Што е неопростлив грев?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
По одонос на тематското прашање, дали постои непростлив грев, лично, не ми е познато дека постои непростлив грев. Точно е дека постојат многу опасни гревови, т.н. гревови кои викаат кон небото, но не верувам дека се непростливи. Па самиот Христос ја одреди исповеста како Света Тајна во Црквата. Занчи, постојат исповедани и неисповедани гревови, а не мали, големи, простливи или непростливи. Добро би било да прочитаме став и од некој теолошки образуван формумџија по ова прашање.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пардон, ..форумџија..мислев.

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
По одонос на тематското прашање, дали постои непростлив грев, лично, не ми е познато дека постои непростлив грев. Точно е дека постојат многу опасни гревови, т.н. гревови кои викаат кон небото, но не верувам дека се непростливи. Па самиот Христос ја одреди исповеста како Света Тајна во Црквата. Занчи, постојат исповедани и неисповедани гревови, а не мали, големи, простливи или непростливи. Добро би било да прочитаме став и од некој теолошки образуван формумџија по ова прашање.
Да се искажам уште еднаш,хулењто против Св.Дух е грев што не се простува, исто и самоубиството.Зошто самоубиството? Затоа што за него(мислам оној кој го сторил тоа) вејќе нема време за покајание. На времето,не многу одамна таквите личности не се примани ни во црквите,нити се опевани во црква(опело),дури се погребувани и надвор од заедничките гробишта. Овој закон не важи само за христијаните туку и кај муслиманите.Пред 3-4год. забележав во едно муслиманско село,среде нива пресен гроб.Кога прашав зошто вака? МИ одговборија дека,гробот е на некоја жена која се обесила и не заслужува да биде погребана во заедничките муслимански гробишта. Тоа е грев што не се простува од Бога.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ne deka go opravduvam samoubistvoto no sepak toj e licen izbor koj mene mi e neprifatliv.Pogolem grev za mene e nekoj drug mislam na obicen smrtnik-da si dozvoli da mu go odzeme zivotot na drug!

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
Ne deka go opravduvam samoubistvoto no sepak toj e licen izbor koj mene mi e neprifatliv.Pogolem grev za mene e nekoj drug mislam na obicen smrtnik-da si dozvoli da mu go odzeme zivotot na drug!

Spored crkvata,najgolem grev e samoubistvoto,zatoa [to ;ovekot koj go prevzel toj cekor nema druga sansa da se pokae(zatoa so e mrtov). Ubiecot koj storil zlodelo ili ubistvo ima sansi za pokajanie i proska.Mislam deka takvi slucaevi ima.:smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хм...Според Црквата, апсолутно најголем грев не е самоубиството, туку БОГОУБИСТВОТО, кое веќе се случи на Голгота, кога евреите го распнаа Оној Кој самите го очекуваа. Точно е и тоа дека убиството е голем грев, зашто (само)убиецот веќе НЕМА време за покајание за гревот кој го сторил и за самоубијците не се читаат молитви и не се погребуваат на православно гробишта, туку понастрана од нив. Но пак ќе кажам дека не верувам во постоењето непростлив грев. Една од целите од првото Христово пришествие е токму таа: да ги превземе СИТЕ гревови од вкупното човештво: гревови минати, сегашни (тогашни) и идни, оти е повеќе од јасно дека човекот нема да влезе во Рајот со куп гревови на својот грб. Јасно е дека превземањето на толкава “количина“ гревови може да направи само Оној кој тоа и може да го поднесе. Да не заборавиме и тоа дека Светите себеси се сметаат за најголеми грешници, но тоа не им е проблем да го заработат своето место во Рајот и да бидат во близина Христова.

samantha

who's tha boss?
Член од
16 октомври 2007
Мислења
196
Поени од реакции
1
Vo denesno vreme ne znam dali postoi takvo nesto.Valjda ako silno veruvas vo toa sto go pravis i si ubeden deka toa e dobro..pa makar bilo i ubistvo ondak ne e grev.Pa neli na svrknatite im se prostuva ubistvo.....:toe:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Убиството е грев под default. Шестата Божја заповед јасно го забранува убиството и самоубиството. Се разбира дека во реалното живеење, постојат најразлични случаи и причини за убиство кои треба пооделно да се разгледуваат, расудуваат и судат.
А за то со “шврканите„...Таквите поединци, кои во православието се нарекуваат „симнати од умот“, се сомневам дека се способни за убиство; тие немаат осет и свесност за реалноста па нема ни да подлежат ни да одговараат според Божјите заповеди, туку тие по автоматизам се “божја сопственост„, без никаква нивна одговорност. Тешко на родителите кои имаат такви чеда, но за нив може да биде утешно тоа што нивното дете веќе обезбедило свое место во Рајот, без некој посебен труд и заслуга во овој живот и овој свет.

C

Cool Hand Luke

Гостин
И јас мислам дека не постои грев што не се простува, туку ментална состојба. Како да му се прости на некој што не сака да му биде простено, вистински простено? На таков карактер и ментален став што црпи сила исклучиво од своето его, не од Божјата суштина или доброто его да речеме, му нема спас, но е можно нешто друго, таа личност радикално да се промени иако за некои тоа се чини невозможно, но само на нас луѓето, не и на Бога. Исус го осудил злото во фарисеите, не и нив самите како луѓе. Исто и за самоубиството, не треба лесно да се осудува, она што нам ни изгледа непоправливо, не е и за Бога.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Секој грев може да биде опростен од Бог само ако личноста која го сторила искрено се кае за стореното.

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Не постои непростлив грев, ако добро се покаете пред Бога и се молите за негова милост.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Убиството е најголемиот и неопростлив грев. :pop:

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Педофилија.

Да сум власт, за таквите ќе обезбедам прилично голема количина на клешти, и тоа меѓу нозе ќе му го сецнам, да му е*ем племето нивно...

Kajgana Shop

На врв Bottom