L
Lu
Гостин
Да ,Златно ретриверче е, старо околу 2 месеци.Прегледај го приврзокот 37299 dali ova e golden retriever? Go vidov na slika mn e slatko![]()
Да ,Златно ретриверче е, старо околу 2 месеци.Прегледај го приврзокот 37299 dali ova e golden retriever? Go vidov na slika mn e slatko![]()
epa ova e zhensko i koga ke porasnhe ke rodi kuchenca i ke dobijam od neze sinche ili kerkichka heheДа ,Златно ретриверче е, старо околу 2 месеци.
chekanjeto ke mi se isplati , zashto seushte neam smisleno kaj ke mi stoe kucheto i neam napraveno kucharka ova ona , inache sakav samo da se informiram ... poshto ne sum bash dobar poznavach na kuchinja..А значи наше било ретриверчево.
А зошто да чекаш баш од оваа ретриверка кученца?
Незнам дали знаеш ама кучката треба да има минимум 2 години за да се пари.
Незнам како можеш да чекаш 2 години за златен ретривер,а пред само неколку часа прашуваше дали можеш да земеш кученце во зима или на пролет.
Според тоа што прашуваше имав впечаток дека ти се брза за кученце,а сега автоматски доколку сакаш кученце од таа златна ретриверка треба да чекаш најмалку 2 години.
Да имам уште неколку прашања кој сметам дека се битни...Како прво женско сум и на темава можам да бидам само присутна (а не присутен) :smir:
Да, имам огромно познавање за кучињата и било што да не ти е јасно можеш да ме прашаш на форумов или преку ПП.
Американскиот стафордски териер е прекрасна раса и убаво што си се одлучил за таа раса.
Да,можеш да го чуваш надвор во зима,само треба да има добро изолирана куќичка и бокс.И пред се треба да има примено вакцини.
Храна треба да му даваш до 3/4 месеци Puppy,а потоа до 1 година Yunior.Битно е додека е мало да се исхранува квалитетно за да порасне правилно.Има многу брендови на кучешки храни,најквалитетни се Еукануба,РојалКанин,Пурина ПроПлан,Бош,Хилс... а неквалитетни храни кои треба да се избегнуваат се Чапи,Фрискис,Педигри,Дарлинг,Вуфи,Миглиор кане...
Стафордот ако знаеш од мал правилно да го воспиташ,ќе биде куче со прекрасен карактер.Инаку Стафордите не се препорачуваат за почетници со кучиња,бидејќи ако не се воспитува правилно од мало,многу лесно може да дојде до израс агресијата и да се има проблеми.
Ова беа најосновните работи за кои ме праша,а ако те интересира подетално слободно прашај ме.
Да, со Стафордите треба многу внимателно да се однесува додека се мали,бидејќи од мало му се гради карактерот и баш поради тоа не се препорачува оваа раса за почетници бидејќи можат да направат мали грешки но со големи последици.Да имам уште неколку прашања кој сметам дека се битни...
-Кој се првите симптоми на агресивност ?
-И најбитното КАКО СЕ КАЗНУВА КУЧЕТО ?
-И со што ЈАС може да предизвикам агресивност кај кучето ,на пример прочитав некаде дека не е препорачливо да го охрабруваме кучето да 'ржи, игрите со ставање на некоја играчка во неговата уста и да ја тегне , бидејќи кучето може да се навикне да ја користи устата и со луѓе ,ме разбираш....
Го гледав Dog Whisperer и многу работи дознав и за уште повеќе работи се изненадив и сум ептен попретпазлив со одгледувањето.
Од толкава пажња да не прави глупости,да не ржи на други кучиња,еден другар неговата кучка стафорд си ја направи мирна како маче,и дури сега ги гледам последиците од тоа.Таа на неколку пати беше напаѓана од други кучиња и не реагираше никако туку само се повлекуваше позади газдата.Ова е последица на тоа дека тој ја караше додека беше мала доколку ржи или покаже агресија кон други кучиња.Да, со Стафордите треба многу внимателно да се однесува додека се мали,бидејќи од мало му се гради карактерот и баш поради тоа не се препорачува оваа раса за почетници бидејќи можат да направат мали грешки но со големи последици.
Први симптоми на агресивност се повлеченост со кучиња и луѓе,немање желба за комуникација,непослушност и непочитување кон газдата...
За казнување треба да се избегнува ќотек бидејќи може негативно да се одрази на кучето и да се добие контра ефект,треба да се казнува со остар и повишен тон.
Ти можеш да предизвикаш агресивност кај кучето со тоа што ќе го с'скаш на други кучиња,ако го малтретираш,ако не му пружаш доволно внимание ќе стане љубоморно.
Кај Стафордите е повеќе изразена агресивноста кон други животни и затоа уште од мало треба да се социјализира и да биде во контакт со мирољубиви кучиња,а доколку се обиде да 'ржи или недај боже да касне треба веднаш да се искара за да знае дека тоа не е во ред.
Но доколку од мало правилно се социјализира и воспитува ќе нема никакви проблеми.
Од толкава пажња да не прави глупости,да не ржи на други кучиња,еден другар неговата кучка стафорд си ја направи мирна како маче,и дури сега ги гледам последиците од тоа.Таа на неколку пати беше напаѓана од други кучиња и не реагираше никако туку само се повлекуваше позади газдата.Ова е последица на тоа дека тој ја караше додека беше мала доколку ржи или покаже агресија кон други кучиња.
Последица неговата кучка со рани на грб и на глава,а мирното по карактер куче што ја нападна(хаски) си остана здраво.
Стафорд не е стафорд ако не покаже доминантност кон другите кучиња,тој е крал,создаден од изворниот Англски бул дог(куче за борба со бикови)
Стафордот и питот се двајца браќа близнаци.Тие биле иста раса се до 1974(не сум баш сигурен за годината).Подоцна се одвоени со селекција при парење,односно вистинските гладијатори си останаа питови,додека стафордите се со постандардни бои и се признаени од страна на фци.Сега може да се разликуваат само ради таа селекција што е правена,меѓутоа тоа се две исти кучиња!
Мартин доколку земеш стафорд треба да знаеш дека земаш куче во вистинска смисла на зборот.Стафордот е домашен миленик,чувар,телохранител(според испитувањата е еден од најдобрите кучиња телохранители) а исто така тоа може да се направи и да биде машина,а не куче.За агресивноста треба да се припази,ама не и до толку да го направиш да биде мирен.
Мажјакот стафорд кога ќе порасне биди сигурен дека нема да сака други мажјаци,што е сосема нормално!
Прегледај го приврзокот 37324
Едното од овие две е пит,а другото стафорд.Ајде да видам дали некој ќе каже кое е пит бул,а кое стафорд.
Za kakvi greski da go kaznis kuceto? Obicno se "kara" so smiren, cvrst i dlabok ton - ne povisen. Povisen ton e kako pokana za igranje. Dlabok ton = rzenje. Isto taka so ignoriranje. So toa i mu pokazuvas koj e gazda. TI odlucuvas koga ke se igra, jade i koga e vreme za da se smiri malku. Ako se postavis ko sto treba, nema da imas dvoumenje deka kuceto nema da te slusa.Да имам уште неколку прашања кој сметам дека се битни...
-Кој се првите симптоми на агресивност ?
-И најбитното КАКО СЕ КАЗНУВА КУЧЕТО ?
-И со што ЈАС може да предизвикам агресивност кај кучето ,на пример прочитав некаде дека не е препорачливо да го охрабруваме кучето да 'ржи, игрите со ставање на некоја играчка во неговата уста и да ја тегне , бидејќи кучето може да се навикне да ја користи устата и со луѓе ,ме разбираш....
Го гледав Dog Whisperer и многу работи дознав и за уште повеќе работи се изненадив и сум ептен попретпазлив со одгледувањето.
Mozes slobodno i mene PP da mi pratis. Ja izrasnav 2 Pit bula i sega sum u proces na izrasnuvanje American Bully.Lu ако имаш некој корисни информации добро би ми дошле ,те цитирав тебе зошто гледам доста си присутен на темава и имаш познавања...
Значи еден месец сум заљубен и опседнат со American Staffordshire Terrier или на нашки Стафорд па одлучив да земам и имам неколку прашања.
-Дали е првин препорачливо да го земам во зиме (сега) ,најверојатно ќе земам кутрак 2-3 месеци стар и дали ќе има проблеми со студот ?
-Да ми одговори некој што има искуство со стафордите какви се по темперамент.
-Каква храна е препорачливо да им се дава ?
И добро би ми дошле уште некој корисни информации за стафордите...и секако некој ако знае некој што продава мали стафорди нека пише.
Не реков дека треба скроз да му се забранува да 'ржи на други кучиња,но треба да се има граница тоест да му се дозволи да ја покаже својата доминантност но не да претера.Од толкава пажња да не прави глупости,да не ржи на други кучиња,еден другар неговата кучка стафорд си ја направи мирна како маче,и дури сега ги гледам последиците од тоа.Таа на неколку пати беше напаѓана од други кучиња и не реагираше никако туку само се повлекуваше позади газдата.Ова е последица на тоа дека тој ја караше додека беше мала доколку ржи или покаже агресија кон други кучиња.
Последица неговата кучка со рани на грб и на глава,а мирното по карактер куче што ја нападна(хаски) си остана здраво.
Стафорд не е стафорд ако не покаже доминантност кон другите кучиња,тој е крал,создаден од изворниот Англски бул дог(куче за борба со бикови)
Стафордот и питот се двајца браќа близнаци.Тие биле иста раса се до 1974(не сум баш сигурен за годината).Подоцна се одвоени со селекција при парење,односно вистинските гладијатори си останаа питови,додека стафордите се со постандардни бои и се признаени од страна на фци.Сега може да се разликуваат само ради таа селекција што е правена,меѓутоа тоа се две исти кучиња!
Мартин доколку земеш стафорд треба да знаеш дека земаш куче во вистинска смисла на зборот.Стафордот е домашен миленик,чувар,телохранител(според испитувањата е еден од најдобрите кучиња телохранители) а исто така тоа може да се направи и да биде машина,а не куче.За агресивноста треба да се припази,ама не и до толку да го направиш да биде мирен.
Мажјакот стафорд кога ќе порасне биди сигурен дека нема да сака други мажјаци,што е сосема нормално!
Прегледај го приврзокот 37324
Едното од овие две е пит,а другото стафорд.Ајде да видам дали некој ќе каже кое е пит бул,а кое стафорд.
I jas se slozuvam so ova. So r'zenjeto da ti kaze deka ne e komoten so nesto - a so tvojata korekcija da mu kazes deka ti si u kontrola u taa situacija i ne treba da se sekira....ova e mozno samo ako kuceto ima potpolna doverba vo covekot.Не реков дека треба скроз да му се забранува да 'ржи на други кучиња,но треба да се има граница тоест да му се дозволи да ја покаже својата доминантност но не да претера.
Инаку на сликата што си ја поставил мислам дека лево е АСТ а десно е Питбул, во право сум?
Левото е стафорд поради шарите и пошироката глава. А по логиката ако одиме ,ретко кој има пит-бул без купирани уши...Прегледај го приврзокот 37324
Tough love treba so nivЛевото е стафорд поради шарите и пошироката глава. А по логиката ако одиме ,ретко кој има пит-бул без купирани уши...
Инаку фала на сите. Short1 читав за стафордите бајаги и сеуште читам.
Почетник...досега имам чувано два возрасни шарпланинци ,безброј мелези и комшијата ми имаше стафорд и бандог практично јас ги израснав ,но нормално дека сум сеуште почетник имам 16 години има време ,и има уште многу да учам за кучињата. Но во стафордите се заљубив и верувам дека ќе го одгледам како што треба.
Димитри јас не се плашам за моја безбедност туку на моето семејство и пријателите (а посебно тоа што околу мене имам 3 братучеди на 3-4годишна возраст) ,стафордот носи голема одговорност затоа и напињам...
Ако енергијата што ја имаат питовите/стафордите се насочи кон работи слични на ова видео,тогаш нема да има никаков проблем со нивната агресија и огромна физичка енергија
Да одличен начин е да се истроши енергијата но во текстов што го најдов мислам дека има логика и дека се во право... (во постов не се збори стрикно за bully расите)Tug of war igri ne predizvikuvaat agresivnost. Site bully breeds uzivaat vo ovaa igra i toa e dobar nacin kucenceto da istrosi energija