Стечајците ги блокираа улиците кај владата и собранието!

• Креатор на темата Креатор на темата meazza
  • Време на започнување Време на започнување
во штип има над 200 конфекции, мислете дека нема работа?
не! има! ама луѓето не сакаат да работат бидејќи газдите се сурови и им ја вадат маста ... ама то е то, кој сака да има парче леб, ќе рмба ко вол, кој не... ќе лежи у парк пред влада...
Баш е фино да си вака храбар и изричен у ставовите, кога стомакот ти е полн, а мама и тато работат за тебе, нели? Знам, и мене ми е вака лесно да мудрувам.

Е душо, на стечајците не им е така фино. Луѓе кои одат накај старост, кои се се помалку работоспособни, кои имаат цели фамилии на свој грб, и кои годините на најголем работен полет си ги оставиле у тие фабрики и претпријатија, кои неколку фини господа им ги упропастија, не туку така си лежат у парк.

Конфекции...Е фино...Маж над 54 години, со ослабен вид, проширени прсти итн. и да сака НЕ може да работи на такво место. Ова ти звучи ко онаа на Марија Антоанета: Нека јадат колачи.

Уосталом, на нив мора некако да им се помогне. Мора. Луѓе со амин на државата ги упропастија, сега тие треба и да ги спасуваат.
Реков не Центар, ако може и пола држава нека блокираат.
Остај што е одвратно игнорирањето од страна на властите и надлежните..Можда повеќе ме плаши недостатокот на емпатија кај нас народот.
Као од некој роман на Дикенс да сме искочиле.

...................................Можда повеќе ме плаши недостатокот на емпатија кај нас народот.
Као од некој роман на Дикенс да сме искочиле.

Za empatijata , verojatno procita pogore...za Dikens, paa... sega e polesno, kako se resavaat takvite problemi, ne e veke nepoznato....IMA KUPISTA KNIGI I KUPISTA ISTORISKO ISKUSTVO....treba samo da se primeni...... :)

. Секоја влада е должна на невработените (значи тоа се лица кои се способни и бараат и работа) да им обезбеди соодветни услови за живот. Значи владата е должна или да ги вработи или да му дава соодветна социална помош.

Koga ке разберете дека владата не гради фабрики и невработува луѓе.Ова е пазарна економија.Помина времето на социјализмот и Тито кога цела Југославија се задолжуваше по лондонски и париски клубови за да гради фабрики,а тие кредити ние денес ги плаќаме.Во пазрни услови кон кои ние се стремиме владата само обезбедува услови за да се отворат фабрики.
А за социјална помош имаат право но нејќат да ја земат,зошто незнам.
Вака сеа.. ова нема врска што го кажав со пазарна економија.. таму пазарот е оној кој ја диктира побарувачката, односно тука е онаа невидлива рака која во узлови на инфлација или проблеми во економијата треба да реагира, но не е тиа така.. тоа сите го знаеме.. тоа било порано а не сега..
Ако веќе збориме за економијата сега нашата влада се раководи по кејзијанскиот модел.. Но да не навлегуваме во теоријата..

Според мене најстрашно е тоа што владата многу малку презема за решавање на овие важни економски проблеми, во случајов инфлацијата и невработеноста (случајот за стечајците за кој сега збориме).
Па убаво си кажа дека владата обезбедува узлови, па за да има отварање на нови работни места владата треба да обезбеди услови и за тоа.. Значи и на стечајците треба да им обезбеди или вработување или узлви за живот.
Наместо да им се помогне на овие луѓе се праќа полицијата ги запира автобусите и ги легитимира луѓето! И што значи тоа? Најавен притест е, секој има право да изрази револт.. не смее вака да се заплашуваат луѓето! Некој рече луѓето начекаа меко.. па ова на меко ви личи? Срамно е ова што се случува..
Зошто владата не сака на собраниска седница да расправа за стечајците? Денес позицијата гласаше против да се одржи расправа по оваа точка.. Грев е луѓето да се остават да протестират на улиците со недели!

Стечајците блокираат улици и собрание, а ДПМНЕ блокира седници за стечајците за на крај да се искара внатре во коалицијата околу истите тие стечајци, кои дрмуцкаат со месеци во шатори.

Плус Премиерот и Шеќеринска место да се зафатат да го решат проблемот, се препукуваат кој е крив. Кој и да е крив, крив е, а работата е бидната, сега треба да се работи на тоа да се спаси што може.

Ама џабе.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Собранието вчера не одржа специјална седница за стечајните работници иако најголемиот дел од пратеничкиуте групи гласаа за свикување на итна седница. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ја напуштија седницата откако владините парнтери од ДПА и НСДП им свртеа грб и се согласија Собранието да расрпрваат за законот за стечајците поднесен од пратеници на СДСМ.
Спикерот на Собранието Љубиша Георгиевски воопшто не ја отвори седницата бидејќи опозициција опозицијата поддржана од пратениците на НСДП, ДПА и ВМРО-НП, не уепсеа во салата да соберат 61 пратеник за да тргне расправата. На последното пребројување во собраниската сала имаше 57 пратеници. За да се обебзеди кворум за работа не помогна ниту гласот на пратеничката на СДСМ Мери Младеновска-Георгиевска, која го остави едномесечото бебе дома за да помогне со нејзиниот глас.
Координаторот на СДСМ Јани Макрадули обвини дека најголемата партија на власт, ВМРО-ДПМНЕ, избегнува во Собрание да се соочи со проблемот на стечајците. "Ова е срам и арам за ВМРО-ДПМНЕ. Овој срам оваа партија нема да може да го испере во наредните 50 години", изјави Макрадули од галеријата од каде новинарите ја следат работата на Парламентот.
Ваквиот гест на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го осудија и пратеничката група на ДУИ и ЛДП. Пратеникот Џеват Адеми вели дека ова е прв пат партија од власта да ја бојкотира работата на Парламентот. "Со кој образ ВМРО-ДПМНЕ утре ќе бара од опозицијата да му обезбеди кворум за работа", праша Адеми.
Интересен е податокот што пратениците на ДПА на првото гласање за седница за стерчајците гласаа против, додека на поединечното гласање беа "за". Никој од нив не сакаше да објасни на што се должи промената на ставот. "Партиска одлука. И ние правиме политика", коментираше неофицијално пратеник од ДПА.
После ваквиот собраниски финиш стечајците се обидоа да го обиколат Собранието и да ги спречат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да си заминат. При тоа интервенираше полцијата, која не им дозволи на стечајците да се доближат до влезовите на собраниската зграда
[/FONT]

отпочеток ќе кажзм дека не сум за закон за стечајците, зашто
1. И двајцата родители ми завршија од фабрики кои ги затворија и произлегоа тие стечајци
2. Зашто никој не кажува дека и после затворањето секој добиваше од завод во зависност од стажот отпремнинна од 12 - 18 месеци плата , значи им помина периодот кога добиваа пари од државата до следно вработување.
3. 1 родител си најде работа 2 кога како по нешто работи, не чекаат друг да им најде
4. Колку од овие стечајци работат на диво не пријавени и сакаат дополнителни пари од државата, токму затоа нема многу од нив да штрајкуваат затоа што работат некаде не пријавени, што треба мојот родител да не се пријавува како вработен да продолжи да работи не пријавен и да зема пари од државата како стечаец.
5. Погледнете ја дволичноста кога од една страна викаат дека сакаат пари до наредно вработување, а од друга страна викаат дека неможат никаде да најдат работа тоа ви докажува дека не сакаат да работат. Се научија во комунизмот само да завршат основно и оп во фабрика ќе ти се најде некое место само да не се буниш и да земаш некој денар.
6. Ај потсете се на изборите кога оној лидерот на стечајците јавно кажа дека е прелажан од својата партија од која има книшка (СДСМ) дека ќе го решат проблемот. Па видете сега кој е организатор на овие протести, од една страна викаат немаат пари а од друга организираат автобуси

Јадна држава која ја води НЕМОРАЛНА влада . Големи мисли од малиот мозок на МОРАЛНИОТ терорист од ДУИ :tapp:

отпочеток ќе кажзм дека не сум за закон за стечајците, зашто
1. И двајцата родители ми завршија од фабрики кои ги затворија и произлегоа тие стечајци
2. Зашто никој не кажува дека и после затворањето секој добиваше од завод во зависност од стажот отпремнинна од 12 - 18 месеци плата , значи им помина периодот кога добиваа пари од државата до следно вработување.
3. 1 родител си најде работа 2 кога како по нешто работи, не чекаат друг да им најде
4. Колку од овие стечајци работат на диво не пријавени и сакаат дополнителни пари од државата, токму затоа нема многу од нив да штрајкуваат затоа што работат некаде не пријавени, што треба мојот родител да не се пријавува како вработен да продолжи да работи не пријавен и да зема пари од државата како стечаец.
5. Погледнете ја дволичноста кога од една страна викаат дека сакаат пари до наредно вработување, а од друга страна викаат дека неможат никаде да најдат работа тоа ви докажува дека не сакаат да работат. Се научија во комунизмот само да завршат основно и оп во фабрика ќе ти се најде некое место само да не се буниш и да земаш некој денар.
6. Ај потсете се на изборите кога оној лидерот на стечајците јавно кажа дека е прелажан од својата партија од која има книшка (СДСМ) дека ќе го решат проблемот. Па видете сега кој е организатор на овие протести, од една страна викаат немаат пари а од друга организираат автобуси
Значи знаеш како е кога дома никој не работи, нема пари од никаде а сепак не ги подржуваш овие луѓе!?WTF!?
Можеби твоите нашле потоа работа, имале среќа, можеби пријатели, најверојатно се млади луѓе способни за секаквра работа.. Но види ги најголем дел од стечајците.. па тоа се постари луѓе, па ретко која приватна фирма би ги вработила нив..
За ова петото не можам да те сватам.. викаш "Погледнете ја дволичноста кога од една страна викаат дека сакаат пари до наредно вработување, а од друга страна викаат дека неможат никаде да најдат работа тоа ви докажува дека не сакаат да работат. Се научија во комунизмот само да завршат основно и оп во фабрика ќе ти се најде некое место само да не се буниш и да земаш некој денар."
Не знам каде гледаш тука дволичност.. Викаат дека сакаат пари до наредно вработување и дека никаде не можат да најдат работа.. Па нека им овозможи владата работни места и нема да бараат пари.. не знам тука каде гледаш дволичност.. И шо има врска лидерот на стечајците дали е од сдсм или вмро.. во нив има припадници на различни политички партии, политички неопределени, што најмалку е важно, најважно е што тие се луѓе на кои им е неопходна помош за да продолжат со својот живот.

Јунаци, ве прашав уште пред десетина поста да дадете конкретни и реалистични предлози како владата може да го реши проблемот со стечајците.

Ми се испуштило или ниеден јунак не напиша нешто конкретно остварливо?

Ве прашувам пак како ќе го решите проблемот (белким некој од влада ќе ве прочита)!

Значи знаеш како е кога дома никој не работи, нема пари од никаде а сепак не ги подржуваш овие луѓе!?WTF!?
Можеби твоите нашле потоа работа, имале среќа, можеби пријатели, најверојатно се млади луѓе способни за секаквра работа.. Но види ги најголем дел од стечајците.. па тоа се постари луѓе, па ретко која приватна фирма би ги вработила нив..
За ова петото не можам да те сватам.. викаш "Погледнете ја дволичноста кога од една страна викаат дека сакаат пари до наредно вработување, а од друга страна викаат дека неможат никаде да најдат работа тоа ви докажува дека не сакаат да работат. Се научија во комунизмот само да завршат основно и оп во фабрика ќе ти се најде некое место само да не се буниш и да земаш некој денар."
Не знам каде гледаш тука дволичност.. Викаат дека сакаат пари до наредно вработување и дека никаде не можат да најдат работа.. Па нека им овозможи владата работни места и нема да бараат пари.. не знам тука каде гледаш дволичност.. И шо има врска лидерот на стечајците дали е од сдсм или вмро.. во нив има припадници на различни политички партии, политички неопределени, што најмалку е важно, најважно е што тие се луѓе на кои им е неопходна помош за да продолжат со својот живот.
Ало ти кажав не чекаа некој да им најде работа си бараа, и се иста возраст и со останатите над 50 имаат и баш зошто знам како е и кои точно штрјкуваат затоа што моите ги знаат тоа се оние што не работеа туку повеќе ги интересирало 'политика да бистрат на работа'. Владата вика дека може да им најде работа со новиот закон за самовработување па и тоа не го сакаат . А за политичката партија има врска , кој ги организира да дојдат

Јунаци, ве прашав уште пред десетина поста да дадете конкретни и реалистични предлози како владата може да го реши проблемот со стечајците.

Ми се испуштило или ниеден јунак не напиша нешто конкретно остварливо?

Ве прашувам пак како ќе го решите проблемот (белким некој од влада ќе ве прочита)!

pa ocigledno ne citas tugi postovi...:)
vaka sega...... realno: problemot e sustinski neresliv.
Mozno e samo negovo zalecuvanje , za nekoj period dodeka ne izcezne od scenata ovoj del na narodot: ZRTVA NA NAMESTENATA LOPOVSKA TRANZICIJA.
Da bea kretenite od SDSM navistina toa sto vo svoite prikazni se pretstavuvaat, ke napravea MNOGU EDNOSTAVEN operacija vo koja "opstestvenoto" ke stanese privatno i sekoj ke bese na FER NACIN staven vo situacija da bide kovac na sopstevnata sreka i blagosostojba , sepak so nekakva zagarantirana socijala...ova e 21 vek i posebno na ovie prostori e nedopustivo lugeto da bidat "stoka"...sposobnite ke imaa i mnooogu poveke, no najsmotanite ( a niv genetski gi ima) nemase da bidat na nivo na ulicni kucinja...
No toa ne se sluci, a podocna i ova drustvoto od VMRO bese preokupirano da grabne del od plenot..pa taka imame sto imame...KATASTROFA...!!!!
Interventni merki????: neka se javi vlada na mail da se dogovorime....za povolno instant resenie, garantirano uspesni, no toa sepak nesto cini....taka barem site ovde tvrdite.......... SOCIJALIZAM I COVEKOLJUBIE se minato :) neli...... sto bi rekol eden bivs premier, sega novopecen bugarin ....

Aбе кај се најдоа овие стечајци сега,цела година висат пред влада,и сега најдоа да си бараат права,токму кога се наоѓаме пред многу важни решениа за иднината на Македонскиот народ.Па треба цркви,џамии и музеи да се градат,треба да се спремаме за простување оти Прочка наближува,и.................така,треба уште многу други поприоритетни работи да сработиме а тие нашле некакви јавни демонстрации тука да ми организирааат пред сиромашката влада која едвај издвои буџет од 2 милјарди и кусур евра за да ја одржи најголемата администрација во Европа,а тие се запнале работа да бараат,па ете им ги оние од СДСМ по 2-3 години нека им го решат проблемот.

pa ocigledno ne citas tugi postovi...:)
vaka sega...... realno: problemot e sustinski neresliv.
Mozno e samo negovo zalecuvanje , za nekoj period dodeka ne izcezne od scenata ovoj del na narodot: ZRTVA NA NAMESTENATA LOPOVSKA TRANZICIJA.
Da bea kretenite od SDSM navistina toa sto vo svoite prikazni se pretstavuvaat, ke napravea MNOGU EDNOSTAVEN operacija vo koja "opstestvenoto" ke stanese privatno i sekoj ke bese na FER NACIN staven vo situacija da bide kovac na sopstevnata sreka i blagosostojba , sepak so nekakva zagarantirana socijala...ova e 21 vek i posebno na ovie prostori e nedopustivo lugeto da bidat "stoka"...sposobnite ke imaa i mnooogu poveke, no najsmotanite ( a niv genetski gi ima) nemase da bidat na nivo na ulicni kucinja...
No toa ne se sluci, a podocna i ova drustvoto od VMRO bese preokupirano da grabne del od plenot..pa taka imame sto imame...KATASTROFA...!!!!
Interventni merki????: neka se javi vlada na mail da se dogovorime....za povolno instant resenie, garantirano uspesni, no toa sepak nesto cini....taka barem site ovde tvrdite.......... SOCIJALIZAM I COVEKOLJUBIE se minato :) neli...... sto bi rekol eden bivs premier, sega novopecen bugarin ....

Еве твојот пост го прочитав :wink:. Да ги видам и другите што ќе предложат, можеби некој ќе те надмине :wink:.

Ќотек,оти викаат излегол од рајот.:)

Добро бе не прочитав конкретно мислење за решавање на проблемот на стечајците.. никој не си го поставува прашањето зошто владата не го решава овој "ситен" проблем.. зошто се одбегнува и собраниска расправа за ова, зошто наместо да му помогне ги заплашува..
Најчесто знаете да пишите навреди за некоја политичка партија, стечајците не заслужувале да им се помогне, или зошто предходната влада не го сторила тоа.. па предходната влада и затоа падна, сега е вмро на власт, тие се оние кои треба да сторат нешто во ситуацијава.. Се случи пред некој ден и нов инцидент во сообранието.. некој од опозицијата сакаше да го наметне тоа прашање и почнаа да се кршат микрофони! Потребна е барем дебата за ова прашање во моментов.. Ќе се разгледаат сите можности и сите понуди за решавање на ситуацијата без разлика дали се од позицијата и опозицијата, ќе се разгледа законот за стечајците.. па треба барем да се обиде владата да се реши проблемот..
Интересно како ДПА се премисли после оние паузи кои беа побарани токму од нивната пратеничка група и ВМРО..
Стечајците после ваквиот однос од владата најавија радикализација на протестите.. мислам дека тоа ќе се случи од понеделник.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom