ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
нема никакви рзлики тоа е тоа, ти си тој што правиш разлики и Србите:helou: :helou: :helou:

После Енвер Хоџа, многу нормално дека нема разлики!

Da znae, uspea na edno mesto da sobere kup izmislici i lagi, kakvi sto svetskata istoriagrafija od svoeto postoenje ne uspealo. Ti samo prodolzi si da mu veruvas, tvoe pravo.

Па тоа не е тошно баш! Ако си ги читал неговите книги, ќе видеше дека тие се полни со фусноти, односно тој само препишува нешто што некој друг го напишал.

Hehehe, koga vide deka dokazot ti e neargumentiran i kako takov ne ti sluzi i ne se vklopuva vo tvojata teorija, izlagas so druga teza, deka toskite se stopile so gegite. Hehehe, ako ako prodolzi si, na kraj i samiot ke stignas do nivo na celosna kontradiktornost sa samiot sebesi, pri toa milion pati ke se pobies sebesi. Ti samo prodolzi so tvoite i na Pece fikciite.... daleku ke stignes.

Да, да, ти само чекај, можеби еден ден ќе бидам контадикторен, ама денес не!

И теоријата е многу добра, само тебе не ти одговара, па фрлаш прав во очи, а не кажуваш дека е: невозможно да настанало мешање меѓу гегите и тоските!?

После Енвер Хоџа, многу нормално дека нема разлики!

Како што кажав таа разлика е говорна што значи дијалектична разлик а не народна јас не знам кога Енвер Хоџа Рекол Тоските се Друга Нација а Гегите се Друга ај покажими ти пиле, сум слушал многу негови говори и мислења али никаде не спомнал дека Гегите се различни од Тоските тоа ти го Спомнуваш, тој велел само едно Албанците не Гегите и тоските.

Инфорирај се подобро.

Каде јас реков дека тој рекол дека гегите и тоските се различни?

Јас само сакав да кажам дека после таков диктатор, многу нормална работа е дека ќе сте еден народ! Тој дури и другите народности успеа да ги претвори во Албанци, не само гегите и тоските.

да бе ти на тоа држисе, кој те научил така или си прочитал од Каплани Ресул - Буранович ожда тој е тешко влезен во филм ко и ти али ај баре ти мал си 18 год. не ти замеруваме, ако имаш време ке се образуваш и ке сватиш, ова финта твоја кога ја правеа Србите ти на пелени беше али ним не им светна сега вие ги заменувате србите ако и вие ке се смирите ко нив.

да бе ти на тоа држисе, кој те научил така или си прочитал од Каплани Ресул - Буранович ожда тој е тешко влезен во филм ко и ти али ај баре ти мал си 18 год. не ти замеруваме, ако имаш време ке се образуваш и ке сватиш, ова финта твоја кога ја правеа Србите ти на пелени беше али ним не им светна сега вие ги заменувате србите ако и вие ке се смирите ко нив.

Ej lele te molam brat, ostaj go, ovoj vlegol vo tezok film, siguren sum deka drugarot pred 1 mesec pocnal da ja cita albanskata istorija, i sfatil tolku mnogu raboti koj tesko deka ke moze da gi pretrpi i zatoa improvizira na takov nacin....

Mr.M[][]N;1218070 напиша:
Ej lele te molam brat, ostaj go, ovoj vlegol vo tezok film, siguren sum deka drugarot pred 1 mesec pocnal da ja cita albanskata istorija, i sfatil tolku mnogu raboti koj tesko deka ke moze da gi pretrpi i zatoa improvizira na takov nacin....

:tv: У право си али не ке ојт далеку со таа теорија 100 пати су спонал кога Србите ги правеа тие финти тој на цуцла бил.

Али едно треба на сите да им е јацно не постои такво нешто ГЕГА И ТОСКА тие се дијалекти ко во Македонскиот што се Тетовскиот Битолскиот и не знам што така и во Албанскиот.

некој пак ја меша Генетиката :tapp: тоа нема врска пред малку му постирав линк за Албнската енетика а некој вели тоските дошле од Шкотска е ајде де сега кај си видел ти нај цепка од ова некој пак дека во 16 век не носеле тука а Арбрешите во италие се уште о зборт Стариот јазик со во тоа време 1450 или 15 век го зборувал Скендербег, некој вика скендербег е Македонец тој чист крал на Епир ако бил Македонец ке ја Нарекол Албанија Македонија не Албанија и не знам колку се достапни инфорациите по Римските и Венетските Архиви ли таму се крие вистината некој меша улје со воа дека неовите докуенти се на Старословенски јазик па нормално ека биле тоа бил официјален јазик на тоа врее тоа најмногу се упортебувалко плус сите народи во балконот соработувале и се бореле против Турците па затоа а има и пакописи по латински како што има и по Старо Словенски, ако овие така наречени историчари имат факти дека тој се борел под ието Македонија нека ги извадат на виделина да ги видиме али немат ништо имат само Каплани Ресул со неговите празни тврдења и без никаква основа.:tapp: :tapp: :tapp:

Момче немој, ти да не си нешто постар!:baeh:

И не сум влезен во филм. Ти само остана без зборови, па ја смени дискусијата во друг правец.

Mr.M[][]N;1218070 напиша:

Не ни ја читам албанската историја, и не импровизирам.

За разлика од тебе, јас не правам 5 акаунти, за да си се бодрам самиот себеси, колку сум бил добар.:tapp:

Не ни ја читам албанската историја, и не импровизирам.

За разлика од тебе, јас не правам 5 акаунти, за да си се бодрам самиот себеси, колку сум бил добар.:tapp:

Ако не ја читаш Албанската Историја тогаш како дебатираш или на памет или што те учел татко ти ко си бил мал, види за дебата треба да пролисташ барем малку материал за да не испаднеш тап ко сега значи ти цело време на воздух си тропал а ја обиди се да те образовам ај не ме зезај, ем не знаеш ем скокаш прво иди учи после појависе така не оди, вака ти му се спротиставуваш на твоите ставови и се што си напишал и тоа што си го напишал вероватно е така гаѓање на памет значи не си во тема си влеол само за да кажеш нешто а не ти е важно колку е тоа точно.

Ај нешто попаметно другиот пат и од по цврсти извори не од памет.

VIdi drugar, da ti kazam pravo, ne sum tolku zapalen kako tebe za da imam 5 akaunti, a sto e najvazno neam tolku bujna fantazija.

I za na kraj ke ti kazam deka djabe gi pisuvate ovie raboti koga sami si imate nacionalen problem.
Znaci bidi svesen, prasanjeto so se vrti okolu evropskata politika e DALI IMA MAKEDONCI ILI NE?

Ali na kraj kraista, nikoj ne moze da te prisili da ne bides Makedonec, ako se cuvstvuvas taka, taka ke bide.No sepak ima mnogu otvoreni prasanja od istoriski aspekt.

No znam so ne mesate nas tuka albancive, a plus i pokazuvate aspiracii kon naseto...

Да . Мигрирања постоеле, општо мислење.
Албанците ги наоѓаш во северна Африка (записот од Мт. Синаи), ги наоѓаш во Кавказ, (Кавказка Албанија), северно од грците, јазикот на Хомер се споредува со албанскиот јазик. Сето ова ништо не ти говори ?... Овие Кавказките Албанци и оние варварите на Балканот, Пелазгите ( Илирите,Македонците,Траките,Фригите) го говореле овој варварски јазик што го говореле Кавказките Албанци, јазик кој е пронајден во северна Африка и јазик кој бил сличен на римскиот (латинскиот) и се разликувал од грчкиот... јазик кој се споредува со денешниот албански јазик...
А името ИЛИРИА се изгубило заради населувањето на твоите прадедовци во 6 век во Хрватска,Босна,Херцеговина,Црна Гора,Бугарија и на дел од Македонија... имено она што останало се нарекло Шќипериа и еден нејзин мал дел меѓународно се нарекува Албаниа .

PA TOE POENTATA AJ NAJDIMAJA BILO KAKVA SLICNOST POMEGJU ILIRIJA I ALBANIJA.AKO MAKEDONCITE SE DOSELENICI I PRIFATILE IME NA STAROSEDELCI STO TOGAS SO ILIRITE ?KAJSE?ZASTO GO IZGUBILE IMETO I PRIFATILE DASE VIKAAT ALBANIJA.OD KADE E ZBOROT ALBANIJA?

Da da tocno Enver Hodja pobaruva revizija na albanskata istorija , neznam zasto? Od pamet mu teknalo.vaka veli Albancite mora da znaat od kadese stose realno i bara od albanskata nauka za verodostojnost na potekoloto.Tuka nekoj se sprotistavil neznam koj:) aso fakti izlegol dr Kaplan Resuli Burovic kako sakas kazigo .Haha srpski spijun bozeeeeeeeeeee tie sto Vi dadoja se da ve spijuniraa ,ee vie arnauti ste za crn humor bogda cua od vas:))a Ismail Kadare e dokazan spijun na cia:) zasto lezel vo zatvor so kaplan.hahaha ah be lazni iliri:))

PA TOE POENTATA AJ NAJDIMAJA BILO KAKVA SLICNOST POMEGJU ILIRIJA I ALBANIJA.AKO MAKEDONCITE SE DOSELENICI I PRIFATILE IME NA STAROSEDELCI STO TOGAS SO ILIRITE ?KAJSE?ZASTO GO IZGUBILE IMETO I PRIFATILE DASE VIKAAT ALBANIJA.OD KADE E ZBOROT ALBANIJA?

Си постоело некогаш одамна, во времето на бајките, едно илирско племе Албанои...Тоа илирско племе Албанои, географот Птоломеј го има спомнато во неговата географија. Вака би звучело, доколку би било бајка. За жал, не е бајка, но вистина.

Сличностите помеѓу албанците, и илирите можеш да ги најдеш во самиот албански јазик.

Молим лепо.

A be ova e premngu gllupo. Ti go imas imeto makedonec, ali nemas nisto makedonski. Znaes zosto, zosto ne znaes makedonski, nemas anticki jazik.

Nacija se identifikuva so jazik i kultura, a ne so teritorialna raspredelenost.

Site ziveat vo Makedonija ali kojznae kolku od niv se vistinski makedonci...
A za jazikot, nema so da pisuvam pak, koga drugive albanci vi pokazaa ali nisto....nema da se razbereme.

Albania e termin so koj se sluzat drugite nacii i ne vikat taka.

Nie sme Shqiptar, Arberi

Drzavata se vika: SHQIPERIA, ARBERIA

Mr.M[][]N;1217640 напиша:
More kopile, srpsko, bugarsko, grcko i drugo zivotinsko carstvo.
Sqiptarskiot jazik e originalen, citaj svetska istoria.
Te molam, kazi mi kaj ti e toj anticki jazik. GO znaes......go nema.....

A baska vcera proziveavte istoriski debakl. Vasiot covek od vinozito, koj za mene e prav makedonec, a ne ti, koj kaza deka makedonstinata nema vrska so antikata.

Evropski profesor se upati kon vas i kaza:

" Najdete 100 istoricari od cell svet i prasajte gi za Aleksandar Makedonski, 99.5% od niv ke vi kazat deka toj za zal bil GRK "

На ЕВРОЗУМ со Б. Јовасковски ... освен тоа и оној францускиот експерт убаво им објасни дека античките Македонци и денешна Р. Македонија немаат никаква врска со словените бидејќи словените се населиле по 5 век во Македонија.

Абе Римз, не виде ли дека напишав “можда“ и “мислам“, значи многу неодредено и ама баш никого не убедувам :wink:.

Инаку Тоските воопшто не се мирољубиви, не знам од каде тоа го извади? Арванитите се Тоски и ја имаат на свои плеќи изнесено борбата за ослободување на денешна Грција која поправилно требаше да се вика Арванија а Егејскиот дел да си биде посебна држава.

Ќе дојде и тој ден кога Грција само својот двор ќе си го вика како сака.

Арванитите многу ги ценам за нивните борбени способности и вистинска штета што сите си ја променија националната свест, го изгубија јазикот и денес се поголеми Грци од Грците!

Ова е една голема жална вистина, бидејќи Грција можеби по пример на Американците или обратно, водела и се уште тера политика на "позитивна асимилација" ... само разликата е што во Грција асимилацијата се спровела јазично и национално или депортација... Има многу докази за протерувањето на албанците и македонците од нивните родни краишта... Деновиве прочитав во весник дека сега веќе грчките научници,историчари јавно говорат за прогонувањето )

Тука јас би те прашал, зашто Гегите толку масовно го прифаќаат исламот а Тоските си останале воглавно православни исто како Македонците. Нели се еден ист народ?

Размисли и ти за ова па одговори ми.

Тоските биле под влијание на Грција, ја зачувале верата но го изгубиле етничкиот идентитет... Арванитите ја предводеле војната против турците, во почетокот на 19век ја воделе Грција,11 премиери на Грција во 19век биле Арванити.
Гегите прво биле под влијание на римјаните па затоа биле католици. Под арапско и турско влијание го прифаќаат исламот но не го губат идентитетот.
Скендер Бег, Али Паша Тепелена, Абдул Бег Фрашери, Исмаил Бег Ќемали ... го прифатиле исламот но ја создале етничката Албанска држава...
Значи верската поделба водела кон државност на албанците муслимани и асимилација на православните албанци... А тоа дали сме ист народ ?... Помини накај РЕКА, ДУФ (гостиварско) и види на кој јазик зборуваат старите православни и на кој јазик им зборуваат децата и немој да се зачудиш ако некоја стара баба ти каже aj mirsevjen biri dadës ...

Се разликуваат според ова испитување објавено во Оксфорд Журнал, кое е потишано и од Албанец и има меѓународна верификација.

Друго вакво не знам а ако имаш покажи ми.

Вреди да се прочита бидејќи Албанците се неколку пати спомнати во текстот иако не се главна тема на испитувањето. Посебно погледни ја генетската табела на крајот (после референците).

Каде да го прочитаме ова ?

Да те потсетам дека ако на Арванит му кажеш дека е Албанец го смета за голема навреда!

Исто така и на Шкретите,Гостиварско особено на младиве ако им кажеш дека се албанци се навредуваат а бабите и дедовците им говорат албански... Сум чул дека внуците на Јосиф Багери преселени во Скопје мислам се декларираат како Македонци... Жалосно

Oditalianskiot poznat fillozof Giuseppe Catapanos

ATLAS

AT- Tatko
LAS - LASHTE (star)

Znacenje:
Star Tatko, Tatko na Zemjata

GAIA - Grua, Gruaja (zena, zenata)

Znacenje:
Zenata na Atlas, majka na Zemjata

Mislam deka ne samo FONETSKI tuku I od znacenjeto se gleda deka ima nesto tuka.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom