Човечност

• Креатор на темата Креатор на темата Pretty bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

Pretty bItCh

..::feel the ♥::..
Член од
20 септември 2007
Мислења
317
Поени од реакции
1
Човек на човека му е Човек или волк!

дали се претвораме во волци?!дали се губи она човечкото во нас?!
се губиме во просторот,времето,она што е наша природа!
го губиме човечкиот лик?!наликуваме на волци,жедни за нечија крв?

Зошо бе,човек без човек неможе па кое сака животно нека биде,на нечива жал,на нечива среќа...
Човечки лик,па барем тежиме дека самите го градиме тој лик,не ја подржувам таа теорија,човекот е волк само кон странецот од кој мисли дека е загрозен.
А намерно или ненамерно мора да се изградиме над нечив грб(крв).
Ама никад нема да се отарасиме од потребата за социјализација(човечкото).

~*~

Човек на човека му е Човек или волк!

дали се претвораме во волци?!дали се губи она човечкото во нас?!
се губиме во просторот,времето,она што е наша природа!
го губиме човечкиот лик?!наликуваме на волци,жедни за нечија крв?

Лесно е да бидеш нечовечен, античовек во човечко тело, да си го убиеш духот и да се претвориш во современа машина, тешко е сето тоа да го задржиш и да го покажеш без страв.
Секогаш не имало и ќе не има различни, посебни, никој не е ист, иако сите некако настојуваат на индивидуалност во сериски броеви, лоши, добри, упорни, несигурни ...
Секогаш имало луѓе жедни за крв, секогаш и ќе ги има, зошто Диоген со фенер бараше човек?

Само ќе го цитирам Ганди: „Има ли подобра книга од таа што не учи на човечност?“, а под тоа не мислам на „Владетелот“ на Макијавели.:wink:

Лесно е да бидеш нечовечен, античовек во човечко тело, да си го убиеш духот и да се претвориш во современа машина, тешко е сето тоа да го задржиш и да го покажеш без страв.
Секогаш не имало и ќе не има различни, посебни, никој не е ист, иако сите некако настојуваат на индивидуалност во сериски броеви, лоши, добри, упорни, несигурни ...
Секогаш имало луѓе жедни за крв, секогаш и ќе ги има, зошто Диоген со фенер бараше човек?

Само ќе го цитирам Ганди: „Има ли подобра книга од таа што не учи на човечност?“, а под тоа не мислам на „Владетелот“ на Макијавели.:wink:

edinstvenoto nesto sto ne deli od zivotnite pokraj toa sto trcame so dve noze e covecnosta - se uci , steknuva i nadograduva .
ubavo kaza gore vo tekstot - se slozuvam !
diogen bese pijanica i otfrlen od opstestvoto - baral i nikogas ne nasol mozebi od cela atina nemalo nitu eden ?????
znaci i tuka covecnosta igra faktor - ako sakal ke nasol , ova e individualno mislenje .
-humanost
-semejstvo
-druzenje
-harmonija
-vedrina
-da nema losi vibracii
-ubavo vreme
-kompromis i razbiranje ...
uslovi za nadograduvane i dorazvivanje na "instinktite za dobrina i covecnost"

a vo opstestvo kade ziveat luge so "razlicni" ideali i idoli - dileri , prevaranti ubiici ..,.. mnogu normalno deka golem del ke se "potrudat" da se odnesuvaat poinaku od normalnite ....
pozZ

Не, не мислам дека се губи човечноста.
Да, луѓето се зезнуваат меѓу себе, гледаат за своите потреби, но сепак не е се така црно.
Не може да се изгуби човечноста. Не се сите луѓе исти.

не треба да бидеме толку песимисти во човекот општо..
Јас мислам дека се подобруваме,дека се повеќе има љубов и разбирање.. се разбира неможе да дојде до совршенство.

Јас мислам дека се подобруваме,дека се повеќе има љубов и разбирање.. се разбира неможе да дојде до совршенство.

Аха јеа рајт. На прашањево може да се одговори дека или стануваме волци, нечовечни, себични, егоисти, индиферентни, или дека човекот си е човек и секогаш ќе остане човечен, хуман, добар, грижлив. Јас би рекла дека мравјалников станува се` погнил.

Имало ли некогаш човечност па да се изгуби?
Не. Значи нешто што го нема неможе ни да се изгуби. Крај на приказната

~*~

Имало ли некогаш човечност па да се изгуби?
Не. Значи нешто што го нема неможе ни да се изгуби. Крај на приказната

Токму поради малата верба во луѓето никогаш и нема да можеш да го осетиш благодетот на човечноста.
Веројатно јас за среќа сум налетала на вистинските луѓе во животот.Затоа што кога некој се грижи за тебе и би направил се за твојата среќа, покажува многу повеќе од човечност, покажува љубов.
А сите ние кога, тогаш, љубиме!

Човечноста сеуште постои.
Иако лугето во најголемиот дел од времето на себе ја носат себичната маска,неопходна за преживување,сепак верувам дека кога ситуацијата тоа го налага,вистинската човечност излегува на виделина...
Барем понекогаш,нели....:smir:

Човечноста сеуште постои.
Иако лугето во најголемиот дел од времето на себе ја носат себичната маска,неопходна за преживување,сепак верувам дека кога ситуацијата тоа го налага,вистинската човечност излегува на виделина...
Барем понекогаш,нели....:smir:

е баш таа маска која што е неопходна за преживување кај некои луге не е маска туку е нивното лице,кожа,секоја брчка на нивната кожа ја претставува нивната себичност и нечовечност за за жал..
точно така,понекогаш е зборот кој ја објаснува цела ситуација...
некои луге сеуште не ја имаат пронајдено таа човечност во себе си,за срека или за жал само тие знаат..

Токму поради малата верба во луѓето никогаш и нема да можеш да го осетиш благодетот на човечноста.
Веројатно јас за среќа сум налетала на вистинските луѓе во животот.Затоа што кога некој се грижи за тебе и би направил се за твојата среќа, покажува многу повеќе од човечност, покажува љубов.
А сите ние кога, тогаш, љубиме!

ова кое шо го опиша можам да го пронајдам само во моите родители,а сеа во уште една личност за моја срека...
и ретко кој од страна е загрижен за мојата срека,попрво би ме уништил за неговата лична срека.но сепак постојат луге со добра душа кои се ретки но сепак постојат и има голема доза на човечност во нив.се останато се губи во сопствените желби и желба за место на пиедесталот,место на самиот врв.а кон самиот пат на врвот ја губат човечноста.или можеби воопшто ја немаат...не знам!

не се работи за песимизам туку за општата состојба во денешното општество,кое не опкружува и мене и тебе...
разбирање...тешко кој има денес...
љубов...секоја чест за тие кои што ја ценат и ја имаат почувствувано вистинската љубов-која е релативна работа за сите...
совршенството...за секој е различно...исто релативна работа..

Човечноста постоисе додека се наоѓаш долу на тркалото,а ако се најдеш малку погоре таа човечност се губи.Моќта едноставно заслепува па и човечноста паѓа пред неа.

odsekogas sme bile samo malce porazvieni zivotni.i togas sleze Isus i pocna da ne uci na moralni vrednosti,samo kolku da go prikrieme ona sto navistina sme,zivotni

Најголем непријател на човечноста е алчноста, и особината да се владее и управува со туѓите животи.Кога не би постоела алчноста , а луѓето ке бидат слободни и не ограничени , тогаш лесно ке исплива човечноста. Многу едноставно , ако имаш ,нема да ти биде тешко да споделиш со некого , ако немаш а гледаш дека други имаат , тогаш ке гледаш како да им земеш на тие што имаат , а човечноста тогаш ???? ....... кој знае каде ти е отидена .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom