Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
17 септември 2007
Мислења
12
Поени од реакции
0
Имам еден проблем јас со лозинката за конетирање на адсл.. е сега проблемот е тоа што неможам да си ја сменам лозинката ако некој знае како да ја сменам нека помага фала однапред

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Имам еден проблем јас со лозинката за конетирање на адсл.. е сега проблемот е тоа што неможам да си ја сменам лозинката ако некој знае како да ја сменам нека помага фала однапред

Oди таму лично со лична карта на тој што е адсл от пишан ќе ти ја сменат.

Член од
17 септември 2007
Мислења
12
Поени од реакции
0
ОК ама јас неможам некако да ја сменам сам преку интернет...

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Aj ovde da prasam:

Na rabota koristam internet preku server, go proveriv za brzina i mi pokazuva 2 mb download, 400 kb upload. Arno ama ako pustam nekoe torentce za siminjanje mi dava max do kaj 300-400 kb download a za upload do kaj 40 kb.
Sto e fintava, treba nesto da podesam ili serverot me koci ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Aj ovde da prasam:

Na rabota koristam internet preku server, go proveriv za brzina i mi pokazuva 2 mb download, 400 kb upload. Arno ama ako pustam nekoe torentce za siminjanje mi dava max do kaj 300-400 kb download a za upload do kaj 40 kb.
Sto e fintava, treba nesto da podesam ili serverot me koci ?
Финтата е торент. Колку сидери има и со која брзина ти даваат да симнуваш, со таа ќе симнуваш.

Пробај од Zamunda симни некој торент да видиш со колку ќе ти оди. И со колку ти симнува од директен линк?

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Финтата е торент. Колку сидери има и со која брзина ти даваат да симнуваш, со таа ќе симнуваш.

Пробај од Zamunda симни некој торент да видиш со колку ќе ти оди. И со колку ти симнува од директен линк?
Od zamunda siminjam najvise, ama primetuvam kako da ima nekoe ogranucuvanje deka od 300 neke da mrdne, retko ide do 400, na momenti. A za uploadot isto. Utorent mi vika nesto da proveram portovite, demek firewall ili router mi go limitira soobrakajot. Znaci izgleda odozgora mi go peglaat signalot :) ama dali moze da se zaobikoli toa

Член од
20 јули 2009
Мислења
35
Поени од реакции
0
wireless security

дечки како да ставам пасворд на бежичниот интернет имам линксѕс рутер поврзан ми е со компјутерот пишете ве молам итно ми е

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Znaci imam problem,Avira antivirusot mi najde duri 71 trojan virus i toa site u system volume information,a nikako da go otvoram toa da vlezam vnatre ima access denied,probuvav na milion nacini ali ne znam kako ako mozete da mi pomognete

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Od zamunda siminjam najvise, ama primetuvam kako da ima nekoe ogranucuvanje deka od 300 neke da mrdne, retko ide do 400, na momenti. A za uploadot isto. Utorent mi vika nesto da proveram portovite, demek firewall ili router mi go limitira soobrakajot. Znaci izgleda odozgora mi go peglaat signalot :) ama dali moze da se zaobikoli toa
Тешко, ако тој администраторот поставил се како што треба.

Znaci imam problem,Avira antivirusot mi najde duri 71 trojan virus i toa site u system volume information,a nikako da go otvoram toa da vlezam vnatre ima access denied,probuvav na milion nacini ali ne znam kako ako mozete da mi pomognete
Прво треба да направиш disable на System Restore и да го рестартираш компјутерот. Сите фолдери од System Volume Information ќе бидат избришани, ако има некој останато оди во Safe Mode и од таму избриши ги.

Откако ќе направиш се тоа може пак да го оспособиш System Restore.

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Стандардна IP адреса на повеќето Linksys рутери е: 192.168.1.1, ако ништо не си менувал истата адреса пиши ја во Internet Explorer.

Ќе ти се отвори еден прозорец каде ќе те праша за корисничко име и шифра, доколку го имаш стандардниот софтвер на рутерот и не си менувал до сега ништо ова треба да го внесеш:

username: admin
password: admin

Откако ќе ти се отвори страницата за подесување на рутерот отиди во Wireless направи ги следните подесувања:

Basic Wireless settings
Wireless Network Mode: Mixed (тоа значи да се користи B и G стандардот истовремено, зависно од квалитетот на сигналот).
Wireless Network Name (SSID): bilo_koe_ime_po_tvoj_izbor
Wireless Channel: стави го на пример 9-ти еве да не прави проблеми станардниот 6-ти.
Wireless SSID Broadcast: enable (може ова и disable за поголема сигурност но само ако знаеш каде да го внесеш името на твојата SSID, претпоставувам незнаш така да остави како што е).

Wireless Security
Security Mode: WPA2 Personal
WPA Algorithms: TKIP+AES
WPA Shared Key: fraza_po_tvoj_izbor (било кој збор, бројки и карактери по твој избор што ќе ги запамтиш, ова е битно колку посложено толку подобро, мора да биде минимум 8 карактери, п.с. ова е passphrase, а не шифра има разлика).
Group Key Renewal: остави на default, 3600 секунди

Објаснувањево е за фабричкиот софтвер (firmware) за повеќето Linksys рутери.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Decki imam problem ... koga odam jas na mojot profil na fb ova mi izleguva .... a drugi mozat da odat na mojot profil a jas ne mozam ,,,, wtf ?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
ова и јас го направив, ама не ОДИ. Еднаш ми се смени името (по моја интервенција), ама пасворд никако да се стави. Каде грешам? Сега не можам ни име да ставам на мрежата туку си останува Linksys по дифолт. Интернет имам, само заштита/клуч немам. Го ресетирав X пати рутерот и пак исто. ПОМОШ?!?!??!?

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Кој точно модел и која верзија на рутер, која верзија на firmware?

Ми се случи слична ситуација со WRT54GL (v1.1) и фабрички firmware, се подесуваш како што треба, после исклучување од струја се ресетираше SSID и security, a PPPoE конекцијата си ја памтеше.

Kajgana Shop

На врв Bottom