Marina_21, мораш да прифатиш дека првата реакција на наслов ко овој на темата е отпор. Делува премногу заканувачки, па секој шо површно е запознаен со религијата ќе се осети нападнат и ќе се потруди да се "одбрани".
А кога на тоа ќе се додаде и фактот дека разни секти (а и црквата низ целиот среден век) го манипулираат народот баш со плашењето од Судниот Ден, јасна е реакцијата.
Уосталом, Бог ни дал слободна воља и сака да му се приклониме поради љубовта кон Него, а не од страв. Како што е кажано, постојат три вида на односи со Бог. Првиот(оној најмалку правилниот) се нарекува робовски и се базира на страв од Господ, Судниот Ден и слично. И истиот не му е угоден на Бога.
U pravo si za naslovot, i da poradi ljubovta treba... ali zosto sekogas go zaboravame i onoj del kade sto doagja Bozjiot gnev, kade sto nema veke cekanje, Sudniot den e toa, pisuva cashata na gnevot se prelea, i doagjaat 7te cashi na gnevot... ja znaeme rozevata strana DA, ali ima i edna po mrachna strana... Isus dojde za spasenie DA, i go dade svojot zivot za nas, i DA, reche: ako me LJUBITE ke gi drzite mojte zapovedi, itn. ALI ponataka vika, Sint covecki koga ke dojde po 2 pat ke dojde za SUD kade sto prekinuva veke ona... znaci ke dojde da mu sudi na covestvoto...
A za strav od Gospod... ne vikam nikade za takov strav... ako procitas vo Otkrovenie vo prorostvata, pisuva deka toj DEN ke bide najstrashniot den koj nekogas bil, znaci ne e se rozevo, drugo pisuva, ke zastaneme sami pred Nego, a nema kao tuka so advokat, so vrski, ili pa aj mnogu ima ne sum sam, ke si balansirame kao tuka sto balansirame, ej i na onoj istoto mu se slucuva... ali togas sami ke se soocime so sopstvenata dusha i nasite postapki itn. znaci da ja znaeme svetlata strana... GOSPOD e 100% LJUBOV , ali On e i 100% PRAVEDNOST itn.
A da , go manipulirala, ali sto pravime so onie sto ne manipuliraat tuku samo ja kazuvaat taa vistina, koja sto e kazana... koja mi e mene pridobivkata da manipuliram so ona... ??? porano kako i sega se manipulira za mnogu sebicni celi i pridobivki itn.
A mene mi bese samo sto mislat vernicite na ova, kako go dozivuvaat personalno... ali ocigledno nikoj ne ja sfaka temana...