Што е со Старата скопска чаршија?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Сабајле гледав цела утринска програма посветена на Старата скопска чаршија, сеуште ме држи тагата од сите муабети, па еве решив да отворам тема, за малку повеќе да продискутираме за неа и причините поради кои не е тоа што била некогаш.

Не живеам во Скопје, но сум била таму многу пати. Сум била и пред многу години кога беше жива и полна со народ, а сум била и скоро, кога улиците беа празни како да е државен празник. Што се случува таму подолго време?
Кои се причините поради кои едно такво прекрасно и историско место веќе не се посетува и умира?
Се наоѓа во центарот на градот, сеуште има дуќани, ресторанчиња, кафулиња, па зошто сите ја избегнуваат?
Дали се во прашање разни предрасуди?
Дали е во прашање некаков измислен страв?
Дали едноставно е прегустирана, па секој подобро би излегол во Градскиот трговски центар, Бисер или Рамстор, наместо да прошета по калдрмата од чаршијата?
Зарем никој повеќе не ужива во неа?
Зарем повеќе не привлекуваат внимание Куршумли анот, Даут-пашин амамот, Саат-кулата, црквата Св. Спас?
Нели е жалосно сето тоа?

Ако некој мисли како мене, дека треба нешто да се направи за да се врати духот во чаршијата, што би предложиле во врска со тоа? Од каде и кој треба да се почне да реагира за да се постигне нешто?
Без оглед што можеби нема да смениме ништо, баш ме интересираат вашите размислувања.

п.с. Не и` знам посоодветно место на темава, па затоа решив тука да ја отворам.

Причини да некој не ја посетува незнам дали има,но ќе се најде некој и ќе каже стравот,некако Скопје е поделено,ретко кој оди и шета од другата страна на Вардар,дури се случувало да има проблеми и на Скопското Кале,и најверојатно таа непосетеност е поради тој страв на луѓето,дење сум одел и сум шетал низ чаршија и никому ништо,навечер во анот на чаршијата има прекрасен ресторан што одвреме на време го посетувам,дека е прегустирана мислам дека не е има многу работи за да се видат како Куршумли анот, Даут-пашин амамот, Саат-кулата, црквата Св. Спас кои ги наброја ти а ретко кој ги видел,некој и воопшто не ни бил...

Нормално дека властите треба прво да почнат и да размислат за овие работи ние ништо неможеме да постигнеме,за почеток би било убаво сите изложби и слични работи можат да се одржуваат таму,може да се одржуваат и мали претстави со еден збор повеќе културни збиднувања,што јас верувам дека ова нема да и го врати духот на старата Скопска чаршија,доколку се стави полиција на секој чекор тоа на ништо нема да личи,ќе се изгуби духот уште повеќе,јас лично ќе се осеќам како да ме следи некој како да пази на мене да не направам нешто,тоа е судбината на чаршијата и мислам дека нема да биде како што било,може да иде само на полошо :wink:

Што се случува: Повекето скопјани мислат дека старата турска чаршија се сведува на златарски дуќанчиња и кебапчилници, а најголем број од нив стигнале само до Sprider store, кој се наога пред чаршијата. Не сакам никого да навредам ама јас лично ја избегнувам чаршијата и другата страна од вардар, одам само на факултет и потоа во такси и центар или дома.. Едноставно не се осекам пријатно кога сите околу мене говорат на друг јазик сите знаци и натписи на дуќаните се на друг јазик и згора на тоа ми испракаат чудни погледи и коментари кои не ги разбирам.. искрено дали некоја девојка од македонска националност се осека пријатно сама да се Шета низ чаршијата... ако има ЕДНА слободно нека пише која и е тајната. А уште помалку навечер дали има некој кој воопшто се осека пријатно да се прошета низ чаршијата откога ке се стемни ...порадо секој ден би седела на кафе во рамстор во истите кафичи опкружена со истите фаци што ги гледам секој ден..

Воопшто не планирам да одам натаму никогаш повеќе.
Што ќе видиш ? Срамота и брука. Пред секој дуќан стојат по 2-3 ретрдирани типа со пиштоли и ти продаваат муда за бубрези. Ако те слушнат да зборуваш македонски - ќе го јадеш ќутекот.
(само погледнете ги тие типови на што личат - карикатури).
Не треба повеѓе ништо да кажам, сите сме го виделе тоа, така да Чаршијата е веќе надмината работа и точка. Има многу поубави места - верувајте.

Не сакам никого да навредам ама јас лично ја избегнувам чаршијата и другата страна од вардар, одам само на факултет и потоа во такси и центар или дома.. Едноставно не се осекам пријатно кога сите околу мене говорат на друг јазик сите знаци и натписи на дуќаните се на друг јазик и згора на тоа ми испракаат чудни погледи и коментари кои не ги разбирам.. искрено дали некоја девојка од македонска националност се осека пријатно сама да се Шета низ чаршијата... ако има ЕДНА слободно нека пише која и е тајната.
Тек замисли недај Боже во странство да залуташ! Па ќе те фати паника кога нема никој да разбираш! ОМФГ!
Е сега дека сегде постојат идиоти што те гледаат, постојат. Не само „од озлогласената друга страна на Вардар“, убаво девојче сегде мами погледи. Јас лично живеам во Топанско, како мала секогаш сум шетала низ чаршија со моите, сме седеле на сокче и салеп, и верувала или не, услугата е милион пати подобра од онаа во нашите мили наконтени кафичи. Ама ете, луѓе со предрасуди никогаш нема да видат што е убавината.:)
И да...немам одено сама по чаршија навечер, ама имам одено со една другарка, пред пет-шест години. И ден денес сме живи, ако не ти се верува.

Воопшто не планирам да одам натаму никогаш повеќе.
Што ќе видиш ? Срамота и брука. Пред секој дуќан стојат по 2-3 ретрдирани типа со пиштоли и ти продаваат муда за бубрези. Ако те слушнат да зборуваш македонски - ќе го јадеш ќутекот.
(само погледнете ги тие типови на што личат - карикатури).
Не треба повеѓе ништо да кажам, сите сме го виделе тоа, така да Чаршијата е веќе надмината работа и точка. Има многу поубави места - верувајте.
Пред кои тоа дуќани стојат такви? Јас пред некое време шетав по златариве со баба ми, и бидејќи не знаат таму руски или англиски морав да зборувам на македонски. И видиш и ти, пак сум жива.:pos:

Иначе Дивајн...не беше Св.Димитрија црквата во чаршија? Бидејќи се` се мислам дека Св. Спас е на Кале.

so e so nea?neka pomine nekoj Makedonec navecer tamu i ke vidi so e!

да да или нешто иу најлам сслучај попреку да го погледнат , нешто да му префрлат , ииии типот ако е нафуран да дое до тепачка...

уффф никад не поминувам од таму

Само што се вратив од стара чаршија...

Прекрасна енергија има. Бев до музеј, па слегов надолу....и јас ја гледав емисијата на Телма, ми се чини. Бев одлучен да го најдам кафичот на Висар Вишка и Горазд Чаповски и така еснафски уз турско кафенце или чајче, да слушам рокче и да си мекнеам (кулирам авт.заб.) :)

Прашав неколку луѓе за дирекција, на крај го најдов али уште не беше отворен. Сепак, се одвлечкав до едно местенце во безистенот, кафич кој не може да се најде доколку не залуташ или не одиш точно кон него. Многу убав амбиент...

Едноставно, МЕРАК ми е. Се осеќам убаво кога сум на такви местенца. Дали е во Охрид, Истамбул или Скопје...небитно. Осеќам дека треба да почитувам некој ритуал кој ми се допаѓа, културолошки ритуал кој му дава една поинаква димензија на стандардните навики.

Знам дека на драго срце, пак би ошол таму. И ќе одам бре :)

Да и јас ја гледав емисијата за Скопската чаршија:nesum:
Треба Скопје да вложи малку повеќе за овој дел на градот,затоа што вреди и затоа што како што кажа Серпико тоа е оној дел каде што човек може да си приушти несекојдневно задоволство:pipi:

Дивајн, ти ја префрлив темата во Македонски градови, бидејќи по некоја логика се зборува за дел од Скопје.:)

Ако?:)

Како помал многу ме имаат носено во чаршијата на шопинг, али последниве години одам многу ретко пошто не ми е успат али последниот пат кога бев многу добар бурек јадев

Ај сега без многу да се правиме наудрени, ќе ја прикажам реалната ситуација. Пред се` затоа што ова е навистина една од болните точки на Скопје. Чаршијата ми беше една од омиленитеместа во градот. `90-тите беа моите години за фурање...излегувања, културни збиднувања, најсаканите клубчиња ми беа токму таму: Арарат, Мондријан, 21, Багдат-кафе во Безистен. Дури сум излегувала и во оние најзабутанине чајџилници со газди - сумњиви типчиња и не ми било страв. Редовно одевме на изложби во Сули-ан и Чифте-амам, на свирки во Капан-ан, на концерти и театарски претстави во Куршумли-ан. Се` уште беа активни занаетчиските дуќанчиња, јорганџии, папуџии и секакви сега изумрени чудесии. И да, таму е црквата Св. Спас. Сум одела и во џамии за да видам како е бидејќи апсолутно немам предрасуди.

Но, за голема жал, повеќе не е така. Едноставно, кога сега шетам таму, се чувствувам туѓо. Ги нема еснафските дуќанчиња. Сега постојат само препродавачи на злато, а не и вистински златари (или се премногу ретки). Сите занаетчиски дуќанчиња се претворени во продавници со кинеска роба. Не велам дека сега некој ќе оди да купи тенџере рачно изработено или ќе оди да бојадисува јамболија, но тие продавничиња требаше да бидат зачувани како атракција. А веќе ништо од сето тоа нема. Духот е отиден јабана, ја нема разновиднсота на нации и јзици која некогаш ја красеше, ја нема повеќе онаа уметничко-егзотична атмосфера која ја имаше. Менувачниците и бутиците со фалш роба навистина не делуваат атрактивно за никого. Понекогаш одам чисто за да се потсетам на атмосферата и паѓам во очај секојпат. Пивнувам еден чај во Галерија и да ме нема назад. Немам повеќе што да најдам, освен ако некој сериозно не се потруди да направи навистина некаква ревитализација.

Турска чаршија никогаш повеќе нема да живее. НИКОГАШ. Тоа е факт кој ме боли мене, и сите оние кои се чувствуваат Скопјани.

Чаршијата не функционира бидејќи е претворена во гето. Класично. Полиција нема, а и да има не може да помогне ако нешто се случи. Владее аура на несигурност и секој чекор по 16 часот во неа е рамен на секоја секунда од филм на хичкок гледан во 70та година кога навистина беше страшно да се гледа негов филм.

Мој предлог (иако навистина нереален и неизводлив) е да се заклучи. Да, целосно. Како заштитен национален парк, односно како еден огромен Споменик кој ќе биде чуван. Нема приоѓање во него освен ако не се плати карта. А во него има милиони работи кои може да се направат... занаетчиски работилници, религиозни установи... огромен музеј. Но навечер, клуч. Преку ден атракција.

Младите Македонци се учени дека тоа место не е најсигурно. Не од родителите (понекогаш и од нив) туку од личните искуства... и тоа е факт околу кој нема заобиколување. А има толку многу работи кои токму во овој период од животот (жеден за Скопје) би сакал да ги видам, но го нема жарот... не сакам да одам и да се мислам дали некој ќе ми го здипли апаратот а притоа нема да смеам ни да повикам полиција. :(

Фатив малку како студент во средината и кон крајот на 90-тите од Чаршијата...Багдад кафе на пр. и ќебапчиња по тие многуте ќебапчилници на почетокот на чаршијата... Убави времиња беа тоа, не чувствував загрозеност таму...
Не сум стапнал таму многу време, а како што кажувате...не ни планирам...да не си расипам убавите спомени кои ги носам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom