турскиот јазик и Албанскиот ти објаснив али те нема ова време сигурно гуглираше и го пронјде ова Алван али пак грешка си, ево да ти објасни бате

Германско Значење на името Alvan:
  • noble friend
Хебрејско значење на името Alvan:
  • sublime
Etymology of the word Alban

Latin albanus = albus = 'white'.

Proper noun

Alban
  1. A male given name
Translations
  • Basque: Albanya
  • Catalan: Albа
  • Danish: Alban
  • Dutch: Alban
  • French: Alban
  • German: Alban
  • Italian: Albano
  • Latin: Albanus
  • Norwegian: Alban
  • Portuguese: Albano
  • Spanish: Albano
  • Swedish: Alban

и Алван со Албан немат врска во Турскиот јазик туи кажав не се брукај вака ако имаш нешто шо сакаш од Турски на Албански и на Македонски слободно обрати се пошто тука можам 100% да ти помогнам за да не испаднеш брука следниот пат коа постираш ево сеа и тоа со големи букви сум ти пишал горе.
Пак ке ти кажам откажисе од ова Турското пошто нема врска со албанскиот и Македонскиот иди на предходните постови што сум ги постирал и имам објаснето за Турскиот во врска со Албанскиот.

Ова се земјите кои користат словенски јазик... како што гледаш јужните словени се отцепени од целината... Унгарија и Романија се помеѓу јужните словени и источните и северните словени... значи овие првите се отцепиле од целината и мигрирале кон југ... да беше обратно, словените да мигрираа кон север ќе имаше континуитет, немаше да има меѓу зона (Романија и Унгарија)...

Кирил и Методиј ја создале словенската азбука врз основа на античката пелазгиска азбука на пелазгите (илири,македонци,траки и бриги) која азбука и јазик денес се нарекува античка грчка азбука и јазик иако модерниот грчкиот јазик не може да се спореди со тој антички јазик а се споредува во голема мера со романскиот, албанскиот јазик и кавказко албанскиот јазик.

Bо научниот свет се вели ИНДО-ЕВРОПСКИ, така да си заборавил да ја постираш останатата хемисфера ...

PIRRO: познавањето ти е површно ...

селани кои без разлика што се православни нив мајчин јазик е албанскиот а за жал нивните внуци преселени по градовите или во странство се декларираат како македонци. Иако како главна причина за ова однародување на правосланите албанци ги сметам албанците муслимани кои се дистанцирале од православните албанци...
Исто како и Македонски муслимани матичен јазик им е Македонскиот, ама се дистанцирале поради православните Македонци.

mnogu loso nam ni e interpretirana istorijata mnogu nesta treba da se slucat pa da svatime kazimi od kade e korenot na slovenskata azbuka se znae koga tie koga dosle na nasa teritorija pisuvale so crti i recki pa tie i voo psto nema le svoj jazik tuku pocnale da go ucat onoj koj go zateknale taka po tri veka ekspanzija ovoj jazik gore dolu se prosiril niz site slovenski naselbi niz cela evropa no poradi toa sto vo toa vreme glasovite se prenesuvale od eden na drug se javuva fenomenot rasipan telefo pa taka nie makedoncite kako taka gi opismenivme pola evropjani i sam gledas toa se fakti koi ti gi dokazav i ne moze nikako da se pobijat

Da i toa prelosho.Profesorot Boshevski ubavo kaza,Rusite naviknale deka se sto e slovensko e rusko,sto nema vrska

Шкретите се православни етнички албанци од Гостиварскиот крај... Бидејќи Мавровските села се пусти веќе исто како и Галичник, Дуф, Река поради внатрешна и надворешна миграција во овие села останале малку селани кои без разлика што се православни нив мајчин јазик е албанскиот а за жал нивните внуци преселени по градовите или во странство се декларираат како македонци. Иако како главна причина за ова однародување на правосланите албанци ги сметам албанците муслимани кои се дистанцирале од православните албанци... до скоро време за албанците муслимани од Гостиварско се сметаше за навреда да се биде МАЛСОР,КАПОР/ планински селанец, и дури ден денес се користи како навредлив збор КАУР ДУФИ/ дуфски каур , освен тоа од друга страна за православните да се биде албанец е навредливо (српска политика) па затоа овие албанци од Гостиварскиот крај се однародени и се декларираат како македонци а мајчин јазик им е албанскиот.

Interesno interesno kazuvanje.Po nekoja logika odi vaka doagjaat turcite i go muslimanizirat naselnieto na balkna tuka nee samo Makedonija tuku i Albanija.Delovite kade sto gi napomena rekanskiot kraj se raboti za menuvanje na vera religijata a dodeka jazikot ostanal Makedonski tie lugje od rekanskiot kraj selata rostushe ,velebrdo i sl majcin jazik im e makedonskiot. a drugite go menuvat jazikot , dodeka religija ostanala pravoslavna i zadrzani se iminjata. SHKRET e isto sto i TORBESH.

:tv: У право си али не ке ојт далеку со таа теорија 100 пати су спонал кога Србите ги правеа тие финти тој на цуцла бил.

Али едно треба на сите да им е јацно не постои такво нешто ГЕГА И ТОСКА тие се дијалекти ко во Македонскиот што се Тетовскиот Битолскиот и не знам што така и во Албанскиот.

некој пак ја меша Генетиката :tapp: тоа нема врска пред малку му постирав линк за Албнската енетика а некој вели тоските дошле од Шкотска е ајде де сега кај си видел ти нај цепка од ова некој пак дека во 16 век не носеле тука а Арбрешите во италие се уште о зборт Стариот јазик со во тоа време 1450 или 15 век го зборувал Скендербег, некој вика скендербег е Македонец тој чист крал на Епир ако бил Македонец ке ја Нарекол Албанија Македонија не Албанија и не знам колку се достапни инфорациите по Римските и Венетските Архиви ли таму се крие вистината некој меша улје со воа дека неовите докуенти се на Старословенски јазик па нормално ека биле тоа бил официјален јазик на тоа врее тоа најмногу се упортебувалко плус сите народи во балконот соработувале и се бореле против Турците па затоа а има и пакописи по латински како што има и по Старо Словенски, ако овие така наречени историчари имат факти дека тој се борел под ието Македонија нека ги извадат на виделина да ги видиме али немат ништо имат само Каплани Ресул со неговите празни тврдења и без никаква основа.:tapp: :tapp: :tapp:

Shto e problemot so Kaplan Resuli? Ne vi odgovara zasto ja kauzva vistinata so fakti i argumenti, i zatoa e srpski shpijun?:pos2:

Bozeee vie od srbite imate nabieni komplekski i uste dolku ke gi spomenuvate vlezeni ste vo film so srbite. :pos2: :pos2:

Pa ne e samo Kaplan Resuli, i Enevr Hogja izleguva so sl tvrdenja za dokazuvanje na potekloto na Albancite. Zasto bas nego vrvna figura vo togashna Albanija i toa ne mnogu daleku vo 70 godini?!

како прво и нај важно кај се фактите на Каплани Ресул? Дали у општо има факти или само теории и тези што ги поставил самиот себеси и не знае што значат.

Ако ги има кај се?

Како второ што очекуваш од таков човек 27 год. затвор па нормална работа му е лут на некого и кој знае што планови си кроит.

Кај се фактите на Каплани?

Кога Енвер Хоџа излегол со такви најави и кажи датум извор и се релевантно на тоа, или и ова е некое Капланово тврдење после Енверовата смрт:toe: .

Колку до Знаење Енвер Хоџа бил јак Националист тоа било неговата позитивна страна али Марксизам, Комунизам и сите Руски говнаризми не му чинеле.

А за Србите, им ја видовме силата само лајат и ништо не прават Србија е Мртва пошто нема срце више нели Косово и беше срцето на Србија сега без срце е на интензивна нега :pos:

Од Србија најмалку се плашиме, исто колку и Америка на Русија 3 дена после прогласување независност на Косово Америка и ја прати пораката на Русија, ја демонстрираше силата со тоа што од земја го симна сателитот во небо со неговата технологија, што си мислиш тоа беше случајност или да им каже што ке ги снајде ако мрдат со опашот, а за Србија отвори вести да видиш што оружје се крие во депоата на Албанија :wink: има ракети со 27 км дострел минимум тоа е тоа што го знаеме офицјално а што уште кријат тоа е државна тајна, мислиш случајно се запали подземното скривалиште полна со ракети и се уште горит, отвори вести ке се увериш, да не мислиш Албанците спијат и Американците, се виде од Србија нека се чеша па ке си го добие овој пат ке ги носиме у Нови Сад :wink:

а да заборавив, во Србија се уште живеат еден голем број Албанци и тоа во Прешево, Бојановац и Медвеѓа и во многу други места, ако е Србија толку силна што не се обидува да ги протера Албнците од таму па да видит дали таа стара финта КОСОВО Е НАШЕ, УБИЈ КОЛИ ДА албанец НЕ ПОСТОЈТ ке им успее, ај да ги видиме колку се јаки, да ти кажам Србите се паметни луге си ги пуштат нозете до кај им е чергата, си знаат тие ја испробаа среката два пати и во Босна и во Косово знаат дека не му се удира на ѕид со глава.

Поздрави бате ова беше одговор на твојата провокација и доста со провокации овде се дискутира историја ако имаш нешто да ми реплицираш во врска со постовите повели ако немаш не се мачи пошто нема да ти одговорам повеке.:helou: :helou:

SHKRET e isto sto i TORBESH.

Торбешите се македонски муслимани. Имаат муслимански имиња. Шкретите имаат православни имиња. Така да, грешка си, како и секогаш.

Торбешите се македонски муслимани. Имаат муслимански имиња. Шкретите имаат православни имиња. Така да, грешка си, како и секогаш.

Imaaat ista religija muslimanska neli? Makedonskite muslimani govorat cisto makedonski.Shkretite isto taka cisto govorat makedonski. pokraj albanskiot .A:toe: jazikot albanski go govorat poradi kacackite bandi i zlostori.

како прво и нај важно кај се фактите на Каплани Ресул? Дали у општо има факти или само теории и тези што ги поставил самиот себеси и не знае што значат.

Ако ги има кај се?

Како второ што очекуваш од таков човек 27 год. затвор па нормална работа му е лут на некого и кој знае што планови си кроит.

Кај се фактите на Каплани?

Кога Енвер Хоџа излегол со такви најави и кажи датум извор и се релевантно на тоа, или и ова е некое Капланово тврдење после Енверовата смрт:toe: .

Колку до Знаење Енвер Хоџа бил јак Националист тоа било неговата позитивна страна али Марксизам, Комунизам и сите Руски говнаризми не му чинеле.

А за Србите, им ја видовме силата само лајат и ништо не прават Србија е Мртва пошто нема срце више нели Косово и беше срцето на Србија сега без срце е на интензивна нега :pos:

Од Србија најмалку се плашиме, исто колку и Америка на Русија 3 дена после прогласување независност на Косово Америка и ја прати пораката на Русија, ја демонстрираше силата со тоа што од земја го симна сателитот во небо со неговата технологија, што си мислиш тоа беше случајност или да им каже што ке ги снајде ако мрдат со опашот, а за Србија отвори вести да видиш што оружје се крие во депоата на Албанија :wink: има ракети со 27 км дострел минимум тоа е тоа што го знаеме офицјално а што уште кријат тоа е државна тајна, мислиш случајно се запали подземното скривалиште полна со ракети и се уште горит, отвори вести ке се увериш, да не мислиш Албанците спијат и Американците, се виде од Србија нека се чеша па ке си го добие овој пат ке ги носиме у Нови Сад :wink:

а да заборавив, во Србија се уште живеат еден голем број Албанци и тоа во Прешево, Бојановац и Медвеѓа и во многу други места, ако е Србија толку силна што не се обидува да ги протера Албнците од таму па да видит дали таа стара финта КОСОВО Е НАШЕ, УБИЈ КОЛИ ДА албанец НЕ ПОСТОЈТ ке им успее, ај да ги видиме колку се јаки, да ти кажам Србите се паметни луге си ги пуштат нозете до кај им е чергата, си знаат тие ја испробаа среката два пати и во Босна и во Косово знаат дека не му се удира на ѕид со глава.

Поздрави бате ова беше одговор на твојата провокација и доста со провокации овде се дискутира историја ако имаш нешто да ми реплицираш во врска со постовите повели ако немаш не се мачи пошто нема да ти одговорам повеке.:helou: :helou:

:pos2: :pos2: :vozbud: NOOOO COMENTTTTTTTTTTT:pos2: :pos2:

> Академија на науките. Од кога, всушност започна Вашиот научен интерес за
> албанологијата?
>
> - Уште 1955-та на Скопскиот универзитет ми стана конечно јасно дека на
> Балканот нема да има мир се додека не се разјасни албанското прашање.
Затоа
> од Правниот факултет се префрлив на албанолошките студии и тука, во
> спротивност со она што го зборуваа и пишуваа не само албанските, туку и
> нашите, југословенски научници, во спротивност со она што се учи не само
по
> училиштата на албански јазик (во Албанија и кај нас!), туку и по
училиштата
> на нашите, јужно-словенски јазици, дознав дека Албанците не само што не се
а
> втохтони, туку и дека не се никакви следбеници на Пелазгите или на
Илирите.
> Не ми го рече тоа никој од професорите на Албанологија, се разбира. Тие
> продолжуваа и натаму со приказната дека божем Албанците се автохтони
> пелазгиско-илирски наследници.Тоа го открив случајно студирајќи го
> албанскиот јазик, за кој сите се согласуваат дека е од типот САТЕМ. Според
> таа, глобална поделба на јазиците, проучувајќи го илирскиот јазик, дознав
> дека тој е КЕНТУМ. Најелементарната логика ми зборуваше дека еден САТЕМ
> јазик не може да биде директен следбеник, па ниту некаков дериват на некој
> КЕНТУМ јазик, без промена на неговиот супстрат. Бидејќи албанскиот јазик
> нема никаква промена на супстратот, знаци дека тие, Албанците, не можат во
> никој случај да бидат генеалошки следбеници на Илирите. Подоцна ова го
> најдов и кај светските професори и научници Паул, Хирт, Вајганд, Томашек,
> Парван, Георгиев, Пушкариу и многу други кои со бројни научни аргументи,
> лингвистички и историски, докажаа дека не само што Албанците немаат ништо
> заедничко со Илирите, туку и дека не само што тие не се автохтони на
ниедно
> друго место на Балканот, туку тие тоа не се ниту на просторите на сегашна
> Албанија. Вајганд, на пр. формулира 12 аргументи. Јас на сите нив додадов
> уште пет. За жал, овие научници не се споменуваат на Албанологија, ниту во
> Албанија, ниту во Југославија и Македонија, поради тоа што албанските
> професори свесно ја кријат вистината за потеклото на Албанците и, место
неа,
> на учениците и студентите им ги сервираат лагите за автохтоноста и
илирското
> потекло. Преку нив тие го трујат целиот народ. Ова сигурно не се прави
> случајно туку со цел Албанците да се поттикнуваат против соседните народи
со
> што, фаќајќи се на јадицата на некакви измислени широки етнички територии,
> да бидат искористени како топовско месо за интересите на сопствените
> криминализирани водачи и на меѓународниот Капитал.
>
> Главниот мотив што ме поттикна да се спротивставам на албанската
псевдонаука
> за нивното илирско потекло беше вистината, љубовта кон вистината,
посебната
> наклонетост кон неа, а втор и не помалку важен мотив, ми беше и фактот
што,
> гледајќи дека Албанците се задојуваат со шовинизам и расизам, се
> поттикнуваат за борба против соседните народи, се надевав дека Албанците,
> доколку им се објасни вистината, ќе се оттргнат од приказните, легендите и
> митовите за нивната автохтонија и илироманија, со што ќе престанат и со
> своја неоправдана и неоснована омраза кон своите соседи.
>
> - На каков одзив сред албанската јавност наидоа Вашите албанолошки
> проучувања и откритија?
>
> - Еднаш и Енвер Хоџа лично беше принуден јавно да признае дека на
албанската
> наука и недостасува научната објективност. Албанската поетеса Мимоза
Еребара
> во Академијата на науките директно ги запраша како стојат работите со
моите
> научни откритија. И рекле: "Го знаеме ние тоа сосем добро и пред Каплан,
но
> не е време сето тоа сега да се каже!" Откако преку ревијата "SЛБЕ� И"
> (излегува од 1993 г. во Женева), особено преку мојата албанолошка збирка
> ИЛИ� ИТЕ И АЛБАНЦИТЕ ги демонстрирав и писмено моите гледишта, албанскиот
> академик, д-р Винценц Голлети, преку печатот изјави: "Ставовите на Каплан
> Буровиќ за албанолошките проблеми, особено за проблемот на потеклото на
> Албанците, треба најтопло да се поздрават, додека студиите што тој ги
> објавува во врска со тие проблеми треба да се пропагираат во целиот научен
> свет". По него следуваше и албанскиот научник д-р Ардијан Клоси кој сред
> Тирана јавно се спротивстави на хипотезата за илирското потекло на
> Албанците. Со мене се согласија, преку печатот, уште неколкумина млади
> албански научници од кои особено би ги споменал Фатос Љубоња, проф.
Ардијан
> Вебиу и др. Можам да речам дека денес се појави група нови албански
> научници, која не се согласува повеќе со лажните митови и храбро ја
прифаќа
> научната вистина. Се гордеам со тоа што јас ја предводам оваа група и што
> сите тие од мене ја презедоа неопходната научна смелост. Зашто, ве
уверувам,
> тоа не е ни малку лесно, зашто екстремните албански националисти,
шовинисти
> и расисти, на чело со Исмаил Кадаре, преку најжестоко шиканирање и
> сатанизирање се обидуваат по секоја цена да не замолчат. Споменатиот д-р
> Ардијан Клоси, штом изјави дека хипотезата за илирското потекло на
Албанците
> е неоснована, додаде: "Но подобро да не зборуваме премногу за тоа, зашто
ќе
> не прогласат за антиалбанци!" И, не прогласија.
>

>
> - Од кога всушност датира најстарото сведоштво за постоењето на Албанците
и
> на албанскиот јазик?
>
> - Најстариот евидентиран текст на албански јазик е Формула е паљезимит
> (=Формула за причестување), преведен од латински на албански јазик на
> 8.11.1462 год. од Црногорецот Павле Анѓелиќ, кого Албанците го албанизираа
> под името Пал Енгјлли. Првата книга на албански јазик МЕСХА� И (Книга со
> Миси), прирачник за верска проповед, датира од 1555 год., а напишана е од
> Хрватот Иван Бузук и објавена во Црна Гора. И него, се разбира, го
> албанизираат под името Гјон Бузуку. Колку да знаете, и првиот буквар на
> албански јазик, по прогласувањето на независноста на Албанија е дело на
> Словени и Власи. Доситеј Обрадовиќ е човекот кој прв во историјата отвора
> училиште на албански, додека токму Србија беше првата држава што ја призна
> независна Албанија. Македонците имаат особено учество во изградбата на
> албанската култура. На пример, еден од најстарите книжевници на Албанија е
> Македонецот Петар Буди (1566-1622) кој има објавено и три книги на
албански
> јазик, а Македонец е и Јован Кукузел, кого Албанците исто така го
> присвојуваат и албанизираат под божемното име Јан Кукузели иако се знае
дека
> тогаш кога тој се родил во Драч, XI век, тука се уште нема ниту еден
> единствен Албанец. Да ве потсетам само уште на Григор Прличев (1830-1893),
> кој извесно време е и учител во Тирана, кој ја објави и прекрасната поема
> СКЕНДЕ� БЕГ.
>
> Неспорен е фактот дека секогаш на чело на своите позитивни процеси
Албанците
> имале имено неалбанци. Да ги споменеме во оваа прилика уште само Ѓорѓи
> Кастриот-Скендербег, со несомнено словенско потекло, па Наим Фрашери
(Влав,
> албански национален поет) или Фан Ноли (Грк, вистинското име му е Теофан
> Мавроматис), Петар Богдан, Србин, или Исмаил Кемали, Турчин, кој ја
> прокламираше албанската независност 1912 год. Како што гледате, темелите
на
> албанската култура и државност се удрени од неалбанци, при тоа голем број
од
> нив Словени, но тоа воопшто не им пречи на албанските националисти или
> "марксисти-ленинисти", сеедно, да се удираат в гради дека се сами
постигнале
> и дека другите народи, особено соседите Словени, им биле само непријатели.:smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom