Масони

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Така е за многу работи - и затоа многу работи не се менуваат. Секој мисли дека се е заговор и дека е надвор од неговите лични можности и способности и не се ни труди нешто да промени.
zidarski-toa e taka samo zatoa sto (vlasta)na nasata ni drzava go napravi narodot takov,so ke kaze eden toa mislat site....a toa e zatoa sto narodot ne e ispadnat od drzavava da vidi nadvor sto se raboti.......drzavata ni ja napravija trlo za ovci,a nie sme ovcite vo slucajot........se izvinuvam sto izbegav od temata..........:salut:

Фискална Сметка

Задолжително...
Член од
23 февруари 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
zidarski бидејќи гледам одговараш на повеќето постови би сакал да ми одговориш и мене барем тоа што знаеш :
- Дали приближувањето на меѓудржавните односи меѓу Македонија и Израел е по заслуга на ГМ на ГМЛ г-нот Живко Груевски или тоа е дипломатска заслуга и;
- Што означува AL во годината од кога се брои почетокот на светот според масоните во Македонија A.L. 6005

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не верувам дека е по заслуга на ГМ во конкретниов случај, иако често се случува кога има добри односи меѓу двете ложи да има добри односи и меѓу двете земји - се гради доверба, се јакнат врските - а тоа секогаш помага. Истотака - непреченото постоење на Голема Ложа во една земја, е знак за демократија и за отвореност на општеството, што секогаш добро се одразува.

A.L. - Anno Lucis - Година на Светлината. Според легендата, тоа е времето кое поминало од "Нека Биде Светлина" (Fiat Lux), во првата книга на Библијата, кога Бог го создава светот. Во 17-тиот век се сметало дека е тоа 4000 години пред Христа. Не само масоните во Македонија го користат ова, туку сите масони во светот, но е повеќе симболички, не се употребува во реалниот живот.
Да нема забуна, ова не е исто со еврејското броење на времето - доста се разликува во годините.

Фискална Сметка

Задолжително...
Член од
23 февруари 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
фала за второво но колку што јас ја следам ситуацијава мислам дека директна поврзаност има меѓу ГМ и израелсково поголемо вклучување на македонската политичка и економска сцена, но нели како што и претходно ти самиот рече работата на масоните е да прават дела а не да се фалат со нив :smir: па затоа и не барам понатамошно објаснување :salut:

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Г-ца Љубов - нема да е лошо да се информираш малку повеќе за некои работи, особено за симболизмот, пред да пишуваш на темата... Сликата која ја наведуваш е од 19-тиот век, и нема врска со масонството.
Терминот Јудео-масонство е нереална измислица, претежно промовирана од страна на фашистот Генерал Франко. Најголемиот дел од масоните се христијани.
Не ми е јасно како можеш да тврдиш дека Давидовата звезда во себе го содржи бројот 666, кога тоа е Божји Симбол, предаден на Давид и потоа на Соломон (печатот на Соломон)... Како што реков - провери си ги фактите, потоа пиши...
Zelenasite - проштевај, утре ќе пишам поопширен одговор на твоето последно прашање...
Фактите ми се добро проверени а то со велиш дека се христијани е најголема лага шо ја имам слушнато, каква нереална измислица јудео масонството? Па најголемите коорпорации во Америка ти ги држат масони со еврејско потекло, на сите филмски студија во Холивуд имас директори евеи . Јас сум доволно информирана фала богу дома имам доволно документарни филмови за нив, ги имам тајните протоколи и тоа ми е повеке од доволно да ги знам нивните крајни цели. Давидовата ѕвезда содржи 6 триаголници+ 6 теминја + 6 отсеЧки =666 дали го содржи ли бројот 666?? Прочитај има и во библијата за цар Давид и данокот на покорените од 666 таланти злато и потоа сатаната го зема овој симбол како негов како данок на покорените кои не се од еврејско потекло. ова се проверени информации зошто мислис дака имам потреба измислени работи да пишувам. Пентаграмот и то како е поврзан со масоните во нивното очекување на антихристот пентаграмот е еден од симболите на Бафомет.

Бафомет

Са Википедије

Слика Елифаса Левија 1854.

Бафомет је идол или слика. Понекад се описује и као идол са људском лобањом, глава са два лица, идол у облику мачке глава са брадом.
Током гушења Темпларског реда инквизиција је тврдила да витезови користе Бафомета током церемоније иницијације. Између осталог и због тога је тај ред проглашен јеретичким од стране католичке цркве.
Много познатији опис Бафомета је у форми хуманоидне козе са крилима са грудима и бакљом између рогова. Овај опис долази од слике Елифаса Левија 1854. (Dogme et rituel de la haute magie) (на енглеском Transcendental Magic). Левијев опис се не слаже у потпуности са историјским описом Темплара.
Бафомет је, као што се види из Левијевог описа, често коришћен као синоним за Сатану или демона.
Постоји много теорија о пореклу речи.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Фактите ми се добро проверени а то со велиш дека се христијани е најголема лага шо ја имам слушнато, каква нереална измислица јудео масонството? Па најголемите коорпорации во Америка ти ги држат масони со еврејско потекло, на сите филмски студија во Холивуд имас директори евеи . Јас сум доволно информирана фала богу дома имам доволно документарни филмови за нив, ги имам тајните протоколи и тоа ми е повеке од доволно да ги знам нивните крајни цели. Давидовата ѕвезда содржи 6 триаголници+ 6 теминја + 6 отсеЧки =666 дали го содржи ли бројот 666?? Прочитај има и во библијата за цар Давид и данокот на покорените од 666 таланти злато и потоа сатаната го зема овој симбол како негов како данок на покорените кои не се од еврејско потекло. ова се проверени информации зошто мислис дака имам потреба измислени работи да пишувам. Пентаграмот и то како е поврзан со масоните во нивното очекување на антихристот пентаграмот е еден од симболите на Бафомет.

Бафомет

Са Википедије

Слика Елифаса Левија 1854.

Бафомет је идол или слика. Понекад се описује и као идол са људском лобањом, глава са два лица, идол у облику мачке глава са брадом.
Током гушења Темпларског реда инквизиција је тврдила да витезови користе Бафомета током церемоније иницијације. Између осталог и због тога је тај ред проглашен јеретичким од стране католичке цркве.
Много познатији опис Бафомета је у форми хуманоидне козе са крилима са грудима и бакљом између рогова. Овај опис долази од слике Елифаса Левија 1854. (Dogme et rituel de la haute magie) (на енглеском Transcendental Magic). Левијев опис се не слаже у потпуности са историјским описом Темплара.
Бафомет је, као што се види из Левијевог описа, често коришћен као синоним за Сатану или демона.
Постоји много теорија о пореклу речи.
Christianity

The pentagram is used as a Christian symbol for the five senses,[12] and if the letters S, A, L, V, and S are inscribed in the points, it can be taken as a symbol of health (from Latin salus).[citation needed]
Medieval Christians believed it to symbolise the five wounds of Christ. The pentagram was believed to protect against witches and demons.

Judaism

The pentagram was the official seal of the city of Jerusalem for a time. Due to the similarity of the star shapes, it is occasionally confused with the Star of David by those unfamiliar with the symbols.

Eve ti direktno od Wikipedia, zasto gledam citat od istata strana, pa uste na sprski...no comment. Toa ti sto go spomnuvas e ova dole, t.e. prevrten pentagram! Pentagram na grcki znaci pet linii, a ne pet linii so dva kruga i koza vnatre.

Satanism

Satanists use a pentagram with two points up, often inscribed in a double circle, with the head of a goat inside the pentagram. This is referred to as the Sigil of Baphomet. They use it much the same way as the Pythagoreans, as Tartaros literally translates from Greek as a "Pit" or "Void" in Christian terminology (the word is used as such in the Bible, referring to the place where the fallen angels are fettered). The Pythagorean Greek letters are most often replaced by the Hebrew letters לויתן forming the name Leviathan. Less esoteric LaVeyan Satanists use it as a sign of rebellion or religious identification, the three downward points symbolising rejection of the holy Trinity.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Г-ца Љубов постовиве ти се какоо на 12 годишно дете, нема свој став туку цепај Интернет:smir: Пентаграмот претставува милион работи освен Ѓаволот и твоите теории за 666 и баклавите...... Не сакам да те направам, ама Евреите се сметаат за паметни, а Америка за земја на можностите па не е ни чудо што успеваат, на википедија не пишува ама јас ќе ти кажам дека Христијанството го забранувало Банкарството од 14 до 1?? ве, и погоди кој се занимавал со банкарството?? Е Евреите и затоа си ги имаат милијардите уште од тогаш, па не треба да е чудо што се на видни позиции......
Бафомет??? Вакви фигури доаѓаат од Египет и од останатите антички држави..

Но сепак има безброј шпекулации за обредот кој го избршуваат при приемот на Масон во ложата.. (од оргии до пиење крв и што ти не, но тоа тешко дека некогаш ќе го дознаеме)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
фала за второво но колку што јас ја следам ситуацијава мислам дека директна поврзаност има меѓу ГМ и израелсково поголемо вклучување на македонската политичка и економска сцена, но нели како што и претходно ти самиот рече работата на масоните е да прават дела а не да се фалат со нив :smir: па затоа и не барам понатамошно објаснување :salut:
Mudroooo delata podobro govorat od zborovite.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
прво преведи за да можам да сватам нешо петковски па шо аку на српски да не разбираш случајно? коза внатре хахаха да знајш не знам како да се смеам :pos2::pos2: на напишаново...
Христијанство

Пентаграмот се користи како симбол за петте сетила, и ако буквите С,А,Л,В, и С, се напишат на врвовите, може да се смета за симбол на здравјето. Средновековните Христијани верувале дека пентаграмот ги симболизира петте рани на Исус. Се верувало дека штити од демони и вештерки.

Јудизам

Пентаграмот бил официјален симбол на Ерусалим некое време. Поради ѕвездестата форма, често доаѓа до забуна со Давидовада Ѕвезда кај оние кои не се запознаени со симболот.

Сатанизам

Сатанистите користат пентаграм со два врва нагоре(превртен пентаграм) често пати впишан во двоен круг, и глава на коза (да глава на коза) внатре во пентаграмот. Ова се нарекува Симболот на Бафомет. Грчките букви речиси секогаш се заменуваат со Еврејски, формирајки го името Leviathan (име на Библиско морско чудовиште).

Г-ца Љубов постовиве ти се какоо на 12 годишно дете, нема свој став туку цепај Интернет:smir: Пентаграмот претставува милион работи освен Ѓаволот и твоите теории за 666 и баклавите...... Не сакам да те направам, ама Евреите се сметаат за паметни, а Америка за земја на можностите па не е ни чудо што успеваат, на википедија не пишува ама јас ќе ти кажам дека Христијанството го забранувало Банкарството од 14 до 1?? ве, и погоди кој се занимавал со банкарството?? Е Евреите и затоа си ги имаат милијардите уште од тогаш, па не треба да е чудо што се на видни позиции......

Но сепак има безброј шпекулации за обредот кој го избршуваат при приемот на Масон во ложата.. (од оргии до пиење крв и што ти не, но тоа тешко дека некогаш ќе го дознаеме)
Не само тоа, Евреите имаат силна заедница, т.е. се држат заедно и си помагаат. Затоа и успеале да опстанат како народ толку години, и покрај прогонувањето низ историјата.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Eve ke te udostojam i ke ti kazam deka nema nisto od ovie raboti koi se tuka nabrojanine mozam da kazam sto e i kako e oti dadeniot zbor me obvrzuva na toa)no vakvi gluposti(ne mislev na tvoeto iznesuvanje oti i na drugi mesta go imam sretnato ova)nema.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211

Кога имам работа со деца на форумов морам и ја така да се поставам! ок твој избор јас не се занимавам со евтини информации и комерцијални срања така да она што го знам ке си го зачувам за себе да се поштедам од таквите глупи коментари . прочитај малку библија, некоја критика ... не јади го само она што ти се сервира поврзи ги работите и разоткрија ја вистината од лагата. позз

Што има во средината?

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Eve ke te udostojam i ke ti kazam deka nema nisto od ovie raboti koi se tuka nabrojanine mozam da kazam sto e i kako e oti dadeniot zbor me obvrzuva na toa)no vakvi gluposti(ne mislev na tvoeto iznesuvanje oti i na drugi mesta go imam sretnato ova)nema.
Јасно дека не мислев, само сакав да потеницрам на Ангели и демони, каде што девојката го затекнува својот дедо сред таков обред

Кога имам работа со деца на форумов морам и ја така да се поставам! ок твој избор јас не се занимавам со евтини информации и комерцијални срања така да она што го знам ке си го зачувам за себе да се поштедам од таквите глупи коментари . прочитај малку библија, некоја критика ... не јади го само она што ти се сервира поврзи ги работите и разоткрија ја вистината од лагата. позз

Што има во средината?
Чепна на интернет најде слика и готово реши светските дилеми..... Јасно се гледа дека си бескопромисна христијанка (не мислам ништо лошо)...... Ама сите овие слики и кафански муабети ама не се ни најмал дел од Христијанството.... Бог рекол земи камен и дрво и направи црква, тука ќе ме најдеш, а не вози се во џип и ти така ќе ја претставуваш Македонија...... Која е твојата вистина, денес нема ни Х од Христијанство, а библијата почна да претставува најпродавана книга на светот.... Можеме по цел ден д филозофираме за Христијанството ама отвори ги очите и сфати дека ти не можеш да се потпираш на 33 годишна девица која живеела пред 2000 години и да веруваш дека Тој ќе дојде и ќе те избави од маките и страданието:smir:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Г-ца Љубов - пентаграмот кој е на последнава слика е симбол кој се користи во многу антички култури, во еврејската култура, како и во Христијанството. Во многу цркви може да се најде истиот симбол, како и хексаграмот, кој претежно се користи во православието, а помалку во католицизмот. Хексаграмот како симбол на целото еврејство настапува на сцена дури во 19-тиот век, иако е присутен уште во времето на Давид и Соломон. Тврдењето дека Ѕвездата на Давид е сатанистички симбол е Богохулие!
Бафомет е измислица од времето на судењето на Темпларите и е докажано дека е измислица и дека не постоело такво нешто воопшто! Елиас Леви во книгата го дава описот во сосема друг контекст, а првиот кој тврди дека масоните го почитуваат Бафомет како Бог е Лео Таксил - париски шарлатан, кој пишувал ефтини романчиња со разни заговори и мистични работи - најчесто на тема масони.
Протоколите кои така мило ги цитираш - се истотака измислица и тоа е докажан. Имам пишувано и за тоа наназад по темава. Дури се знае од кои текстови се препишани и од кого се напишани. Тоа што многу сензационалисти ги препишуваат и ден денес и ги цитираат, не им придава на важност... иако - излегува дека е во право нацистичката теорија дека "многу повторувана лага, станува вистина".
Така што - ако имаш нешто смислено да пишеш на темава, поткрепено со факти - бујрум, спремен сум во секое време за дискусија. Но, да не си го губиме времето со прочитани-недочитани работи и непознавање на основни податоци.

Zelenasite - во врска со примањето на членови и начинот на кој тоа се прави...
Ајде малку основна логика... услов за да те примат во ложата е да си човек со цврст морал, со углед во заедницата во која живееш и работиш (не познат, туку почитуван!), и пред се - да веруваш во Бога! Да немаш никаква криминална активност претходно, да нема ништо коешто е сомнително или лошо во врска со тебе.
Значи - како тоа - таквите луѓе, најдобрите во општеството, угледни луѓе, чесни, со стабилни семејства и слично, кои држат на строг морал, вредности и одговорност и пред се, верници - одеднаш, се впуштаат во оргии, сатанизам и пиење крв...?!?!?!
Зошто би се мачеле да наоѓаат верници и чисти луѓе, за да ги претворат во нешто такво какво што опишуваш?!
Малку треба да се размисли само... не бара многу мозгање...

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Мене тоа совршено ми е јасно, јас не реков дека е така туку дека има милион ..муабети,, и ретко кој од нив се вистинити... Едноставно глупи измислици и шпекулации.... Сепак Масонството се заснова на традиција !? Јас не знам каков бил обредот при примање на Масон во 8 век, не знам каков е сега,ама верувам дека не се сменил...Инаку кажав, имам свои размислувања и сфаќања кои се засноваат на прилично голем број книги од секаков вид-баш сега ја почнувам од Јован Бригиски како и документарци и што ти не..... Ама мислам дека пак нема да ја доловам вистинската слика за Масоните, ама полека навлегувам во суштината и мислам дека го оформувам вистинското мислење

Фискална Сметка

Задолжително...
Член од
23 февруари 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
Што е тајно во тајноста на масонството. Најголемата мистерија лежи во тоа што за таа тајна може да се зборува - најслободно и без воздржување, пишува Јован Бригиски во предговорот на книгата „Масони - бревијар за древното братство“.

Колку од ова е вистина zidarski ?
Дали за се може да се зборува надвор од кругот на масоните и,
дали Ненезиќ бил ГМ на Југословенската ложа како што се претставува
поздрав:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom