Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Каков рам ,DDR , DDR 2 ,DDR 3 .Кажи каква конфигурациа имаш џанам ... Најди негде по гарантните листови сигурно пиши што рам имаш .
........незнам.. можам да погледнам на самата плочка ако отворам во кукиштето? се што знам за конфигурацијата е тоа што можам да го прочитам во properties
и колкав ми е хард дискот :kesa:

а се што е од гарантни листови ми е кај дилерот кој ми ја склопуваше конфигурацијата..... другар на другар бла бла, неможам да стигнам во моментов до него. секако ми е истечена и немам ни потреба да ја барам од него.

п.с. ми кажаа дека не било ок за компјутерот да имам две плочки од кои едната ке биде 1 гига а другата 2, дека е подобро ако веке работат две двете да бидат од 1. хм?

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
........незнам.. можам да погледнам на самата плочка ако отворам во кукиштето? се што знам за конфигурацијата е тоа што можам да го прочитам во properties
и колкав ми е хард дискот :kesa:

а се што е од гарантни листови ми е кај дилерот кој ми ја склопуваше конфигурацијата..... другар на другар бла бла, неможам да стигнам во моментов до него. секако ми е истечена и немам ни потреба да ја барам од него.

п.с. ми кажаа дека не било ок за компјутерот да имам две плочки од кои едната ке биде 1 гига а другата 2, дека е подобро ако веке работат две двете да бидат од 1. хм?
ВАка сега тргниго ова програмче CPU-Z 1.52 64-bit .zip
Кога ке го уклучиш ( нема инсталациа само одзиповаш и работи ) И на трето или четврто јазиче горе имаш мемориа ... Таму пишува дали е ДДР или ДДР2 ( во твојот случај неможе да е ддр 3 )
Е сега ако е ддр 1 плочки од 2 ГБ нема ... ке треба две по 1 и треба да се провери дали има два слободни слота за рам ... Програмчево исто може да ти каже колку слота слободни имаш

Ова ти треба

Ако ддр2 тогаш имаш и по 2 гб

Цените се горе долу вакви :

DIMM 1GB DDR 400Mhz Apacer APA-ROHS -1715 ден ( ДДР1)

DIMM 2GB DDR2 800MHz Apacer/AM1 73.G21E9.000 -1995ден ( ДДР2)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
ова значи дека неможам да додадам? :SS
ДДР 1 е мемориата ...
За да провериш колку слотови имаш вкупно и колку се слободни оди на SPD јазичето ...

И во дроп даун боксот ти пишува колку слотови за мемориа имаш .

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
во drop down има 2, значи бидејки е DDR1 да купам рам од 1 гига само и тоа е се што треба да направам рајт? :)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
во drop down има 2, значи бидејки е DDR1 да купам рам од 1 гига само и тоа е се што треба да направам рајт? :)
Е сега има еден друг проблем ... Ако се две по 512 плочки ставени .. .ке треба нив да ги замениш за една од 1 гб и да докупиш уште една ...
За да го видиш ова просот селктирај го вотриот слот и види дали нешто пишува таму .. Ако да значи имач две по 512 ... Сменваш прикупваш и си наоѓаш некој кој да ја намести .. али да можи да ставиш максимум 2 Гб

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Е сега има еден друг проблем ... Ако се две по 512 плочки ставени .. .ке треба нив да ги замениш за една од 1 гб и да докупиш уште една ...
За да го видиш ова просот селктирај го вотриот слот и види дали нешто пишува таму .. Ако да значи имач две по 512 ... Сменваш прикупваш и си наоѓаш некој кој да ја намести .. али да можи да ставиш максимум 2 Гб
не пишува, thank god нешто да помине без компликации со компјутеров :) фала многу што одвои време да ми објасниш:smir:

п.с. Бидејки немаше инсталација, не треба да правам uninstal на програмчево така?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
не пишува, thank god нешто да помине без компликации со компјутеров :) фала многу што одвои време да ми објасниш:smir:

п.с. Бидејки немаше инсталација, не треба да правам uninstal на програмчево така?
Не треба Uninstall. Можеш директно SHIFT + DELETE да му дадеш, ама и вака и тка не зафаќа скоро ич, а помага.... немора ни да го бришеш :)

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
сакам да земам виерлес рутер, не се разбирам многу во рутери и не знам каков да земам, некоја идеја од1500-1800 +- :)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Дејана, не вреди да инвестораш во рам на тој компјуер. DDR1 рамот е застарен а со тоа и многу поскап (некој горе напиша 1700 денари). Финтата е што ако земеш 2 плочки рам, ке те чинат повеќе од што ти вреди целиот компјутер во моментов. А откако ке ги купиш, ке изгубат вредност. Пари во ветер. Собирај си полека за нов компјутер.

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
ај и јас ќе си прашам
некој добар рутер околу 1800-2000 ден ?

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
Момци,ми треба малку помош околу склопување на нова конфигурација.
Цената би била 30-35.000 без монитор.

Би сакал совет околу комбинацијата процесор матична и графичка карта.Само знам дека сакам core2Quad i графичка од HD сериите на ATI!

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Одма да ти препорачам графичка 4890, од Ати секако.

Матична, Асус P5Q Delux.

Процесор, Интел Q9550.

Kajgana Shop

На врв Bottom