Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Епа сеа...
Прво, „фала“ како збор се користит секојдневно и за најмала услуга и можда зато е малце излитен збор. И во такви ситуации е изговорен со уста, а не со мозок ама сепак ми е онака ок некој да си кажит од чиста култура. Зш глупо би било за нешо ситно ни фала да не ми речит, а уште поглупо е за то шо сум му дала шестар на некому да се внесвит во заблагодарвењето.
Ама сепак се препознават ко ќе то „фала“ е кажано ко ќе стварно се мислит, ко ќе е од срце. И тоаш стварно ми значит.
А за враќањето... зависит. Ќе му поможам на некој еднаш, два пати, три пати и доста ми е само фала. Ама ако забележам дек тој некој си играт курташак со мене, ко те јебе.
Ко ќе одјебам некој таков сите ме глеет на криво, демек втф, Елена за ситници се љутит. Ама некој секојдневно да ми барат нешо и да си се навикнит така, само со фала немат да поминит. Ама после некое време ко ќе се префрлит тој на нив со молењето за услуги сфаќет шо се дешавало со мене.
Ко ќе поможвам некому никош не помислвам дали тој би ми вратил. Освен аку се дешават то премногу често ко шо кажав погоре. А кј вистинскиве пријатели шо се 24/7 со мене не ни бројам колку сум им поможила јас, или тие мене. Веќе сум стекнала голема доверба во нив и не ми е то важно. Битно веќе знам дек кога и да е се тука за мене тие.
А за то памти па врати, никош не го викам гласно. Кој шо си ја развил свеста сам ќе сфатит дек требит да преземит нешо, ак не сфатит...goodbye my „friend“...

mene nekoj da mi kaze blagodaram za nesto sto sum mu pmognala, mene mn mi znaci i da ne go misli vo iskrena smisla na zborot.....no sepak najdobro e da go mislis iskreno toa i da go kazes, ako ne go mislis voopsto i ne go kazuvaj.....eden drugar znaci dodeka sedese so mene vo osnovno pomina odlicen i na kraj koa zavrsiv mi rece edno blagodaram, i se uste sme vo dobri odnosi vo smisla na toa koga bi mi trebalo pomos bi mi pomognal :wink:

Фала или благодарам стана збор без значење во последно време. Се кажува махинално. Затоа поубаво сакам со некој гест да ми се покаже.

фала? за мене нема некое посебно значење, без разлика дали е искрено или не... како што викаат од фала не се живее треба да се врати на некој убав начин, како што е кажано погоре да се покаже некој убав гест...

Некогаш ќе се утепаш од работа да му помогниш на некој и само фала ќе ти речит.После ак ти требит тој за некоја услуга се зафатен е или нешто слично.
Сакам кога нешто ќе направам или ќе помогнам луѓето тоа да не го забораваат и кога ми е потребна помош да вратат за услугата.
Секојдневно луѓето ми викаат фала за нешто.Зборов стварно не ми значи многу.

Искрено, мене "фала" ептен ми значи, бидејќи многу ми е мило кога нешто сум направил и кога тоа нешто ми го ценат луѓето со кажување на зборот.

зборот фала малку значи...кога ќе ти ги плати некој за услугата шо си му ја направил,ем ќе те цени повеќе,ем ќе видиш и ти некој ќар....сеа има исклучоци,секако....

Ретко користам фала зошто го кажувам само кога го мислам а тоа е не се случува секој ден, иначе не ми значи многу ако на некој сум му помогнал тоа е зошто така сум сакал и не сметам дека ми е должен нешто

да ми значи, и да е за најмала ситница ми значи . Сега можи не нешто многу драстично али ми значи. Нели е убо да слушниш ко ќе ти речи некој/а фала за нешто добро шо си помогнал ?

Зборот фала мене многу ми значи...Најверојатно е затоа што не го слушам секојдневно...

mene iskreno ne mi znaci mnogu...tuku mi znaci REZULTATOT pozitiven od moite dejstva,ako e taka ne mi treba fala oti toa se gleda kaj lugeto i bez da ti recat

не гледав наназад многу многу ама нека прости некој ако го повторувам.....
ОД ФАЛА НЕ СЕ ЖИВЕЕ:toe:

Иако веројатно се најчесто куртоазно кажани,мене многу ми значат

definitivno mn znaci, znaci eve primer koga i pomognav na drugarka mi znaci i napisav tekst na germanski i posle toa koga go procitala i ja potprasala profesorkava, mojava drugarka, znaci samata profesorka ostanala bez zborovi i odma i staila petka znaci posle toa ona mi rece fala znaci mene mn mi znaci toa epten mn znaci mozam da mu pomognam na nekoj koj ke go ceni mojot trud za nego a veruvaj ke napravi i ona za mene nesto koga bi mi trebalo :vozbud::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom