Докажете дека Господ (не) постои

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Таканареченото евангелие по Јуда потекнва од 3 или 4 век...напишано на коптски јазик, манускриптот од 60 страни е дело најверојатно на некоја од псевдохристијанските секти...
Според истот дело Јуда бил најомилен апостол на Исус...
Во основа како што напишав се работи за псевдо..автор..од периодот на гностичките евангелија 350-400 година..пред расколот на црквите...
Јуда тогаш бил на сончање без крема со повисок фактор...

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Не би ме зачудило ако и во иднина, онака, повремено, би се случувале некои “најнови“ откритија за вакви или такви евангелија по овој и по оној. Намерата е повеќе од јасна: внесување лага во веќе докажаната вистина. А јасно е и тоа, КОЈ е таткто на лагата, и КОЈ е човекомразецот уште од почетокот. Истиот ТОЈ, јасно, сака да внесе дел од својата природа и во Божјиот збор, зашто еднаш веќе се обиде да застане на Неговото место.
ааа мислиш на OLD JACK.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па види сеа...OLD JACK...може и така да се нарече...а има и други имиња под кои е мноооогу познат наоколу...Велат, бил лукав, црномурест, рогат, опашест, клеветник, противник, некогашен Херувим, паднат ангел... итн...ама ај...да не му придаваме внимание повеќе од колку што е потребно.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Господ не е човек со бела брада и нешто што можеш да докажиш дали постои.Тоа е нешто што го менува обликот од религија до религија па и понатака.Така за верниците христијани е Господ,за мулиманите е Алах за будистите Буда,за атеистите е тоа што ги води што ги одржува.Фактички тоа представува нешто во што веруваме што не одржува и што не крева кога сме на дното.Тоа е оној закон на каузалитет за тие што веруваат во тоа.Господ не може да докажиме дека постои тоа е нешто што го имаме во нас ама го прифаќаме на различни начини.

R

reactive89

Гостин
Што се однесува на мене, јас не би внел никакво евангелие повеќе, тука јас би ставил крај на една потполна целина која претставува СВЕТА КНИГА одосно БОЖЈИ ЗБОР!!! И ако веќе се крева толкава голема прашина околу некое евангелие кое би требало да се наоѓа во Библијата, дајте ќе напраиме археолошко и веродостојно истражување па да видиме дали тоа е така или не?! Археолошкото и веродостојното истражување ќе покаже дали тоа е така или не, и дали тоа требало да се стави во Библијата или не?!

Јас само ќе ставам уште еден исказ на Исуса Христа, кое вели:

- По мене ќе се појават многу проповедници, многу луѓе ќе се прават апостоли, светци, и многу луѓе ќе кажат дека Бог им зборел да направат нешто сосема спротивно на Библијата што го вели, ќе се појават многу лажни пророци кои ќе сакаат да се наметнат насекаде, па дури и да најдат нови евангелија и да ги стават во Светото Писмо, Вие како мој народ, Божји народ, немојте да подпаднете на таквите лажни пророци, апостоли, светци... Тие само доаѓаат од злиот за да ви го нарушат мирот во вашата душа и да ве излажат и да паднете во рацете на злиот!!!

Што уште треба да додадам тука?! Зарем не е јасно кажано?! И тоа се зборовите Исусови!!!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не со согласувам со БоЖиЦа. Единствениот и вистински Бог не е променлива категорија. Тоа Господ и самиот го наведува на крајот од Стариот Завет, каде вели “...јас не сум се променил..„. Она во што веруваат другите вероисповести, тоа се, јристијански кажано, ИДОЛИ, кои втората Божја заповест јасно ги забранува. Другите богови се само обична фантазма од оној или оние кои го имаат СОЗДАДЕНО својот бог, а вистинска претстава за ВИСТИНСКИОТ Бог, Кој самиот им се открива на верните во мера во која ТОЈ смета дека треба да им се открие. А што се однесува до Божјото постоење, и тоа може да се докаже, но за верниците е повеќе од доволно да ВЕРУВААТ во вистинскиот Бог, а не да го докажуваат Неговото постoење.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
- По мене ќе се појават многу проповедници, многу луѓе ќе се прават апостоли, светци, и многу луѓе ќе кажат дека Бог им зборел да направат нешто сосема спротивно на Библијата што го вели, ќе се појават многу лажни пророци кои ќе сакаат да се наметнат насекаде, па дури и да најдат нови евангелија и да ги стават во Светото Писмо, Вие како мој народ, Божји народ, немојте да подпаднете на таквите лажни пророци, апостоли, светци... Тие само доаѓаат од злиот за да ви го нарушат мирот во вашата душа и да ве излажат и да паднете во рацете на злиот!!!
баш тоа ??? ха ха ха :smir:

R

reactive89

Гостин
баш тоа ??? ха ха ха :smir:
А што ти мислиш оти Бог незнае што во иднина ќе се случи и што ќе се појави и што се како ќе биде?! :tapp:

Па баш заради тоа, знаејки дека тоа така ќе биде, го рекол кажаното!!!

Ако мислиш оти јас лажам, отвори Библија... барем она не лаже! :smir:

R

reactive89

Гостин
Не со согласувам со БоЖиЦа. Единствениот и вистински Бог не е променлива категорија. Тоа Господ и самиот го наведува на крајот од Стариот Завет, каде вели “...јас не сум се променил..„. Она во што веруваат другите вероисповести, тоа се, јристијански кажано, ИДОЛИ, кои втората Божја заповест јасно ги забранува. Другите богови се само обична фантазма од оној или оние кои го имаат СОЗДАДЕНО својот бог, а вистинска претстава за ВИСТИНСКИОТ Бог, Кој самиот им се открива на верните во мера во која ТОЈ смета дека треба да им се открие. А што се однесува до Божјото постоење, и тоа може да се докаже, но за верниците е повеќе од доволно да ВЕРУВААТ во вистинскиот Бог, а не да го докажуваат Неговото посотење.
Точно така!!! :smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Занчи, по тоа прашање се согласуваме? Кул!!!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ако мислиш оти јас лажам, отвори Библија... барем она не лаже! :smir:
Сум ја отворил од прва до последна стр. ама како да знам дека не лаже ??
Како ти знаеш дека не лаже ???
Како знаеме дека тоа е вистинската Божја реч -дека не е перење на мозоци од црквата за да се полнат со пари ????

п.с И од Јеховини сведоци сум го читал срањето т.н библија - тоа лаже труе ама е библија

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Религијата е измислена работе од страна на човекот со цел да си ги објасни појавите кои не му биле јасни!

Црквата, како “божји дом“, е една институција создадена и финансирана од феудалците, со цел да им проповеда на сиромавите (аргати на нивите на феудалците) да не се бунтуваат, туку да аргатат на нивите цел живот за ништо, и со тоа демек ќе си обезбедат место во рајот. Ако се бунтуваат, пекол. Затоа овој “божји дом“ е многу контрадикторен.

Рим го распнал на крст, Рим најмногу го слави! Ај најдете ми НЗС!?

Тоа што црквата опстојала до денес е затоа што таа отсекогаш бил инструмент за владеење, е, и ќе биде.

А ако постои Господ, нека ми даде тој мене некој знак, како на свое чедо (нели сите сме негови чеда), да не одам по погрешниот атеистички пат, туку да имам верба во него! Нели го правел тоа порано во Португалија, Мексико и каде не...

R

reactive89

Гостин
Како знаеме дека тоа е вистинската Божја реч -дека не е перење на мозоци од црквата за да се полнат со пари ????

п.с И од Јеховини сведоци сум го читал срањето т.н библија - тоа лаже труе ама е библија
Значи пак се навраќаме на исказот на Исуса, ќе се пројават "лажни пророци...". Оригиналната Библија, односно православната и протестанската (кои бтв се исти односно многу слични на преводот, некаде појасни реченици има ништо повеќе) се вистинските едни!!!
А за она прашање, од кај да знам дали Библијата е вистински Божји реч? - Епа братче, ако си ја читал веќе Библијата, зарем во неа го нема тој одговоро што го бараш?!

Таму убаво Бог си кажал, Библијата е жива книга, на која и вдахнив Дух; за која им зборев на моите верници што да пишуваат во неа!

Значи Бог им зборел на своите верници, а тие пишувале... заклучок, Бог го кажал она што го имал да го каже во Библијата, и од таму знаеме дека Библијата не е лажна книга!!! :smir:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131

Какво перење мозок од црквата...првите записи за Тората(што во превод буквално би значела инструкции) т.е.Стариот завет...е напишан далеку пред црквата...пред повеќе од 3000 години...
..Сведоците се секта(дури би можеле да ги наречеме и култ) на Чарлс Расел...кои ја промашиле смислата на христијанстото..
Светиот Дух е тој што треба да ти просведочи дали си на вистински пат...

R

reactive89

Гостин
Религијата е измислена работе од страна на човекот со цел да си ги објасни појавите кои не му биле јасни!

Црквата, како “божји дом“, е една институција создадена и финансирана од феудалците, со цел да им проповеда на сиромавите (аргати на нивите на феудалците) да не се бунтуваат, туку да аргатат на нивите цел живот за ништо, и со тоа демек ќе си обезбедат место во рајот. Ако се бунтуваат, пекол. Затоа овој “божји дом“ е многу контрадикторен.

Рим го распнал на крст, Рим најмногу го слави! Ај најдете ми НЗС!?

Тоа што црквата опстојала до денес е затоа што таа отсекогаш бил инструмент за владеење, е, и ќе биде.

А ако постои Господ, нека ми даде тој мене некој знак, како на свое чедо (нели сите сме негови чеда), да не одам по погрешниот атеистички пат, туку да имам верба во него! Нели го правел тоа порано во Португалија, Мексико и каде не...
Тотално не се согласувам со ова!!!

А кажи ми, ти имаш искрено верување во Него?! Ако имаш, ќе ти покаже, а ако немаш нормално оти нема да ти покаже... зашто Тој и да ти покаже ти пак нема да веруваш и само ќе бараш нешто цело време, а нема да поверуваш!

Тој рекол, Кој ќе поверува во Мене, ќе види големи чудеса!!!

Епа сеа ти најди ми НЗС на сето ова? хаха :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom