Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Agora, забораваш неколку работи...
1. Вистинската наука и вистинската религија имаат заеднички пресек - вистината.
2. Науката поттекнува од религијата. Првите школи се образовани од црквата.
3. Основоположниците на науките биле христијани.
4. Еден дел од науката измислил и: Атомска Бобма, Најсовремени воени авиони и хеликоптери, проектили, радарско и сателитско набљудување за уништување, Смртоносни вируси, хемиско оружје итн.
5. Глупостите што ги тресеш во име на Библијата се само доказ дека не си ја отвирила никогаш Библијата и како таква немаш кредибилитет да мрчиш за неа :) Ако не сум во право докажи го спротивното и цитирај ми ги библиските стихови кои велат дека Земјата е сама во универзумот, дека таа е рамна плоча, дека сонцето се врти околу неа итн.
Maшко сум:helou: .

1.Каде има вистина во религијата?
2.Првите школи формирани од црквата немаат никаква врска со науката. Тие не биле отворени да шират знаења од областа на науката, туку биле отворени за да се „перат мозоци“, да ги лажат луѓето, да шират лаги и да доведуваат некого во забљуда дека постои некаков живот после смртта.
Зошто пред секој проповед не кажат дека тоа во религијата нема никаква врска со реалноста?
3.Тоа што го правеле христијаните не е наука.
Науката е без граници, а она што го правеле тие морало да биде до границите кои ги измлислувала црквата ( а не господ и такви глупости ).
4. Да, а политиката под мало влијание на религијата, ги употребува.
Тука науката нема никаква вина.
Виновни се религијата, политиката и слично.
Науката сите тие работи ги измислила со најдобра цел.
5.Не ми треба никакви глупости напишани од психопати и слично, доволно , и повеќе од доволно, ми е реалноста, она што го гледам низ светот, практиката, се што е напишано во библијата се глупости, и немаат никаква врска со реалниот свет.

Кон болтуваното:
- човештвото трпи само зло, затоа што Адам и Ева самите си го навлекоа тоа зло, прекршувајќи ја првата Божја заповед во Рајот!
- во науктата не е спасот, туку во науката се само илузиите и утопиите за „подобро утре„! Најкрвавите војни се случија токму во векот на најголемото „знаење„ и „писменост„!
- Христос, Синот Божји Единороден, токму за тоа и дојде: да го спаси човештвото од злото!
- Бог пости како што постојам и јас. За Неговото постоење не се потребни докази туку ВЕРА во Неговото постоење.
- Бога, ангелите, мајката Божја и Светиите, можат да ги видат само поединци кои се ДОСТОЈНИ да ги видат!
- да не беше науката, сега сите луѓе би го минувале живото во МИР, во скромност, со покајание во живеењето и во подготовка за вечниот живот во Рајот! А со науката, лужето го минуваат живото во илузијата дека таа (науката) ќе им ги надмине маките во овоземното живеење. А такво нешто, вала, уште не се случило!
- продолжи, така ќе имам нов материјал за „разглабање„.
- не сум против науката, туку во нејзиното безбожништво и забегување во мноооогу опасна зона од која НЕМА враќање назад!!!
-Ако господ постои, и постоеле адам и ева, тогаш човештвото трпи зло поради тој што го кажал, тој што го измислил, првиот заповед во рајот!!
Но поради тоа што господ не посстои, човештвото три зло поради постоењето на религиите, поради постоењето на повеќето религии, меѓу кои е и христијанството.
-Господ постои само во твојот мозок, а ти (можеби) постоиш во реалноста.Тоа е разликата. Нема никакви докази за постоењето на господ, и нема ни да има.Речиси се` во религијата е измислица, вклучувајќиго и господ, и животот после смртта, и слични глупости.
-Тие можат да ги видат само поединци кои се влезени во толку длабока фантазија од која што почнале да халуционираат, и да си замислуваат дека гледаат такви работи.
-Кога постоеле ( хипотетички ) адам и ева, немало никаква наука, но одкако можеби тие прекршиле некаква заповед, почнале нивните страдања.
Страдањата почнале кога не постоела науката.
Заклучок: Науката не е причина за страдањата на луѓето, и кога таа не постоела, имало страдања.
Но, религиите претставуваат причина за злото низ светот.
Можеби ќе претстаавуваат причина за трета светска војна, која е можно да биде фатална за човештвото.
Не, во религијата луѓето го поминуваат животот во илузија за тоа дека постојат многу измислени работи.
Со науката, луѓето го живеат поубаво животот, без некакви илузии, верувања, и се друго што е надвор од реалноста.
Сакаш да кажеш дека постоењето на науката, на никому не му го олеснило живеењето?
А да не зборуваме за тоа колку животи спасила.
-Не си против науката, а против што си?
Науката има цел да прави само добри дела.
Политиката, религијата и т н, се оние кои и ја променуваат таа цел, и сите сме сведоци за тоа колку успеваат во тоа.

-Ако господ постои, и постоеле адам и ева, тогаш човештвото трпи зло поради тој што го кажал, тој што го измислил, првиот заповед во рајот!!
Но поради тоа што господ не посстои, човештвото три зло поради постоењето на религиите, поради постоењето на повеќето религии, меѓу кои е и христијанството.
-Господ постои само во твојот мозок, а ти (можеби) постоиш во реалноста.Тоа е разликата. Нема никакви докази за постоењето на господ, и нема ни да има.Речиси се` во религијата е измислица, вклучувајќиго и господ, и животот после смртта, и слични глупости.
-Тие можат да ги видат само поединци кои се влезени во толку длабока фантазија од која што почнале да халуционираат, и да си замислуваат дека гледаат такви работи.
-Кога постоеле ( хипотетички ) адам и ева, немало никаква наука, но одкако можеби тие прекршиле некаква заповед, почнале нивните страдања.
Страдањата почнале кога не постоела науката.
Заклучок: Науката не е причина за страдањата на луѓето, и кога таа не постоела, имало страдања.
Но, религиите претставуваат причина за злото низ светот.
Можеби ќе претстаавуваат причина за трета светска војна, која е можно да биде фатална за човештвото.
Не, во религијата луѓето го поминуваат животот во илузија за тоа дека постојат многу измислени работи.
Со науката, луѓето го живеат поубаво животот, без некакви илузии, верувања, и се друго што е надвор од реалноста.
Сакаш да кажеш дека постоењето на науката, на никому не му го олеснило живеењето?
А да не зборуваме за тоа колку животи спасила.
-Не си против науката, а против што си?
Науката има цел да прави само добри дела.
Политиката, религијата и т н, се оние кои и ја променуваат таа цел, и сите сме сведоци за тоа колку успеваат во тоа.

- човекот и човештвото трпи зло, не поради Творецот, туку поради НЕПОСЛУШНОСТА на творението кон својот Творец!
- Господ постои исто толку колку што постојам и јас, со тоа што Он е бесмртен а мојот живот е ограничен. А дека Бог постои, за тоа најдбото сведочи обејктивниот свет, кој нема тероија дека САМ ОД СЕБЕ се создал. Затоа, во православието постои т.н. Закон на природната креација, според кој целата создадена природа, (жива и „нежива„) САМА ПО СЕБЕ сведочи. како ОЧИГЛЕДЕН ДОКАЗ, дека зад неа стои Создател! А за здраворазумните луѓе, очигледните докази НЕ СЕ ДОКАЖУВААТ!!!
- халуцинациите се својствени за поедниците кои се ДЕМОНООПСЕДНАТИ или поединците кои по раѓање, се СИМНАТИ ОД УМОТ!
- на Адам и Ева воопшто не им требата науката: се што им требало, на материјлане план, веќе го имале, а им преостанивало да ја примаат науката Божја од Самиот Бог!
- не сум против науката, туку сум против она кое науката/науките сакаат да ни го наметнат како НИВНА вистина и како НИВНА смисла и цел на постоењето во овој свет. За забегувањето на дел од науките во тежок сатанизам, ич да не зборувам. Целта од овој живот, според христијанството , не е да ни биле ЛЕСНО и да ни биде ДОБРО и да ни биде КОМФОРНО, туку целта е да го одживееме времето кое Бог ни го остава и да се подготвиме за вечен живот со Него во Рајот.

- човекот и човештвото трпи зло, не поради Творецот, туку поради НЕПОСЛУШНОСТА на творението кон својот Творец!
- Господ постои исто толку колку што постојам и јас, со тоа што Он е бесмртен а мојот живот е ограничен. А дека Бог постои, за тоа најдбото сведочи обејктивниот свет, кој нема тероија дека САМ ОД СЕБЕ се создал. Затоа, во православието постои т.н. Закон на природната креација, според кој целата создадена природа, (жива и „нежива„) САМА ПО СЕБЕ сведочи. како ОЧИГЛЕДЕН ДОКАЗ, дека зад неа стои Создател! А за здраворазумните луѓе, очигледните докази НЕ СЕ ДОКАЖУВААТ!!!
- халуцинациите се својствени за поедниците кои се ДЕМОНООПСЕДНАТИ или поединците кои по раѓање, се СИМНАТИ ОД УМОТ!
- на Адам и Ева воопшто не им требата науката: се што им требало, на материјлане план, веќе го имале, а им преостанивало да ја примаат науката Божја од Самиот Бог!
- не сум против науката, туку сум против она кое науката/науките сакаат да ни го наметнат како НИВНА вистина и како НИВНА смисла и цел на постоењето во овој свет. За забегувањето на дел од науките во тежок сатанизам, ич да не зборувам. Целта од овој живот, според христијанството , не е да ни биле ЛЕСНО и да ни биде ДОБРО и да ни биде КОМФОРНО, туку целта е да го одживееме времето кое Бог ни го остава и да се подготвиме за вечен живот со Него во Рајот.

1.За здравоумните луѓе не се потребни докази ...Добро , ако според тебе да си глуп значи да си здравоумен , има слисла ова што си го пишал ...

2. Па можно е Агора / НЕБО 666 да е опседнат од Ѓаоло , ако се рачуна како 5 личност , у неговата глава .

3.Никој не те тера да се откажеш од твојот Бог , туку реагираме оти , ВИЕ пробувате да ни го наметнете , директно не , али индиректно ДА . Верувај у шо сакаш .

4.Ок , на каков кревет спиеш , на сламарица ? Какво јадење и колку пати во денот јадеш ?

Нели е малку глупо и дебилски , да не стави тука на Земјата , “да се мачиме и да си купиме билет за во Рајот „ ? Зашо го прави тоа , интересно му е ? Играчки сме ние ? Вечен живот ...Ау како ќе се изненадиш , коа ќе дојде време ...

Веќе имам напишано но еве, пак ќе повторам: православната „логика„ вели дека треба да го напрвиме животот во овој свет ПОДНОСЛИВ а не да градиме Рај на Земјава, кој не е дел од овој свет. Рајот допрва треба да биде пресоздаден, лично од Христа при Неговото второ доаѓање, а не некој на Земјава да ме убедува дека Рајот можеме сами да ги создадеме а во тој и таков рај, секој поеднинец да си биде бог сам за себе!

Веќе имам напишано но еве, пак ќе повторам: православната „логика„ вели дека треба да го напрвиме животот во овој свет ПОДНОСЛИВ а не да градиме Рај на Земјава, кој не е дел од овој свет. Рајот допрва треба да биде пресоздаден, лично од Христа при Неговото второ доаѓање, а не некој на Земјава да ме убедува дека Рајот можеме сами да ги создадеме а во тој и таков рај, секој поеднинец да си биде бог сам за себе!
А зошто да не си направиме рај овдека, во што е проблемот .. или е во прашање вето за таа работа.

Рајот е вечен....се што ние ќе направиме е минливо..Привремен Рај на земјата..може...што кога ќе заврши..?!?!

Рајот е вечен....се што ние ќе направиме е минливо..Привремен Рај на земјата..може...што кога ќе заврши..?!?!
Па сега, важно да е добро додека трае, а за после ... потоа.

Зашто да не направиме?
Пааааааа... и би можеле да направиме, ама под услов да го укинеме вториот Закон ан термодинамиката...ти текнува? Имено, токму тој закон го чини овој свет минлив и РАСПАДЛИВ па сеа , ако појдованата основа, врз која сакаш да градиш објект ти е минлива и распадлива, објасни ми , КАКО ѓе го изградиш Рајот? Таман ќе го изградиш, и одеднаш-оп, Рајот ти се растурил. Комунизмот во кој живеевме до пред 17-18 г, беше обид да се изгради земски рај, ама како што е познато, тој и таков рај,создаден по НАСИЛЕН пат од поедини заматени умови-се распадна!
На своето вторто доаѓање, Христос ќе создаде „ново небо и нова земја„. што значи, с(в)е од ново ќе создаде. А тоа „ново„ нема да подлежи на постојните физички закони, туку, се, ама баш се, ќе биде изградено/пресоздадено/возобновено од фина, ПРОДУХОВЕНА материја, која ќе биде НЕРАСПАДЛИВА, вечна и непроменлива. Ти текнува?

Зашто да не направиме?
Пааааааа... и би можеле да направиме, ама под услов да го укинеме вториот Закон ан термодинамиката...ти текнува? Имено, токму тој закон го чини овој свет минлив и РАСПАДЛИВ па сеа , ако појдованата основа, врз која сакаш да градиш објект ти е минлива и распадлива, објасни ми , КАКО ѓе го изградиш Рајот? Таман ќе го изградиш, и одеднаш-оп, Рајот ти се растурил. Комунизмот во кој живеевме до пред 17-18 г, беше обид да се изгради земски рај, ама како што е познато, тој и таков рај,создаден по НАСИЛЕН пат од поедини заматени умови-се распадна!
На своето вторто доаѓање, Христос ќе создаде „ново небо и нова земја„. што значи, с(в)е од ново ќе создаде. А тоа „ново„ нема да подлежи на постојните физички закони, туку, се, ама баш се, ќе биде изградено/пресоздадено/возобновено од фина, ПРОДУХОВЕНА материја, која ќе биде НЕРАСПАДЛИВА, вечна и непроменлива. Ти текнува?
Спилберг чирак изгледа тие:kesa:

Спилберг се занимава со СФ и правење пари на лаги и илузии, а верата за занимава со друг тип вистина...

Некако тие работи побрзо стануваат реалност:toe:

Хмммм...дури и јас би се согласил со тој заклучок. Замената на објективната реалност со ИДЕЈАТА за релоноста, почна уште во ренесансот, кога востановеното христијанство, со својата смисла за целта од живтот, ја замени со идејата за убавата иднина. Во ренесансот, не воскресна Христос, туку воскресна античкиот грчко-римски паганизам и идолопоклонство. Затоа, просто е нверојатна сличноста на античкиот Рим (и општество) со современито начин на живеење, само што овој денешниот е „х„ пати полош од оној римскиот.

Замената на објективната реалност со ИДЕЈАТА за релоноста, почна уште во ренесансот, кога востановеното христијанство, со својата смисла за целта од живтот, ја замени со идејата за убавата иднина. Во ренесансот, не воскресна Христос, туку воскресна античкиот грчко-римски паганизам и идолопоклонство. Затоа, просто е нверојатна сличноста на античкиот Рим (и општество) со современито начин на живеење, само што овој денешниот е „х„ пати полош од оној римскиот.

Дал да плачам, дал да се смеам...

Дал да плачам, дал да се смеам...
Смеј се брат,ништо друго не преостануе...
Мики,ох мори мајко...лелеле...чоеков или се дрогира,или не знам шо е работаа...
Ренесансата е најубавиот период на човештвото.Тогаш се создаваат најубавите слики,се пишуваат најубавите книги,се градат најдобрите градот.
Лугето излегуваат од темниот век на аскетизам и одрекување од животот(од кој ти сеуште не си излезен),и свакаат дека животот треба да се живее,да се прифати со сите негови убавини и зла,дека човекот треба да ги превземе работите во свои раце,а не да го помине животот во бесцелно молење на Господ,метании,одење во цркви,понизност...
Да продолжеше ренесансата,сега немаше општеството да биде вакво.Ке бевме со светлосни години понапред,моралот и свеста на лугето ке беше на далеку повисоко ниво...тоа е ФАКТ.
Проблемот е во тоа што,твојата многу сакана црква,направила контра-удар,бидејки неможела да си дозволи да ги изгуби поданиците,од кои и зависи нејзината благосостојба...и тоа е ФАКТ.
Во денешново општество,најголемиот број на лугето се христијани.И пак,општеството е усрано.Сам го кажуваш тоа.Зошто е тоа така,дај молимте објасни ми,пошто стварно не ми е јасно...

Смеј се брат,ништо друго не преостануе...
Мики,ох мори мајко...лелеле...чоеков или се дрогира,или не знам шо е работаа...
Ренесансата е најубавиот период на човештвото.Тогаш се создаваат најубавите слики,се пишуваат најубавите книги,се градат најдобрите градот.
Лугето излегуваат од темниот век на аскетизам и одрекување од животот(од кој ти сеуште не си излезен),и свакаат дека животот треба да се живее,да се прифати со сите негови убавини и зла,дека човекот треба да ги превземе работите во свои раце,а не да го помине животот во бесцелно молење на Господ,метании,одење во цркви,понизност...
Да продолжеше ренесансата,сега немаше општеството да биде вакво.Ке бевме со светлосни години понапред,моралот и свеста на лугето ке беше на далеку повисоко ниво...тоа е ФАКТ.
Проблемот е во тоа што,твојата многу сакана црква,направила контра-удар,бидејки неможела да си дозволи да ги изгуби поданиците,од кои и зависи нејзината благосостојба...и тоа е ФАКТ.
Во денешново општество,најголемиот број на лугето се христијани.И пак,општеството е усрано.Сам го кажуваш тоа.Зошто е тоа така,дај молимте објасни ми,пошто стварно не ми е јасно...

А ти си го ВИДЕЛ ли средниот век? И? Што виде ТАМУ? Мрак? Немаше сонце и месечина?
Тоа дека средниот век бил „мрачен„ е само една од предрасудите кои ни ги нуди модерниот образовен систем,. сакајќи да покаже дека САМО ова време и САМО ова општество, се НАЈДОБРИТЕ досегашни општества, се во склад со еволуционостичкото толкување на работите, каде, наводно, иднината дава подобри (!!!) биолошки видови!!!

За илустрација, ќе наведам една анегдота, која работите на релација „старо-ново„ ги обајснува суштински, без предрасуди.

Тито и неговите генерали, запираат еден старец и го прашуваат: „Кажи ни, стари, кога ти беше подобро? Сега, во комунизмот или претходно, во Кралтвото Југославија?„. А старчето им подговара:„Мене најдобро ми беше во Авсрто-Унгарија„. „Зашто?„-прашуваат Тито и генералите. „Па...„, вели старчето, „тогаш БЕВ МЛАД„.

Ти, што мислиш? Кога/кое време е/било најубаво за живеење?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom