За неверниците

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Ти очигледно не знаеш што значи зборот морал. Ама па веруваш во прикаски за мали деца па не можам да ти замерам и за ова!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.266
Поени од реакции
84.364
Хммммм..интересно размислување. Некои искуства во Црквата покажуваат дека е подобро да се биде неморален (кон луѓето) и верен (кон Бога) отколку морален (кон кого?) и неверен (кон Бога).
Сепак не верувам дека е возможно да се наречеш верен кон Бога, доколку си неморален кон луѓето. Така да, не верувам дека некој имал такво искуство. Односно, некој се самозалажувал.

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Оваа тема ја посветувам (иако знам дека нема да е популарна) на прашањето: Што ги тера неверниците едноставно да не веруваат?
Одговори ми на прашањето, што те тера тебе да веруваш, па јас ке ти одговорам што ме тера да не верувам.

Краток одговор... Има ли причина да верувам? Дали со верувањето ке станам подобар човек? Дали ке одам во "рајот" или "пеколот"? Не, не, не.

Во кого да верувам? Во себе, имам сила сам да одберам, сам да се соочам со нештата што ми се случуваат во животот, сам да продолжам понатаму...

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Што ти е нелогично? Биди по конкретен, па можеби и ќе ти разјасниме некои работи.
Па, еве, конкретно ме интересира како религиозниот свет ја објаснува разликата помеѓу доктрината која вели дека светот настанал пред пар илјади години (за 6 или 7 дена, колку беа...) со мерењето на староста на минералите со помош на C14 (јаглероден изотоп) кои покажуваат многу повеќе.

И зошто доколку ти немаш капацитет да ја сфатиш логиката на нештата, мислиш дека нешто е нелогично? :)
Полека, ова е ad hominem. Не се аргументира така! :nenene:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сепак не верувам дека е возможно да се наречеш верен кон Бога, доколку си неморален кон луѓето. Така да, не верувам дека некој имал такво искуство. Односно, некој се самозалажувал.

За да не останам недоречен...

Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека Те сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Значи, чинењето грев носи и покајание за сторениот грев, независно дали е гревот кон Творецот (Неговите заповеди) или кон ближниот. А оној кој е морален а не верува, тогаш, по што е морален, кон кого е морален, зашто е морален, по кои мерила е морален?

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128

Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека те Сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Значи, чинењето грев носи и покајание за сторениот грев, независно дали е гревот кон Творецот (Неговите заповеди) или кон ближниот. А оној кој е морален а не верува, тогаш, по што е морален, кон кого е морален, зашто е морален, по кои мерила е морален?
Добро бе, од кога моралот е верување во бог?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Па, еве, конкретно ме интересира како религиозниот свет ја објаснува разликата помеѓу доктрината која вели дека светот настанал пред пар илјади години (за 6 или 7 дена, колку беа...) со мерењето на староста на минералите со помош на C14 (јаглероден изотоп) кои покажуваат многу повеќе.
Bez razlika sto jas mislam za toa koga nastanal Svetot, da ti objasnam deka i toa sto tvrdis deka za tebe e nelogicno, vsusnost moze logicki da se tumaci.
Fintata e vo BESKONECNATA INTELIGENCIJA I MOK NA GOSPOD.
Znaci, radi taa pricina e vo moznost da sozdade nesto sto ke izgleda deka e mnogu postaro od sto fakticki e :toe:

p.s. znaci, i duri ako religijata e izmislena, so se toa i Gospod ( vo sto jas ne veruvam deka e taka ), "sozdavacite" na religijata i na Gospod ve zaebale gadno so definicijata za Gospod :vozbud::vozbud:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добро бе, од кога моралот е верување во бог?
Од секогаш.

Моралот е човечка духовна особина за распознавање/разликување на доброто од злото, правилното од неправилното. А една од основните христијански категории е токму таа: што е добро а што е зло. Бог така почна да ги воспитува. т.е. опоменува нашите прародители: што смеат, а што не смеат да чинат.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Fintata e vo BESKONECNATA INTELIGENCIJA I MOK NA GOSPOD.
Znaci, radi taa pricina e vo moznost da sozdade nesto sto ke izgleda deka e mnogu postaro od sto fakticki e :toe:
Зошто господ на тој начин би се поигрувал со луѓето? Зошто би им презентирал измислени, неточни вредности за староста на минералите?

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Зошто господ на тој начин би се поигрувал со луѓето? Зошто би им презентирал измислени, неточни вредности за староста на минералите?
Знаеш како оди... Писателот го преебал на читателот.:kez:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека Те сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Да да сигурно и Чарлс Менсон и останатите сериски убици ќе се покаат и ќе станат светци.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да да сигурно и Чарлс Менсон и останатите сериски убици ќе се покаат и ќе станат светци.
Верувам дека немаш поим колку си во раво. Дел од Светиите навистина биле багабонти. Не велам дека биле тешки криминалци и масовни убијци, но секако многу грешни. Патем кажано, никој не се ни родил како праведен и Свет, туку тоа се стекнува со покајнички живот.

Б

Бат Елохим

Гостин

Edno prasanje na muabetov:

zosto Isus na prostitutkata sto sakale da ja kamenuvaat i kazal "Odi i ne gresi poveke" a ne odi i ako si zgresis ke si se pokaes?..... dali stvarno otkoga ke go zapoznaes Bog ti se dava pravo na grev? kako moze hristijanin da se izvini za laga na pr, ili za blud, ili za preljuba.
Se se toa grevovi sto se pravat mnogu svesno, i mislis li deka stvarno ima izvini za toa...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Edno prasanje na muabetov:

zosto Isus na prostitutkata sto sakale da ja kamenuvaat i kazal "Odi i ne gresi poveke" a ne odi i ako si zgresis ke si se pokaes?..... dali stvarno otkoga ke go zapoznaes Bog ti se dava pravo na grev? kako moze hristijanin da se izvini za laga na pr, ili za blud, ili za preljuba.
Se se toa grevovi sto se pravat mnogu svesno, i mislis li deka stvarno ima izvini za toa...

А зашто Христос ги одреди Светите Тајни? „Онака„, колку да ги има? Па се рабзира дека оној кој поверувал во Христа, не го стекнал Царството Небесно автоматски, туку со покајнички живот. Да, грешат и верниците, но имаат лек за тие гревови.

Kajgana Shop

На врв Bottom