Наметната религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
Ја почитувам мојата религија и сите останати.Не тврдам дека православната е исправна.Јас сум се родила тука меѓутоа ако се родев во Ирак ќе бев муслиманка и ќе и се покорев на таа религија.Не велам дека правилно ги гледам тие работи но тоа е моето мислење.Секој човек има право да верува во што сака без притоа да му биде наметнато нечие мислење.

Вака да расчистаме една работа, ако грешам а не верувам дека ќе згрешам, јас мислам и убеден сум дека сите апсолутно сите религии на овој или на оној начин се наметнати, од родителите, средината на живеење и дури личните убедувања за кои можеме да кажеме дека не ни ја наметнуваат но сепак и тоа е еден начин на наметнување, сметајте на тоа како на некоја навика.

Воне е во право. Ако подобро размислам со моите родители никогаш не сме разговарале на тема религија, нити тие некогаш ме убедувале или ми го наметнувале христијанството како религија. Вистина е дека постојат многу верници ради-реда, што би рекол Димитар (што не ја прочитале библијата), или традиционални верници. Моите на пример, се декларираат како христијани би рекла заради тој социјален момент, инаку да бидеме искрени тие повеќе веруваа во Тито одошто во било што друго, условно ова, и благе везе немаат од религија, поготово татко ми :).Тогаш зошто сум јас верник, кој ми наметна или ме натера да верувам во нешто? Нити во образованието до сега сме имале веронаука. Значи можам да зборувам само за мене лично дека не ми е наметната туку дека самата сум се одлучила за таа религија.

Сакав да ти реплицирам меѓутоа Апокалипто го напиша баш тоа што сакав

Вака да расчистаме една работа, ако грешам а не верувам дека ќе згрешам, јас мислам и убеден сум дека сите апсолутно сите религии на овој или на оној начин се наметнати, од родителите, средината на живеење и дури личните убедувања за кои можеме да кажеме дека не ни ја наметнуваат но сепак и тоа е еден начин на наметнување, сметајте на тоа како на некоја навика.

Абрахам Линколн им има речено на своите соработници - не осудувајте ги премногу робовладетелите (јужњаците) затоа што и ние ќе бевме исти да бевме на нивно место. Така да во врска со темава не знам како би се изјаснил, сметам дека има недостатоци во секоја религија, но не мислам дека самата религија, било која, има многу влијание на луѓето, туку е пред се до други околности кои влијаат на тие луѓе, на нивниот ментален склоп.

''where reasonable men treat these subjects the question can never be concerning the being, but only the nature of the Deity. The former ... is unquestionable and self-evident. Nothing exists without a cause; and the original cause of this universe (whatever it be) we call God.''

Ова е извадок од книгата на Antony Flew ''Stephen Hawking and the Mind of God'' ... овде има и некои критики на дрскоста на Hawking
иако некои работи не ми се допагаат. Цела дрскост беше базирана на гневот . Ако го познавате Мерелин Мансон , тој студираше теологија и замислете таму ја створи целата омраза кон Бог, па сега е некој си антихрист и тн. ( иако нема врска целата работа премногу е изкомерциализирано но го зедов како пример за ..) многу , многу неверници кои познавам повеке знаат од 1000000ни други ‘‘верници‘‘ за религија и Бог. Нема веке телесни робови , а ментални ги има многу. Сиромав си ако не размислуваш на темата , и самиот да си створиш свое мислење за ова.

Roden Pravoslavec , Sesute Pravoslavec i ke umram Pravoslavec. Orthodox Pride

Vo princip, na site ni e nametnata religijata uste od ragjanje. Roditelite (dokolku se vernici) ne ucat da veruvame vo Bog (za hristijanite), Alah (muslimani) i tako dalje.
Pa i da ne se vernici, koga ne krstevaat ne nosat vo crkva (pa zarem crkvata ne e religiozna ustanova?!?!?!)
Se razbira, se dodeka ne se razvieme kako sovesni covecki sustestva, a toj proces pocnuva okolu 15tata ili 16tata godina, koga pocnuvame sami da odlucuvame sto, spored nas e dobro, a sto loso, se do toj period, nesomneno ja pirfakjame nametnatata religija od nasite roditeli. No kako sto nasiot razum se razviva, opfakja povekje otkolku na 15 godini, kako sto citame knigi, gledame TV, slusame sto drugite zboruvaat, gradime nase, licno, sopsteveno mislenje za religijata. Taka, do, okolu 20tata godina od svojot zivot, covekot odreduva dali i vo sto ke veruva, kolku ke veruva, dali ke gi slusa onie razgovori na nasite roditeli, ili ke veruva vo ona sto saka..
Ako mene me prasate, ne treba da ne ucat na religija uste od mali. Dali ke veruvame ili ne, treba da ne ostavat nie da odlucime, koga ke staneme svesni samo za sebe. Do togas treba da ne postedat od tie religiozni muabeti.
Normalno, ova e moe licno mislenje, zasto, eve jas ne veruvam vo Bog ili ne znam koe nadprirodno sustestvo. Veruvam deka ima nesto pomokjno od nas, deka ima nekoja nadprirodna sila, no da ja imenuvam onaka kako sto nalaga Biblijata, Kuranot ili ne znam koi drugi religiozni knigi.. Sila.. Samo toa mozam da kazam.

Pa ne mora bas da bidat nametnati od roditelite. Ja ne sum krstena, moite roditeli nikad ne idele u crkva i nikad ne sme zborele za nikakvi religiski stvari doma. U moite tinejdzerski godini pocnav bukvalno da veruvam u pravoslavieto. Koga trgnav na fakultet i pocnav da studiram knizevnost, malku pocnaa ocite da mi se otvaraat, posebno so temata Srednovekovna Knizevost i koga gi proucuvavme apokrifite, posle narednata godina prejdovme na Gilgames itn......Sega, na 29 godini, ne veruvam u niedna organizirana religija. Mene ne mi pravi smisla posle citanje tolku mnogu tekstovi od drugi civilizacii deka samo edna edinstvena vera moze da bide vistinskiot pat

Шорт1 зборувам општо, не со 100% прецизност. Но најчестата приказна е таа наведената во првиот пост: Те крштеваат, и те христијанизираат.

Во муслиманските земји е уште поголемо тоа влијание од фамилијата/околината.

Значи, сепак, како тинејџер кога си станала православна, верувам дека општеството е она кое ти „помогнало“ да одбереш. Почнувајќи од училиште, другари/ки...

Најмногу ме интересираше мислењето на некои верници кои цело време го форсираат терминот: вистинска вера. Што е тоа, не можем да сфатам?

Под поимот вистинска вера се подразбира ВЕРУВАЊЕТО/ВЕРБАТА/ ДОВЕРБАТА во она духовно-етичко учење, кое вистинскјиот Бог САМ му го објави на родот човечки. Таа вер(б)а се ИСПИТУВА преку ЛИЧНИОТ духовен опит, т.е. преку личното искуство во своето живеење според верата која поеднинцот ја исповеда. ТОА е вистинска вера. Другите вери (да не ги набројувам) се лажни, затоа што се ИЗМИСЛЕНИ од народи и поединци кои го ЗАБОРАВИЛЕ вистинскиот Бог, но и тие имаат ПОТРЕБА од Него, па затоа наместо да Му се обратат Нему, тие измислуваат свои богови т.,е. идоли и самите луѓе на тие идоли им прилепуваат вакви и такви особини.

Под поимот вистинска вера се подразбира ВЕРУВАЊЕТО/ВЕРБАТА/ ДОВЕРБАТА во она духовно-етичко учење, кое вистинскјиот Бог САМ му го објави на родот човечки. Таа вер(б)а се ИСПИТУВА преку ЛИЧНИОТ духовен опит, т.е. преку личното искуство во своето живеење според верата која поеднинцот ја исповеда. ТОА е вистинска вера. Другите вери (да не ги набројувам) се лажни, затоа што се ИЗМИСЛЕНИ од народи и поединци кои го ЗАБОРАВИЛЕ вистинскиот Бог, но и тие имаат ПОТРЕБА од Него, па затоа наместо да Му се обратат Нему, тие измислуваат свои богови т.,е. идоли и самите луѓе на тие идоли им прилепуваат вакви и такви особини.

Гебелс-сто пати повторена.........
(еднаш и јас да цитирам)

„Сто пати повторена лага станува вистина„-Гебелс. Ха-ха! Па тоа дури и јас го знам.

Фала Богу, не сум дел од лагата и самозалажувањето.

Шорт1 зборувам општо, не со 100% прецизност. Но најчестата приказна е таа наведената во првиот пост: Те крштеваат, и те христијанизираат.

Во муслиманските земји е уште поголемо тоа влијание од фамилијата/околината.

Значи, сепак, како тинејџер кога си станала православна, верувам дека општеството е она кое ти „помогнало“ да одбереш. Почнувајќи од училиште, другари/ки...

Најмногу ме интересираше мислењето на некои верници кои цело време го форсираат терминот: вистинска вера. Што е тоа, не можем да сфатам?

Da, de, opstestvoto mi vlijaese, plus drugarite, drugarkite. Sega koga ke razmislam, moite iako ne idea u crkva, majka mi pak si gi pravese nasite obicai za Bozik i Veligden i stalno mi vikase "Ako pomislis da odis u crkva, grev e da ne otides". Moze ona ne idela zatoa sto bese omazena u semejstvo "komunisti"

A za tie sto mislat deka edna vera e taa najvistinskata, na primer pravoslavieto, i ja taka mislev. Dodeka umot totalno ne mi se otvori i uvidov vo kakva zabluda sum bila i kakov vel sum imala pred oci. Sega mislam deka site religii se na "vistinskiot pat", a ne samo edna. Se si zavisi od okolinata i kulturata na toj narod u kojsto zivees. A arogantnosta sto ja nosat pretstavnicite na mototo "edna vera e prava" e pregolema i se kosi so ucenjata na taa vera, koja i da e

Сеуште не одговори на прашањето на оваа тема.

Дали мислиш дека ако се родеше во муслиманско семејство еден ден ќе ја откриеше православната вера... и зошто?

Back
На врв Bottom