Линколн ако сакал да се вклучи во масонството, имал многу можности тоа да го направи, од својата 21 година, па натаму. Од 43 претседатели, само 17 се масони. Тој имал многу соработници масони, тоа не е никаква тајна.
Да, точно - САД се изградени на масонски принципи. Многу пати се поставува прашањето - кои се масонските идеи и принципи? Најдобар одговор на тоа е - прочитајте ја Декларацијата за Независност на САД. Одлично се изложени и објаснети. Ако сакате нешто "поблиску до дома", тогаш можете да го прочитате и Крушевскиот Манифест, во чие создавање истотака учествувале масони.
Zelenasite - која тоа граница не смее да се помине? Единствено за кое не се дискутира се начините за распознавање и одредени делови од масонскиот церемонијал, се друго е доста јавно.
Има друг проблем само... толку години во Македонија постои утврдено мислење за масоните, кое реално - нема, ама баш никаква основа! Едноставно сите можни теории на заговори, се што не може да се објасни, се што се сака да се оправда - се се припишува на масоните, без при тоа да се имаат најосновни познавања за братството и за начинот на кој тоа функционира.
Што е уште посмешно е тоа што кога јас, кој со години се занимавам со проучување на темава, кој со години сум член на братството, сум посетил ложи во многу земји, познавам многу масони и сум многу активен член, ќе изнесам јасни факти и докази за некои работи и ќе кажам искуства и информации од прва рака - тоа веднаш се негира со став "ти или не смееш да кажеш, или шириш тука пропаганда, или ништо не знаеш затоа што ништо не ти кажуваат". Ова последново ми е омилено... затоа што јас, кој сум седел во стотина ложи и познавам илјадници масони по цел свет, кој што сум дел од тоа, не знам ништо, а некој кој никогаш не влегол во ложа, не познава лично ниеден масон, никогаш не прочитал книга напишана од масон, ниту пак има идеја како е организирано масонството, но прочитал два написа препишани веројатно од Дејвид Ајк или прочитал една книга од Ден Браун знае се...
Хм... интересно - да се чуди човек чија информација е веродостојна...
Да, знам дека и ова ќе биде прифатено како "да, еве, пробува нешто да замати". Предрасудите е многу тешко да се отстранат. За жал - погледнете околу себе, ќе видите колку предрасудите ви го ограничуваат сопственото живеење.
За пентаграмот заборавив да ти одговорам - едноставно не може да се тврди дека потекнува од Ѕвездата на Давид, затоа што Ѕвездата на Давид е хексаграм - сосема различен симбол, различен знак и пред се - со еден крак повеќе.