ZoraNaSlobodata
Чоечко суштество
- Член од
- 5 ноември 2008
- Мислења
- 2.736
- Поени од реакции
- 111
Тоа за Самуил е лага,никаде не се декларирал како владател на сите бугари.
След смрта на Цар Роман, Самуил се обjaвува за цар на Блгариja и на сите Блгари.Тоа за Самуил е лага,никаде не се декларирал како владател на сите бугари.
ZA ne musolmanin e imalo duma i ona e GIAUR-newernik ne si izmisluvai novi "istori4eski"fakti!Јас пред некој ден прочитав дека во османлиската империја или т.н. европска Турција , поимот бугарин се користел за секој не-муслиман.
Прочитав нвкаде, една тетка кажа. Абе младо момче.овака историа не се праи.Јас пред некој ден прочитав дека во османлиската империја или т.н. европска Турција , поимот бугарин се користел за секој не-муслиман.
To e gavur-nevernik a ne bugarinТочно така.Поимот Бугарин во средниот век се употребувал за Христијанин,човек од не-муслиманска вероисповест.А,не термин кој искажувал национална припадност,затоа што националноста ваква каква што е во денешна форма,во тоа време не постоела.
Националностите и нациите се оформуваат кон крајот на 18ти век.
А дали тоа значи дека во самуиловото царство србите албанците македонците хрватите и другите народности се нарекувале бугари? Знаеме дека самоиловото царство се протегало до дунав од црно море до јадранско и во него живееле сиве овие народи.Btw јас не сум сретнал нешто такво каде цар Самуил се декалрирал како цар на бугарите.Наводно таа плоча каде пишувало Самуил цар на бугарите била во битолскиот музеј и била скриена од очите на јавноста,и за среќе ја виделе некои блгарски “истоирци“.А тогава зашто Цар Калоjaн се е провазгасил за Цар на сите блгари и власи, Самуил за Цар на ситее блгари, Симеон за цар на сите блгари и ромеи и прочие ? Значи блгарите са били точно определен народ, различен от власи, срби, ромеи ......
Тој поим го користеле во Ромеа и така биле нарекувани оние што гејскиот јазик им е немајчин.Не мешајте баби и жаби без навреда.Јас пред некој ден прочитав дека во османлиската империја или т.н. европска Турција , поимот бугарин се користел за секој не-муслиман.
Таа титла му е дадена од папа Григориj V и тоа го има записано во папските архиви.А дали тоа значи дека во самуиловото царство србите албанците македонците хрватите и другите народности се нарекувале бугари? Знаеме дека самоиловото царство се протегало до дунав од црно море до јадранско и во него живееле сиве овие народи.Btw јас не сум сретнал нешто такво каде цар Самуил се декалрирал како цар на бугарите.Наводно таа плоча каде пишувало Самуил цар на бугарите била во битолскиот музеј и била скриена од очите на јавноста,и за среќе ја виделе некои блгарски “истоирци“.
Тоа е много важно да се знае, еве например од тоа требе да разбереме че власите и србите са имали маjчин jазик грчки ( не са им викали бугари, демек зборат на грчки ).Тој поим го користеле во Ромеа и така биле нарекувани оние што гејскиот јазик им е немајчин.Не мешајте баби и жаби без навреда.
Тоа вече ми личи на антична шизофрениа
Именно т'ј. "Македонската антична историја" в'в ваше (форумци) изп'ление- това е "историја" на изоставените и забравените от хората на А. Македонски селски роби, които през 25 века са сетиха за величие и амбиции.Ова ми личи и би требало да биде “античка Блгарска историја“...