Поскапен животот на луѓето единствено исполнување на новата влада

• Креатор на темата Креатор на темата multy five
  • Време на започнување Време на започнување
Слусај ABC да ти казам несто немој да те лазат рекламите со френки на телевизија те молам. На земјоделците не им е потребен интернет бе братче туку нова механизација и добри цени откупни цени на производите. И немој да ми кажуваш дека ширам демагогии оти реалноста е таа. Откупните цени исти репроматеријалите дупло поскапи а за храната да не правам муабет. А ако толку сакас дојди да видис на своја кожа како е да си земјоделец.

Дечки абе компјутеро од галичките тие???:tapp:

Слусај ABC да ти казам несто немој да те лазат рекламите со френки на телевизија те молам. На земјоделците не им е потребен интернет бе братче туку нова механизација и добри цени откупни цени на производите. И немој да ми кажуваш дека ширам демагогии оти реалноста е таа. Откупните цени исти репроматеријалите дупло поскапи а за храната да не правам муабет. А ако толку сакас дојди да видис на своја кожа како е да си земјоделец.

Што збориш бе,па јас си мислев сето она е вистина,дури и си влегов во филм дека владата недоволно се рекламира за своите многубројни постапки.Сакав да предложам дупло реклами да направат,нешто и за тутунот кој сега станува актуелен,нешто за сточарството кое исчезнува а млекото скоро ја дуплира цената,барем ова во продавници оти за одкупната не сум информиран.А за интернет итоа како ви е потребен,па таму имате се од обработка на почва до продажба на финален производ и единствено на вас останува да поработите малку,колку за без "ич" или колку да се рече дека нешто работите а Македонската влада ќе ве опсипе со субвенции.Впрочем и ништо не е поскапено за никого ако досега си купувал репроматеријали за 1000 евра ти па можеш да си продолжиш со купување на репроматеријали за 1000 евра,значи нема да даваш ни евро повеќе.:)

Све земјоделци по ова форумиве бе...

Ги има,ти против ли си?

Дечки абе компјутеро од галичките тие???:tapp:

И нив ги има,ти требаат ли?

E ABC јас никогаш не им верувам на рекламите затоа што добрите никогаш не се рекламираат а ако порано купував 1300 литри нафта за 1000 евра сега ќе купам 1000 литри за 1000 евра а како јас ќе ја обработам земјата со мотика ли. И на земјоделците во македонија не им треба компјутер а помалку интернет ти кажав нека не те лажат со рекламите нас ни треба добра механизација и евтини репроматерјали.
И пак ќе ти речам немој многу да им веруваш на рекламите туку согледај ја реалноста сам и ќе видиш колку ни помогна оваа влада на нас обичниот граѓанин

помага бе мулти помага ама колку ќе помогне, поефтинија доста работи и сторија многу повеќе од претходниците резлутати ќе има немај мака, за за нафтата аман немој не е владата поскапувањето на светско ниво.

E ABC јас никогаш не им верувам на рекламите затоа што добрите никогаш не се рекламираат а ако порано купував 1300 литри нафта за 1000 евра сега ќе купам 1000 литри за 1000 евра а како јас ќе ја обработам земјата со мотика ли. И на земјоделците во македонија не им треба компјутер а помалку интернет ти кажав нека не те лажат со рекламите нас ни треба добра механизација и евтини репроматерјали.
И пак ќе ти речам немој многу да им веруваш на рекламите туку согледај ја реалноста сам и ќе видиш колку ни помогна оваа влада на нас обичниот граѓанин

чекај ти си земјоделец?
претпоставувам да..
викаш не ви треба интернет а?
добро, значи си необразован.!
Мулти фајф, најсуштествено нешто на денешницата е информацијата, а сите знаат дека сите информации се на интернет.
Ајде ќе тргниме вака ти треба повиска откупна цена? Па имаш B2B портали оди таму и продавај, продавај во конкуренција со кинези американци, и нема да продаваш туку ќе плачиш а ќе плачиш оти незнаеш. Како ќе си речеш со 1/4 од земјата што ја обработувам јас, тие вадат десет пати повеќе од мене? Епа тука ќе ти помогни интернетот и ќе научиш што прават тие а што треба и ти да правиш.
Колку за нафтата мислам смешен си со тоа што кукаш за нафтата оти не е до некој од Македонија.
Добра механизацја, или во превод капитал се зема со пари, а цена на парите ти е камата, а сега имаш субвенционирани каматни стапки, значи владата се погрижи затоа што тебе ти треба механизација. Со репроматријалите е истата приказна, треба да ги купиш а се купуваат со пари, тоа што цените опаѓаат и растат не е до Владата.
И ако се најдиш во ситуација да репроматријалите и другите ствари треба да те коштаат поскапо одколку што ќе го продадедш производот тогаш земи види од КОГО би купиле одкупницте ако не од тебе, односно ТОЈ кој ќе им продаде за цена за која тебе не ти се исплати да произведуваш види КАКО му успева тоа и едноставно ископирај го тоа тој што го прави.
ТОЈ обично ќе биде Кинез, Американец,итн итн итн, и ќе сватиш дека единствена негова предност е што е поедуциран од тебе и што знае мнгоу специфики врзани за производство(сорти, семиња, обработка, итн итн), кои специфики пак ти не ги знаеш, а ќе ги научиш на Интернет.

Слушај да ти кажам нешто можи сум земјоделец ама не значи дека не сум образован и запознаен со работите околу мене. И ако мислиш дека за нафтата нее до владата за нас земјоделците е бидејќи секаде во развиените земји за земјоделците има субвенционирана нафта. А за тоа колку оваа влада им дава на земјоделците можам да кажам јас не ти оти лесно е да кажиш ама тоа да го направиш е тешко. Немој да ми кажуваш за кредитите и накој начин се земаат кредитите. Секоја банка бара гаранција а кај да ја најдат земјоделците таа гаранција не знам кога ти треба недвижност во урбана а не во рурална средина. И друго во земјоделието владата е многу виновна за недостатокот за храна оти кога му велевме на министерот да увезе сточна храна тој велеше има време а сега интервенираат со безцарински увоз ама касно е сега нигде нема храна а тогаш имаше.

Слушај да ти кажам нешто можи сум земјоделец ама не значи дека не сум образован и запознаен со работите околу мене. И ако мислиш дека за нафтата нее до владата за нас земјоделците е бидејќи секаде во развиените земји за земјоделците има субвенционирана нафта. А за тоа колку оваа влада им дава на земјоделците можам да кажам јас не ти оти лесно е да кажиш ама тоа да го направиш е тешко. Немој да ми кажуваш за кредитите и накој начин се земаат кредитите. Секоја банка бара гаранција а кај да ја најдат земјоделците таа гаранција не знам кога ти треба недвижност во урбана а не во рурална средина. И друго во земјоделието владата е многу виновна за недостатокот за храна оти кога му велевме на министерот да увезе сточна храна тој велеше има време а сега интервенираат со безцарински увоз ама касно е сега нигде нема храна а тогаш имаше.

Па ова е демократска држава и вие земјоделците си имате и други демократски средства да си ги остварите своите демократски права а не само да му велите на министерот да ви увезе сточна храна.

чекај ти си земјоделец?
претпоставувам да..
викаш не ви треба интернет а?
добро, значи си необразован.!
Мулти фајф, најсуштествено нешто на денешницата е информацијата, а сите знаат дека сите информации се на интернет.
Ајде ќе тргниме вака ти треба повиска откупна цена? Па имаш B2B портали оди таму и продавај, продавај во конкуренција со кинези американци, и нема да продаваш туку ќе плачиш а ќе плачиш оти незнаеш. Како ќе си речеш со 1/4 од земјата што ја обработувам јас, тие вадат десет пати повеќе од мене? Епа тука ќе ти помогни интернетот и ќе научиш што прават тие а што треба и ти да правиш.
Колку за нафтата мислам смешен си со тоа што кукаш за нафтата оти не е до некој од Македонија.
Добра механизацја, или во превод капитал се зема со пари, а цена на парите ти е камата, а сега имаш субвенционирани каматни стапки, значи владата се погрижи затоа што тебе ти треба механизација. Со репроматријалите е истата приказна, треба да ги купиш а се купуваат со пари, тоа што цените опаѓаат и растат не е до Владата.
И ако се најдиш во ситуација да репроматријалите и другите ствари треба да те коштаат поскапо одколку што ќе го продадедш производот тогаш земи види од КОГО би купиле одкупницте ако не од тебе, односно ТОЈ кој ќе им продаде за цена за која тебе не ти се исплати да произведуваш види КАКО му успева тоа и едноставно ископирај го тоа тој што го прави.
ТОЈ обично ќе биде Кинез, Американец,итн итн итн, и ќе сватиш дека единствена негова предност е што е поедуциран од тебе и што знае мнгоу специфики врзани за производство(сорти, семиња, обработка, итн итн), кои специфики пак ти не ги знаеш, а ќе ги научиш на Интернет.

he, he ...dobar si vo ova zaebancijava :) ..........................se nadevam deka e zaebancija???? , ako ne e javuvaj se....imam nekoi vrski.....:)

Ако се буниш за сточната храна, значи дека си сточар, а не земјоделец...
Знам дека е малце офтопик, ама ај ќе напишам во врска со земјоделието нешто...
Пред некоја година, во струмичко, некои земјоделци садеа бостан...и се погоди таа година да оди скапо бостанот, направија пари луѓето, и наредната година имаше премногу такви кои садеа бостан...и го фрлаа луѓето, а се продаваше по смешно ниски цени. И тогаш им беше крива владата на СДСМ...а не беше воопшто крива...
По мое, владата требаше да интервенира преку механизмите кои и стојат на располагање само во основните продукти (леб, млеко и сл...), а се друго може да биде само политички маркетинг од една или друга страна.
Затоа и избегнувам да реплицирам на вакви теми. Немаат смисла, бидејќи се претвараат во полигон за меѓупартиски пресметки.

Mакедонскиот животен стил стана партиска пресметка.:(

Зошто не ви треба комјутер, интернет нови информации. Ќе дознете дека не се купува трактор и целокупната механизација за 2-3 хектари земја, нормално имате високи влезни трошоци поради нерантабилност во однос на исплативоста на механизацијата за релативно мали површини. За разликата од 300 литри гориво најмал проблем, мотиката во раце ем работиш нешто корисно ем оддржуваш линија.

Toa e судбината на Македонскиот земјоделец,кога ќе го начекаат си се "мезат" со неговата мака.:(

Toa e судбината на Македонскиот земјоделец,кога ќе го начекаат си се "мезат" со неговата мака.:(
Знаеш ти се....ама на хартија.
Дај ти се молам,збори за градежништво,не за земјоделие!
Аман од твоите "издржани" мудрости.:uvo:

Па и со градежништвото е исто,можеби и полошо отколку со земјоделието.:(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom