Масони

F

FallenHypaspist

Гостин
Да..абре пентаграмот има многу мистични значења.....на пр во хиндуизмот...ги претставува 4те елементи и петиот - душата ...додека обрачот кој ги спојува ја означува нивната поврзаност воедно и заштота од зло........што воше не значи...

Него мене ме интересираше што точно значи во христијанството

ПС.Христијанскиот пентаграм можеби бил една едноставна рециклација на Еврејскиот пентаграм, но тоа никако не го прави да е еврејски симбол....

Дај некој нека ми го пише точното значење па да прекинеме со перење на офтопици.....

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Како прво не е Христијански симбол, ама во Христијанството ги означува раните на Исус... Ова ти го пишувам од предавања на факс од угледен ОБЈЕКТИВЕН професор и мои знаења, не од интернет... Христијанството и пола од симболите се исцрпувани од еврејството ( не дека го напагам всушност и јас сум, само објективно гледам на работите )

F

FallenHypaspist

Гостин
Добро де сето ова го кажав и јас...да повторам, прашањето ми беше дали тие 5 рани се 4 на екстремитетите + една на главата (од круната) или пак 4 на екстремитетите + раната од римското копје - Копјето на судбината,Светото копје,Христовото Копје...

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Ја имам уште едно прашање за Масоните и политиката....... Ако грешам поправете ме, ама Франсоа Митеран, Рене Декар (филозоф, ама бил индиректно поврзан со политиката), Бен Френклин, Гете (исто филозоф, ама давал свои мислења), првиот претседател на САД Џорџ Вашингтон, Винстон Черчил итн, сите тие се еден вид моќници, силни политичари од различни временски периоди, и сите масони.... Има некакво влијание тоа што се масони, или пак само полтичари кои заслужуваат да бидат масони со своите дела???

И еден за кој ми текна сега ама не сум сигурен Ејб Линколн?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Луѓе... ако имате намера да водите сериозна дискусија, спремен сум во секој момент... ако не - да не си го губиме времето сите залудно... А за да се води сериозна дискусија - убаво е да се чита понекогаш што се пишува.
Пентаграмот НЕ Е Давидовата Ѕвезда. Доста апсурдно тврдење. Давидовата Ѕвезда е ХЕКСАГРАМ - односно е со шест крака.
Пентаграмот се појавува во речиси сите култури и традиции, со различни примени и значења. Причината за тоа е многу едноставна - пентаграмот го претставува совршениот сооднос (за појасно - погледнете ја сликата Човекот од Витрувиј на Да Винчи).
Во Христијанската симболика се употребува за приказ на раните Христови - екстремитетите и круната.
Се натрупаа неколку други прашања, ќе се обидам едно по едно да ги одговорам, ако нешто испуштам, потсетете ме...

Да, многу масони биле политичари. Истотака, многу масони биле лекари, научници, работници, спортисти, актери, сликари, писатели....... Професијата по никаков начин не влијае на членството, туку личноста - човекот. Неколку пати имам повторено тука на форумов дека не може да те покани никој да станеш масон, туку стануваш по свој слободен избор и воља! Ова е правило секаде во светот. Се имам изнаслушано приказни од типот "мене ме поканија да се зачленам, ама јас..." - тоа се чисти глупости, затоа што тоа е директно забрането. Светлината секој сам ја бара, а не се нуди на човека.
Линколн не бил масон.
Кенедиеви (претходно беа спомнати уште еднаш) - не биле масони.

Праша претходно - дали масоните направиле нешто со кое што се гордеат...?
Погрешно разбирање за масонството имаш. Не е тоа машина во која секој член е делче и таа машина делува. Воопшто не е така! Секој масон делува слободно, според сопствените убедувања и размислувања. Според сопствените вредности. Најчесто се случува да имаме различни убедувања едни од други - еден да е либерал, друг да е конзервативец, трет да е со левичарски убедувања.
Масонството не делува како организација! Секој масон делува поединечно во својата заедница, воден од своите принципи, убедувања, морални вредности!
Тоа што не обединува е тоа што имаме слични принципи, убедувања и морални вредности - во однос на човештвото и напредокот на истото, а не во однос на дневните политички и тековни прашања.
Масонството нема направено ниеден пронајдок. Има ИЛЈАДНИЦИ пронајдоци направени од масони. Масонството единствено и само служи да помогне на своите членови лично, духовно и морално да се усовршуваат. Се помагаме едни со други - затоа што сме браќа духом. Зарем ти не се помагаш со твоите блиски и роднини?! Разликата е во тоа што голем дел од моите браќа може да не ги познавам лично, но тие пак ќе ми бидат браќа и пак ќе бидам со нив едно семејство. Тоа е моќта на масонството. Вака изложено - тоа изгледа доста банално и бесмислено... Ајде размисли - колку луѓе познаваш (ама искрено), на кои би им го доверил своето семејство? На колку луѓе можеш да им веруваш без да си ги видел никогаш во животот? На колку луѓе си спремен да им помогнеш по секоја цена, доколку се во нужда, без да размислуваш воопшто за тоа? Ама искрено...

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Fallen - тие филмови за рептили и слично - извини, ама тука сум за сериозна дискусија...
Пентаграмот е присутен во сите антички култури, и е силно застапен и во Христијанството. Како "анти-христијански" симбол почнува да се користи многу многу подоцна и се утврдува како таков некаде во втората половина на 19-тиот век.
Zelenasitе - малку подоцна ќе одговорам подетално.

znaci pentagon e antihristijanska organizacija.......toa znaci deka celata USA e antihristijanska:nesum::nesum:

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
znaci pentagon e antihristijanska organizacija.......toa znaci deka celata USA e antihristijanska:nesum::nesum:
Не би сакал да ја водам дискусијата кон друг правец али морам да кажам.
САД не е антихристијанска држава, работата е во тоа што мнозинство од населението во САД не е христијанско туку е протестантско.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ова па од каде го заклучи?!?!?!
Реков дека се утврдува како анти-христијански симбол во 19-ти век, но тоа не го поништува неговото претходно значење во врска со совршениот сооднос. Отприлика му доаѓа вака - на Грција и текнува пред 20 години да вели дека тие се Македонија... ама тоа не значи дека ние автоматски престануваме да бидеме Македонија и не значи дека ако ние продолжиме да го ставаме името Македонија на разни работи мислиме на Грција - туку напротив, продолжуваме да мислиме на Македонија. Доста добра аналогија е и со симболизмот.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Za Pentagramot, iskreno i ti si vo pravo i ja sum, poso toa mi e od Fakultet znaenje, laicki kazano od Kniga..........
Pricinite koi gi navedov politicarite e poradi toa sto sum na politicki fakultet vo Skopje, i pred se ne mozes politicarot da go sporeduvas so doktorot ili druga profesija......... Ne deka e neso vozvisen politicarot, naprotiv, ama poentata mi bese deka, mnogumina politicari, KOI GI GRADELE TEMELITE NA SAD, se masoni, pa nekako logicno e da se pomisli i deka SAD, e izgraden vrz temelite na Masonskite razmisluvanja (sto ne e nisto loso)... Ne mozes da zaobikoluvas, deka vidni licnosti politicari, od 1776 godina pa se do den denes se Masoni i toa nema nikakva uloga......
Ejb Linkoln, citav statii deka se smetal sebesi deka e nedostoen za Mason, na sala rekol deka bil mrzeliv.... Ama bil vo bliski kontakti ( znam deka ke kazes deka i Masonite se luge i tie imaat prijateli itn) so vidni Masoni, i bilo prasanje na vreme koga ke se prikluci ko Zidarstvoto..........
Zidarski-Mozebi ke se povtoram, no normalno e da imate granica koja ne smeete da ja pominete, pred se da gi zastitite interesite na Masonite, a i da ne prekrsite nekoi odredeni pravila. Makedonija e mala zemja, no sepak ima luge koi ne gi prifakaat rabotite takvi kakvi sto se, i se spremni i zelni za diskusija

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Линколн ако сакал да се вклучи во масонството, имал многу можности тоа да го направи, од својата 21 година, па натаму. Од 43 претседатели, само 17 се масони. Тој имал многу соработници масони, тоа не е никаква тајна.
Да, точно - САД се изградени на масонски принципи. Многу пати се поставува прашањето - кои се масонските идеи и принципи? Најдобар одговор на тоа е - прочитајте ја Декларацијата за Независност на САД. Одлично се изложени и објаснети. Ако сакате нешто "поблиску до дома", тогаш можете да го прочитате и Крушевскиот Манифест, во чие создавање истотака учествувале масони.
Zelenasite - која тоа граница не смее да се помине? Единствено за кое не се дискутира се начините за распознавање и одредени делови од масонскиот церемонијал, се друго е доста јавно.
Има друг проблем само... толку години во Македонија постои утврдено мислење за масоните, кое реално - нема, ама баш никаква основа! Едноставно сите можни теории на заговори, се што не може да се објасни, се што се сака да се оправда - се се припишува на масоните, без при тоа да се имаат најосновни познавања за братството и за начинот на кој тоа функционира.
Што е уште посмешно е тоа што кога јас, кој со години се занимавам со проучување на темава, кој со години сум член на братството, сум посетил ложи во многу земји, познавам многу масони и сум многу активен член, ќе изнесам јасни факти и докази за некои работи и ќе кажам искуства и информации од прва рака - тоа веднаш се негира со став "ти или не смееш да кажеш, или шириш тука пропаганда, или ништо не знаеш затоа што ништо не ти кажуваат". Ова последново ми е омилено... затоа што јас, кој сум седел во стотина ложи и познавам илјадници масони по цел свет, кој што сум дел од тоа, не знам ништо, а некој кој никогаш не влегол во ложа, не познава лично ниеден масон, никогаш не прочитал книга напишана од масон, ниту пак има идеја како е организирано масонството, но прочитал два написа препишани веројатно од Дејвид Ајк или прочитал една книга од Ден Браун знае се...
Хм... интересно - да се чуди човек чија информација е веродостојна...
Да, знам дека и ова ќе биде прифатено како "да, еве, пробува нешто да замати". Предрасудите е многу тешко да се отстранат. За жал - погледнете околу себе, ќе видите колку предрасудите ви го ограничуваат сопственото живеење.

За пентаграмот заборавив да ти одговорам - едноставно не може да се тврди дека потекнува од Ѕвездата на Давид, затоа што Ѕвездата на Давид е хексаграм - сосема различен симбол, различен знак и пред се - со еден крак повеќе.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
За Македонија си во право, едноставно вчера пред десет души го поставив прашањето Масони, 4 не знаеа што се подрзабира под Масони, а другите ме убедуваа дека моменталниот претседател е Масон, едноставно такво е мслењето за Масоните и тешко е да се смени,посебно во оваа држава.
Со Крушевскиот манифест ме прертка:smir: Мислам дека и докажано е дека ВМРо револуционерите всушност претсатувале и првите Зидари во Македонија..
Од ова за САД се наметнува прашањето дека Масоните се огромни поборници за Rule Of The Law?? Лаички кажано дека инсистираат на демократија и капитализам или?
Морам да потпрашам нешто за знаците иако имаш зборено на таа тема....... Што означува Пирамидата и Окото што гледа?? Зошто знаците можеме насекаде да ги забележиме, дали означуваат некое прибежиште за Масоните, овде сте безбедни или?? За Франција и масонството ако можеш повеќе(знам за редот кој не го признавате Ориент), некако највидно таму се забечежуват знаците, да не те заморувам со прашања..
Твое мислење за Опус Деи??

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Пентаграмот е земен е од раното еврејство(Јудеизмот,прва монотеистичка религија и да не се лажеме, од неа е преземн целиот концепт за христијанството и исламот). така да иако во Христијанството се претставува како раните на Исус, во денешното Еврејство претставува Давидова Звезда, а мислам дека претставува и знак на Масонството (мислам!). Сепак употребуван е и во Антички Вавилон, Египет и Грција, и мислам дека религиите само го присвоиле.....

Сеа ми текна дека имаше нешто врска со астрологијата, пет планети (не знам кој)претставувале еден вид пентаграм
Имаш грешка. Пентаграмот не ја претставува давидовата ѕвезда бидејки е петтокрака а давидовата ѕвезда е со шест краци, Пентаграмот е сатански симбол (нема врска со христијанството за ислам не знам) но и давидовата е земена сега како таква зошто во себе го содржи бројот 666 и точно, таа е еден од симболите на јудео-масоните.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Г-ца Љубов - нема да е лошо да се информираш малку повеќе за некои работи, особено за симболизмот, пред да пишуваш на темата... Сликата која ја наведуваш е од 19-тиот век, и нема врска со масонството.
Терминот Јудео-масонство е нереална измислица, претежно промовирана од страна на фашистот Генерал Франко. Најголемиот дел од масоните се христијани.
Не ми е јасно како можеш да тврдиш дека Давидовата звезда во себе го содржи бројот 666, кога тоа е Божји Симбол, предаден на Давид и потоа на Соломон (печатот на Соломон)... Како што реков - провери си ги фактите, потоа пиши...
Zelenasite - проштевај, утре ќе пишам поопширен одговор на твоето последно прашање...

Фискална Сметка

Задолжително...
Член од
23 февруари 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
Најсаканото нешто е среќата. Секој се стреми кон неа и ја бара во нејзините најразлични форми. Штом тоа е најскапоценото и најбараното нешто, зошто има толку несреќни луѓе по земјата?
Речиси сите зборуваат за мир и искрено го сакаат. Зошто тогаш државите се бијат и човек на човека му е ѕвер? Каква е таа голема сила која не принудува да се стремиме кон нешто кое ни е спротивно и дејствува против нашите интереси? Нели е тоа некаква невидлива сила која го контролира целиот свет? Бездруго, станува збор за распределба на моќта концентрирана во рацете на мал број луѓе. Таквиот однос е создаван низ вековите, поткрепен од рудиментираните мотиви на човекот како што себичноста, лакомоста, завидливоста, љубомората, отсуството на чувството за припадност , во поново време, недостатокот на патриотско чувство!
Љубовта кон парите е основа на секое зло.
Историјата ни докажува дека држави и нации може да се покорат на повеќе начини. Најобичен начин за покорување е преку војна. Меѓутоа, тој начин спред многу обѕири не е за претпочитање затоа што победникот го чини многу да ја држи и да ја контролира победената земја не само економски, туку и политички, а победените се постојани непријатели.
Друг начин за покорување е религијата, кога луѓето се убедени дека треба да и даваат на црквата дел од своите приходи ``како почитување на бога``.
Трет, најсуштествен, метод е економското поробување што се постигнува преку психолошки притисок, интелектуално осакатување и многу други навидум нештетни средства. Тој е најфиниот и на прв поглед најбезболен начин. Цели држави и народи се економски покорени и плаќаат даноци, без да разберат или без да гледаат некаква видлива сила, така што жртвата дури и не чувствува дека е поробена. Тие ги плаќаат даноците и таксите во сосема законска форма и со желба и свест дека тоа е за нивно добро како и за благосостојбата и среќа на нивните блиски. Нивните поробувачи стануваат нивни добротвори и покровители. Покорените не гледаат никакви окупациски сили кои би ги притискале. Имаат право на слободно искажување, како и да ги избираат своите управувачи без да разберат дека нивното општество се искористува за да го префрли нивниот имот по еден озаконет начин на нивниот поробувач.
Никола М. Николов - Светски Заговор

Не би сакал да ја водам дискусијата кон друг правец али морам да кажам.
САД не е антихристијанска држава, работата е во тоа што мнозинство од населението во САД не е христијанско туку е протестантско.
Другар и протестантите се дел од христијанската религија !
Мартин Лутер ти текнува ?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
За Македонија си во право, едноставно вчера пред десет души го поставив прашањето Масони, 4 не знаеа што се подрзабира под Масони, а другите ме убедуваа дека моменталниот претседател е Масон, едноставно такво е мслењето за Масоните и тешко е да се смени,посебно во оваа држава.
Така е за многу работи - и затоа многу работи не се менуваат. Секој мисли дека се е заговор и дека е надвор од неговите лични можности и способности и не се ни труди нешто да промени.

Со Крушевскиот манифест ме прертка:smir: Мислам дека и докажано е дека ВМРо револуционерите всушност претсатувале и првите Зидари во Македонија..
Да, тоа е факт кој многу од самопрогласените заштитници на нацијата од масонството го забораваат.

Од ова за САД се наметнува прашањето дека Масоните се огромни поборници за Rule Of The Law?? Лаички кажано дека инсистираат на демократија и капитализам или?
За демократија да, за капитализам - секој со своите убедувања. Има луѓе кои не веруваат во капитализам, има луѓе кои веруваат во тоа. Масоните се поборници за тоа да се почитува законот на една земја (ако масон го наруши законот, бива исклучен од ложата), и се залагаат за еднакви права на сите, како и за слобода на говорот. Повторно - тоа се вредности кои се присутни кај секој еден масон, но самата ложа како таква не делува политички, секој делува сам според сопственото убедување.

Морам да потпрашам нешто за знаците иако имаш зборено на таа тема....... Што означува Пирамидата и Окото што гледа??
Пирамидата е пред се присутна во американското масонство, не толку во европското. Пирамидата не е довршена на тој симбол. Односно - симболизира дека трудот не е завршен, дека сеуште има да се гради, да се усовршува, да се унапредува човекот. Тоа е вечно градење - секогаш има потреба да се биде подобар.
Окото што гледа се е чисто Библиски симбол - од Стариот Завет. Бог, секогаш и секаде гледа Се. Односно, во масонството, поуката е дека дури и да ги скриеме нашите дела и мисли од луѓето, Бог секогаш и секаде не гледа, затоа треба да сме исправни и во делата свои, но и во мислите и срцата - затоа што само така можеме да застанеме пред Него, кога ќе ни дојде денот. Како што реков - ова е чисто Библиска референца.

Зошто знаците можеме насекаде да ги забележиме, дали означуваат некое прибежиште за Масоните, овде сте безбедни или??
Не, воопшто. Знаците обично означуваат дека зградата е градена од масони или дека масони учествувале во нејзината градба. Тоа е како македонец сега да гради зграда во Њу Јорк и на фасадата да вреже сонце. Повеќе е чин на оддавање на почит и знак за оние масони кои ќе дојдат по 100 години, да видат што е направено пред нив и да имаат добар пример. Секој пат кога ќе видам таков знак на некоја зграда, секогаш првата помисла ми е дека исто како што моите браќа пред 100 или 200 години направиле нешто и оставиле нешто на овој свет, така и јас треба да се трудам и да го направам истото за оние кои ќе дојдат 100 години по мене.

За Франција и масонството ако можеш повеќе(знам за редот кој не го признавате Ориент), некако највидно таму се забечежуват знаците, да не те заморувам со прашања..
Големиот Ориент на Франција не е дел од меѓународното братство, затоа што се има откажано од основниот принцип во масонството - Вербата во Бога. Мислам дека имам пишувано за ова, побарај низ форумов...

Твое мислење за Опус Деи??
Немам особено мислење - црковна организација. Во Русија има исти такви православни организации... Ако не беше Ден Браун, никој немаше да мисли ништо за нив - а тоа зборува колку се битни.

Kajgana Shop

На врв Bottom