Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
Те сватив што сакаш да кажеш.. Но јас убаво кажав во мојот пост, добро нагласив, дека тоа е мое мислење, мое гледање на крштувањето. Не ме интересираат никакви факти ни ништо. Јас за МОИТЕ деца ке направам све што ЈАС мислам дека ќе е најдобро за нив, сигурно нема да следам некои цифри статистики или што знам. Мое ќе е ко родител да ги насочам во некој правец, а кога ке пораснат они ќе биде на нив да видат дали тој правец е тој кој ќе го следат они или не.. Се надевам дека ме свати.

А зошто ти смета тебе што си крстен? Што поточно ти смета..?

Доволно јасно:smir:.

Хмм.. како сакаш да сфатиш зошто тоа ми смета после тоа што го напиша?

мислам дека работава со крштевањево (дали да крштеваме или не додека детето не е свесно) е сериозна колку ти ја сфаќаш сериозно. ОК е ако ти смета и разбирливо е зашто кога еднаш ќе те крстат нема враќање. Ама мсилам дека сигурно не треба да им го земаме на родителите за зло

мислам дека работава со крштевањево (дали да крштеваме или не додека детето не е свесно) е сериозна колку ти ја сфаќаш сериозно. ОК е ако ти смета и разбирливо е зашто кога еднаш ќе те крстат нема враќање. Ама мсилам дека сигурно не треба да им го земаме на родителите за зло

Нормално дека е толку сериозна за тебе. Но, незначи дека ќе ја сфатиш толку сериозно колку што навистина е.
Не треба да им земаме зло на родителите.. туку треба да престанеме да одлучуваме за други луѓе, наместо нив...

Готово со реплицирањето? хехе, ме заболеа прстите :D
:smir:

Доволно јасно:smir:.

Хмм.. како сакаш да сфатиш зошто тоа ми смета после тоа што го напиша?
Дали ти смета во животот кој го живееш сега? Дали би било нешто поинакво ако не би бил крстен?

Дали ти смета во животот кој го живееш сега? Дали би било нешто поинакво ако не би бил крстен?

Aко твоите „мислења“ се базираат само на твоите верувања, а не те интересираат никакви факти и никаква објективна вистина, мојот одговор ќе смени нешто?

Пак ќе прашам, во ред ли е што те запишуваат во школо без да те прашаат?
Нели е и тоа твое право на избор?:toe:

Пак ќе прашам, во ред ли е што те запишуваат во школо без да те прашаат?
Нели е и тоа твое право на избор?:toe:
Во школо се учи објективната вистина и фактите, со докази, и секој кој има докази дека тоа што го учиме не е вистина, може да го смени тоа што го учиме,во школо не се учат верувања. Со школото неможе да не манипулираат како што религијата може да го направи тоа...треба да продолжам?

Во школо се учи објективната вистина и фактите, со докази, и секој кој има докази дека тоа што го учиме не е вистина, може да го смени тоа што го учиме,во школо не се учат верувања. Со школото неможе да не манипулираат како што религијата може да го направи тоа...треба да продолжам?
Ако сакаш:smir:
Па може еве јас не сум сакала да одам на училиште, или може не сум сакала да се родам на крај и краева, за такви работи кога ти немаш можност, нормално е и секаде се практикува други да одлучуваат.

Ако сакаш:smir:
Па може еве јас не сум сакала да одам на училиште, или може не сум сакала да се родам на крај и краева, за такви работи кога ти немаш можност, нормално е и секаде се практикува други да одлучуваат.
Никој не одлучува дали ќе се родиш.. ниту твоите родители.. гледај на нејшнл ѓеографик чанел.. ти си можела да испаднеш на три милијарди начини.. родителите не одбираат на кој...
И, одлуките се разликуваат. Нормално е да постои некој од кој што ќе зависат нашите постапки, но, и степенот на зависност се разликува...
У п.м. , што го тупам.. ок, признавам, ме остави без зборови...
засега...
Браво :)

Поздрав:):smir::vozbud::nesum:

Па и нејќев баш без зборови да те остаам, сеа со кој да праам муабет? Ај преправај се тропај нешто демек си стоиш на своетооо!:smir::vozbud::pos2:
Озбилно нејќам мои ставови да наметнувам целта ми беше на муабетов, кога не си можел ти тука бил некој друг за тебе (морало некој), а сеа пошто си голем можеш сам, мислам дека не ти пречи тоа што си крстен да прејдеш во друга религија или пак да станеш атеист или незнам што и да е!
:helou:

Сигурен си дека во школо неможе да манипулираат? Фашистичка Германија, Комунистичка Русија??
Во Грција сигурно не учат дека Александар е Александар Македонски кој нема везе со Грците..
Во Холандија не учам за како ги мачеле луѓето од Индонезија.. него учам колку ГОЛЕМА била Холандија во тоа време.. колку МОЌ имале тогаш.. колку биле БОГАТИ.. а на чиј грб било сето тоа не се учи..

Сигурен си дека во школо неможе да манипулираат? Фашистичка Германија, Комунистичка Русија??
Во Грција сигурно не учат дека Александар е Александар Македонски кој нема везе со Грците..
Во Холандија не учам за како ги мачеле луѓето од Индонезија.. него учам колку ГОЛЕМА била Холандија во тоа време.. колку МОЌ имале тогаш.. колку биле БОГАТИ.. а на чиј грб било сето тоа не се учи..

Тоа се општествени науки, сродни на религијата.
Ајде да те видам за природните!
хехе

epa izlea ako si vozrasen/na i ako mislis deka ne trebalo da bides clen na pravoslavnata vera.... togas zemi odi napraj si sunet i kraj.....:tapp:

Зошто ова не ги прашаат децата?
Зошто не ги остават да размислат?
Зошто не почекаат за да станат доволно воздрасни да размислуваат?
Зошто мора да одберат некоја религија?
Затоа што ако се прави ова, нема да има, речиси, ниту еден верник...
родителот е обврзан да се грижи за своето чедо до неговото полнолетство а ако детето не е задоволно од својата вера нека повели и нека ја смени.
а дете од две години незнае да размисли и да каже дали да го крстат или не.
Родителот го крштева своето дете за да биде поблиску до бог и неговата мислост.

Дали некрстеното (починато) бебе оди во пеколот? Молам одговор од сите „страни“ во спорот.
нешто невино и безпомошно никогаш неможе да оди во пеколот

религијата сама по себе е избор ... ама и се стеквува и со рагањје неможе да сум католик кога сум зачнат од православни родители. а за покасно тоа може секој да го направи со 18 год... без разлика на која вера и припага моето воспитување и убедување е дека лугето се делат само на доби и лоши(скренати од патот)секоја друга поделба за мене е само внесувањје раздор , што ке ми е православен(деклариран ) силувач на пример.... или католик или муслиман... добрите луге со племенито срце помагаат на секој и се друго не е важно...
сакајте и бидете добри .... делбите прават само омраза ( и профитираат злобните)
конечно некој да свати некои работи алал да ти е.Ти пружам рака.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom