Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

Статус
Затворена за нови мислења.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Абе нема проблем во ред се таквите изјави..звучат примамливо, европски (иако доаѓаат до идиотот кој не нарече ФИРОМ...)ама се коси со изјавите на некои други политичари..пред се заради тоа што проблемот со Косово е испрепрлетен со претседателските избори..и во прашање е тенка линија под која врие социјалната и политичка тензија во Србија.
Српската политика околу Косово буквално виси од блефот на Коштуница и Тадиќ..и нивниот страв дека истиот блеф ќе има деструктивни последици..оттука и проблемот со датумот за изборите.
Оти понатамошните разговори за Косово и прогласувањето независност зависат од тие избори

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.465
Поени од реакции
5.881
Босна и Херцеговина је пропала држава која једино може опстати само као конфедерација Републике Српске, Херцег Босне и Исламске муслиманске републике. Ако се у то не претвори, распашће се.

А што се тиче ЕУ, више они блефирају него Србија јер као што рекох, сваком нормалном ће бити важније шта мисли 10 милиона Срба него два милиона Албанаца на Косову од којих нико нема корист и који су европски центар трговине оружјем, бијелим робљем, хероином....
Космет може бити само паразитско-мафијска држава.
Koja ti je ovaa finta 10 milion srbi vs 2 milion albanci od Kosova, ako ti mozes da gi nabrojis site srbi vo celiot svet, togas izbroj gi i site albanci more... 10 milion narod izvrsitel na genocid vs 10 milion zrtvi na genocid, ova gi interesira Evropa. Vie mora da bidete kazneti za sve sto ste napravile, i ne samo Kosova tuku i Vojvodina i Sandzak treba da bidat nezavisni. Na Evropa i interesira sto mislat evropskite gragjani, a ne Aziatite, koi sto gi imaat nasoceni ocite kon Rusija, i koi sakaat da se slusa Ruskata himna vo nekoja Evropska drzava (Srbija), Izjava na Tomislav Nikolic.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Србија избрала да го раскринка и да му се спротистави на ваковото насилство, а со отфрлањето на планот на Ахтисари, ја отфрла и марионетската НАТО држава, вели Коштуница
Не прифаќал НАТО марионетска држава,а Русите за "лепе очи" се со Србите,а?Исти к..ац,различно пакување.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Мислим да је споредно да ли ће Македонија да призна независно Косово или неће тако да Македонци немају разлога да се брину.
Македонија је слаба држава и у будућности ће Македонци моћи да бирају или да због великог албанског наталитета постану мањина у Македонији или да подјеле Македонију.
Срби из Републике Српске углавном имају симпатије према Македонцима и Македонији.
Кај е Струмикс со апчето..?
STRUMIIIKSS...apceto..imas pacienti.... :)!!

Стварно бе, многу луѓе забораваат апче да се напијат...од најразлични причини...
Напијте се апче! Си правите услуга себеси и на оние околу вас.

N

n/a

Гостин
Piih...:baeh:
Mi go baniravte drugar mi....
A jas tamam mislev za inat na dusmani tuka da se raspeeme i da se razigrame...
Pa i muabet da napravime...koj od kade e...
koj kade ke ceka...hehehe :pos2: ...Nova Godina de...
ako propadne akcioniot plan i nekoj mnogu-mnogu diga calam :vozbud:

Aca...pazi sada da ti brat tabletu da:

Kralju Pero srpski sine,
kad ćeš doći do planine,
do planine Ravne Gore
gde se srpske čete bore?

Pa da vidiš čika Dražu
i njegovu Gorsku Stražu.
I da vidiš oficire,
oficire, komandire.

Pa da vidiš Žujovića,
Vasića i Pavlovića.
I da vidiš Kalabića,
Račića, Paloševića,

I da vidiš tog sokola,
komandanta krajinskoga,
komandanta Piletića
i Ljubu Jovanovića.

Komandanta Beograda,
Mihailović Aleksandra,
komandanta Vojvodine,
tića Dragoslav Rakića.

Lazoviću srpski sine
ti si vođa omladine.
Kod tebe se svako javlja,
ti si vođa Pomoravlja.

Sa Avale Trifkovića,
sa Kosmaja Bojovića,
i da vidiš Šumadijskog
tića, Duju Smiljanića.

Neška Nedića, Valjevca,
Tufegdžića od Pocerja,
i da vidiš soko tića,
tića, Dobricu Đukića.

S' Kopaonika Keserovića,
sa Kosova Markovića,
sa Babune Stefanovića,
s' Kozjaka Jordan Kimića.

Još da vidiš sto hiljada
tića Karađorđevića.
I da vidiš sto hiljada
tića Karađorđevića.

Ajde Dardan...daj hint od onie u shatorot sto pukaat po golubi od prozor i slusaat mandoljin...:wink:

N

n/a

Гостин
1.Koja ti je ovaa finta 10 milion srbi vs 2 milion albanci od Kosova,
2.ako ti mozes da gi nabrojis site srbi vo celiot svet, togas izbroj gi i site albanci more... 10 milion narod izvrsitel na genocid vs 10 milion zrtvi na genocid
3.Na Evropa i interesira sto mislat evropskite gragjani, a ne Aziatite....
1.12milioni nasproti milion i pol e praviot soodnos...o Dardan.Pri polna mobilizacija...ima pola milion visok da `cepkaat usi` po Kosovo nad celokupnoto vase stanovnistvo.
2.Jaah...prav si...:baeh: Ja za pogolemi zrtvi od vas albancite nit sum cul nit sum procital...u istorijata do sega...
Samo nesto placete be....cicko Sam...cicko Sam...onoj mi ja ukrade igrackata....buahhaa...iiii...
Kaj gi sobra be 10 milioni albanci u cel svet,ziti Gospod?Ili si gi racunase i onie na Kavkaz?
3.Da de...Evropa ja interesiraat evropjanite...ama USA ja interesiraat azijatite...onie od Kavkaz...samo...neznam do koga.

Pa zatoa...znaes kako ide toa...najbolje da prodades stoka dur e na najdobra cena.Ajde iskoristete sansa i dogovorete se dur ne se smenile epten uslovite na pazarot...nemoj aman...:nenene: ...koj ke ve gleda pak da bidete zrtvi!
p.s Kako da se dogovorite?
Otvori nazad...i citaj od:
Jas imam dobitna kombinacija...pa na dalje.

Член од
24 ноември 2007
Мислења
78
Поени од реакции
2
Дали да се признае Косово?!Сека држава,коja признае Косово ке има лоши односи со Србиja.Па там не е проблемот,проблемот иде от това дека на Балканите има големи групи от малцинствата во други држави.Така во МК има албанци,во Бугариja има турци,во Руманиа има унгарци,во Србиja исто има унгарци,Грциja-албанци.Сите тиа малцинства могат и те да посакат да се отцепат.Това автоматично е дестабилизациа на Балканот,ако не и нова воjна и то голема.Босна и Косово ке бидат игра со това кое може да биде сега.Само ако ЕУ има едно решение треба да се признае Косово от балканските држави,заштото САД нема да загуби от една воjна тука,па цела Европа и наjвеке ние на Балканот ке губиме.
Признаване на Косово-ДА но само со сите држави во ЕУ!
та што като има лоши отношенија с'с С'рбија, братјата с'рби са нај-големите лузери в Европа за 21 век..лаком г'з кр'в сере, това може да се каже за с'рбите, техен проблем
нема никаква прилика с'с ситуацијата на малцинствата в другите балкански д'ржави и Косово, никој нема да тр'гне да иска автономија или отцепване след неизбежната независимост на Косово

N

n/a

Гостин
та што като има лоши отношенија с'с С'рбија, братјата с'рби са нај-големите лузери в Европа за 21 век..лаком г'з кр'в сере, това може да се каже за с'рбите, техен проблем
нема никаква прилика с'с ситуацијата на малцинствата в другите балкански д'ржави и Косово, никој нема да тр'гне да иска автономија или отцепване след неизбежната независимост на Косово
Ne zaebavas?
Ti...ova ekspertski go kazuvas...:tapp: ...kako lika i prilika na ekspert na BAN?
Kako nema...eve da ti nabrojam:
1.Republika Srpska.Homogeno 95% srpsko naselenie koe sto e primorano da zivee u drzavna `zaednica` so hrvatite i muslimanite.Oni sakaat da bidat del od Srbija i bojkotiraat drzava i drzavni institucii na BiH.
2.Turskoto malcinstvo vo Rodopite i ludogorieto koe sto isto zivee vo sredini koi sto se nad 90% naseleni so turci!Tamu treba avtonomija pod hitno!
Se dodeka neprijatelski se postavuvate,i nekoj treba neprestajno da ve pazi...vie ne ste bratia so srbite!I ne go upotrebuvaj uopste toj zbor...smesno zvuci.

Г

Гоццццце

Гостин
Едно оф топик прашање : нЕ имаат ли Албанија признато под уставно име?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Абе карајте се колку сакате, Косово си е ептен комплициран проблем, локално гледано независност и малку замачкување очи на србите би го решило проблемот, онака лаички размислувајќи, ама кога ќе се размисли за импликациите кои може да ги има таквото осамостојување, не само на балканот туку во европа и во светот е тогаш станува целата приказна ептен комплексна, се замешуваат ептен многу повеќе интереси, така д туку така на пансас независност нема да се добие, туку некако ми мирисра на еден долгогодишен можеби и децениски процес на постепено добивање независност при што нема да се примети како значаен настан кој може да се одрази на останатите во светот ситуации.

Г

Гоццццце

Гостин
Може некој доказ , линк или ... не дека не верувам него ...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Политиката на Белград воопшто не се променила кон Македонија. Само што Србите имаат добра камуфлажа преку своите пропагандистички испостави и инсталации во Македонија. Кога ќе се насети нешто дека чкрипи од кај северниот сосед, веднаш се пали сценариото за барање на плашила (најчесто тоа се „бугарските сценарија“, евентуално Албанците). Традиционално, Србија ја гледа Македонија како паричка за поткусурување или свој џокер. Во минатата деценија тоа се реализираше преку користењето на нашата територија за шверц на стоки за војните на Милошевиќ, сесрдно реализирани од СДСМ. Во 1999, за време на косовската војна, српски агенти и локални србомани предизвикаа палење на амбасадата на САД во Скопје. Колку САД „не ни замерија“ можат да се лажат само наивните. Погледнете ја улогата на една супер сила од една, и ние „ничим изазвани“ од друга страна. Се сеќавам на времето како една стара Србинка која живее во Скопје веќе 40 години (и одбива да го научи македонскиот јазик) скокнала од столче од восхит што го видела нејзиниот син како урла на оградата на запалената амбасада.

Ништо не се променило на Балканот. Нашите соседи и натаму го имаат оној безобзирен антагонизам и расистичка политика кон Македонија. Пред 100 години ширеа пропаганди (исходот го имаме денес кај поедини групи), ги депортираа, мобилизираа, убиваа нашите предци, ги пљачкаа нашите села и градови, манастири, цркви, колонизираа нивни луѓе на македонска почва кои ја продолжуваа нивната политика. Македонија е повторно само паричка за поткусурување за нејзините соседи, во случајов Србија, (која тврдам оти игра најмногу против нас) спонзорирана од нејзиниот ментор Русија. Не знам колку е паметно што ние Македонците не најдовме „свој покровител“ (освен што „умните“ левичари не споменаа во тој контекст кога се во прашање војните против тероризмот). Бугарија редовно играше превртлива политика, Грција ја имаше Англија и Франција, Србите ја имаа(т) Русија и Франција, Албанија ги има САД (и засега игра најдобро од сите). Хрватска, малку подалеку, ја имаше Германија и со неа има најкоректен однос. Германците секогаш играле „фер“.

Да имаш свој „спонзор“, значи да играш по неговите правила. За свој интерес ќе трупаш пари во нивниот буџет. Македонците (интелектуално сакатени со векови, а особено интензивно интелектуално искастрени последниве 60 години), никогаш не игравме така. Во „нашите редови“ само СДСМ беше србоманска испостава на белградската волја (и сеуште е). Таа структура редовно е „најдбриот“ соработник за нашите соседи и сите си ја сакаат. Сетете се дека сме на балканот и се ќе ви стане јасно, за каква тоа „љубов“ се работи.

За што се работи во најсвежиот случај? Косовскиот премиер Агим Чеку ги обвини Србите дека вооружуваат албански милитантни групи во Македонија. Ова уследи откако Божидар Ѓелиќ се пофали дека Србите ја потпомогнале акцијата во Бродец. Идејата на „пријателот“ Ѓелиќ беше исклучиво да ја вмеша Македонија во косовскиот проблем, претставувајќи ја како земја која има проблеми со терористи чија логистика е на косово. Суштината на сево ова е да се идентификува спонзорот на овие „групи“. Македонската влада огорчено ги отфрли изјавите на Ѓелиќ. За оние кои имаат и основни познавања во стратегиските шаховски потези, јасно ќе го прочитаат српскиот вицепремиер. Агим Чеку (без да помислите дека многу не љуби) на ова одговори најдиректно, обвинувајќи ја Србија како вистинскиот фактор од чии кујни е дестабилизиран Балканот. Тоа на Чеку не му одговара затоа она што на косоварите најмалку им треба е вооружени групи кои се закануваат со војна по прашањето на независноста на протекторатот. Тука е интересот и на Србија на која не и е прв пат да прави ваков бизнис со „родољубните“ пара-фактори од Балканот, во случајов, албанските терористи.

Србија има интерес од држење на Македонија во перманентна нестабилност, се додека не расчисти со она што и остана да го спаси (по најновите освојувачки војни што ги водеше во Хрватска и Босна и криминално-политичкиот геноцид кој го спроведуваше со децении на Косово, а на крај и' избега од контрола). Србија сака да ја очисти крвта од своите раце, посочувајќи крв на туѓи раце. Од таа нејзина „мудра“ политика страдаше самиот српски народ (кој живеејќи во мизерија сепак не се спротистави на ваквата политика на своите лидери) , и страдаа сите до кои допре големосрпскиот погубен интерес.

Како ќе заврши оваа српска офанзива? Во Македонија, српската политика има свои поданици, како во самиот СДСМ кој е под нејзин протекторат уште од времето на вејката Лазар Колишевски и извршители како што се албанските криминално-милитантни групи кои немаат ништо заедничко со добриот живот на оние за кои тврдат оти ги штитат. Во суштина, уште на почетокот се е јасно, кога ќе се тргне од основната човекова желба да живее слободно и во мир. Тие услови Македонија ги гарантира, но беа злоупотребувани и политички поттикнувани, секогаш кога ќе му згустеше на неспособниот и криминоген СДСМ. Се сеќавате на Бит-Пазар, на Гостивер '97 (се прикриваше ТАТ), на '99 кога СДСМ го правеше својот повраток од мртвите на сметка на македонските интереси, на 2001 кога соработуваше со УЧК (сетете се само за тетовската испостава на СДСМ која одбиваше да соработува со блокот партии кои работеа активно во интерес на македонската одбрана во војната, додека Б.Ц. трубеше како тогашната власт ја „делела“ Македонија) и мнозина други случаи.

Позицијата на македонската влада треба да остане тврда и кристално јасна по ова прашање. Строга контрола и акции на секакви евентуални појави како онаа во Бродец, како гарант дека Македонија има контрола на својата територија што ќе ја оддалечи од српското сценарио да ја прикаже македонија како логистика за милитанти кои го дестабилизираат регионот (обидот за оцрнување на ова акцијата во Бродец објавена во некои сдсмовски медиуми, со цел да се фрли дамка и да се поддржи силеџиството на ДУИ, јасно ги распознава белградските полтрони во Македонија). Доколку се случи еднострано признавање на Косово, Македонија да заземе страна и да ја признае Косовската независност. Зошто? Македонија мора веќе еднаш да заземе страна, а ќе ја заземе онаа која историски и стратешки гледано има заеднички интерес. Тоа во никој случај не е српската (руската страна). Само да потенцирам по ова прашање, дека при нашето „заземање страна“ имаме една неудобна стварност која се поврзува со спорот со името-Грција која е црна овца на западот, а чии интереси сепак се слушаат тамо. Споредбено, немаме никаков гарант кај Србија, за чии интереси кон Македонија погоре зборував нити во Русија која гледа во Србија своја продолжена рака на Балканот, а во нас, само паричка за поткусурување. Кој не верува нека ја преиспита руската политика спрема Македонија за време на катастрофата од 1913 кога Македонија беше распарчена и долгорочно осакатена. Најсликовито се гледа од однесувањето на рускиот конзул во Битола, Хофмански Кал, неговата активна поддршка за останување на српските и грчките војски на веќе заземените позиции во Првата балканска војна што подоцна ќе резултира со Втората балканска војна и Букурешкиот „мир“ (катастрофа) од 1913. Хофмански настапува од позициите на руската политика по што доаѓа во отворен судир со ВМРО која неколку месеци покасно ќе организира 2 неуспешни востанија во Македонија против Србите и Грците. За жал, дека на балканот разумните луѓе се малцинство, зборува и фактот што тогашен српски офицер Трпковиќ, залудно предупредувал од погубноста за завземање на земја која не им припаѓа, критикувајќи го за тоа и својот Крал. Денешните настани и тоа како ме потсетуваат на настаните и тогашната политика кон нас, од страна на „братските држави“. Лично сметам оти само колосална будала може да верува во некакво си братство и љубов во меѓународните релации. Добро забележувате оти ваквите колосалци во нашите редови ги има во прилично мнозинство и за жал на влијателни позиции минативе 100 години. Исходот од таквите македонски позиции е денешниот: распарчена Македонија, интелектуално осакатена за сметка на аутистичко тело кое нема свој мозок, меѓународно непризната, без јасна и конзистентна политика и ниеден сврст сојузник. И втора позитивна работа која ќе произлезе од оформувањето на новата косовска држава е бизнисот од кој Македонија ќе може да профитира во градењето на бизнис релации со косоварите преку заеднички интереси.

Србите тоа никогаш нема да ни го заборават. Но, тоа е македонскиот интерес, пред се и второ, и ако сакате, нека биде една возвратна шлаканица кон северните „браќа“ за сето зло од минатото кое се сомневам дека има начин на кој би се искупиле. И тие и сите други. Сепак, второво во никој случај не смее да биде лајт мотив за никого во Македонија.

Затоа мора да реагираме брзо, јасно и агресивно. На секој план, внатрешен и надворешен. Под внатрешен пред се подразбирам борба со криминалот и корупцијата (од која воопшто не сум задоволен) и агресивно економско реформирање и воспоставување на цврста пазарна економија, и можеби најважно од се огромна поддршка на образованието кое моментално произведува „збунета“ и пасивна интелектуала, на моменти простачка и арогантна „квазиинтелектуала“ која не гледа од носот подалеку. Нормално, продлжување на оваа политика која ја води Владата на Никола Груевски за јакнење на идентитетот и зачувување и унапредување на огромното културно наследство. Со една фуснота-што помалку да ги слушаме добронамерниците и експертите од комуњарска провиненција. На Македонија и се потребни драстично поагресивни генерации.

На меѓународен план во иднина треба што побргу да поработиме на поактивни врски со македонската емиграција (која се чувствува отсечена од матицата) во влијателните центри. Завземањето на страна, посебно во овие светски премрежја може да ни биде само од корист. Во тој план најактивно треба да се унапредуваат односите со САД со кои имаме позитивни искуства уште од почетокот на минатиот век и со Германија на европско тло. Со тоа балансот на силите е исполнет што нам ни овозможува после приемот во НАТО (во кој не се сомневам) конечно да расчистиме со домашните проблеми.

Србите ќе се обидат преку грчко вето во НАТО (на руско задоволство) да не вовлечат во нивната најнова игра. На нас е да излобираме Грците да не си го прават овој општ луксуз.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
6 milioni se samo evidentirani vo Turska, od turski arhivi. 250 iljadi ti se samo vo New York City. (bez Jersey). Niz evropskive drzhavi ne ni nabrojuvam :)

Tak normalna ,MASOVEN EVTIN PROIZVOD....ko Trabant, aj zemi izbroj Makedonci , Aston Martin go ima vo pogolem broj... :):)!!!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom