Зошто нема женски попови?

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Ponesen od ovaj akutelen megupolov muabet shto se vidi na forumov da prasham neshto shto odamna me zanima, MOLAM!
Stvarno, zashto vo nitu edna vera ,barem ne kolku shto sum jas zapoznat, nema zenski popovi/odzi itd. mislam na sveshtenici(kalugerkite ne se sveshtenici, tie ne 'peat'). Me razbirate shto sakam da prasham taka?
Eve ako verata/bog ne dozvoluva diskriminacija, eve imame i svetici ne samo stvetci, vo mitologijata imalo i boginji ne samo bogovi, zashto togash nema sveshtenichki sega?
Vo minatoto imalo, tie 'pristessite'(vi grchka mitologija mislam bea) ama sega nema ili barem jas ne znam. E sega nemojte da kazete deka vo nekoja sekta(vera so 100 chlenovi) ima zenski sveshtenik. Nego da chujam zashto vo hristijanstvoto niti muslimanstvoto nema?
I bez glupavi muabeti od tipot: nema zashto ne im raste brada!:smir:

Ponesen od ovaj akutelen megupolov muabet shto se vidi na forumov da prasham neshto shto odamna me zanima, MOLAM!
Stvarno, zashto vo nitu edna vera ,barem ne kolku shto sum jas zapoznat, nema zenski popovi/odzi itd. mislam na sveshtenici(kalugerkite ne se sveshtenici, tie ne 'peat'). Me razbirate shto sakam da prasham taka?
Eve ako verata/bog ne dozvoluva diskriminacija, eve imame i svetici ne samo stvetci, vo mitologijata imalo i boginji ne samo bogovi, zashto togash nema sveshtenichki sega?
Vo minatoto imalo, tie 'pristessite'(vi grchka mitologija mislam bea) ama sega nema ili barem jas ne znam. E sega nemojte da kazete deka vo nekoja sekta(vera so 100 chlenovi) ima zenski sveshtenik. Nego da chujam zashto vo hristijanstvoto niti muslimanstvoto nema?
I bez glupavi muabeti od tipot: nema zashto ne im raste brada!:smir:

Вака женски попови има ама во методистичката и англиканската црква во католицизмот и православието се уште нема и најверојатно нема ни да има - од едноставна причина што жената е второстепена во овие религии, пр жена не може да влезе во олтар ...... зошто не знам.... ма и поарно што нема :)

Вака женски попови има ама во методистичката и англиканската црква во католицизмот и православието се уште нема и најверојатно нема ни да има - од едноставна причина што жената е второстепена во овие религии, пр жена не може да влезе во олтар ...... зошто не знам.... ма и поарно што нема :)
E ova me chudi da ti kazam pravo. :vozbud:

Dzings не фаќаш на религија сега :)? Ако имаше женски попови ке требаше да си ја ревидираме религијата. А допуштена ни е таква дрскост? Во никој случај. Ако сакаме да докажуваме машко-женска нееднаквост и нерамноправност религијата е вистинско место за тоа, а и не е.Затоа што премногу е свето поле за да го сквернавиме со нашите глупи машко-женски досетки од типот цепење дрва и месење леб. Ирелевантно е што нема женски попови.На никој христијанин- маж или жена не му е тоа битно.

Dzings не фаќаш на религија сега :)? Ако имаше женски попови ке требаше да си ја ревидираме религијата. А допуштена ни е таква дрскост? Во никој случај. Ако сакаме да докажуваме машко-женска нееднаквост и нерамноправност религијата е вистинско место за тоа, а и не е.Затоа што премногу е свето поле за да го сквернавиме со нашите глупи машко-женски досетки од типот цепење дрва и месење леб. Ирелевантно е што нема женски попови.На никој христијанин- маж или жена не му е тоа битно.
NE!:smir: Kaj prochita neshto navredlivo ovde?
Ako imav takva namera ke go napishev ova vo prodolzenie na takvite temi, nemashe nova da otvoram i toa bash kaj shto i e mestoto, znam deka e aktuelno toa prepiranje ama jas ne sum se fatil za kavga. Inaku si prashav kulturno i ubavo bez nikogo da napagam i kazav deka mislam deka treba da ima i deka mi e chudno zashto nema, ama me interesirashe koi se prichinite? Taka da muabetot mi beshe daleku od diskriminacija i koj e popameten ili takvo neshto.
Off-topic!
Znachi: stavrno zashto nema zenski popovi, me interesira kako ke bide zvanjeto na nejziniot maz togash, Ako zenata na popot e popadija?
Ke dadesh nekoj predlog za ime?:smir:

Оти има попадијки :) хехехе

Мајтап на страна. Жените во христијанството и јеховизмот (евреите), се „банирани“ од таа фунцкија заради Ева :) во основа е тоа проблемот.

Мое лично мислење е дека нема врска тоа. Самата религија кажува „СИТЕ СМЕ ЕДНАКВИ ПРЕД БОГА“ а оти не во црквата?

Оти има попадијки :) хехехе

Мајтап на страна. Жените во христијанството и јеховизмот (евреите), се „банирани“ од таа фунцкија заради Ева :) во основа е тоа проблемот.

Мое лично мислење е дека нема врска тоа. Самата религија кажува „СИТЕ СМЕ ЕДНАКВИ ПРЕД БОГА“ а оти не во црквата?

Ехее уште колку неправилности има во религиите... Не знам само како луѓето уште се придржуваат кон нив

E ova me chudi da ti kazam pravo. :vozbud:

Ништо не терба да те чуди, јас гледам многу потривијална причина.
Имено социјалниот систем кој владеел во светот кога настанале дадеите религии ги диктира и правилата на тие религии. Повеќето денени религии настанале во времето кога уште постоело многу силно патријахално уредување, па така и никаде не е ни запишано зожто нема жени на свештенички позиции, тоа само по себе се подразбирало.
Сега е поинаку и за тоа во случај сега да се создаде нова религија во неа најверојатно не би било битно дали свештеното лице би било маж или жена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom