LHC Судрувач на честички (Церн, Божја Честичка, Бозон, Хигс)

• Креатор на темата Креатор на темата Mlad_man
  • Време на започнување Време на започнување
И шо коа ќе ги судрат атомите? Што ќе докажат?
Никако да ми влезе ова во глава.

Ќе докажат многу нешта. Како на пример основната градбена честичка на целата материја.
А кога сигурно ќе го знаат тоа, ќе научат да го контролираат и во голема мера да ја подобрат технологијата, а и разбирањето за вселената.

Ќе докажат многу нешта. Како на пример основната градбена честичка на целата материја.
А кога сигурно ќе го знаат тоа, ќе научат да го контролираат и во голема мера да ја подобрат технологијата, а и разбирањето за вселената.
Хахаха абе сами себе не се знаат вселена ка откривале.
ццццццц

ццццццц

Добро е што во светов постојат луѓе кои размислуваат многу поинаку. Благодарение на нив човештвото напредува. Наместо да омаловажува.

ццццццц

Па нема проблем,ти уште комуницирај си со димни сигнали,не користи интернет и коо се истражувало да се создаде некој емислил дека е лудост а сеа е секојдневие,оти ги користеш благодетите на науката?Верувај си дека земјата е коцка,лошо е да се истражува,уште психата не си ја истражиле целосно земјата ке ја истражубат ццццццццц

Кучето и опашката.
Ќе утврдат дека хигсовиот бозон не е монолитен,туку се дели на составни честички (за што веќе има модели) кои составни честички и понатаму ќе се делат на составни кои и понатаму ќе се делат на честички...

Кучето и опашката.
Ќе утврдат дека хигсовиот бозон не е монолитен,туку се дели на составни честички (за што веќе има модели) кои составни честички и понатаму ќе се делат на составни кои и понатаму ќе се делат на честички...

Порано се мислело дека атомот е неделив. Всушност и самиот збор атом значи тоа - неделив.
Подоцна се открило дека е составен од повеќе честички. Тоа откритие довело до голем развој за човештвото.
Потоа се открило дека и протоните, неутроните се составени од други честички. Па и другите се составени од други. И сето тоа добро се искористува за поголем развој.
Хигсовиот бозон (доколку постои) ќе биде единствената градбена честичка...... се додека не се дојде до други откритија.

Којзнае дали ќе дојдат до некоја основна честичка...а што ако се оди со овие откритија до бесконечност?

Stephen Hawking in his latest book "The Universe in a Nutshell" (2001. page 176) describes the smallest possible size in our universe, termed the Planck length after Max Planck, as being in the region of a millimeter divided by a hundred thousand billion billion billion. If we were able to probe to even smaller sizes, (which is not feasible as it would require particles that reside in black holes) we would not find anything smaller, we would, according to M-theory, see the other 6 or 7 dimensions of the 10 or 11 dimensions that go to make up our universe, only 4 of which are currently observed by us.(3D + time). These extra dimensions of our universe are curled up so small that we are unable to detect them, but the mathematics of theoretical physics have long said they must exist as part of the fabric of our universe. Please note that they are not 'other dimensions' with other universes, merely the smallest possible unit of our universe.
Додуша нема да можеме да сфатиме дека постои бесконечност (бројот на пример 10 на осумдеста за нас е нешто бесконечно, но всушност не е, тоа е конечно мерливо), бесконечност не може да се докаже, не е поголема бројка ниту бројка...тоа е се што постои.

Што знам, ако некој ме сфати што мислам, како и каде е (ако воопшто постои најмала честичка и тоа од кој универзум и од која димензија) почетокот на основната честичка....конечното, бесконечното, се погласните претпоставки на науката за повеќе од еден универзум, и многу повеќе димензии...каде е тогаш крајот-каде е таа честичка и како ќе сме сигурни дека таа е основна. Дали воопшто во оваа сфера нешто некогаш ќе се знае со сигурност.
Ваљда ме разбравте, неам дувано денеска :)

Којзнае дали ќе дојдат до некоја основна честичка...а што ако се оди со овие откритија до бесконечност?

Додуша нема да можеме да сфатиме дека постои бесконечност (бројот на пример 10 на осумдеста за нас е нешто бесконечно, но всушност не е, тоа е конечно мерливо), бесконечност не може да се докаже, не е поголема бројка ниту бројка...тоа е се што постои.

Што знам, ако некој ме сфати што мислам, како и каде е (ако воопшто постои најмала честичка и тоа од кој универзум и од која димензија) почетокот на основната честичка....конечното, бесконечното, се погласните претпоставки на науката за повеќе од еден универзум, и многу повеќе димензии...каде е тогаш крајот-каде е таа честичка и како ќе сме сигурни дека таа е основна. Дали воопшто во оваа сфера нешто некогаш ќе се знае со сигурност.
Ваљда ме разбравте, неам дувано денеска :)
Уствари можеме , еве го концептот.
Фрактал.

--- надополнето ---

Бесконечна компресија :)

Не сум во тек со темата. Знам што сакаат да направат циганице во ЦЕРН. Само она LHC некој да ми кажеше што е, и фала од напред.

Она е LHC - Large Hadron Collider?? или некое ново?

--- надополнето ---

Не сум во тек со темата. Знам што сакаат да направат циганице во ЦЕРН. Само она LHC некој да ми кажеше што е, и фала од напред.

Да, тоа значи, голем хардронски судрувач. :)

мене ми се чини дека тие у тај експеримент имале некоја друга задача.не кажуваат јавно како шо бесе со чернобил,дека било несрекен случај или дека била нуклеарна централа.дрн дрн милојка :uvo: .секојпат има нешто у позадина а се казува само тава со ке биде прифатливо за јавноста.питам се -ако се успеале да добијат температура поголема и од тем. на сонцето со која материја или реакција ја имат спречено да се шири? ако некој знае нека пише .и ако има такво нешто дали тоа значи дека имаат со таа материја можност да се стигне до сонцето? ај малку да полемизираме у тај правец .и незнам зашто толку навлегуват у микро свето само повеке навлегуват у заблуди . состав на честицата која е составена од честици а тие се составени од честици итн итн .има ли крај на тава или ке одат се додека не сватат оти човекот не е толку мокен за да знае се за она шо го интересира.

питам се -ако се успеале да добијат температура поголема и од тем. на сонцето со која материја или реакција ја имат спречено да се шири? ако некој знае нека пише .и ако има такво нешто дали тоа значи дека имаат со таа материја можност да се стигне до сонцето? ај малку да полемизираме у тај правец
Вакуум друже! :) Местото каде се судираат честичките и каде температурата ги достига тие вредности е вакуум.

А што ке се усоврши ако се докаже како настанал светот, што ке се промени освен тоа што ке се докаже дел од историјата?
Сигурно не се фрлени толку пари само за да се открие некаква историја на постанок на планетите, од која не може да се направи обрт на вложените пари за овој проект.

А што ке се усоврши ако се докаже како настанал светот, што ке се промени освен тоа што ке се докаже дел од историјата?
Сигурно не се фрлени толку пари само за да се открие некаква историја на постанок на планетите, од која не може да се направи обрт на вложените пари за овој проект.
Овие експерименти не се со цел да одкријат како постанале планетите, туку како настанал универзумот, со реплицирање на условите кој владееле во првите милисекунди од "големата експлозија" (big bang), настан од кој настанале просторот, времето, материјата и енергијата.

Придобивката е огромна.
Ќе се откријаат нови честици (или практично ќе се докажат) и нивни карактеристики, кои подоцна може да бидат од непроценлива корист.
Така беше со неутронот, благодарение на тоа откривање денес е можна нуклеарната енергија, развојот на нуклеарната физика и многу други придобивки.

Парите дадени за некое истражување секогаш се исплаќаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom