Процентот на етничките заедници во Република Македонија

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Еве уште еден пример:
Оди на битпазар кај таму некој си (албанец) што продава рамки за слики и прашај го- абе да не знаеш каде се продаваат рачки за метли? Он ќе ти каже- ондека бе лево па десно.. ене го глеаш? (културно ќе ти објасни и ти ќе отидеш и ќе купиш од кај некој друг албанец)
Е сеа, иди у трговски или уште подобро на зелен пазар и прашај
ја (македонката) која продава мандарини- тетке, да не знаеш каде се продава цвекло? Не знам јас тоа!.. само за да не заработи некој денар таа нејзината комшивка, од инат бе!
А ние?..
Ние рачката од метлата барем дури не се освестиме дека не нема многу (а мораме да живееме заедно) и ако сами не се сакаме нема кој да не сака.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Фала фала .
Абе лудаче ај да верувам дека ти, римз, пикасо, тониинтер сте за соживот, ама другите... Тие до сега едно 10 пати имаат спомнато дека нема ништо лошо во мафијата, дека имаат оружје дома, дека го земаа Косово, па сега другите се на ред и ред други изјави. Ме разбираш?? Еве и другите Македонци се курчат, ама сега јас да отидам во туѓа држава и да се заканувам дека ќе правам што сакам. Еве ри викаш дека твојата фамилија живее во Македонија долго време, ама голем број од Албанците живеат тука... Тие не ги боли кур за Македонија, а за криминалците команданди да не правам муабет.
Ми се мота во глава зошто го дудлаш цело време 10 деца, 12 деца не знам колку деца. Лично прашање, колку браќа и сестри имаш ти искрено ??

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Епа штом почнавме да збориме за фамилии и јас немам конкуренција. Ама замисли кај тебе во стан или куќа да има не десет, еве уште пет мали појоловци како тебе. Ќе знаеше добро Англиски, ќе имаше компјутер, ќе можеше да дојдеш на ред за компјутерот, ќе се запишеше на факс??? Дали животот ќе ти беше подобар или полош ?? Еве штом си еден претпоставувам дека ти и твоите се образовани луѓе. Ако мислиш дека само вие правите жива сила дедо ми имал доста деца :pipi: затоа што .... бил прост. Е размисли дали е нормално да се курчиш на оваа економска состојба со фамили.
П.С Ако си единец, колку калаши имаш дома ?? :kesa:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Абе кога беше сега ова со рејтингов за партиите се виде колку албанци има во Македонија

ДУИ и ДПА

ДУИ= 11%
ДПА= 5%

16% се албанците.....и крај на програмата...
Ovaa mora da se pamti :pos2::pos2:
Prema nekoja anketa na IRI saka da dokaze broj na albancite, anketa sprovedena vrz 1000 lugje. I posle vikaat Makedonija ne e za EU , pa kaj ke te primat so vakvi glavi.
Covekot i se smee na Nevzat Bejta , a vidi sto glupost pisuva.

Cool

Untouchable
Член од
21 февруари 2006
Мислења
467
Поени од реакции
9
Епа штом почнавме да збориме за фамилии и јас немам конкуренција. Ама замисли кај тебе во стан или куќа да има не десет, еве уште пет мали појоловци како тебе. Ќе знаеше добро Англиски, ќе имаше компјутер, ќе можеше да дојдеш на ред за компјутерот, ќе се запишеше на факс??? Дали животот ќе ти беше подобар или полош ?? Еве штом си еден претпоставувам дека ти и твоите се образовани луѓе. Ако мислиш дека само вие правите жива сила дедо ми имал доста деца :pipi: затоа што .... бил прост. Е размисли дали е нормално да се курчиш на оваа економска состојба со фамили.
П.С Ако си единец, колку калаши имаш дома ?? :kesa:
Море реднек да отвореше речник пред забегување со постов:smir: (најдобронамерно)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Dosega nikoj ne donese nikakov dokaz deka albancite se ispod 25%. Znaci tocno e deka albancite se najmalku 25% , no dali se 30-35% , ova mora da se analizira. Vrz osnova na brojot na ucenicite albanci , koj e 33-34% .
A koga ke se znae deka ima mnogu romi, turci , vlasi, srbi , sto ucat na makedonski jazik, togas procentot na makedoncite so sigurnost e pod 60%.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Море реднек да отвореше речник пред забегување со постов:smir: (најдобронамерно)
:pos2::pos2: мислев дека one sibling значи едно чедо. Не мислев уствари. Ама сепак концептот останува ист. :smir:

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Ја тргам настрана етничката застапеност.

Најпоразителен факт од табелата е тоа што помалку од 15% од запишаните го завршуваат образованието. А што е уште потрагично, за основно школо станува збор луѓе. И уште нешто. Ако овие податоци се од 2004, значи од поново време, колкав ли е процентот на оние од пред 20-30 години? Се плашам и да помислам колкава е масата на неписмени во Македонија.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Dosega nikoj ne donese nikakov dokaz deka albancite se ispod 25%. Znaci tocno e deka albancite se najmalku 25% , no dali se 30-35% , ova mora da se analizira. Vrz osnova na brojot na ucenicite albanci , koj e 33-34% .
A koga ke se znae deka ima mnogu romi, turci , vlasi, srbi , sto ucat na makedonski jazik, togas procentot na makedoncite so sigurnost e pod 60%.
Со сигурност можам да ти кажам дека огромен број на Турци и Роми на тој попис се изјаснаа како албанци, бидејќи им беа ветени неко работи кои подоцна не беа исполнети и после тоа се бунеа но кој им е крив. Во мојот град имам многу пријатели турци кои се пишаа Албанци само за да се вработат, и ништо повеќе. И сега ми се плачат, намален бил бројот на турци-е намален е! Така да можам да кажам дека сето тоа беше една убаво смислена монтажа кој засега сеуште успева!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Od tie 70 iljadi turci, golem broj od niv nemaat vrska so turci , no sakajki da se napravat demek stari gragjani si zboruvaat turski, no so minuvanje na vremeto tie se osvestuvaat i se potpisuvaat kako albanci.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
hehe interesno e koga sme uste "malcinstvo" no koga ke bidete vie malcinstvo ke bide uste po interesno :) vo drzavava ima najmalku 600 000 iljadi albanci sega ziveele ovde ili ne tie si imaat drzavjanstvo i normalno se racunaat i tie.. neznam dali se sekavate po statistika na mobimak kolku albanci so makedosnko drzavjansto se korisnici na toj operator izleze 700 000 jbg sega nekoj laze ama koj? sigurno vie znaete?
:pos2: hahah izgleda si gi izbrojal i KOKOSHKITE .:pos2: :pos2: HAHAHA KOJA MATEMATIKA ;) MOBIMAK GO SMETAS ZA STATISTIKA HAHAH :tapp: :tapp: O TI, O KARI MELJESH:pos2: SAM SEBE SI GO UBIJAL:pos2: UPI SHKNDIJA ajt oj:drk:

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Ако е дозволено да се прошири листата, со големо извинување (бидејќи не знам дали имам право како немакедонец) да ја додадам и процентуалната застапеност минатите 50 години во сите нивоа на образование, како и застапеноста во државните институции. Тие по паметните ќе успеат да најдат релација (обратно пропорционална). А тоа е поради погрешната политика на тогашните власти (се разбира македонски), дека необразованиот албанец ќе може лесно да се контролира. Тоа сега им се враќа како бумеранг (затоа ве молам немојте да се жалите).
За пописот, мислам дека немаме добар систем за успешно имплементирање на ваква голема активност. Само за илустрација во Тетово најмалку 10% од населението остана нерегистрирано во тој попис. И тоа зборам во места каде што живееат исклучиво албанци, поради големата неодговорност на попишувачите и нивните контролори (а сигруен сум дека тоа се случило и кај македонското население).
Мислам дека и граѓаните кои што се надвор од Македонија повеќе од 1 година требада се регистрираат, бидејќи и нив ги засега понатамошната политика која што после Рамковниот договор е поврзана тесно со пописот на населението. И тој бара службени документи од ова држава, и неговото дете се школува во нашите училишта, и ред други поврзани моменти со ова земја. А ова бројка ни малку не е мала (можно е со ова бројка % на албанците да се покачи на 30, но не мора:smir: ).
Но сепак и да се 15, 20 , 30 или 35 % сепак е значајна бројка што не треба да се занемари, и не треба да се игнорираат проблемите што се поврзани со ова прашање. Затоа не треба секогаш дефанзивно да се пристапи и реагира кон барањата на ова заедница. Сетете се само на реагирањата на нашиот мил министер за надворешни работи, и малиот конзул Филип, за барањата за отварање на албански паралелки во Педагошкиот факултет. А сега има два универзитета, и убеден сум дека минорен дел од тие проценти на погорната листа на криминалитет доаѓат од млади кои се дел од овие универзитети.
Поздрав и размислете со ладни глави.
Кога ги спомна необразуваните како грешка на претходниот систем во листата на криминалитет има и такви што се со високо образование а имаат извршни пресуди за сторени кривични дела, а во врска со тие што живеат надвор и јас сум за да влезат во пописот но само оние што не и го рушат рејтингот на државата во странство а тоа не се азилантите кои поради остварување на лична езистенција ја оцрнуваат Македонија надвор. А уствари јас сум за соживот и почитување на разликите не верувам повеќе во приказни за геноцид но тоа мора да биде поставено на реална основа мислам дека само така можеме во ЕУ а после сите ќе бидеме големи колку што сакаме.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ја тргам настрана етничката застапеност.

Најпоразителен факт од табелата е тоа што помалку од 15% од запишаните го завршуваат образованието. А што е уште потрагично, за основно школо станува збор луѓе. И уште нешто. Ако овие податоци се од 2004, значи од поново време, колкав ли е процентот на оние од пред 20-30 години? Се плашам и да помислам колкава е масата на неписмени во Македонија.
Тоа е и проблемот и причината зошто има ваква тема и зошто се занимаваат некои луѓе со проценти, да беа сите добро образовани ќе имаше повеќе работа и немаше да имаат време да се замараат со проценти и арно ќе им беше, сега вака ништо не им чини па се фрлаат сите на национализми и се делат луѓето наместо да фатат да работата заедно да заработата повеќе.
А сето тоа е само поради лошотот и слабо образование.

Kajgana Shop

На врв Bottom