Сфати.свати или сфати/
Би требало да има во Икона ( во Рамстор или карши Мекдоналдс) Само најверојатно ја имаат на српски или на англиски.Во која книжара може да ја купам книгата Кум, инфо ако има некој... :smir:
Да но еве еден мој пријател ми кажа што се не пишувало во Автобиографијата и на Григор Прличев(некои необјавени информации кои ги има во Охридската библиотека за тоа како тој се изјаснувал). Едноставно со погрешна политика ,со не дотолкување на некои факти како ти што кажа дека бугарите ги гледале како ослободители а не дека сме биле ист народ, светската литература ке не сфати погрешно.Скоро сите автори од македонскиот романтизам -Миладиновци,Жинзифов,Прличев ги делиме со бугарите само затоа што тие биле изиграни од тогашната бугарска пропаганда...Затоа што во времето кога Рајко Жинзифов живеел и творел непријател на македонскиот народ бил турскиот окупатор, додека бугарите биле прифатени како ослободители. Од тука и поистоветувањето на македонец со бугар.
Ова се однесува на драмата од Горан Стефановски или пак диво месо како терминологија?Хеееелп!
Јас „дивото месо“ го сфаќам како страно тело во нашето кое не гуши и уништува да не речам влијанието на странските „добронамерници“ не уништува нас почнувајќи како поединци, семејства, држава!
Дали добро сум разбрала или ???
Нека ме подучи некој дека утре имам писмена па да не ја терам во сосема погрешен правец:salut:
пс Сепак мислам дека сум во право ама ај да си прашам![]()
Ееее ја си завршив со нив. Денеска ја праев писменатаЌе помогне ли некој за Константин Миладинов, Рајко Жинзифов и Григор Прличев ? :cry:
Имаше во темата за Достоевски некои работи што ке ти послужат.Ееее ја си завршив со нив. Денеска ја праев писмената
Инаку да не ви се наоѓа по дома анализа на ликот на Чичко Горио, и ликот на Раскољников од Злосторсво и Казна????