Porsche Cayenne vs BMW X5 vs Mercedes ML 350 vs VW Touareg 2

Што би избрале?

• Porsche Cayenne

Гласови: 57 42,5%
  • BMW X5

Гласови: 42 31,3%
  • Mercedes-Benz ML350

Гласови: 23 17,2%
  • VW Touareg

Гласови: 12 9,0%

• Вкупно гласачи
    134

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Дизелот по правило е доста поскап за одржување и станува се понеисплатлив со намалувањето на разликата бензин/дизел. Баш кога купував VW анализирав 1,4 бензинец со 1,9 дизел и излезе дека дизелот

1. дупло повеќе масло при менување

2. филтер за масло/воздух/гориво се доста поскапи

3. помасивен е

4. поскапи сервиси

Значи за мене дизел не :nenene::nenene::nenene:
Под 1 ти држи до некаде... во дизелот бери околу 5 додека во бензинецот околу 4 литри.

Останатото везе нема. Филтерите се по 300 денари сите +- (3 дизелаши имам дома). Помасивен е шо сакаш да кажиш со тоа? А сервисите.... менување масло и филтери е исто кај дизел/бензин.

Е сеа ако гледаме кај бензинецот има екстра трошоци за свекички кои се заменуваат со маслото (некои 10.000 км + кабли), додека тоа кај дизелот се грејачи кои по правило треба да се заменуваат на 3 години ама кај нас ги менуваат кога ке прегори некој и машината во ладно ке заебава со палење. Така да горе долу трошоците доаѓаат исто, минмална разлика.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Џиш...свеќиците не се менуваат со маслото...врска нема муабетов!Се менуваат отприлика на 60000 км.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Џиш...свеќиците не се менуваат со маслото...врска нема муабетов!Се менуваат отприлика на 60000 км.
Викаш дека толку ке изодат? Јас мислев дека на толку се менуваат, бидејки на моторот свекица најмногу што изоде беше 8000 км :toe:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Останатото везе нема. Филтерите се по 300 денари сите +- (3 дизелаши имам дома). Помасивен е шо сакаш да кажиш со тоа? А сервисите.... менување масло и филтери е исто кај дизел/бензин.
Споредба е 1,4 vs 1,SDI.
Филтерите се поскапи. Помасивен е, сакав да кажам дека е многу покомплексен дизелот, теоретски полесно би можел да се расипе. Сервисите се поскапи како резултат на поскапи филтери и потреба од повеќе масло

peppeGT

BMW piacere di Guidare...
Член од
10 април 2009
Мислења
363
Поени од реакции
12
Ќе троши во рамките на буџетот, можеби...ама другото ќе да е преку буџетот...одржување, регистрација и сл.

Многу добро сум запознаен со современиве нафтени печки и не ни помислувам да сонувам да имам некаков примерок на нафтена печка, дури ни од овие брзите.
Возам строго на бензин.
Од чист каприц на пр.:baeh:
DA SONUVAS MOZES A DA IMAS eeeeeeeee moz da ??????
a so auto imas ako ne e tajna.
te gledam vaka previse od se si informiran Alfa Romeo ,BMW,AUDI,PORSCHE,MERCEDES, diesel motori, gumi, i tn..... i tn........
ali po moj zaklucok izgleda dobro znaes da citas i gi sledis novostite.
a ne si probal nisto a i ne si poseduval on poslednite evolutirani denesni monstrumi diesel.......... i gumi i motori i auta................
ali dobar si za bla......bla.bla......i soveti!!!!!:pos2::pos2::pos2:
" BEZ ISKUSTVO"

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Порше дефинитивнио.Најубав е според мене а и другите се малку досадни ги има по улица колку сакаш.И после македонските немале пари.:pos2::pos2:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
DA SONUVAS MOZES A DA IMAS eeeeeeeee moz da ??????
a so auto imas ako ne e tajna.
te gledam vaka previse od se si informiran Alfa Romeo ,BMW,AUDI,PORSCHE,MERCEDES, diesel motori, gumi, i tn..... i tn........
ali po moj zaklucok izgleda dobro znaes da citas i gi sledis novostite.
a ne si probal nisto a i ne si poseduval on poslednite evolutirani denesni monstrumi diesel.......... i gumi i motori i auta................
ali dobar si za bla......bla.bla......i soveti!!!!!:pos2::pos2::pos2:
" BEZ ISKUSTVO"
Реков дека НЕ САКАМ НИ ДА СОНУВАМ, А КАМО ЛИ ДА ИМАМ!!!!
Просто кажано - НЕ САКАМ нафтени печки!!!! Или...колку сака нека биде технички совршена, брза...безгрешна - НЕ САКАМ!!!!
Јас што сум пробал и сум имал...за сите овие години...и не е толку многу битно. Моментално имам Ксара.
И современите нафтени печки во првите 2-3 минути се нафтени печки...Ќе се загрее, и ОК е...ама не ми прави мерак. А да не спомнуваме за главната мана која ја имаат, т.е. македонскиот дизел. Ти треба оџачар за да ти среди моторот.
А за тебе и такви како тебе не ни коментирам.

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Strumiks ne bi ja vozel ovaa naftena pecka ?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Da e benzinec, na drago srce...:)

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Sekoja cest i jas ne bi vozel dizel ama sepak kaj R8 bi se napravilo isklucok

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Sekoja cest i jas ne bi vozel dizel ama sepak kaj R8 bi se napravilo isklucok
Види сега...
За мене, купе се знае како оди...силен бензинец и крај! Немам ништо против напредокот кај дизел моторите, ама...не ми оди!
Кога сме кај темата, овие вонаби теренци може да одат на било што, а таков вид на возила, мене не ме интересираат. Ако сакам да акам по калишта и карпи, пустини или слично, ќе си купам Дифендер или Лада Нива.
Кога ќе видам едно чудо новопечени богаташи и позери како ги возат, демек, статусен симбол, а со тоа ги вулгаризираат марките...НЕ, БЛАГОДАРАМ!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.899
Сите се фантазија,освен Туарег не ми е по вкус,али би избрал порше кајен,ипак не е толку присутен по нашиве улици,за разлика од бмв и мерцедес.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Туарег е и највеќе теренец од овие. Останативе се само статусни симболи и немаат ни Џ од џип. Два и пол тона каросерија, огомен мотор кој загадува како 3 коли и троши гориво како луд, лоши перформанси за таа сила, надвор од калдрма е нефункционален... Единствено добар комфор. Не не ми прават кеф вакви коли :nenene:

peppeGT

BMW piacere di Guidare...
Член од
10 април 2009
Мислења
363
Поени од реакции
12
Реков дека НЕ САКАМ НИ ДА СОНУВАМ, А КАМО ЛИ ДА ИМАМ!!!!
Просто кажано - НЕ САКАМ нафтени печки!!!! Или...колку сака нека биде технички совршена, брза...безгрешна - НЕ САКАМ!!!!
Јас што сум пробал и сум имал...за сите овие години...и не е толку многу битно. Моментално имам Ксара.
И современите нафтени печки во првите 2-3 минути се нафтени печки...Ќе се загрее, и ОК е...ама не ми прави мерак. А да не спомнуваме за главната мана која ја имаат, т.е. македонскиот дизел. Ти треба оџачар за да ти среди моторот.
А за тебе и такви како тебе не ни коментирам.
tocno taka i podobro i da ne komentiras, zato sto tvoite komentari,ne kaj site imaat isti efekt....heh (NAFTENA PECKA):pos2::pos2::pos2:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
tocno taka i podobro i da ne komentiras, zato sto tvoite komentari,ne kaj site imaat isti efekt....heh (NAFTENA PECKA):pos2::pos2::pos2:
Moите коментари се мои, стојам зад нив, и не ме интересира што некој мисли за нив. А најмалку ти, со некако надмено позерски коментари...дури и смешни.
Уживај си во нафтената печка, како што јас уживам во бензинците.

Kajgana Shop

На врв Bottom