Хипхоп културата надвор од нашите граници

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Не читав се ама сакам нешто конкретно за ThugProphet да кажам..
Брат ти изиграваш тоалетна хартија на форумов?
Доста лижење гзови те молам..
Беше најздивен на свет по Легија до пред некој месец.. Се запозна со Аго и наеднаш Легијата не чинат? Јас ради многу Х фактори признав дека сменив мислење за Аго.. Што не значи дека кинам вени за Легија.. И Аго е за почит и Легијата се.. Крај..
Порано го пцуеше Аго.. Сега ти е Бог.. Нешто што некогаш беа Легијата за тебе.. После кога го запозна Деко - Клан Исток ти станаа богови.. Мислам нема потреба да се лижат газови.. Што очекуваш да постигнеш па сега со улижавање на Стиховен Калибар.. Незнам дали е група во прашање или соло артист.. Како и да е.. Секој што прави нешто за рапов заслужува почит.. И што ако сака да влезе во Легија? Кој не се пробил бе од тие во Легија што се? Има еден од нив што не го знаеме сите и како поединец и како име и како се? Има еден што не заслужил почит од нив? Не збори глупости жити се.. Најмногу пропаѓаат кај нас тие соло што ќе решат да останат до крај.. А и плус ти или ја што ќе речеме нема на дечкото да му смени ништо.. Само нема потреба да се улижаваш, на крај да излезеш со муабет - Ај да прајме во живо муабет.. И после низ цел град да слушам - Леле се запознав со Стиховен Калибар.. Доста изиграваш тоалетна хартија жити се..
Како што нагласив на почетокот ова е само за ThugProphet.. Не очекувам одговор, не ми треба.. Толку беше од мене на темава..
Почит за сите што се трудат да направат нешто за рапов..

Иначе Коцка доста го напаѓаш и точкест.. Тајм Аут се нова група.. Незнаев дека точкест е во нив ама сепак ти што очекуваш бе на почеток некој одма суперстар да е и најбољи МС?? Па и РНС не почна како најдобар МС па сега е тоа нели? Мисли шо збориш малце..
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Сакам да кажам нешто во врска со тоа што го пишуваше на претходната страна дека "хип хопот е мртов"
Добро бе луге ако умреа 2Pac,B.I.G,Eazy-E и уште неколку други вистински рап звезди значи дека не треба да се снима веќе рап?
Кој заклучок е тој дека хип хопоѕ е мртов.Па ајде штом е така да ги фрлиме микрофоните,звучните картици и се останато и да жалиме за минатото!Не се согласувам со тоа мислење,бидејки секој го гледа рапот од сопствен аспект,а хип хопот може да е мртов само за некој луге што му заостанал мозокот во минатиот век.Еве пример од живите рапери што им фали на KrsOne,Bone Thugs-n-Harmony,Twista,Big Daddy Kane и ред други,а вие сте се фатиле за 50цент.Него му е гајле што ние неможеме да издадеме албум кога тој има милиони долари во банка.Јас нај искрено ретко слушам U.S.A рап освен ако не ме заинтересира некоја песна па го да барам текстот и да се мачам 5 дена да го преведам ама не плукам на американскиот рап,оти од тие 100% што моментално снимаат таму има некои 25% што е за почит според мене.Ама една работа останува иста,не може да се споредува балканскиот рап со американскиот.Навистина балканскиот рап е подолу на интелектуално ниво но зошто?Ние не можеме да кажеме во текст дека денес ограбив банка оти немав што да јадам,скршив излог од златара и украдив дијаманти или ке го убијам продуцентот со мојот нов пиштол и ред други работи.За тоа секој има избор да слуша што сака и да снима што сака.Некој можеби сака да пцуе и го прави тоа,некој сака да каже дека шмрка бело и го кажува тоа,некој рецитира за тешките животни услови,секој си одбира што сака.
Ако на некој му се свиѓаат мои траки ке дојди нa журка и ке ме слуша или ке купи албум сеедно,исто и за било која група или артист од Македонија.Ако не слободно може да извади пасош за U.S.A и нека оди да ги гледа wu tang clan,krs и другите "преживеани" хоп хоп легенди.
Поздрав
 
Член од
1 февруари 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
KOGA REKOV DEKA HIP HOPOT E MRTOV MISLEV NA NEGOVA DUHOVNA SMRT A TOJ INAKU MOZE DA EGZISTIRA USTE 200 GODINI NE E NIKAKOV PROBLEM...NESTO SLICNO KAKO REGETO I PANKOT KOI I DENESKA POSTOJAT AMA JA NEMAAT TAA VREDNOST I JACINA KAKO STO JA IMALE VO VREMETO KOGA BILE NAJAVANGARDNI VO OPSTESTVOTO....NEMOJ DA MI KAZES DEKA HIP HOPOT VO AMERIKA E ISTIOT OD PRED 10 GODINI....AKO MISLIS SPROTIVNO OD MENE NABROJ MI BAREM 20 ALBUMI VO POSLEDNIVE 5 GODINI SHTO VREDAT I KE TI SKINAM KAPA NA TVOETO RAZMISLUVANJE....VO AMERIKA HIP HOPOT E SAMO EDEN BEDEN PROIZVOD NA KAPITALIZMOT I PRAENJE PARI I NISTO POVEKE...SEKOJA CEST NA ISKLUCOCITE AMA MALKU SE PRIJATELJU...NI KRS ONE VEKE NE E TOJ SHTO BESHE...NOV KRS ONE ILI PUBLIC ENEMY SE NEMAAT SEUSTE POJAVENO......DA NE ZBORIME ZA PRODUKCIJATA KOJA VO POSLEDNO VREME E TOLKU EFTINA SHTO DURI I ONIE RAPERITE VO SHUTO ORIZARI SHO GI GLEDAS NA TV SHUTEL IMAAT PODOBRA PRODUKCIJA:))

A SHO SE ODNESUVA DO BALKANSKIOT HIP HOP MISLAM DEKA VO ODNOS NA TEMITE SHO SE OBRABOTUVAAT SEUSTE DRZI ODREDENO KVALITETNO NIVO SO OGLED NA KRITICKIOT ODNOS KON SISTEMOT VO KOJ EGZISTIRA...OSNOVATA NA HIP HOPOT BESE KRITIKA NA OPSTESTVENITE STEGI I NA POSRANIOT SISTEM A TOA SEUSTE GO IMA NA BALKANOT...VO AMERIKA NE SUM SIGUREN........
 
Член од
6 декември 2007
Мислења
23
Поени од реакции
2
Ne zboruvajte za luge sto ne gi poznavate licno i ne se druzite a gi slushate od muabeti rekla kazala. A girll ti imash nekoja posebna draz da gi terash lugeto da se karaat , ostavi veke toa.Taa tema ja nadminaa, sto ubavo si muabetat sega za rap.

Baba kakov Marchelo be kako moze da bide opakovkata podobra od proizvodot vnatre. Ako gledash od agol na slushatel da ke recesh ii ali ako znaesh kako stojat rabotite togash ... Ne e bitno kako i da e pameten decko e on znae da pravi kesh. Pozdrav i lepo druzba :)
 
Член од
1 февруари 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
MOZDA MARCELO SE ISKOMERCIJALIZIRA POVEKE ODKOLKU SHTO TREBA AMA TIPOT SO 24 GODINI IMA INTELEKT KOLKU POLA SRBIJA ZAEDNO:) ON E ALFA I OMEGA U SRPSKIOT I BALKANSKIOT HIP HOP...AJ DA NE ISPADNE DEKA PREMNOGU GO FALAM AMA REALNO AKO PRAVIME MOABET 90 POSTO NE MU SE NI DO KOLENA....MISLAM DEKA VO TOJ PRAVEC TREBA DA SE DVIZI BALKANSKIOT HIP HOP...ZA RAZLIKA OD NEGO BAD COPY E EDNA IZOPACENA KARIKATURA OD HIP HOP KOJ SAMO DOPRINESUVA MUZIKATA DA SE ISPOGANI DO NAJNISKO NIVO..........POZDRAV

P.S
,,JEDINO SHTO CE TI PASTI SNEBA SU SAMO SNEG I KISHA".........E TOA E VISTINATA.............
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
AJ DA NE ISPADNE DEKA PREMNOGU GO FALAM AMA REALNO AKO PRAVIME MOABET 90 POSTO NE MU SE NI DO KOLENA
Не знам колку пратиш балкански рап али во балкан спаѓат и Struka.De Niro,Frenkie,Edo Maajka,Gospoda и ред други кои не се за потценување.Јас Marchelo го почитувам али сигурно не е огромна разликата мегу него и горе наведените.Само на Marchelo голем минус му е тоа што е националист инаку кај него не е спорен интелектот.
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ne zboruvajte za luge sto ne gi poznavate licno i ne se druzite a gi slushate od muabeti rekla kazala. A girll ti imash nekoja posebna draz da gi terash lugeto da se karaat , ostavi veke toa.Taa tema ja nadminaa, sto ubavo si muabetat sega za rap.

Baba kakov Marchelo be kako moze da bide opakovkata podobra od proizvodot vnatre. Ako gledash od agol na slushatel da ke recesh ii ali ako znaesh kako stojat rabotite togash ... Ne e bitno kako i da e pameten decko e on znae da pravi kesh. Pozdrav i lepo druzba :)
Тоа погоре беше лично од мене до ThugProphet.. Нема потреба никој друг да го боли да не кажам што за тоа.. Немам намера никој да направам да се кара.. И доста веќе по милионити пат го слушам тоа дека сум ги правела луѓето да се караат, па ако сте толку глупи да се карате од што ќе подбуцнам ја негде.. ОБЕСЕТЕ СЕ
 

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20
Бан вака брат да ти кажам од горе тие наведените артисти ти шо ги пиша пола веке се комерцијалисти...Twista веке после првиот албум почна со комерциала,Bone Thugs N Harmony...потпишаа сега за Swizz Beatz...Ај ете кажи ми кои албуми се добри од 98` наваму...едино Krs-One и уште некои фаци останаа на своето...другото се стана Rhytam and Bullshit...Кога еден Kool G Rap потпиша за G - Unit....и да не ги бројам еден тон сурати се :D
Eве па јас не пратам балкански рап и незнам шо се случва тука на овие простории...и не коментирам за него...не ме интересира од проста причина шо според мене е далеку од тоа шо беше рапот некогаш во Америка,а имаше и доста добар рап и во Франција и Германија...Касниме неколку години ама нема врска :D
 
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Se soglasuvam so Evil-B. Vo Makedonija se fokusirale na 50 Cent i na tipovite od nego i demek se e takvo. A ne sfakjate deka toj amerikanski hip-hop sto vie go slusate na radio i za koj sto mislete deka e sranje e 5% od toa shto izleguva tuka. Tie pesni se vrtat po radio tuka pa stanuvaat i popularni tamu. A i ima artisti koi shto pustat komercijalki na radio za da stanat popularni, ali slusni im go ostatokot na albumot i imaat zakon traki. 3 komercijalki 17 zakon pesni, da ne redam primeri posto sigurno povekjeto od vas smetaat deka se komercijala i deka blage veze si nemaat. Ali tie 3te ke gi slusnis ti na radio posto masata na lugje toa sakaat, neshto da gi razveseli i da gi napumpa. A i so rekofte ako potpise nekoj so G-Unit i kraj e. Abe lugje, Eminem e zaedno so G-Unit. A nekoj ako mi kaze deka Eminem e sranje i ako e komercijalka, pravo se pukam u faca. Imam takvi gluposti slusnato od lugje ocigledno so ne se razbiraat i samo sakam da im recam 'eeeeeeeeej sporedi ti tekst na Eminem so tekstovite od makrap i vidi koja tematika e, a posle vidi koj podobro ja prorabotuva taa tematika." Ako e so odredena diskografska kukja ili so odredena grupa ne go pravi artistot shit, ili pa obratno. I Diddy beshe sojuz so Biggie, pa Diddy e sranje nevideno.
A tie shto iskreno slusaat hip hop pa i tuka slusaat underground - nov underground lugje, toa shto mislete vie deka umrelo. Slusaat artisti za koi shto vie nikogas ne ste ni slusnale, zatoa shto vo Makedonija e fiksirana na 2pac, Biggie i KRS. Ima kvaliteten hip-hop deneska, samo mora da barash da go najdesh. Na primer, Mos Def izbaci 2 albumi u 2007 - pominaa relativno nezabelezani, i Tru3 Magic izleze ne znam dali 2006 ili 2007 pocetokot. Pak nezabelezan.
A da pravime iskren muabet...vo Amerika sekoj crnec misle deka moze da rapuva - isto kako sto vo Makedonija sekoj raper misli deka go biva i deka ima pravo da snima pesna. I sekoj crnec tuka ima po nekoja svoja mixtape napraveno - isto kako i raperite vo Makedonija. Samo sto tuka tie mixtapes nikoj ne im gi vrti osfen oni sami si gi slusaat dodeka se u kola, ali vo Makedonija tie traki napraveni vo domasna produkcija ni se nasata hip-hop scena. Eve momentalno mi vrti u pozadina edno promo cd na tip shto sretnaf na aerodrom. Go biva, snima u profesionalno studio, ali lokalno. Dobra produkcija, dobro sfe, ali dzabe mu e. I mnogu me potsekja na Makedonskiot rap. Ali poentata mi e, on si napravil cd, i na krajot on e nikogo i nishto vo Amerikanskata rap scena, zatoa shto ima 84203984023 milioni koi shto se podobri od nego. A da beshe vo Makedonija da go izdadeshe ovoj album shto jas sega go slusam, ke beshe Bog, ke beshe najvrten, zatoa shto moze ima 5 dushi shto se podobri od nego.
Scenata ni e za nikade...ke imame nie scena koga ke postojat lugje shto imaat egzistencija od rapot. A ne konobar ti e preku den, ali i raper e. Koga ke imame lugje koi shto kje bidat raperi od kao ke stanat do koa ke legnat, togas imame scena. A najkrivi za toa se slushatelite. Kolku od vas dadoa 300 denari da mu kupat cd na Stihoven Kalibar za da vidat dali e dobro? Kolku od vas bi kupile cd od RNS ako kosta 500 denari (realen muabet a ne da cuam sea nekoj da mi rece 'eee odma bi kupil' samo za film da mi prae)? I najuspesnite hip hop artisti izdavaat albumi vo primeroci od 500 kopii, i tie im ostanuvaat. A edna None mozela da rasprodade tiraz od 10,000 kopii u rok od 1 mesec. Eeee 10,000 kopii.

A najmnogu so me nervira e toa shto mnogu lugje se duat so toa shto bile vo rapot dolgo vreme i demek zaradi toa shto se bavat so rap 20 godini i podobri se od bilo koj drug. Ova mi izleze od Stihoven Kalibar sto rece se bavi so ova 13 godini. Ne ti gi znam pesnite, slusnaf 2 na myspace i dobri mi se, ali zdravje koga ke si dojdam u Makedonija ke ti go kupam cd-to, pa da si napravam vistinska procenka. Ne e ova shot kon tebe, ali eve na primer Ago. Mu davam nenormalen respekt na covekot za se sto storil i se shto pravi, ali misle deka ako bil u scenava od 80tite godini i Bog e na Makedonskata hip-hop scena, a i taka go tretiraat lugje. A jas mu imam slusnato 2-3 pesni, i nikakvi mi se. Iskreno, mnogu ednostaven tekst, nekako bezveza flou, itn itn. E sea ja ako gresham i ako tie 3 pesni mu se ispadi, ne znam, povekje od nego nemam slusnato. Ali smetam deka dokolku go biva tolku, trebalo da gi prepoznae tie 2-3 pesni deka ne mu se najnaj. Ali za aktivnost i promocija na rapot kapa mu siminjam.

Sho znam so mi beshe poentava so postof, se iznazboref i izmorif, ali mislam kazaf se so imaf da kazam. Sepak dobra diskusija, konecno ne se ispoubifte bar ednas :)
 

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Иако многу не се разбирам од филозофијата на рапот, сепак слушам , и би кажал збор два . Према мене Чиста околина, Саф,Клан исток, Р.Н.С, и Џака се најлудница бендови у мк.ако има талент да ми прати нешто спотови од овие..ептен добро срање ќе напраи.Поздрав
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.460
Поени од реакции
47.329
MOZDA MARCELO SE ISKOMERCIJALIZIRA POVEKE ODKOLKU SHTO TREBA AMA TIPOT SO 24 GODINI IMA INTELEKT KOLKU POLA SRBIJA ZAEDNO:) ON E ALFA I OMEGA U SRPSKIOT I BALKANSKIOT HIP HOP...AJ DA NE ISPADNE DEKA PREMNOGU GO FALAM AMA REALNO AKO PRAVIME MOABET 90 POSTO NE MU SE NI DO KOLENA....MISLAM DEKA VO TOJ PRAVEC TREBA DA SE DVIZI BALKANSKIOT HIP HOP...ZA RAZLIKA OD NEGO BAD COPY E EDNA IZOPACENA KARIKATURA OD HIP HOP KOJ SAMO DOPRINESUVA MUZIKATA DA SE ISPOGANI DO NAJNISKO NIVO..........POZDRAV

P.S
,,JEDINO SHTO CE TI PASTI SNEBA SU SAMO SNEG I KISHA".........E TOA E VISTINATA.............
Шо така бе...текстовите им се интересни смешни допадливи не ме дават со општество што нема да променат се што им е изрецитирано им е изживеано видено и направено нели е тоа некоја поента на хип-хоп??
Ми се свиѓа Марчело и све тоа ама Ајзак е Ајзак...
 
Член од
1 февруари 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
..

kamo sreka makedonija da bese sega kalifornija i se da bese idealno pa da sedevme na plazi i da repujevme za toa kako pieme kokteli i gi shetame kuckite so cicki do kolena a blagoto vetre ne pirka navecer....togas nemase da ima socijala i filozofski rap tuku ke beshe nesho kao koktel hip hop. Neznam dali ke imase i potreba od rapot da postoi kako takov izraz...Dali toa e sustinata na rapot ustvari???? toa ti e turi mu kurot rap be brat:) imase bad copy edna traka takva:) site drogirani a ajs nigrutin pijan samo:)

ajt
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Wannabemceez,брат еве што мислам јас.Ако Bone Thugs-n-Harmony од сега ке снимаат за Swizz Beats тоа значи дека нема да вадат добри траки?Што менува тоа дека ке имаат нешто по комерцијални матрици.Тоа е само продукција и може да им понуди поголем публицитет на артистите.Сигурно тие од Swizz Beats нема да му одат на Krayzie Bone и да му речат "друже Anthony ти денес имаш задача да го изрецитираш овај текст!!!
Навистина последниот албум Streinght & Loyalty матриците се по комерцијални али тој албум треба да го спуштат рапериве од целиот свет и да учат од Krayzie што е ДЕФИНИЦИЈА ЗА FLOW!!!
Незнам што толку тежина се дава на матриците на кој се рецитира.Еве од мене лично тргнувам,јас би рецитирал и на Candy Shop или на некоја од Каролина Гочева или од Врчак или на било која но јас сепак ке го кажам тоа што имам да го кажам и тоа што сакам да го кажам.
Матрицата според мене е само 20% од целата тежина на песната.Комплетно убава песна е кога се согласуваш со мислењето на артистот.Неможам да слушам песни од типот на Hits from the Bong (Cypress Hill) кога јас мразам дрога и сум против тоа!!!
Има артисти кој навистина имаат ептен лоша продукција (посебно на балканско ниво) а има и во Америка.Најдов еден албум од Еминем на нет со аудио снимки од 1994 година а продукцијата е "не стискај на Play за тие со слабо срце"...оние вокали како да се снимени во клозет на кафански микрофон за караоке забава,а за матриците поарно да не кажувам само Kick,Bass и вокали има на цел албум,али сепак го слушам понекогаш оти на 5/6 траки солидно рецитира.
Поента на муабетов ми беше да не се обрнува нај голем фокус на матриците и на студиата кој каде снимал.Слушајте ја пораката која се крие во текстовите...
Поздрав
 

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Не читав се ама сакам нешто конкретно за ThugProphet да кажам..
Брат ти изиграваш тоалетна хартија на форумов?
Доста лижење гзови те молам..
Беше најздивен на свет по Легија до пред некој месец.. Се запозна со Аго и наеднаш Легијата не чинат? Јас ради многу Х фактори признав дека сменив мислење за Аго.. Што не значи дека кинам вени за Легија.. И Аго е за почит и Легијата се.. Крај..
Порано го пцуеше Аго.. Сега ти е Бог.. Нешто што некогаш беа Легијата за тебе.. После кога го запозна Деко - Клан Исток ти станаа богови.. Мислам нема потреба да се лижат газови.. Што очекуваш да постигнеш па сега со улижавање на Стиховен Калибар.. Незнам дали е група во прашање или соло артист.. Како и да е.. Секој што прави нешто за рапов заслужува почит.. И што ако сака да влезе во Легија? Кој не се пробил бе од тие во Легија што се? Има еден од нив што не го знаеме сите и како поединец и како име и како се? Има еден што не заслужил почит од нив? Не збори глупости жити се.. Најмногу пропаѓаат кај нас тие соло што ќе решат да останат до крај.. А и плус ти или ја што ќе речеме нема на дечкото да му смени ништо.. Само нема потреба да се улижаваш, на крај да излезеш со муабет - Ај да прајме во живо муабет.. И после низ цел град да слушам - Леле се запознав со Стиховен Калибар.. Доста изиграваш тоалетна хартија жити се..
Како што нагласив на почетокот ова е само за ThugProphet.. Не очекувам одговор, не ми треба.. Толку беше од мене на темава..
Почит за сите што се трудат да направат нешто за рапов..
Абе ти не си салам скрос. Јас сум се улижавал? Јас сум го пцуел Аго?? Ајде кажи: КОГА КАДЕ КАКО И ПРЕД КОГО?? Дека ти така велиш? вели што сакаш. Многу добро знаеш дека кај мене нема Богови и не знам што. Тоа што го кажав за Легија, оди читај. Јас уште ги слушам, ги поштувам. Не дека ми се богови, ти како што велиш. Сум се запознал со Аго и сега сум му се лижел?? Ахахахаа.. Ок така нека биди. Искрено К*Р ме боли што ќе кажиш, знаеш тоа?? Не знам на кого му беше Аго бог...
Само за твое ифно, реков дека ако Стиховен влези во Легија, секогаш ќе биде на второ или некое подолно место, нормално после Џака. Тоа е така затоа што е така во СИТЕ ГРУПИ, кои не работат во контекст како група, туку во тие групи се гледаат желбите на еден артист. Стиховен е подобар од пола Легија во многу аспекти, па ако влези таму, неговите способности ќе бидат сведни на едно минимално ниво. Оди напраи со Џака муабет, ова тој ќе ти го кажи.
Тоа што сакам да праам со Стиховен муабет, прво, не е твоја работа зашто би праел муабет со него, но НИ СЛУЧАЈНО НЕ Е ЗА ДА СЕ ФАЛАМ НИЗ ГРАД ДЕКА СУМ ГО ЗАПОЗНАЛ. Колку за инфо пак, се знам со повеќе од пола сцена во Македонија, па не се фурам низ град. Ајде ајде.. Си знаеш ова сама.. Многу добро знаеш дека не сум јас тој кој се лижи.. Ајт
 

Kajgana Shop

На врв Bottom