Book for dummies

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Не можам да ја сфатам поентата на оние книги кои се занимаваат со помош на луѓето како дел од општеството. “Како да отвориш конзерва со туна за 2 минути“, “Life for dummies" па и оние кои навидум не се со таква содржина “Кој го мазна моето сирење“ итн...

Дали навистина не знаеме да си го раководиме животот па ни треба нешто вакво да ни го покаже патот, дали сме навистина толку изгубени? Зошто по една таква книга сите велат ми го смени животот? Зар никој не ги знае правилниот начин на збогатување? Зар никој не знае како се стекнува нечие внимание? Зар е тешко да си слаб? Само ако сакаш!!!! Сигурно сите знаат веќе...

И круцијалното прашање на оваа тема, читате вакви книги?

Да не прочитав во една од нив, дека не треба да оставам сладолед во автомобил на пеколно сончев ден, којзнае што ќе се случеше...

Викса, книгите се пишувани пред се во земји и за луѓе кои се научени да слушаат што треба да прават, а не сами да размислуваат. Има доста идиотизми во ваква книжевна форма, ама пак кај нас се купуваат зошто се ефтини (а ефтини се зошто се мали), па некој си ги брои во онаа конечна бројка "колку книги сум прочитал".

И круцијално... не, не ги читам :) Знам дека треба дневно да се напијам минимум 7 чашо вода за да имам среќен живот :pos:

Секогаш се прашував која е убавината на тие книги и дали можеби јас не можам да ја пронајдам или нешто друго е во прашање кога сите ги купуваа, и постојано зборуваа за тоа како таквите книги им го смениле животот. Не можам да сфатам како може да ти го смени животот нешто за кое отсекогаш си знаел дека треба или не треба да го правиш, а не е неопходен некој правилник за да ти го среди животот.
Имам прочитано неколку такви зашто имаше еден период кога се креваше фама околу нив.
Книги од типот на Пауло Коелјо (ги прочитав речиси сите и единствено што ми се допадна беше „11 минути“ на почетокот, а веќе на крај е тотална глупост), Ог Мандино (ја читав само „Најголемиот трговец на светот“ и ко демек од книгава требаше да сфатам како се води успешен бизнис) и Џозеф Марфи („Моќта на потсвеста“, чудо некое колку беше и се уште е популарна книгава, оваа не ја читав ама од прилика знам што има во неа зашто имам цитати некои) се најпродавани, изгледа ги купуваат луѓе кои имаат за цел само да бројат колку книги прочитале.

Serpico напиша:
книгите се пишувани пред се во земји и за луѓе кои се научени да слушаат што треба да прават, а не сами да размислуваат.
Но јас мислев дека ние сме попаметни од глупавите американци. И половина од пријателите кои ги сметам за умни глави ме убедуваат дека “Моќта на потсвеста“ е навистина моќна книга и дека ќе ми го смени животот. Кој рече дека сакам да го менувам животот како прво, а како второ, најпродаваните книги се и најскапи (барем кај нас, шо значи не е до стандардот). Од 300ки па нагоре, а белетристика со заплет :pos: најскапо е 500. Шо значи.... некој непто мати. :)

Никогаш не сум читал такви книги ниту планирам да ги читам...тие книги се пишувани за глупавите Американци кои шо незнаат ни да си го избришат газот ако некој не им каже како се прави тоа :)...навистина е многу чудно како може и кај нас да се толку многу читани ( иако сме прилично попаметни од Американците )
П.С. Мора да признаам дека сум ја прочитал Најголемиот трговец на светот од Ог Мандино пред неколку години но вооппшто не ме воодушеви како шо ми велеа кога ми ја дадоа да ја прочитам

"Моќта на потвеста" кога земав да ја читам ми се виде ужасно досадна и ја оставив.15 пати се повторува се тоа па тоа...Walker girl ме донесе овде инаку ииии...ај и тука да пишам,ако читам некоја фејк книга(во случајов:Не губете ги нервите на големи ствари) не значи дека ми се допаѓа,но ете од чиста љубопитност ја читам(мизерно од мене) :vozbud:,но ете таа е...Затоа и толку ќе ги "ценам" тие книги во иднина...

"Моќта на потвеста" кога земав да ја читам ми се виде ужасно досадна и ја оставив.15 пати се повторува се тоа па тоа...Walker girl ме донесе овде инаку ииии...ај и тука да пишам,ако читам некоја фејк книга(во случајов:Не губете ги нервите на големи ствари) не значи дека ми се допаѓа,но ете од чиста љубопитност ја читам(мизерно од мене) :vozbud:,но ете таа е...Затоа и толку ќе ги "ценам" тие книги во иднина...

Е баш ми е драго што си ја разгледал темата. :)
Значи имаме исти ставови. Сепак за да процениш дали нешто е добро или лошо треба да го прочиташ (како што викаш и самиот од љубопитност, и јас така прочитав неколку), а за да го оцениш доброто како такво мора да направиш споредба со лошите дела.

Најнормално,а сега се вратив зошто ми текна за "Најголемиот трговец на светот" ии за разлика од другите книги од тој хмм да го наречам тип...книагта барем има и мала прикаска зад себе,со Хафид и црвената одежда на Исус.Така да...доаѓа на ред.Меѓутоа многу по ок е сите тие мисли да бидат индиректно искажани во некое дело,а не онака директно исфрлени...Како и да е...тоа е тоа :salut:

Имам неколку симнато, али освен за области во кои си ептен лаик, во секој друг случај е апсурдно да се читаат

Никогаш не сум читал такви книги ниту планирам да ги читам...тие книги се пишувани за глупавите Американци кои шо незнаат ни да си го избришат газот ако некој не им каже како се прави тоа :)...навистина е многу чудно како може и кај нас да се толку многу читани ( иако сме прилично попаметни од Американците )
П.С. Мора да признаам дека сум ја прочитал Најголемиот трговец на светот од Ог Мандино пред неколку години но вооппшто не ме воодушеви како шо ми велеа кога ми ја дадоа да ја прочитам
A NIE SME MNOGGGGGGGGGGUUUUUUUU PAMETNI STOM GI SLEDIME NIVNITE STAPKI

P.S;JAS SI JA SAKAM TATKOVINATA,NO MNOGU ME LUTI TOA STO NE SME SVOI A CIST PRIMER ZA TOA SE OVIE KNIGI (NE GI MRAZAM KNIGIVE ITIE SE TRUD NA NEKOJ),NO TOA E TOA NIE "EDNOSTAVNO GI SAKAME AMERIKANCIVE"!

Да не прочитав во една од нив, дека не треба да оставам сладолед во автомобил на пеколно сончев ден, којзнае што ќе се случеше...

Викса, книгите се пишувани пред се во земји и за луѓе кои се научени да слушаат што треба да прават, а не сами да размислуваат. Има доста идиотизми во ваква книжевна форма, ама пак кај нас се купуваат зошто се ефтини (а ефтини се зошто се мали), па некој си ги брои во онаа конечна бројка "колку книги сум прочитал".

И круцијално... не, не ги читам :) Знам дека треба дневно да се напијам минимум 7 чашо вода за да имам среќен живот :pos:

Не се чудам зошто некој се збогатува со овие книги...Затоа што бе човече Американците се во состојба да паѓаат од смеење и да се прпелаат по земја од вицот што ќе се добие ако камион полн со патлижани мавне во карпа(кечап), па ваквите книги се огромно богатство кое многу придонело во нивното однесување....
Да им кажеш нешто посложено, очакарено те гледаат и 100 пати ќе те препрашаа зошто така, ќе се умориш од објаснување и ќе баталиш...За нив не само што треба да им кажеш каде да го остават сладоледот, ами треба и да им нацрташ...Понекогаш дури и се прашувам како се водечка сила во светот...:kajg:

Секогаш се прашував која е убавината на тие книги и дали можеби јас не можам да ја пронајдам или нешто друго е во прашање кога сите ги купуваа, и постојано зборуваа за тоа како таквите книги им го смениле животот. Не можам да сфатам како може да ти го смени животот нешто за кое отсекогаш си знаел дека треба или не треба да го правиш, а не е неопходен некој правилник за да ти го среди животот.
Имам прочитано неколку такви зашто имаше еден период кога се креваше фама околу нив.
Книги од типот на Пауло Коелјо (ги прочитав речиси сите и единствено што ми се допадна беше „11 минути“ на почетокот, а веќе на крај е тотална глупост),.

A jas ednostavno ne mozam da svatam zosto voopsto go vbrojuvas Koeljo tuka...mene mi se dopaga negoviot stil;toj ne objasnuva kako da go zivees zivotot tuku najavuva sto e vsusnost zivotot,dali postoi sudbina itn...no sekoj za sebe kako gi sogleduv i gi cita knigite...navistina sakam d znam zosto e tottalna glupost koga zavrsuvaat knigite so kako sakas zivej...?

Има некои такви книги кои ми се интересни за читање,но не ги сфаќам како причина за да го сменам животот.Во принцип во таквите книги го пишува она што секој човек го знае,но има луѓе на кои им се потребни тие книги за да почнат да размислуваат позитивно.
Во никој случај,не ги исмевам или потценувам тие луѓе.Едноставно на нив им треба поттик или причина или оправдување за да сменат некои работи,а тие книги веројатно им го даваат тој поттик.

Воглавном, овие селф-хелп книги како дел од популистичката психологија идат по една иста шема. Привлечен наслов за рајата, соџвакани ,,мудри‘‘ заклучоци сервирани на маса, и обавезно две -три празни страници каде импресионираниот читател треба секојдневно да си ги запишува личните афирмации, повторувајќи ги секоја вечер пред спиење за да му се врежат во потсвеста и такада завладее со сопствената потсвест. Десет дена подоцна, следува себеспознание.:vozbud:

Хау ту фајнд јорселф ин тен степс. Хау ту лив хелтиер. Јеа рајт.

Иначе Паоло Коелјо и неговите дела не спаѓаат во оваа популарна психологија. Тоa се други бљувотини.

Американците ги читаат пошо така Опра им кажуе.
Опра рулз. :icon_bigg

A jas ednostavno ne mozam da svatam zosto voopsto go vbrojuvas Koeljo tuka...mene mi se dopaga negoviot stil;toj ne objasnuva kako da go zivees zivotot tuku najavuva sto e vsusnost zivotot,dali postoi sudbina itn...no sekoj za sebe kako gi sogleduv i gi cita knigite...navistina sakam d znam zosto e tottalna glupost koga zavrsuvaat knigite so kako sakas zivej...?

Коелјо не го вбројувам во Американските „прирачници“ туку во посебен тип што би можела да ги наречам лесни книги. Не остава простор за размислување, нема длабочина во неговите дела, нема суштина. Открива за животот нешто што другите не го знаат? Докажува нешто ново? Тоа се книги што се читаат за саат време. Тие што доволно читале ќе се сложат со мене. Типот обработува слични теми што палат најчесто кај помладите генерации. Некои клише изреки „Ако нешто силно посакуваш целата вселена ќе направи заговор тоа да ти се оствари“. Ма дај...
И повеќето јавни лица го споменуваат како омилен писател и омилена книга им е „Алхемичарот“ а сигурна сум дека пола од нив не ја ни прочитале туку слушнале нешто и ај омилена им е. :tapp:

Впрочем добро рече Raziel - за Коелјо сè уште владее фамата дека пишува добри книги.

btw правилно се пишува сфатам со Ф :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom