ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Исто така и на Шкретите,Гостиварско особено на младиве ако им кажеш дека се албанци се навредуваат а бабите и дедовците им говорат албански... Сум чул дека внуците на Јосиф Багери преселени во Скопје мислам се декларираат како Македонци... Жалосно

Работам со Шкрет, христијанско име има, а албански знае подобро од македонски. Во дискусија со него, зашто зборува албански, отворено и искрено ми одговори дека неговите претци биле албанци, и после под притисок, за опстанок почнувале да зборуваат на бугарски во почеток, и после со време, тоа преминало во македонски, за да денеска он, и неговите деца, се изјаснуваат како македонци, иако во фамилија си зборуваат на албански, и имаат чифтелии по домата, и Исмаил Ќемали на портрет, замисли, наместо Тито.

Него, според форумџиите, он е македонец, насила од албанците научен на јазик, па после типот сфатил дека е македонец, па затоа користи македонеско знаме по дома, двоглавиот орел....упс ова извини, вентилатор.

vidi vaka ako ti smeta istorijata idi tamu vo brisel pozali se pa mozda ke saka nekoj da te cue inace bez dokazi i argumenti samo so spekulacii ne dozvoluvam nieden umobolen da mi vrega identitet... RAZBRA! aj gitla sea bavi so so drugi rabti izlezi na protesti za imeto napravi nesto za sebe pa togas mozbei ke sakam da razgovaram so tebe..
Не знам зошто на будала му одговарам, но кога не сфаќаш да ти појаснам. Тука се води дијалог. Јас те прашувам човечки, а ти место да ми одговориш ја вртиш темата на десетта страна. Пак ќе те прашам тебе или којбило што може да ми одговори:
Што е Шкрет ? Македонски муслиман ??
Не ја води дискусијата во кафански муабет, а ако сакаш, нема проблем ќе ја водиме во правец навредување албанец-Ѓаур.
Значи не ми реплицирај освен ако сакаш да ми одговориш за Шкретите.

e pa ti pisaa lugjeto: skret-pravoslaven zbori makedonski i albanski. se smetaat za makedonci i se navreduvaat ako im kazes albanci, isto kako albancite ako im kazes deka se Albanci . kolku sto razbrav jas.
sto znaci samiot zbor "skret"?

e pa ti pisaa lugjeto: skret-pravoslaven zbori makedonski i albanski. se smetaat za makedonci i se navreduvaat ako im kazes albanci, isto kako albancite ako im kazes deka se Albanci . kolku sto razbrav jas.
Shkret = shkretetire = pusti = pustelia
taka nekako :)

Шкрети ние Албанците го употребуваме за некој кој што нема ништо кој што останал без ништо без цел во животот или тој истиот збор шкрет го употребуваме и за Пустелија

пример

Shikoje te shkretin ka mbetur vete.

што значи

Гледај кутриот останал сам

Зборот Шкрет во Албански има појке знчења во зависност кај се употребува.

Ова беше што се однесуваше за зборот Шкрет а за Шкретите во Гостивар не знам каква им е Историјата. :toe:

Што е Шкрет ? Македонски муслиман ??

Шкретите се православни етнички албанци од Гостиварскиот крај... Бидејќи Мавровските села се пусти веќе исто како и Галичник, Дуф, Река поради внатрешна и надворешна миграција во овие села останале малку селани кои без разлика што се православни нив мајчин јазик е албанскиот а за жал нивните внуци преселени по градовите или во странство се декларираат како македонци. Иако како главна причина за ова однародување на правосланите албанци ги сметам албанците муслимани кои се дистанцирале од православните албанци... до скоро време за албанците муслимани од Гостиварско се сметаше за навреда да се биде МАЛСОР,КАПОР/ планински селанец, и дури ден денес се користи како навредлив збор КАУР ДУФИ/ дуфски каур , освен тоа од друга страна за православните да се биде албанец е навредливо (српска политика) па затоа овие албанци од Гостиварскиот крај се однародени и се декларираат како македонци а мајчин јазик им е албанскиот.

има куп случаи во Ресен како овје Шкретите и многу Албнци во Ресен се декларират Турци не само у Ресен туку и у Гостивар.

има куп случаи во Ресен како овје Шкретите и многу Албнци во Ресен се декларират Турци не само у Ресен туку и у Гостивар.

Не знам за Ресен но Гостиварските Турци говорат турски заради нивната исламска вера ... имено кога мигрирале од планинските села во град православните албанци се однародуваат во македонци а муслиманите во турци, демек станале градски еснафи.
Ебате српско-комунистичка политика... ако си муслиман си турчин,ако си православен си македонец , а албанец можеш да бидеш само во Албанија... ама ако, сето ова спаѓа во минато,свршено неповторливо време...

Постирано: 14 Фев 2008 во 04:10
geneolosko_drvo_na_makedonskite_kralevi_01.gif

[FONT=Times New Roman, Times]
Зелена гранка на старо дрво наречено македонска и светска писменост​
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times]
08c.jpg

eve vi dokazi za koi ne moze da komentirata i da se bunite ova se fakti ane vasite izvrtoperni misli potiknati od zizofrenicki idei

[/FONT]​

А да ставиш линк на изворот... и каква врска има македонската писменост со словените ?... сакаш да кажеш дека словените ја прифатиле македонската култура и ја создале словенската писменост врз основа на македонската цивилизација ?...

pa pogledni gi oznakive ovie oznaki se naogaat na bakarnata kniga i sporedi gi so znacite koi kiril gi vmetnal vo azbukata na makedoncite narecena glagolica

08b.jpg

Полека , не брзај... сакаш да кажеш дека Кирил ги вметнал овие ознаки во словенската азбука. ОК. Се разбравме сега ? Претпоставувам дека во тоа време имало разбирање од страна на грците и албанците па не се бунеле, и не ставиле вето да бидете дел од ХЕЛЕНСКИТЕ ДРЖАВИ

Полека , не брзај... сакаш да кажеш дека Кирил ги вметнал овие ознаки во словенската азбука. ОК. Се разбравме сега ? Претпоставувам дека во тоа време имало разбирање од страна на грците и албанците па не се бунеле, и не ставиле вето да бидете дел од ХЕЛЕНСКИТЕ ДРЖАВИ
mnogu loso nam ni e interpretirana istorijata mnogu nesta treba da se slucat pa da svatime kazimi od kade e korenot na slovenskata azbuka se znae koga tie koga dosle na nasa teritorija pisuvale so crti i recki pa tie i voo psto nema le svoj jazik tuku pocnale da go ucat onoj koj go zateknale taka po tri veka ekspanzija ovoj jazik gore dolu se prosiril niz site slovenski naselbi niz cela evropa no poradi toa sto vo toa vreme glasovite se prenesuvale od eden na drug se javuva fenomenot rasipan telefo pa taka nie makedoncite kako taka gi opismenivme pola evropjani i sam gledas toa se fakti koi ti gi dokazav i ne moze nikako da se pobijat

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom