Македонците на Latinica

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Ma не сваќаш... вака покажуваме интелигенција. Кој им е крив на останатите што се толку глупави за да не го знаат Македонскиот јазик?

Срамота за официјалните лица. Регулар Џо се ложи на помислата дека че га гледају на тељевизор кад збори на другом јазик.
Vo pravo si ke ti tresnam edna zelena za ova

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
dobro eve tanjushka smeta deka toa nee loso mozebi i za polovina od makedonskata populacija ke smeta taka se eok. negjutoa nese sekavam koj bese bas nekoj nas politicar otiden vo bugarija i si razgovaraa na bugarski , e po nego se fralaaa drvja i kamenja. epa kako sega ovoj nemoze nesmee a ova gragjanive ok toa e taka stihijno kako da im e majcin jazik i tuka nema nisto loso.se raboti za sosem nesto drugo se identitet nacionalna svest , ednostvano pocit kon samiot sebe.i dane se razbere pogresno deka nekoj mrazi tugjo.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
e da vo pravo si cudna pojava! ko ke zboruva nekoj srpsko hrvatski ok ama nekoj bugarski, albanski ili grcki odma site se ljutat i za site predavnik e coekot, bas zakon :) sepak mislam deka ne e loso covek koga ke znae stranski jazici i koga ke gi upotrebuva so cel da mu olesni na sogovornikot, bez razlika dali e germanec hrvat albanec ili bugar!

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Ја гледав емисијата. Ми дојде мило што е Тоше ставен во групата харизматични луѓе со Броз, Папата Јован Павле и Хрватскиот премиер.
Не ми дојде мило што испадна дека сме максимално неречити - како народ. Мене ми е српскиот јазик, во некоја рака мајчин јазик и природно ми е кога некој ќе ми се обрати на српски или хрватски да му одговорам на српско-хрватски. Меѓутоа не би се осмелила, за таква прилика, пред медиуми, да си дозволам да се фокусирам на падежите наместо на содржината на тоа што ќе го кажам.
Од друга страна пак, насловот на прилогот, кој се состоеше од единствени два македонски збора беше погрешен (Те сакамо, наместо Те сакаме), што ќе рече професионалните новинари не се погрижиле да го излекторираат.

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Ја гледав емисијата. Ми дојде мило што е Тоше ставен во групата харизматични луѓе со Броз, Папата Јован Павле и Хрватскиот премиер.
Не ми дојде мило што испадна дека сме максимално неречити - како народ. Мене ми е српскиот јазик, во некоја рака мајчин јазик и природно ми е кога некој ќе ми се обрати на српски или хрватски да му одговорам на српско-хрватски. Меѓутоа не би се осмелила, за таква прилика, пред медиуми, да си дозволам да се фокусирам на падежите наместо на содржината на тоа што ќе го кажам.
Од друга страна пак, насловот на прилогот, кој се состоеше од единствени два македонски збора беше погрешен (Те сакамо, наместо Те сакаме), што ќе рече професионалните новинари не се погрижиле да го излекторираат.
А можеби тој лекторот да учел македонски јазик, ама тетовски дијалект :pos2:
Инаку, против сум за тоа да се зборува на туѓ јазик (особено српско-хрватски, зашто, нели, сите го знаат), посебно затоа што па, кога има некоја македонска телевизија да бара интервју од Србин или Хрват, тие секогаш си зборуваат на нивните јазици. Исто како и нивните пејачи кога гостуваат овде.

Имам другари и другарки и во Србија и во Хрватска и ниеден збор немам употребено од нивните јазици, иако тие на заебанции имаат употребувано македонски зборови. Нити па некогаш ќе употребам.

А камоли па на ТВ!?!?! :kesa:

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
ne sum vo tek so muabetov, taka da ne mi zameruvajte... vo sekoj slucaj o gleav toa na htv i istiot komentar go imam i jas! sramota e... no toa e sto e...

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
mlada si:) ke razberes pokasno :smir:
шо бе млада е?! На ниедна возраст нема да разберам( ако има шо да се разбере) освен дека од такви коркачи ко Боцевски, Трифун и екипа нема абер за Македонците :nenene:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А бе јас разбирам,него тоа не разбирам е во смисол не оправдувам,ме нервира...:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Изгледа ги слушаат комшииве на север кои викаат: "Говори српски да те цео свет разуме".:toe:

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Сосема се согласувам со оние кои велат дека кога некој наш зборува српски или хрватски нема поголем проблем, ама ако проговори не дај Боже бугарски, се фрлаат дрва и камења. И тоа не е во ред.

Но да се вратам на темата. Мене па право да ви кажам, многу поисфрустрирано ми делува кога некој зборува македонски за да покаже дека е незнамтикаков патриот, иако, како во случајов, го знаат јазикот. Зошто па да не го употреби во хрватска емисија, ако го владее? И никој не видов да го искоментира оној дел од мојот претходен пост каде што прашувам дали би ви сметало доколку портпаролот или било кој зборува англиски на емисија на БиБиСи? Или италијански на Раи Уно? Речиси сум сигурна дека не :toe:.

Член од
2 октомври 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
Сосема се согласувам со оние кои велат дека кога некој наш зборува српски или хрватски нема поголем проблем, ама ако проговори не дај Боже бугарски, се фрлаат дрва и камења. И тоа не е во ред.

Но да се вратам на темата. Мене па право да ви кажам, многу поисфрустрирано ми делува кога некој зборува македонски за да покаже дека е незнамтикаков патриот, иако, како во случајов, го знаат јазикот. Зошто па да не го употреби во хрватска емисија, ако го владее? И никој не видов да го искоментира оној дел од мојот претходен пост каде што прашувам дали би ви сметало доколку портпаролот или било кој зборува англиски на емисија на БиБиСи? Или италијански на Раи Уно? Речиси сум сигурна дека не :toe:.
Абе види сеа Тањушка, јас и ти може да се препукуваме околу темата дали требало или не требало, дали е некој патриот или не, дали би ми сметало за тоа на BBC или на Раи и пак секој би останал на својот став, затоа шо неможам а и несакам да те убедувам у нешто за кое ти имаш спротивно мислење од моето. А може и точно е тоа дека можеби помалку би ми сметало ако било BBC или Раи, ама факт е дека беше на ХТВ и дека нашите изгледаа смешно. А во мојот предходен пост те прашав дали си ја гледала емисијата. Ако не си ја гледале те молам да пробаш да ја најдиш и да ја изгледаш ( во секој случај емисијата беше добра да се виде колку го почитуваат Тоше во Хрватска) и откако ќе ја изгледаш да дадеш коментар. Ако ништо друго може да почувствуваш само малку срам поради говорот и падежите на тие што даваа изјави.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Не ја гледав емисијата, па нема ни да коментирам за истата. Но, сакам да прокоментирам околу нешто што многу често се слуша како коментар, дека ако не зборуваме македонски пред некој од поранешна Југославија, тогаш сме помалку македонци, не се цениме, не си ја сакаме земјата, не си го почитуваме јазикот и сл.

Има ситуации кога настапуваш:
- во јавност како официјално, државно, дипломатско лице на Р. Македонија
- во неформални и лични разговори како официјално, државно, дипломатско лице од Р. Македонија
- пред камера и микрофон за странска телевизија како човек - Македонец
- или пак настапуваш како човек - Македонец во лежерна и опуштена атмосфера на плажа

И мал милион други ситуации. И за секоја една од нив треба да се знае и правилно да се оцени со кого разговараш, кого и што ти репрезентираш, каков е мотивот и темата на разговорот и што е целта што треба да се постигне. Сходно на тоа треба да се одбере и јазикот на кој што ќе се обраќаш. За некои комуникации е недозволиво да се говори и на македонски дијалект, а пак скраја да е на странски јазик. Но, за други може да се дозволи и мала флексибилност. И никогаш не сум потпаѓала во онаа рамка дека ако зборувам на српски, храватски (бугарски не знам), тогаш се потценувам самата себе или не си ја почитувам земјата и јазикот. Почитта и љубовта кон Македонија не доаѓа од она на кој јазик говорам, туку што е тоа што го говорам.

Член од
29 ноември 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
Huh??

Мислам дека нема ништо лошо во тоа ако го знаеш јазикот-да го зборуваш!Како што спомна некој,кога зборуваме на англиски и тоа ли е непошитување???
Пс фанатик кај го најде знамето бе ???Топ Е!:vozbud:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.949
Во село до моето секое лето доаѓаат неколку девојчици од Бор (југоисточна србија, мало гратче во живописен крај) и сеа скоро цело село се обидува, крши јазик повеќе на врањански отколку српски, ама ете момциве кршат јазик да им зборат српски на девојкиве.
Ај како начин да дудлање... хмм ај нека им биде, мада е дебилно.
Туку и девојките од селото исто така се обидуваат да зборуваат на српски. WTF?!
Овие пола србинки, пола македонки ко да се пиќки америќки секое лето доаѓаат, веќе разбираат македонски ама овие фучатт српски.

Верувам дека ова се случува кај и да дојдат гости од страна кои се од српско говорно подрачје.

п.с. И јас скршив два/три збора на српски (гледаф да падне тема на која би склопил реченици кои можам да ги изговорам на литературен српски, за да ги импресионирам девојчициве). Една од тие беше импресионирана од тоа како јас зборам Белградски :pos: а другата ме праша со која кола сум дојден. После дознаф дека и првата се фатила со некој џандар кој едвај заврши основно.

Kajgana Shop

На врв Bottom