Храброст

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Што да кажам повеќе во подфорумов а да не се помислам дали сум во право. :toe: Од последните случувања, единствено не знам како да се поделам на два дела и со едниот добро да го измлатам другиот.

Храбар бев неизмерно, со тоа што изигрував Господ... за жал, не знаев дека и Бог има граници.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
Инспирирана од некои настани во изминативе недели, кога бев сведок на нешто што за мене лично е слика и прилика на пожртвуваност, верба во идеал и, пред се, огормна храброст да се оди напред и покрај сите пречки и по цена на туѓ подсмев, посакав да го дознаам вашиот одговор на некои прашања, односно:

Што е за вас храброст?
Кога храброста преминува во неразумност и лудост?
Дали човекот кој знае да заборави на своето јас и да се жртвува во име на некое поголемо добро, макар и добил потсмев и не успеал е храбар, или е само наивен занесеник, нешто како Дон Кихот?
Имате ли пример за храброст на кој се огледувате?
За крај, сметате ли дека сте храбри луѓе?

Hrabrost e koga i pokraj siot strav sto go nosis vo srceto,koga i pokraj site ubeduvanja na drugite luge deka toa e pogresno,koga i pokraj toa sto znaes deka nesto ke izgubis,koga i pokraj toa sto znaes deka mozebi ke te gledaat kako cudak i so prst ke pokazuvaat nakaj tebe...
...ti ke go odbranos tvojot stav,ke go odberes toa za sto smetas deka e predodredeno za tebe,ke bides na stranata na ona sto smetas deka e dobro,ke go zastitis onoj koj ti e blizok...
hrabrosta pominuva vo ludilo samo vo ocite na mnozinstvoto od luge koi ne prifakat porazlicen stav i nacin na zivot od nivniot i nacin na zivot sto ne se sovpaga so moralnite normi.serkoj covek sto e hrabar ima pricina da bide a toa e ljubovta, pa kako moze nekoj da bide lud ako hrabro se bori za ona sto go saka?
jas sum golema straslivka priznavam ama znam da se boram za ona sto go sakam,ponekogas i ne vnimavam na toa dali ke povredam nekogo,znam deka toa mi e mana ,ama veruvam deka celta gi opravduva sredstvata

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Храброст е да се соочиш самиот со себе, да се соочиш со некој или нешто со кој несекој има сила да се соочи.. Храброст е да направиш нешто што неверуваш дека би го направил некогаш.. Храброст е да сакаш, да цениш, да веруваш во луѓето, да застануваш позади својте мислења, ставови, но и позади луѓето што ти значат и покрај тоа што знаеш дека е погрешно.. Да направиш нешто само да го одбраниш она што ти значи или она што ти припаѓа.. Во денешно време е Храброст да се бориш за да опстоиш.. Да се протиставиш на Авторитетот.. Да кажеш Не, кога сите други преќутуваат..
Храброст е и да ја тргнеш маската од лицето.. Да ја кажеш најболната и најскриената вистина и тајна.. Да бараш да ти простат иако знаеш дека ќе те плукнат.. Отупев и ја..
Храброст е секој чекор кој некогаш си се плашел да го направиш.. Она што е за тебе храброст за друг е смешно и патетично ако црвената линија кај него е подалеку одколку кај тебе..
За секој од нас дефиницијата за Храброст е различна, а сепак иста..
Тоест дефиницијата иста си е но степенот до кој ќе отидат работите подалеку од што биле некогаш во нечив свет е различен..

Бреј се остајв и ја ко да пишувам во Литература.. :kesa:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Според мене храброст е цврто да застанеш и да заложиш за она во кое што веруваш,без разлика што е тоа.
Храброст е да пробаш твоите идеи да ги преточиш во дела.Ретко кој се осмелува своите соништа да ги претвори во реалност.Обично сите остануваат само на сонување.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Храброст е да признаеш дека си згрешил !

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А лудост, откако си згрешил да паднеш на истото искушение...
Лудост е некој што учествувал во искушението да биде судија отпосле :smir: ( анд ви ар нат токинг боут ју ин дис кејс,донт гет ми вронг)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Храброст е добро прикриен страв!

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Храброст е да прднеш кога имаш пролив. Се друго е неспоредливо.:mist:

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Не мора да значи секогаш дека храброст е искажување јасно и гласно на своите ставови кога се сосема различни од другите.Не велам дека ова не е точно,меѓутоа,храброста се искажува на најразлични начини.

Некој е храбар кога станува да го одбрани соученикот од неправдата на професорот,кога гледа дека сите седат и гледаат плашејќи се од единица,но храброст е и кога самохрана мајка со три деца и со две работи од по 8 саата успева да им направи ручек на децата,одбива да спие со шефот иако знае дека поради тоа би ја изгубила работата, ги поднесува сите предрасуди од општеството без око да и трепне и се уште има воља за живот.
Кога ќе се споредат двата примера,нормално дека вториот повеќе ја искажува храброста,но секој има направено барем еднаш во животот нешто слично на првиот пример,и како што многумина кажаа,секој барем еднаш во животот ги има искажано своите ставови пред другите,и затоа може да се каже дека секој е храбар на свој начин,односно различен начин.

Како што сметам дека секој е храбар на свој начин,зошто секој во животот има направено барем едно храбро дело колку и да е тоа мало,се сметам и себеси за храбра личност.Иако моите дела не биле нешто којзнае колку храбри,за мене и за тој некој што сум го одбранила,се големи.

Храброста никогаш не е нити преминува во лудост.Лудост може да биде само во очите на тие што гледаат од страна,зошто пак ќе кажам,секој е храбар на свој начин,зависи кој како ги сфаќа работите.За некого може е глупаво да рипнеш пред автомобил за да спасиш некого што не го ни познаваш,а за некого е најхраброто нешто.

С

Сатори

Гостин
~*~

Храброст е да бидеш искрен со луѓето дури и кога тие не го сакаат тоа.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Храброст е да бидеш искрен со луѓето дури и кога тие не го сакаат тоа.
ШТо би се рекло - никогаш? Кога кажи сакаат луѓето да бидеш искрен? И зашто мора храброста да биде зависна од луѓето некогаш? Не можеш да бидеш храбар со/кон мртва природа, Бугари, животни?

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Однесување или постапување со се што е идентификувано како страв или некоја потешкотија, наместо откажување, храброста е квалитет со кој во одредена ситуација се истакнуваме со соочување(на проблемот) и искреност.

За себе не можам да кажам дека сум прилично храбра, бидејќи во некои ситуации сум доволно храбра и кажам се што мислам, а во некои други ситуации(кои се ретки, ама постојат) си велам:подобро молчи да не влезеш во некој проблем.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Храброст? Секој ја има, само во текот на животот треба да ја открие. Некои ќе ја откријат и применат во поголема мера, а некои, пак, никогаш нема да ја откријат.

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Za mene hrabrost e da rizikuvas i koga sansite za uspeh ti se minimalni,a ludost koga sansi voopsto ne postojat.
Hrabrost e i resitelnost,odlucnost,pozrtvuvanost,borbenost,sposobnost za soocuvanje i so najbolni raboti,da prodolzis ponatamu i togas koga nemas sili za toa,da znaes koga e dosta i da kazes ne,iako so toa mozes da izgubis nesto...Hrabrost e i da veruvas vo nekogo,da bides iskren..
Smetam deka sum hrabra licnost i se trudam da bidam se pohrabra,zasto mnogu ja cenam ovaa osobina.

Kajgana Shop

На врв Bottom