Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
Uopste ne te razbiram kakvi toa gluposti mislis deka ucis od crkvata?Mnogu tvoi vrsnici isto mislat deka i vo skolo ucat gluposti ,no sepak odat vo skolo neli?A se sto covek ke slusne ili saka da nauci od bilo kade toa e samo do negovata volja znaci ako taka mislis ti misli si i ponataka deka crkvata gi uci lugeto na glupost nemam namera da se raspravam .
Најголем дел од тоа што го напишав не го сфати.. или уште полошо, погрешно го сфати.

Бегаш од темата...

Не кажа зошто за мене не би можеле да бидат глупости сите оние нешта кои што се прифаќаат „здраво за готово“, без да се употребат докази ( не верувања ) кои ја докажуваат нивната точност.

Тезата дека верните слепо верувале, ја читам на форумов по којзнае кој пат а притоа, никој од невениците не се ни обиде да докаже во што се состои тоа слепило. Лично, неколку пати имам напишано дека не е во прашање никаков слепило (кое треба да се бара на некое друго место, а не кај верните) туку дека се работи за духовно-етичко учење, во кое се верува а кое (учење) се испитува преку личните, преку своите духовно-етички, телесни и практични искуства!!! Искуствата го исклучуваат „слепилото„ и така, „теоријата„ станува „пракса„!!! Таму каде теоријата и праксата се совпаѓааат без грешка, ТАМУ верата е ЈАКА!!! Не случајно митрополитот Блум се залагал за лично испитување на својата вера а не само исповедање на истата таа (вера) само вербално, „на уста„ и без грам дела!!! Не случајно Св. Јован Дамасикин вели дека „..верата е знаење без премногу испитување...„ од од премногу „испитување„, би се јавил сомнеж во вероучението!!!

Затоа, повеќе дела и помалку „“теоретизирање„!!! Верата се потврдува со дела! Затоа и античките римјани ја практикувале девизата:„ Дела-не зборови!„.

Ето, видите...

Една од многуте опасности кои ги предизвикуваат науките, се наоѓа во поимот „релативно„; кој води потекло од Ајнштајновата теорија за релативитетот па со често користење на терминот „релативно„, можеме да забошотиме и да оправдаме сечие и секаво однесување, смтетајќи ги за „релативни„, оти џоа/небаре, нема ништо апсолутно и референтно...
Релативност е збор што постоел и пред Ајнштајновата теорија која верувал или не не важи за тела што се движат со брзини многу помали од таа на светлината (видиш ова у школо се учи). У школо исто се учи за шпанска инквизиција и за Бартоломејската Ноќ, крстоносни војни и други срања предизвикани од глупостите напишани во црковни книги кои ти кажуваат што и како треба да правиш. Додека некои веруваат дека постоеле Адам и Ева паметните знаат дека станува збор за еволуциона теорија, некои сметаат дека некој такозвани "Господ Бог" ја напраил цела Земја у 6 дена учени луѓе преку експерименти и теории доаѓаат до Големата Експлозија.

Штета не гледате дека коа ќе се залетате со вашите глупави религиски догми идете толку оф топик на човек мука да му дојде.

Не случајно Св. Јован Дамасикин вели дека „..верата е знаење без премногу испитување...„ од од премногу „испитување„, би се јавил сомнеж во вероучението!!!

Значи и тој самиот е свесен дека има дупки и ги тера луѓето слепо да веруваат (за што збориме цело време btw).

Релативност е збор што постоел и пред Ајнштајновата теорија која верувал или не не важи за тела што се движат со брзини многу помали од таа на светлината (видиш ова у школо се учи). У школо исто се учи за шпанска инквизиција и за Бартоломејската Ноќ, крстоносни војни и други срања предизвикани од глупостите напишани во црковни книги кои ти кажуваат што и како треба да правиш. Додека некои веруваат дека постоеле Адам и Ева паметните знаат дека станува збор за еволуциона теорија, некои сметаат дека некој такозвани "Господ Бог" ја напраил цела Земја у 6 дена учени луѓе преку експерименти и теории доаѓаат до Големата Експлозија.

Штета не гледате дека коа ќе се залетате со вашите глупави религиски догми идете толку оф топик на човек мука да му дојде.

Значи и тој самиот е свесен дека има дупки и ги тера луѓето слепо да веруваат (за што збориме цело време btw).

Сметај дека сум апсолутно неписмено, но:

1. „Релативно„ е тазе-израз: не постои претходно, пред Ајнштајновите теории, во смисла во која самиот Ајнштајн ја користи: а тоа е дека НЕМА референтен систем во однос на кој нешто се споредува или одредува!
2. Сигурен сум дека немаш поим ниту за инквизицијата, а особено не за Вартоломејската ноќ и крстоносните војни! Она кое се учи „у школо„ е само обичан информативна површност, која не кажува ама баш ништо СУШТИНСКИ!
3. „Паметните„ се поединци кои си вообразиле дека се паметни...Во православната Црква, таквите паметни се нарекуваат „возгордеани„ и „мудреци по својот ум„.
4. „такозвани„ Господ Бог постои независно од твоето мислење за Него. Но, кога ќе ти дојде денос за средба со Него, што ќе Му речеш:„..не бе , ти у ствари, не постоиш, оти јас така мислам?...„
5. Теоријата за Големата експлозија е само теорија и исто како и Ајнштјаниовите теории за релативитетот, НИКОГАШ нема да бидат и ескпериментално потврдени!
5. Еволуцијата е само уште еден вид вера-верниците од еволуционистичката религја, веруват, иако никогаш не ВИДЕЛЕ еволутивен процес!
6. Е ајде, де, штом си толку видовит и можеш да ги видиш дупките, дај просветли ме и кажи ми кои се тие дупки! Јас одговорно велам дека немаш видено ниедна!

Ајнштајновата теорија е докажана...посебно делот за релативност на маса со помош на акцелератори на честици и такви ствари. За инквизицијата и крстоносните војни имаш право незнам многу..знам дека имаат врска со религија, а секакво насилство поврзано со религија го сметам за многу глупаво за така "духовно и умствено" богати и просветлени личности.

Да Големата Експлозија е теорија....исто како и креирањето на Земјата од страна на некој бог. Само што Големата Експлозија ми е многу по логична одколку правење човечиња од песок и дување во нив.

И ко за крај Господ Бог не постои...лична работа е тоа со господ. Ако постоеше ќе го видевме до сега а немаше секоја втора будала да создава свој правец на христијанство (за тоа само сум се заинтересирал верувам има и во другите религии исти вакви) со различни правила (ете ти дупка) а базирана на ист бог. Лична работа е бидејќи секој верува во нешто ама немора сите во исто нешто да веруваат, а веруваат затоа што има работи што неможе да си ги објаснат па ги препишуваат на некоја виша сила што и не е така лошо.

Тезата дека верните слепо верувале, ја читам на форумов по којзнае кој пат а притоа, никој од невениците не се ни обиде да докаже во што се состои тоа слепило.
По којзнае по кој пат кажувам во што се состои тоа слепило:

„Слепилото“ се состои во небарањето докази за точноста на верските „учења“. А со „учењата“ кои што не се докажуваат, не се добиваат знаења, туку, верувања.

Тезата дека верните слепо верувале, ја читам на форумов по којзнае кој пат а притоа, никој од невениците не се ни обиде да докаже во што се состои тоа слепило. Лично, неколку пати имам напишано дека не е во прашање никаков слепило (кое треба да се бара на некое друго место, а не кај верните) туку дека се работи за духовно-етичко учење, во кое се верува а кое (учење) се испитува преку личните, преку своите духовно-етички, телесни и практични искуства!!! Искуствата го исклучуваат „слепилото„ и така, „теоријата„ станува „пракса„!!! Таму каде теоријата и праксата се совпаѓааат без грешка, ТАМУ верата е ЈАКА!!! Не случајно митрополитот Блум се залагал за лично испитување на својата вера а не само исповедање на истата таа (вера) само вербално, „на уста„ и без грам дела!!! Не случајно Св. Јован Дамасикин вели дека „..верата е знаење без премногу испитување...„ од од премногу „испитување„, би се јавил сомнеж во вероучението!!!

Затоа, повеќе дела и помалку „“теоретизирање„!!! Верата се потврдува со дела! Затоа и античките римјани ја практикувале девизата:„ Дела-не зборови!„
.

Агора, прочитај го болтуваното и не „лупетај„ и почни да го бараш своето слепило....

Ајнштајновата теорија е докажана...посебно делот за релативност на маса со помош на акцелератори на честици и такви ствари. За инквизицијата и крстоносните војни имаш право незнам многу..знам дека имаат врска со религија, а секакво насилство поврзано со религија го сметам за многу глупаво за така "духовно и умствено" богати и просветлени личности.

Да Големата Експлозија е теорија....исто како и креирањето на Земјата од страна на некој бог. Само што Големата Експлозија ми е многу по логична одколку правење човечиња од песок и дување во нив.

И ко за крај Господ Бог не постои...лична работа е тоа со господ. Ако постоеше ќе го видевме до сега а немаше секоја втора будала да создава свој правец на христијанство (за тоа само сум се заинтересирал верувам има и во другите религии исти вакви) со различни правила (ете ти дупка) а базирана на ист бог. Лична работа е бидејќи секој верува во нешто ама немора сите во исто нешто да веруваат, а веруваат затоа што има работи што неможе да си ги објаснат па ги препишуваат на некоја виша сила што и не е така лошо.

1. Во ШТО и КАКО е докажана теоријата на релативитетот? Со два брзи авиони и часовниците во нив? И што уште? А да не е докажана со дубарата со ЦЕРН-овиот фаличен акцелератор!? (ха-ха-ха!).
2. А бе да, све што е религиозно, има врска со инквизицијата, да...
3. Големата експлозија е толку логична, што отвора нови теми и прашања на кои самата тероија НЕ МОЖЕ да одговори...
4. Бог не постои за оние кои не веруваат во Него...А оние кои во Него веруваат, блажени се, а оние кои Го виделе, веќе се во Рајот...
5. Останатите, можат да пишуваат произволности.

Агора, прочитај го болтуваното и не „лупетај„ и почни да го бараш своето слепило....
И пред да го напишам мојот пост, го имав прочитано болтуваното. Мојот пост беше.. како да се изкажам... еден вид на „сумирање“.

И уште нешто,
„Знаењето“ без испитување/докази ( т.е. докажување при кое не се ингорира ништо, т.е. секој познат факт се зема во .. „предвид“ ) не е знаење.

1. Во ШТО и КАКО е докажана теоријата на релативитетот? Со два брзи авиони и часовниците во нив? И што уште? А да не е докажана со дубарата со ЦЕРН-овиот фаличен акцелератор!? (ха-ха-ха!).

Со забрзување на микрочестици во акцелератор (не тој во Церн...тој го направија да видат дали можат да направат реконструкција на големата експлозија). Виделе дека со убрзување на честицата масата нагло се зголемува после поминување на некоја граница (ќе да беше 0.8 и нешто од брзината на светлината).

А за неодговорените прашања од Големата Експлозија?...Уствари глеаш тоа е доброто има нови прашања...и постојано ќе има. Во религиите само кажуваат вака и вака е не се буни зашто ќе биде тешко тебе....

И све што е религиозно нема врска со инквизицијата...ја дадов како пример за какви глупости се прават со цел да се скријат глупостите што ги кажува црквата.

Темата плаче за клуч...наместо за крештевањето вие зборите за теории на релативитетот, микрочестички и акселератори..изгледа дека после 28 страни нема и што да кажете..

Јас се крстев пред две години, на 31. во Св.Наум. Се брзав тогаш да се крстам, инаку требаше да почекам до август па традиционално да ме загњурат во река. :)

Темата плаче за клуч...наместо за крештевањето вие зборите за теории на релативитетот, микрочестички и акселератори..изгледа дека после 28 страни нема и што да кажете..

ОК ..САМО ДАЈ ПРВО НА ПРОВАСЛАВИЕ ДА ИМ ДАДЕМЕ ШАНСА ДА ОДГОВОРАТ НА

ПРАШАЊЕТО
.
.
.
.
.

1 )
Евангелие по Марко16 - ред 16 Кој ќе ПОВЕРУВА и се КРСТИ, ќе биде СПАСЕН; а кој не поверува, ќе биде осуден ( ОТИ НЕМА НИТУ ДА СЕ КРСТИ ) .--- ВЕЛИ ИСУС

ЗНАЧИ ЈАСНО Е КАЖАНО ДЕКА ПРВО МОРА ДА СЕ ВЕРУВА А ПОТОА СЛЕДИ КРШТАВАЊЕ

НЕЛИ ?

А ВО ШТО ВЕРУВААТ БЕБИЊАТА ?

НЕЛИ САМ ИСУС КАЖАЛ ПРВА ФАЗА Е ДА СЕ ВЕРУВА А ПОТОА СЛЕДИ ВТОРА ФАЗА А ТОА Е КРШТАВАЊЕТО .

ЕПА ВО ШТО ВЕРУВААТ БЕБИЊАТА ?

ИСУС КАЖУВА ДЕКА НЕ ГО ИСПОЛНУВААТ УСЛОВОТ ЗА КРШТАВАЊЕ

ИСУС СЕ КРСТИЛ КАКО ПИШУВА НА ОКОЛУ 30 ГОДИНИ

.
.
.
.

ЗА ТЕМАВА ВТОР ПРИМЕР

Дела на апостолите 8 глава

ред 34 - Тогаш Етиопјанецот во одговор му рече на Филипа: „Те молам, за кого го вели ова пророкот? За себе или за некој друг?”

ред 35 - А Филип ја отвори устата и почнувајќи од тоа Писмо, му проповедаше за Исуса.

ред 36 - А кога патувајќи дојдоа до некоја вода, Етиопјанецот рече: „Еве вода! Што ми пречи да се КРСТАМ ?”

ред 37 - А Филип рече: „АКО ВЕРУВАШ ОД СРЦЕ - МОЖЕШ.” Тој одговори и рече: „Верувам дека Исус Христос е Божји Син.”

ред 38 - И заповеда да застане колата, и двајцата - Филип и Етиопјанецот - слегоа во водата. И го КРСТИ .

ЕВЕ ИСТО КАКО ШТО БАРАЛ ИСУС ПРВО ДА СЕ ВЕРУВА А ДУРИ ПОТОА ДА СЕ КРСТИ ЕВЕ ГО ВТОРИОТ ПРИМЕР

ЕПА .......................?????????????

ВО ШТО ВЕРУВАТ БЕБИЊАТА ПА БИВААТ КРШТАВАНИ ?

Веројатно затоа за да им се наметне сознанието дека се христијани па да ја учат религијата и подоцна да се решат дали ќе и се посветат или не. Ова по мене е во ред, јас бев лишен од религијата како мал па тек многу покасно почнав и со Библија и со се друго во врска со религија. Атеизмот го надминав како невозможен многу порано. :)
Некои веруваат уште и дека самото крштевање е благослов... тоа не знам. Можеби... :) Сугестија, посебно за возрасен човек, кај бебе не знам во колку минимално потсвесно сеќавање останува тоа, а можеби така има поголемо влијание како сугестија, длабоко од потсвеста, крајно несвесно...

Веројатно затоа за да им се НАМЕТНЕ сознанието дека се христијани па да ја учат религијата и подоцна да се решат дали ќе и се посветат или не. Ова по мене е во ред,

НАМЕТНЕ......насила .....без нивна согласност ............

ТИ СИ РЕЛИГИОЗЕН СИЛЕЏИЈА ......ДОБРО БАР СИ ПРИЗНАВАШ

СОЗНАНИЕТО ДЕКА СЕ ХРИСТИЈАНИ - велиш

Бебињата знаат дека се Христијани ? ....Е ОВА ДОСЕГА НЕ СУМ ЗНАЕЛ ..СТВАРНО

Религијата може да се научи во секое време ...

Тоа се прости механички правила и прописи кој незначат НИШТО ...
И библијата НЕ ГИ ПРИЗНАВА ..........Бог - Господ НЕ ги признава

Книга на пророкот Исаија 29 - ред 13 Господ РЕЧЕ : „Бидејќи овој народ Ми пристапува само со устата, и Ме почитува само со усните (песнички , медитации ), а срцето му е далеку од Мене, и неговото почитување научено од МЕХАНИЧКИ човечки одредби правила ,

ред 14 - затоа, еве, и натаму ќе постапувам чудно со овој народ - чудно и пречудно: и ќе пропадне мудроста на неговите мудреци, ќе потемнее умноста на неговите умници.”

Евреите 7 - ред 16 Христос кој не станал тоа според некој Закон на ТЕЛЕСНИТЕ прописи ( прости религиски механички правила ) , туку според силата на неуништливиот живот.

.
.
.

ЗНАЧИ ПРАВОСЛАВИЕТО КАКО СИЛЕЏИСКА ОРГАНИАЦИЈА ТОЛКУ СЕ ВОЗГОРДЕАЛО ШТО ИМ ПРКОСИ НА ХРИСТОВИТЕ ЗАПОВЕДИ И АПОСТОЛСКИТЕ ПРАКТИЧНО СПРОВЕДЕНИ ХРИСТОВИ ПРАКТИКИ И ПРЕПОРАКИ ................

ПА СИ ИЗМИСЛУВА СВОЈ ПРАВИЛА ......ДИРЕКНО СПРОТИВНИ НА ХРИСТОВИТЕ .
.
.
ЗНАЧИ ...............САТАНИЗАМ ...ВОЗГОРДЕАНОСТ

Не, пази вака :) Се крстат како бебиња за да подоцна кога ќе пораснат имаат идентификација на христијани и имаат повеќе мотив да ја читаат Библијата и посветат на религијата. Не со сила, зошто со сила? Ако некој со сила ги тера на тоа не е до религијата, туку до родителите или кој да се грижи за нив, до нивниот ментален склоп, да не кажувам сега колку лоши родители и старатели има и меѓу атеистите. :) Значи се зависи од тоа а не од самото крстење, но пошто и јас се сложувам дека на човека не треба да му се наметнува верската определба гласав Не во анкетата, иако верувам дека не е до самото крстење. Крстењето е кај нас повеќе традиционална работа би рекол.
Од мое лично искуство јас бев лишен од религијата во секаков облик, не смееше Библија да има кај нас а камоли одење во црква и знам колку негативно се одрази тоа на мене, но ај може така требало.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom