Bada Bing!
шшшшшш
- Член од
- 14 јули 2006
- Мислења
- 2.671
- Поени од реакции
- 114
Ти очигледно не знаеш што значи зборот морал. Ама па веруваш во прикаски за мали деца па не можам да ти замерам и за ова!
Сепак не верувам дека е возможно да се наречеш верен кон Бога, доколку си неморален кон луѓето. Така да, не верувам дека некој имал такво искуство. Односно, некој се самозалажувал.Хммммм..интересно размислување. Некои искуства во Црквата покажуваат дека е подобро да се биде неморален (кон луѓето) и верен (кон Бога) отколку морален (кон кого?) и неверен (кон Бога).
Одговори ми на прашањето, што те тера тебе да веруваш, па јас ке ти одговорам што ме тера да не верувам.Оваа тема ја посветувам (иако знам дека нема да е популарна) на прашањето: Што ги тера неверниците едноставно да не веруваат?
Па, еве, конкретно ме интересира како религиозниот свет ја објаснува разликата помеѓу доктрината која вели дека светот настанал пред пар илјади години (за 6 или 7 дена, колку беа...) со мерењето на староста на минералите со помош на C14 (јаглероден изотоп) кои покажуваат многу повеќе.Што ти е нелогично? Биди по конкретен, па можеби и ќе ти разјасниме некои работи.
Полека, ова е ad hominem. Не се аргументира така! :nenene:И зошто доколку ти немаш капацитет да ја сфатиш логиката на нештата, мислиш дека нешто е нелогично?
Сепак не верувам дека е возможно да се наречеш верен кон Бога, доколку си неморален кон луѓето. Така да, не верувам дека некој имал такво искуство. Односно, некој се самозалажувал.
Добро бе, од кога моралот е верување во бог?За да не останам недоречен...
Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека те Сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Значи, чинењето грев носи и покајание за сторениот грев, независно дали е гревот кон Творецот (Неговите заповеди) или кон ближниот. А оној кој е морален а не верува, тогаш, по што е морален, кон кого е морален, зашто е морален, по кои мерила е морален?
Bez razlika sto jas mislam za toa koga nastanal Svetot, da ti objasnam deka i toa sto tvrdis deka za tebe e nelogicno, vsusnost moze logicki da se tumaci.Па, еве, конкретно ме интересира како религиозниот свет ја објаснува разликата помеѓу доктрината која вели дека светот настанал пред пар илјади години (за 6 или 7 дена, колку беа...) со мерењето на староста на минералите со помош на C14 (јаглероден изотоп) кои покажуваат многу повеќе.
Од секогаш.Добро бе, од кога моралот е верување во бог?
Зошто господ на тој начин би се поигрувал со луѓето? Зошто би им презентирал измислени, неточни вредности за староста на минералите?Fintata e vo BESKONECNATA INTELIGENCIJA I MOK NA GOSPOD.
Znaci, radi taa pricina e vo moznost da sozdade nesto sto ke izgleda deka e mnogu postaro od sto fakticki e
Знаеш како оди... Писателот го преебал на читателот.:kez:Зошто господ на тој начин би се поигрувал со луѓето? Зошто би им презентирал измислени, неточни вредности за староста на минералите?
Да да сигурно и Чарлс Менсон и останатите сериски убици ќе се покаат и ќе станат светци.За да не останам недоречен...
Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека Те сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Значи, чинењето грев носи и покајание за сторениот грев, независно дали е гревот кон Творецот (Неговите заповеди) или кон ближниот. А оној кој е морален а не верува, тогаш, по што е морален, кон кого е морален, зашто е морален, по кои мерила е морален?
Верувам дека немаш поим колку си во раво. Дел од Светиите навистина биле багабонти. Не велам дека биле тешки криминалци и масовни убијци, но секако многу грешни. Патем кажано, никој не се ни родил како праведен и Свет, туку тоа се стекнува со покајнички живот.Да да сигурно и Чарлс Менсон и останатите сериски убици ќе се покаат и ќе станат светци.
Edno prasanje na muabetov:За да не останам недоречен...
Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека Те сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Amin!Nevernik ne znaci nemoralen i vernik ne znaci moralen, ima nemoralni vernici i moralni ateisti.Toa e fakat.
Edno prasanje na muabetov:
zosto Isus na prostitutkata sto sakale da ja kamenuvaat i kazal "Odi i ne gresi poveke" a ne odi i ako si zgresis ke si se pokaes?..... dali stvarno otkoga ke go zapoznaes Bog ti se dava pravo na grev? kako moze hristijanin da se izvini za laga na pr, ili za blud, ili za preljuba.
Se se toa grevovi sto se pravat mnogu svesno, i mislis li deka stvarno ima izvini za toa...