Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
Ич да не му се секираш, драг/а Агора.
Тоа што детето го крстиле, не е никаква гаранција дека некој му го испрал, односно опседнал мозокот. Ниту пак дека готово, со трите капки вода втерале во него некој закоравен христијански дух. Не оди тоа така лесно.
Крштевките денес се углавном пуфање, ради реда, освен ако фамилијата не ти е патријархално-дебело религиозна.
"Сите се крштеваат, мене ме крстиле, татко ми го крстиле, дедо ми го крстиле. Јебига де ај и моето, шо е више битно оти."
Попот се разбира ќе објасни оти подоцна, но не дека на обичниот човек му е тоа толку важно, навистина.

Сепак, не значи дека го осакатиле, освен ако не веруваш дека оној што ќе го крштева ќе му ја стаи душичката во православни решетки преку допир и три молитви?
Ич-никаков доказ дека му го ускратиле изборот.
Негов си е, и ако доволно го интересира тоа, ќе си го земе во раце кога ќе дојде време. ;)

Празното лаење и наоѓање рачки нема да му ја крене популарноста на атеизмот, туку ја руши репутацијата на интелектот на атеистите, ок?

vaka sega krstevanjeto e bilo i mislam deka ke bide.so samoto toa sto deteto e krsteno vo crkva ne znaci deka podocna vo svojot zivot toa ne moze da bira i da si ja smeni verata .a i na primer site nie stosme rodeno nekde za vreme na kumonizmot koga bilo zabraneto odenje vo crka i sto sme krsteni doma ili voopsto sto ne sme krsteni.licno jas sum krstena doma,moite kumovi bile komyunisti vo krv pa sto mi fali denes pak odam vo crka i.t.n

za zal site veri se primaa so radost samo pravoslavnata vera se prima so placenje.

На една година?? Јас сум имала некои 2-3 годинки, сум можела да зборам(сум му побарала сапун на попот), но не памтам дека сум можела рационално да размислувам, инаку сега не би била крстена.

Гласав дека не е во ред друг да ми ја бира религијата, иако инаку сум за укинување на религиите.

za zal site veri se primaa so radost samo pravoslavnata vera se prima so placenje.

Затоа што нее вера туку насилно наметнување.........

И таквото "кршавање" е директно спротивно на новиот завет..

Освен што некој си измислил начин да дојде до лесна заработка..си направил бизнис
од продавање ветер и магла.........нема никакво значение

Што ..бебето ќе се покае за нешто ....од тој момент ќе се надева некој човек што може бил може небил пред 2000 год....
бебето ќе практикува духовност-идеализам од тој момент......???
глупост.................

И убаво си пишува ..Емануил на околу 30тина години оформил Личност Исус..па почнал да прави чудесии и да проповеда . Па да....таа е возраста кога секој може да присобере позитивни и негативни искуства и да одлучи на своја одговорност дали воопшто ќе верува во нешто или не .
Не трчел да ги лаже малите деца .
И Библија е пресложена и за возрасни нели па за деца .Точно е дека има таква споредба со Исус и децата амааа и таа има преносно значение кое после Павле го објаснил.....”ве хранам како бебиња со течна – духовна храна”....хранел родени по дух-идеал на возраст од 30 до 130 години...ете такви “деца”-Евреи 5 –ред13 и 14. И на кого овие му раскажуват прикаски кога не ја разбрале нај нај основната порака на Нов Завет .
Пред 2000 год Евреите не биле посетени од бесмртен биолошки човек ....па го знаеле од дете....туку од бесмртна Личност .Истата Личност(Исус) која прв ја отелотворил во себе Емануил, ја оформиле(отелотвориле) и апостоли и многу други па правеле чудесии како и него (види моја тема видливиот Бог --- Елимелах –Бог е Човек-Личност невидлив).Ова не го разбрале ? Па се друго им е “лук и вода “ , бапски прикаски .И како може Личност да биде нацртана со рака на уметник ?

Затоа што нее вера туку насилно наметнување.........

И таквото "кршавање" е директно спротивно на новиот завет..

Освен што некој си измислил начин да дојде до лесна заработка..си направил бизнис
од продавање ветер и магла.........нема никакво значение

Што ..бебето ќе се покае за нешто ....од тој момент ќе се надева некој човек што може бил може небил пред 2000 год....
бебето ќе практикува духовност-идеализам од тој момент......???
глупост.................

И убаво си пишува ..Емануил на околу 30тина години оформил Личност Исус..па почнал да прави чудесии и да проповеда . Па да....таа е возраста кога секој може да присобере позитивни и негативни искуства и да одлучи на своја одговорност дали воопшто ќе верува во нешто или не .
Не трчел да ги лаже малите деца .
И Библија е пресложена и за возрасни нели па за деца .Точно е дека има таква споредба со Исус и децата амааа и таа има преносно значение кое после Павле го објаснил.....”ве хранам како бебиња со течна – духовна храна”....хранел родени по дух-идеал на возраст од 30 до 130 години...ете такви “деца”-Евреи 5 –ред13 и 14. И на кого овие му раскажуват прикаски кога не ја разбрале нај нај основната порака на Нов Завет .
Пред 2000 год Евреите не биле посетени од бесмртен биолошки човек ....па го знаеле од дете....туку од бесмртна Личност .Истата Личност(Исус) која прв ја отелотворил во себе Емануил, ја оформиле(отелотвориле) и апостоли и многу други па правеле чудесии како и него (види моја тема видливиот Бог --- Елимелах –Бог е Човек-Личност невидлив).Ова не го разбрале ? Па се друго им е “лук и вода “ , бапски прикаски .И како може Личност да биде нацртана со рака на уметник ?

Очигледно дека постот ти е промашен...
Освен неоснована критика, што друго можеш да понудиш?

Во христијанството, децата се крштеваат,значи се премиваат во вода и таму останатите масла за помазување, и им се сече едно мало делче косичка при крштевањето, што потоа нема никаков белег или нешто страшно, едноставно си миропомазан, прочистен и примен под Бога, а што е со муслиманиве што ги сечат м? Кој нив ги прашува дали сакаат или не?

Е не ги сфаќам луѓево, што мислите дека вашите треба да чекаат да пораснете па да ве крстат, ако е така ако направи некое дете беља треба да го почекаат да порасне за да сфати дека не е убаво така да прави, или да го почекаат да прозбори па после да му прават муабет?

Зошто децата се крстуваат ( во православието ) на својата 1 година?!?
Затоа што тогаш децата неможат „разумно“ да размислуваат?
Затоа што децата тогаш неможат да одлучуваат за себе?
Зошто некој друг да одлучува дали ќе бидам крстен или не?
Затоа што оние кои го проповедуваат христијанството се плашат дека ако не го прават тоа, ќе останат без верници?
Тие се плашат дека ако на децата им се даде можност да размислуваат со свој мозок, нема да бидат христијани?

Зошто?!?
Сум размислувала на темава и порано. Да бидеш христијанин, и да бидеш верник, е различно. Не верувам во црква, верувам во Бога. Тоа што ме крстиле како мала, не влијае на моето мислење дека црквата е институционализирана банка за перење мозоци и пари. Сметам дека е неправедно да се крштеваат децата додека се мали и кога немаат можност да размислуваат и одбираат. Културолошката наметливост на црквата, е всушност она кое најмногу ме иритира и ме води кон сомнеж. Зошто едноставно не му се остави на човека, право на избор? Зарем тоа не е и дел од христијанската етика? :smir:

Сум размислувала на темава и порано. Да бидеш христијанин, и да бидеш верник, е различно. Не верувам во црква, верувам во Бога. Тоа што ме крстиле како мала, не влијае на моето мислење дека црквата е институционализирана банка за перење мозоци и пари. Сметам дека е неправедно да се крштеваат децата додека се мали и кога немаат можност да размислуваат и одбираат. Културолошката наметливост на црквата, е всушност она кое најмногу ме иритира и ме води кон сомнеж. Зошто едноставно не му се остави на човека, право на избор? Зарем тоа не е и дел од христијанската етика? :smir:
Твоите те крстиле затоа што мислеле дека со тоа ќе те упатат кон вистинскиот пат во вистинската религија и не ги осудувај зошто не ти мислеле лошо со тоа, како на пример што те запишале на училиште за твое добро а не те прашале, па еве сега ти порасна и одлучувај и мењај се што не ти се свиѓа никој нема да ти се скара.:smir:

Не ве сваќам што ги “жалите“ толку децата.. и вас ве крстиле па очигледно не ви пречело за да постанете некои најголеми атеисти кои го испиле паметот на целиот свет. Да ве терал, “мачел“ некој да бидете христијани и да го следите Бога, немаше, сигурно немаше, така да зборите. А ако не веруваш во Бога не би требало ни да ти смета тоа што си крстен пошто тоа за тебе би требало представува само “бањање во вода“. Можда не би требало ни да ве научат да одите, зборите, пишувате, читате ... зошто тоа не бил ваш избор него сте морале.. можда би било најдобро така окулу 20-та година да одлучите дали би сакале да одите или не...
Јас сум крстена и сум им од срце благодарна на моите што го направиле тоа за мене. И јас, ако даде Господ, ќе го направам истото со моите деца. Тоа за мене е нешто како изразување на благодарност кон Бога. Не го базирам на никакви книги, обичаи ни ништо слично. Ова е само мое мислење. Зошто стално имате потреба да оцрнувате некои работи кои на многу луѓе им се свети?

Не ве сваќам што ги “жалите“ толку децата.. и вас ве крстиле па очигледно не ви пречело за да постанете некои најголеми атеисти кои го испиле паметот на целиот свет. Да ве терал, “мачел“ некој да бидете христијани и да го следите Бога, немаше, сигурно немаше, така да зборите. А ако не веруваш во Бога не би требало ни да ти смета тоа што си крстен пошто тоа за тебе би требало представува само “бањање во вода“. Можда не би требало ни да ве научат да одите, зборите, пишувате, читате ... зошто тоа не бил ваш избор него сте морале.. можда би било најдобро така окулу 20-та година да одлучите дали би сакале да одите или не...
Јас сум крстена и сум им од срце благодарна на моите што го направиле тоа за мене. И јас, ако даде Господ, ќе го направам истото со моите деца. Тоа за мене е нешто како изразување на благодарност кон Бога. Не го базирам на никакви книги, обичаи ни ништо слично. Ова е само мое мислење. Зошто стално имате потреба да оцрнувате некои работи кои на многу луѓе им се свети?

видо вака гопојо

ти да си верувала во оваа земја народ а богами и богови

си немала да му ја спраштиш Холандија

па сеа од таму да ни солиш памет во што ќе веруеме

Раскажувај им прикаски уведувај ги Холандезите

а штом не делиш судбина со нас............одјеби

:pos2::pos2::pos2::pos2:
Немам намера, најмалце на тебе, да ти објаснувам зошто, како и што во врска со моето живеење во Холандија. Не ме знаеш така да немаш право да ми збориш тука.. не сум лек за твоите комплекси..

Биди ми благославен

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom