Докажете дека Господ (не) постои

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Па ова е само приказна, не е доказ за постоењето на Бог!

п.с.
Сите приказни се измислени од луѓето.
Во секој мит има и трошка вистина. И за ТРој се веруваше дека е тотално измислен, па го најдоа :smir:

А докази ЗА или ПРОТИВ постоење на Бог, никад нема да се најдат. Али, ако нема докази, не мора автоматски да значи дека се исклучува од равенката.

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Добро нека се измислени од лугето. А како настанал човекот? Од мајмун? Мајмунот од помало мајмунче? Помалото мајмунче од бактерија? Бактеријата од нуклеарна катастрофа на планетата? Планетата од делче од нешто големо? КОЈ ГО СОЗДАЛ СЕТО ТОА? ЧАК НОРИС ЛИ??
Човек вечно ке зборува така се додека не му биде потребна помошта од Бога и би ја добил

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Добро нека се измислени од лугето. А како настанал човекот? Од мајмун? Мајмунот од помало мајмунче? Помалото мајмунче од бактерија? Бактеријата од нуклеарна катастрофа на планетата? Планетата од делче од нешто големо? КОЈ ГО СОЗДАЛ СЕТО ТОА? ЧАК НОРИС ЛИ??
Човек вечно ке зборува така се додека не му биде потребна помошта од Бога и би ја добил
ако одиме до таа длабина - што од што и како настанало и ако крајното твое решение е дека Бог го створил......се раѓа прашањето - тогаш кој го створил Бог?
И пак све у круг

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
ако одиме до таа длабина - што од што и како настанало и ако крајното твое решение е дека Бог го створил......се раѓа прашањето - тогаш кој го створил Бог?
И пак све у круг
Тоа да. Цел живот би говореле за тоа и никој нема да сфати. Но , кога Бог е последната алка во сето тоа, кому да се верува?:toe:

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
eheheheh
abe batka toa ti e eden coek
kazi mi aj kako mozi 50000 zaginati godinava vo kina,300000 zaginati pred 2 godini vo indonezija,5000 zaginati vo napadot na kulite bliznacki 2001 vo SAD,aj sega eden poekspliciten primer 50.000.000 zaginati vo vtorata svetska vojna
sakas da mi kazis deka site tie imale grevoj vo minatoto,ili nivnite predci imale grevoj ili ne znam so????abe kaj e logikava more
A ti sto mislis,deka ne postoi covek bez grev?Ti kolku i da go poznavas nekoj covek,nikogas ne mozes da go znaes ona sto toj go nosi i krie vo sebe.I da,sekoj covek e gresen....

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
И пак све у круг
Ако одиме во таа насока..За да створиш Бог мора и самиот да си Бог..па доаѓаме до пра почетокот..каде егзистира некој и нешто што е надвор од време, простор и материја..До вистинскит Бог?

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Проблемот на злото е проблем за балансно изедначување на постоењето на сезнаен (омнисиентен), семоќен (омнипотентен) и благонаклон (беневолентен) Бог, со постоење на свет полн со зло и страдање. Ако Бог е омнисиентен, тогаш тој ЗНАЕ што да стори за да нема ни зло, ни патење. Ако Бог е омнипотентен, тогаш тој МОЖЕ да направи да нема ни зло, ни страдање. Ако Бог е беневолентен, тогаш тој САКА да направи да нема ни зло, ни страдање. Но, ако Бог знае како, ако може и ако сака да нема ни зло, ни страдање, зошто тогаш тоа не го прави? Наједноставниот одговор е дека Бог тоа не го прави, бидејќи не постои.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Проблемот на злото е проблем за балансно изедначување на постоењето на сезнаен (омнисиентен), семоќен (омнипотентен) и благонаклон (беневолентен) Бог, со постоење на свет полн со зло и страдање. Ако Бог е омнисиентен, тогаш тој ЗНАЕ што да стори за да нема ни зло, ни патење. Ако Бог е омнипотентен, тогаш тој МОЖЕ да направи да нема ни зло, ни страдање. Ако Бог е беневолентен, тогаш тој САКА да направи да нема ни зло, ни страдање. Но, ако Бог знае како, ако може и ако сака да нема ни зло, ни страдање, зошто тогаш тоа не го прави? Наједноставниот одговор е дека Бог тоа не го прави, бидејќи не постои.
Sto sakas kazi,Bozjata mudrost so tvojata ne se meri,pa ne samo tvojata,tuku secija covecka.Bozjata Vistina ne se meri so ona sto ti go smetas za vistinito,a ne e...Ako nemase Bog,koj ke go sozadadese prviot covek,ili vasiot majmun?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако одиме во таа насока..За да створиш Бог мора и самиот да си Бог..па доаѓаме до пра почетокот..каде егзистира некој и нешто што е надвор од време, простор и материја..До вистинскит Бог?
брат, ме тераш да го мачам ова мало мозоче мое и да размишљам, а кафето уште не сум го допила :pipi:

Е каде, де? И ако треба Бог за да створи Бог, па кој него го створил, тој supreme one?

Тоа да. Цел живот би говореле за тоа и никој нема да сфати. Но , кога Бог е последната алка во сето тоа, кому да се верува?:toe:
ја не сакам да размислувам линеарно, како последна алка....све се врти у круг на оваа планета, па зошто да не може и со тој другиот свет на постоење? As above, so below

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Добро, еве ќе речам дека БОГ НЕ ПОСТОИ! Што ТИ како индивудуа ДОБИВАШ?

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Sto sakas kazi,Bozjata mudrost so tvojata ne se meri,pa ne samo tvojata,tuku secija covecka.Bozjata Vistina ne se meri so ona sto ti go smetas za vistinito,a ne e...Ako nemase Bog,koj ke go sozadadese prviot covek,ili vasiot majmun?
хехехехехехех...........
Ме изнасмеа пријател,фала ти... :)

Ај донесими го тоа батето,како го викате господ..да играме покер..ако ме тепа..ти гарантирам дека ке го прифатам...
и јас чекам да го најдам,ама кузнет кај се кријат да му кажам дека многу нелогичности имат за него,уствари да му објаснам некои работи...

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Добро барем помалку да се вратите поназад. Како сте створени, како сте го добиле името во некоја религија? Дали вашите родители мислат исто како вас? Како ве создале вас? Со љубов со разбирање. Претходно се имаат венчано....

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Добро, еве ќе речам дека БОГ НЕ ПОСТОИ! Што ТИ како индивудуа ДОБИВАШ?
Абе не се замарам со него...разбираш.....
мене не ми треба ништо да добијам..

А зошто вас верниците бре ве интересираат само материјални ствари...зошто само сакате да добивате нешто..зосто само тоа го признавате а...да се добие нешто...
туф..туф..не се надевав на ова.....

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
А бе каква материјална ствар какви бакрачи. Добиваш надеж дека може да ти помогне во тешко кога најмногу ти треба а не може никој друг, и веруваш дека зад таа цела логика како постои светот стои Тој.

Kajgana Shop

На врв Bottom