За неверниците

Член од
24 јули 2006
Мислења
15
Поени од реакции
0
би го препорачала видеово за сите неверници и верници-без разлика од која религија се: [media]http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331[/media]знам дека малку е долго, но немора цело да го гледате. поделен е на три дела: првиот дел се однесува на религијата, вториот дел е за кулите близначки (дали е inside job или terrorist act) и третиот дел е за federal reserve bank во сад. е сега знам дека ќе има коментари од типот па што има врска едното со другото но доколку го гледате внимателно сами ќе сватите што од кај иде и кон што води.

п.с мало објаснување за насловот на филмот превземено од wikipedia "Zeitgeist (pronounced [ˈtsa͡ɪtga͡ɪst]) is originally a German expression that means "the spirit of the age", literally translated as "time (Zeit) spirit (Geist)". It describes the intellectual and cultural climate of an era.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Апсолутна верба во виша сила без црковни толкувања на истата бидејќи секогаш кога тие толкувале страдале умовите (ИНКВИЗИЦИЈА)

Член од
12 октомври 2007
Мислења
78
Поени од реакции
0
Тогаш сме навистина бедни..ако после животот нема ништо...
Да имаше нешто како на пример поубав живот од овој на земјава сите ќе умиравме...и јас ја иам прочитано библијата и во неа има некој факти засновани на верување а не на доказ..значи ништо не е докажано ни дека бог постои ни исус...и атеист сум и супер ми е и шо сеа? или господ е само еден чичко шо ќе ме усмрти дека реков не постои? хммм:nenene:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
...и атеист сум и супер ми е и шо сеа?
Good for you..
или господ е само еден чичко шо ќе ме усмрти дека реков не постои? хммм:nenene:
Види ако си ти во право по смртта ќе бидеме на исто место....нели,
ама ако сум јас во право...laden ....
Рамисли ако постои Господ(а постои) не би сакал да го имаш за противник....

U

UnholY

Гостин
Глупости...Адам живеел скоро 900 години..поточно 930 какви два сина знаеш ли колку деца може да се родат за толку години...
Постои нешто што се вика слободна волја..тоа ти го дал Господ да правиш што сакаш..дури да пишуваш против него на овој форум.
Логика?!
Добро бе ти ја имаш читано библијата?....Адам и Ева родиле две машки деца Каин и Авел..тоа е уствари почетокот...и сега преку кого ќе продолжи понатамошното размножување ај размисли малку...преку Ева многу јасно т.е преку мајка им...стварно не знам како толку бесмислено е напишана книгата поточно кажано светата книга на христијаните...таа ни дава дознаење на сите дека човештвото е уствари плод на инцест,а инцесот е строго осуден од страна на христијанството... ти се разјасни сега нешто или имаш друг коментар...

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Атеист сум и се гордеам да кажам!
Несакам никој да навредам ама според мене религијата е за прости луѓе, сите што неможат да си објаснат нешто го кажуваат ова - „Бог така сакал“ ..
Се што не ми е логичко мене ми представува невистинито .. А Бог ми е нелогичен .. Се што е кажано во Библијата ми е нелогично ..
И на вас не ви е логично само се тешите со тоа дека „Бог несакал да биде логично“ :tapp:

Верувам во науката - Се' е докажано со факти ! Не верувам во фикција - верувам во факти !
Немам надеж слична на вашата .. Кога знам дека кога ќе умрам е КРАЈ и само КРАЈ .. Кога знам дека нема Некој да ми помогне ако не си помогнам сам ..
Не се молам на никој и ништо ..
Надежта ми е дека ќе живеам богато со многу љубов и среќна случајност.

Te podrzuvam mislenjeto ti e na mesto se veruva so toa sto e dokazano so fakti so dokazi i vo ona sto samite sme go doziveale i sme sigurni deka postoi a za Gospod nikoj ne e siguren pa kolku i da kazuva deka postoi i da dokazuva zasto nema dokazi deka toj postoi

eternum

-- 21 incoming ? --
Член од
27 јуни 2007
Мислења
1.030
Поени од реакции
1.167
Пред се, кога би се нарекол себеси верник во нешто а сите други кои не веруваат во тоа би ги нарекол неверници, веднаш се поставувам на повисоко ниво и ги омаловажувам останатите. Секој човек си верува во нешто и не треба да му се смее никој за тоа!

А за луѓето кои веруваат во пишан текст .... па да, ја имам прочитано Библијата, имам читано за Египетската, старо-грчката, Римската митологија. Дури и митологијата на Толкин може да се мери со горе наведените, како многу реално осмислена митологија.

Меѓутоа, се се сведува на истото --- МИТОВИ. Не може никој да ме убеди дека нешто напишано во книга е она вистинското. Тоа е исто како јас на моите деца да им трубам дека боговите од "Dungeons and Dragons" се оние вистинските и дека треба да им се смеат на сите оние кои не веруваат во нив и да ги нарекуваат НЕВЕРНИЦИ.

Ма дај ти се молам, ако имате нешто интересно да напишете за верата повелете --- ама немојте да труете со вакви работи :smir:

maca_

untouchable
Член од
23 октомври 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
Атеист сум и се гордеам да кажам!
Несакам никој да навредам ама според мене религијата е за прости луѓе, сите што неможат да си објаснат нешто го кажуваат ова - „Бог така сакал“ ..
Се што не ми е логичко мене ми представува невистинито .. А Бог ми е нелогичен .. Се што е кажано во Библијата ми е нелогично ..
И на вас не ви е логично само се тешите со тоа дека „Бог несакал да биде логично“ :tapp:

Верувам во науката - Се' е докажано со факти ! Не верувам во фикција - верувам во факти !
Немам надеж слична на вашата .. Кога знам дека кога ќе умрам е КРАЈ и само КРАЈ .. Кога знам дека нема Некој да ми помогне ако не си помогнам сам ..
Не се молам на никој и ништо ..
Надежта ми е дека ќе живеам богато со многу љубов и среќна случајност.
taka e.ama mozebi ne se prosti tie so veruvaat,tuku od doma gi vospitale taka.mene dodeka rastev nikoj ne mi nametnuvase mislenja,a i da bese taka dosega sigurno ke se osvestev.taka da osvestete se i ne cekajte pomos ili sreka od molitvi,sami rabotete na to:nenene:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
taka e.ama mozebi ne se prosti tie so veruvaat,tuku od doma gi vospitale taka.mene dodeka rastev nikoj ne mi nametnuvase mislenja,a i da bese taka dosega sigurno ke se osvestev.taka da osvestete se i ne cekajte pomos ili sreka od molitvi,sami rabotete na to:nenene:

Кога верата би била „ствар„ на куќно воспитување, тогаш повеќе би наликувала на „бон-тон„ ласкања отколку на вера во Бога.
За да може некој да се нарече верник, треба прво да ПОВЕРУВА во Бога а не тоа да му го одреди куќното воспитување.
Понатаму:
Стариот Завет помина во залудните обиди од тогашнмите луѓе да се избават до злото. Така, тие, што и да направат, не им гине пеколот. Исклучок од тоа се старозаветните патријарси, пророци и праведници, кои по смртта „одат„ во крилото/лоното Авраамово.
Кога би можеле самите, со своите способности и сила да направиме нешто за свое спасение, Отецот немаше да Го испрати Својот Единороден Син да не избави од злото и од смртта. Ако се надеваме на сами себе, наликуваме на старозаовентите народи и нивната судбина.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Кога верата би била „ствар„ на куќно воспитување, тогаш повеќе би наликувала на „бон-тон„ ласкања отколку на вера во Бога.
За да може некој да се нарече верник, треба прво да ПОВЕРУВА во Бога а не тоа да му го одреди куќното воспитување.
Понатаму:
Стариот Завет помина во залудните обиди од тогашнмите луѓе да се избават до злото. Така, тие, што и да направат, не им гине пеколот. Исклучок од тоа се старозаветните патријарси, пророци и праведници, кои по смртта „одат„ во крилото/лоното Авраамово.
Кога би можеле самите, со своите способности и сила да направиме нешто за свое спасение, Отецот немаше да Го испрати Својот Единороден Син да не избави од злото и од смртта. Ако се надеваме на сами себе, наликуваме на старозаовентите народи и нивната судбина.
Ок , една работа не ми е јасна ...

Објасни ми го болтуваното , што направи исус за да те избави од злото , каде е злото и која е поентата на умирањето на Исус ..

Нели имало и други решенија ...

И де те молам , судбината на старите народи ..Имаш стотина цивилизации кои успеале и без Бог и Исус ..

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408

Објасни ми го болтуваното , што направи исус за да те избави од злото , каде е злото и која е поентата на умирањето на Исус ..

И де те молам , судбината на старите народи ..Имаш стотина цивилизации кои успеале и без Бог и Исус ..
Zrtvata na Golgota, e celta na spasonosnata misija na Sinot Bozji na zemjata, seto ona sto zaradi nas stana krstot, grobot, sleguvanjeto vo adot, tridnevnoto voskresenije, voznesenjeto na nebesata sednuvanjeto od desno na Boga otecot, e ikonomijata Bozja za nas lugeto za izbavuvanje od grevot, ako Bog ne go lubese svojot narod (nas), nemase da go prati svojot edinoroden Sin za izbavuvanje od grevot.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Ајде по редослед:
- Исус, Господ, за да ме/не избави од злото, го ПОБЕДИ истото тоа зло, кога беше распнат на крстот а особено со Своето воскресение! Сега, силата од лукавиот е многу послаба од времињата пред првото Христово пришествие. Плус тоа, лукавиот е разоткриен: најголем дел од неговите !финти„ кои ги користи за пропаст на луѓето се веќе ПОЗНАТИ и ВИДЛИВИ!
- злото е НЕСОЗДАДЕНО. Тоа (злото) се обајснува на неколку начини: како извртено добро, како отсуство на добро, како противење на доброто и сл.
- поената од умирањето Христово е во слкедното: 1/ на крстот, Христос ги зеде на свој „грб„ сите човечки гревови (од сите луѓе: минати, тогашни, сегашни и допрва родени), 2/ со воскресението, на сите ни покажа дека има ЖИВОТ и после овоземниот живот,.т.е. ни покажа што ќе се случи со родот човечки на Неговото второ доаѓање (дека сите ќе воскреснат), т.е. ни покажа која е наградата за праведниците-живот вечен!
- не. НЕМАЛО други решенија. Ако Бог Отецот промислил дека Синот Божји и Неговата смрт се најдоброто решение за човечиот род, тогаш, КОЕ е другото решение?
- на прв поглед, се чини дека другите „успеале„ без Христа. А ВО ШТО успеале? ИСторијата ни покажува дека сите цивилизации, достигнувајќи го свјот максимум, воедно го достиглале и својот минимум-пропаѓале! Ниеден историчар нема дадено ниту рационално објаснување зашто максимумот од една цивилизија воедно е нејзина пропаст, туку сите историчари само ЗАКЛУЧУВААТ дека максимумот е воедно и цивилизациски пад! Така, дали некој бил роден во Вавилон, во Мохенџо Даро, во Рим или во Маху Пикчу, било сеедно: сите умирале! И речиси сите биле „членови„ во клубот наречен пекол!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Ајде по редослед:
- Исус, Господ, за да ме/не избави од злото, го ПОБЕДИ истото тоа зло, кога беше распнат на крстот а особено со Своето воскресение! Сега, силата од лукавиот е многу послаба од времињата пред првото Христово пришествие. Плус тоа, лукавиот е разоткриен: најголем дел од неговите !финти„ кои ги користи за пропаст на луѓето се веќе ПОЗНАТИ и ВИДЛИВИ!
- злото е НЕСОЗДАДЕНО. Тоа (злото) се обајснува на неколку начини: како извртено добро, како отсуство на добро, како противење на доброто и сл.
- поената од умирањето Христово е во слкедното: 1/ на крстот, Христос ги зеде на свој „грб„ сите човечки гревови (од сите луѓе: минати, тогашни, сегашни и допрва родени), 2/ со воскресението, на сите ни покажа дека има ЖИВОТ и после овоземниот живот,.т.е. ни покажа што ќе се случи со родот човечки на Неговото второ доаѓање (дека сите ќе воскреснат), т.е. ни покажа која е наградата за праведниците-живот вечен!
- не. НЕМАЛО други решенија. Ако Бог Отецот промислил дека Синот Божји и Неговата смрт се најдоброто решение за човечиот род, тогаш, КОЕ е другото решение?
- на прв поглед, се чини дека другите „успеале„ без Христа. А ВО ШТО успеале? ИСторијата ни покажува дека сите цивилизации, достигнувајќи го свјот максимум, воедно го достиглале и својот минимум-пропаѓале! Ниеден историчар нема дадено ниту рационално објаснување зашто максимумот од една цивилизија воедно е нејзина пропаст, туку сите историчари само ЗАКЛУЧУВААТ дека максимумот е воедно и цивилизациски пад! Така, дали некој бил роден во Вавилон, во Мохенџо Даро, во Рим или во Маху Пикчу, било сеедно: сите умирале! И речиси сите биле „членови„ во клубот наречен пекол!
Eve covek so trpenije koj moze da odvoi tolu vreme da napise nesto i za ateistite.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се читаме и понатаму.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ИСторијата ни покажува дека сите цивилизации, достигнувајќи го свјот максимум, воедно го достиглале и својот минимум-пропаѓале! Ниеден историчар нема дадено ниту рационално објаснување зашто максимумот од една цивилизија воедно е нејзина пропаст, туку сите историчари само ЗАКЛУЧУВААТ дека максимумот е воедно и цивилизациски пад! Така, дали некој бил роден во Вавилон, во Мохенџо Даро, во Рим или во Маху Пикчу, било сеедно: сите умирале! И речиси сите биле „членови„ во клубот наречен пекол!
E сега биди љубезен и истата дијалектика применија и на христијанската цивилизација (не мислам на држави) само немој да речеш дека таа е исклучокот што го потврдува правилото.
Па таа цивилизација максимумот го има одамна постигнато, сега е во опаѓање.

Kajgana Shop

На врв Bottom