Покајте се инаку ќе изгинете!

• Креатор на темата Креатор на темата Marina_21
  • Време на започнување Време на започнување
Nejkam da gresam vo zivotot poradi sebe i lugeto koi mi znacat, a ne poradi toa sto eden den ke umram i ke go sretnam Gospod vo lice i ke me kazni za site greski. Odam vo crkva, no iskreno ne veruvam mnogu vo ovie raboti a ne se ni zamaram. I sovet do tebe Marina_21, mlada si, zivotot e pred tebe, ne se zamaraj mnogu so ovie raboti. :wink:

Marina_21, a da mi kleknesh ti pod mantijava i da se pokaesh, a?
TAPA tema, tapa muabet........ gi pominuvash site granici :)

Џабе се каам... Ако пробам да воспоставам некоја спиритуална комуникација со Севишниот најверојатно ќе добијам одговор од типот: ,,Шо знам бе, ама имало одувек кај тебе нешо шо ме пиздело. Цркни!!!“

хехехехехе......глупа тема......
хахахахахаха...ти уште вервиш дека постојат господ а? ;)
кога некој ден ке играме карти заедно со тоа батето..ке биде јако во секој случај.....
тој (младичот) треба да се покае..не ние!!

Prvo i osnovno barem kolku sto znam jas,sudniot den ne e odredena data,pa da mu se sudi na sekoj na toj den!!!
Znaci kolku jas sto znam,posle zivotov na zemjata site ne ceka sudniot den kade sto Gospod PRAVILNO ke presudi,za kade sme!
Imase pogore nekoj napisano potesen pat,kalliv,strmen,odsprotiva na sirok poplocen.Jas go razbiram toj pat kako zivotot,znaci dokolku sme skromni,pravedni,i se trudime pomalku da gresime ge gi vidime vratite na rajot(sto znaci deka ovoj pat e tezok so ogled na iskusenijata koi ne opkruzuvaat) i obratno dokolku mu se poklonime na iskusenijata!!!
Za da ne vi nastanat zabludi nekoi jas sum Pravoslaven Hristijanin.
A za Sudniot Den pisuva i vo Biblijata,i vo mn, drugi Pravoslavni knigi!!

Prvo i osnovno barem kolku sto znam jas,sudniot den ne e odredena data,pa da mu se sudi na sekoj na toj den!!!
Според Библијата, после смртта, нашето тело се одвојува од душата и откако ќе ни биде судено според делата, душата оди во рајот или пеколот. Но, тоа е нешто како привремен суд.
А, на Судниот Ден секој што некогаш живеел ќе воскресне, душата ќе се спои со телото и ќе им биде судено на сите. Тоа ќе биде дефинитивниот суд, и неговата одлука ќе биде вечна, за разлика од онаа после смртта.
Така да, нешо погрешно си разбрал.

Инаку, Marina_21, пак ќе ти се обратам...Значи, тоа што ти го збориш е точно, стои во Библијата, секој верник треба да биде свесен за истото, итд. Лично те разбирам што всушност прашуваш во темава, и јасно ми е дека другиве со своите постови неосновано те нападнаа. Но, истовремено го разбирам и нивниот отпор, кој потекнува, пред се, од нивното непознавање на религијата.
Како што претходно реков, и самиот наслов го тера секој атеист или недоволно запознен со верата човек да се постави дефанзивно, што всушност и го прават.
Не дека треба да продаваш розеви лажги за да други ја прифатат дискусијава, но и ти треба да прифатиш дека освен вистинските верници, ретко кој друг ќе ја прифати темава на правилен начин. Едноставно ги плаши и им ствара одбојност. А со сила да наметнеш на некој било што од религија, верувај не можеш, а уште помалку е потребно такво нешто.

со сила да наметнеш на некој било што од религија, верувај не можеш, а уште помалку е потребно такво нешто.
Мислам дека со ова не си 100% во право, можно е да постојат случаи кои го докажуваат тоа..
Да земеме неколку примери:
Ти се раѓаш во семејство во кое сите се големи верници, освен ти ( веројатно,само провремено ). Пред секое јадење, те принудуваат да се молиш, инаку нема да те остават да јадеш.Ти одбираш помеѓу: умирање од глад, и молење,што ќе направиш?Сега ќе кажеш дека не постојат такви случаеви?Ако го мислиш тоа, размисли уште еднаш,ама подлабоко.
Те принудуваат да одиш во црква секој ден со нив, или ќе те избркаат од дома,што ќе одбереш?
Мислам дека нема потреба од уште примери,затоа што ги има мал милион.
Не е потребно со сила да наметнеш нешто од религијата?
Не мислам дека е така.
Постојат многу причини, поради кои ќе „мораш“ со сила да надметнеш нешто од религија, а тоа е,на пример:
Живееш во семејство, кое е познато по тоа што сите се големи верници.Членовите од тоа семејство, по секоја цена ќе сакаат да бидеш како нив, ( еве ја причината>> ) за да не претставуваш страм за целото семејство, за да не го страмиш семејството...
Не сум во право?

dobro aj da ne se raspravame za toa dali ima nema itn. tuku deka personalno ke se sretneme so Nego... a sto sakas da kazes so toa nema lice? deka ne veruvas deka e Licnost ili pa ne veruvas deka voopsto postoi?

Јас верувам дека постои Бог ама не верувам дека е личност.И како јас персонално сега би се сретнала со него?

Da se pokaam ili ke crknam ....

Hm.... e ako ne sum Hristijanin , togas so me ceka , ili ova e samo za hristijani ( vistinskite vernici ) ...??

Inaku ne custvuvam potreba da se pokaam , za so da se kaam ??

Ne sum nisto storil , ne sum jas !! hehehe:pos2::pos2:

Ako zboris za 'prvobitniot grev " , uste ne mozam da ve svatam , vas religioznite , cel zivot da se custvuvas kriv zatoa sto Eva i Adam bile neposlusni , t.e ako postoele de ... cudni ste mi ...

Armagedom , Sudniot den , prikazni za leka nok ... Leka nok ;)

Nejkam da gresam vo zivotot poradi sebe i lugeto koi mi znacat, a ne poradi toa sto eden den ke umram i ke go sretnam Gospod vo lice i ke me kazni za site greski. Odam vo crkva, no iskreno ne veruvam mnogu vo ovie raboti a ne se ni zamaram. I sovet do tebe Marina_21, mlada si, zivotot e pred tebe, ne se zamaraj mnogu so ovie raboti. :wink:

a tokmu i zatoa se dadeni i site zapovedi za da ni koristat nas vo coveckite odnosi... sto ima potreba Gospod od nasiot dobar pat sto bi go odele? toa samo
nam ni koristi ... a unistuvanjeto isto taka nam i na drugiot sto go ostetuvame ni rezultira...
a za sovetot, nema vrska mladosta ili starosta so verata, koj ni garantira deka uste utre nema da ni ja zeme dusata... itn.

a ti samo so tvojata vulgarnost mozes da se pofalis... edno dete od prvo oddelenie go moze ama bash istoto kako tebe, bravo!

хахахахахаха...ти уште вервиш дека постојат господ а? ;)

da, a ti poveruva vo tastaturata i monitorot pred tebe pa ja zameni so Gospod a...

Јас верувам дека постои Бог ама не верувам дека е личност.И како јас персонално сега би се сретнала со него?

imas razlicna vera od hristijanskata... ne bi sakala sega da te ubeduvam sto da veruvas sto da ne...
za hristijanskiot svet" Gospod e licnost a drugo ne bi mozelo da bide... i On e sozdatel na se... itn.

taka da sekoj so svojata vera...

Da se pokaam ili ke crknam ....

Hm.... e ako ne sum Hristijanin , togas so me ceka , ili ova e samo za hristijani ( vistinskite vernici ) ...??

Inaku ne custvuvam potreba da se pokaam , za so da se kaam ??

Ne sum nisto storil , ne sum jas !! hehehe:pos2::pos2:

Ako zboris za 'prvobitniot grev " , uste ne mozam da ve svatam , vas religioznite , cel zivot da se custvuvas kriv zatoa sto Eva i Adam bile neposlusni , t.e ako postoele de ... cudni ste mi ...

Armagedom , Sudniot den , prikazni za leka nok ... Leka nok ;)

ako ne si hristijanin te ceka sudenje spored svoite dela...

nema sovrshen, a isto taka i ti ne si...

leka nok

I sega ja sum prokolnat , taka ??

Za mene poveke zivotot nema vrska , ke si oteram ja tuka na Zemjata , i koe ke crknam ke mi sudat i ke mi pokazat so prst nakaj znak , kaj so pise : Highway to Hell !!! :pos2::pos2:

Seto ova oti ne sum Hristijanin , ateist sum , ali ne tvrdokoren , so otvoreni pogledi ..

A edinstven spas mi e , da se pokajam za nesto sto ne znam za so da se kaam , da ja prifatam hristijanskata vera i da se spasam . taka ??

Samo Hristijanite prezivuvaat , a?

I sega ja sum prokolnat , taka ??

Za mene poveke zivotot nema vrska , ke si oteram ja tuka na Zemjata , i koe ke crknam ke mi sudat i ke mi pokazat so prst nakaj znak , kaj so pise : Highway to Hell !!! :pos2::pos2:

Seto ova oti ne sum Hristijanin , ateist sum , ali ne tvrdokoren , so otvoreni pogledi ..

A edinstven spas mi e , da se pokajam za nesto sto ne znam za so da se kaam , da ja prifatam hristijanskata vera i da se spasam . taka ??

Samo Hristijanite prezivuvaat , a?

oook, sekoj si ima svoe mislenje, ti svoe, jas svoe itn. i na kraj sekoj personalno ke si ja doznae vistinata pozadi ovaa scena "zivot" ...

oook, sekoj si ima svoe mislenje, ti svoe, jas svoe itn. i na kraj sekoj personalno ke si ja doznae vistinata pozadi ovaa scena "zivot" ...

Ne tuka ne stanuva zbor za mislenje , sekoj si ima svoj pogled na zivotot , toa si e vo red , tuku problemot e : Pokajte se ili ke uginete !!

Prevod : Stanete Hristijani !! , znaci pak si stoite na vaseto Hristihanstvoto e "vistinskata religija ", pa duri nekako mi deluva deka sakate po malk da si regrutirate clenovi :):) ( od ovaa tema ) ..

Inaku , licno ne veruvam u zadgroben zivot , toa e izmisleno za da se ima nadez , deka i posle smrtta ke si ostanes so svoite najbliski , deka te ceka poubav zivot ... nisto vise ...

A deka ke doznaam so me "ceka posle zivotot " , tesko , mozokot ke mi bide u out , pa ne veruvam dkea ke uspea da percipiram nesto okolu mene ..
:salut:

pak ke kazam oook, ti si se izrazil kako ateist jas kako vernik itn.
ne gledam logika vo diskusija za vakvi temi pomegju ateist i vernik...

Сега зборев со Господ на мсн...
И Он ми рече вака: Јас сум Бог на љубовта...да не ве сакав-немаше да ве создадам...а ве создадов несовршени, бидејќи ако бевте совршени-ќе бевте на Мое место.
Епа пошто сте несовршени, ќе ви прогледам кроз прсти, ама не грешете повеќе и не се замарајте со вакви работи.
Не им верувајте на вашите баби кога се тешат “Господ ќе го накаже тој и тој (Љупчо, Бранко, Грујо) што прави вака или онака“. Тоа не е ваша работа. Ваше е да ми ги препуштите своите грижи мене-а вие уживајте и ТРУДЕТЕ се да не грешите. И уште ве поздрави.

Зар не е прекрасен?

Epa bas oti e Bog na ljubovta , ni praka zemjotresi , vulkani , bolesti ( so ubava i mila ideja mu e toa so AIDS , ke gi zaebam , ne kleckanje so sekoj , na nekoj nacin i ke ja postuvaat edna od Moite zapovedi :) ) , tornada , cunami itn... Seto ova oti e Bog na ljobovta , lai ne gubite nadez , ako umrete kako Risjani ke odite u rajot , a ako ne , ufff , ve ceka trozabec i rostilj , hehehe ...

poz i od mene za nego i ako moze da mu preneses , nekako Milan neka tepa vo CL ( so Asrenal ) , moze ?

:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom