Paypal во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Нема да ти ја кажат шифрата без да чекаш... исто ти е дали ќе чекаш од дома, или ќе одиш во банка, додека не се верификува трансакцијата не можат ни во банка да го знаат описот, т.е. бројчето спомнато во описот.
Колку што приметив, касни ажурирањето на страната. Секако дека треба да се чека за верификација, ама пет дена? Не е ни важно веќе, чим се заврши работата.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Колку што приметив, касни ажурирањето на страната. Секако дека треба да се чека за верификација, ама пет дена? Не е ни важно веќе, чим се заврши работата.
Да не те фати и викенд? За верификација мислам дека се чека обично три работни дена.

V

Vollstandig

Гостин
Едно прашање, малце сум неинформиран со ова, сакам да отворам Paypal акаунт, за да можам да купувам од интернет. КОја е процедурата кај да појдам како да отворам пејпл акаунт и да можам да купувам на тоа име од интернет?
Поздрав и ако може опширно одговорете ми:)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Едно прашање, малце сум неинформиран со ова, сакам да отворам Paypal акаунт, за да можам да купувам од интернет. КОја е процедурата кај да појдам како да отворам пејпл акаунт и да можам да купувам на тоа име од интернет?
Поздрав и ако може опширно одговорете ми:)
Мораш да имаш Visa Electron дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка.

PayPal account треба да регистрираш на словенскиот PayPal,
до кој можеш да пристапиш преку следниов линк:

https://www.paypal.com/si

Опширно објаснување за отворање на PayPal account имаш во пост #366.

PayPal се користи за посредништво при купување преку Интернет од сајтови кои нудат опција
да платиш преку PayPal, или кои што не нудат било кој друг метод за плаќање, освен преку PayPal.
Кога купуваш нешто од било кој сајт кој дозволува или задолжително бара да платиш преку PayPal,
откако ќе го внесеш твоето PayPal корисничко име и лозинката, PayPal системот автоматски ќе ти одземе
толку пари колку што треба да платиш од Visa Electron дебитната картичка од НЛБ Тутунска Банка
и ќе ја реализира електронската наплата преку Интернет.
Но PayPal најмногу е потребен во главно за купување од eBay http://www.ebay.com/, кој е сопственик
на PayPal и се труди како знае и умее да го форсира PayPal што е можно повеќе.
Голем дел од продавачите на eBay вршат испорака во Македонија, но не дозволуваат плаќање за одреден
производ и/или услуга преку било кој друг метод, освен преку PayPal.
Многу се ретки продавачите на eBay кои вршат испорака во Македонија, а дозволуваат плаќање
преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код или преку некој друг систем за електронска
наплата преку Интернет кој ги нуди своите услуги и во Македонија, како Moneybookers, AlertPay и други.
Бидејќи PayPal едно време ги нудеше своите услуги и во Македонија, но од поодамна не има ставено
на црна листа на информатички небезбедни држави, мораме да го користиме словенскиот PayPal како
алтернатива, барем додека PayPal не почне повторно да ги нуди своите услуги во Македонија.

Други сајтови од кои што можеш да купуваш, а испорачуваат во Македонија се:

http://www.alibaba.com/ и
http://www.aliexpress.com/, кои дозволуваат плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка
со CVV2 или CVC2 код и вршат испорака во Македонија.

http://www.amazon.com/, дозволува плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка со CVV2
или CVC2 код, но врши испорака во Македонија само на книги, музика и филмови.

Како и други сајтови кои дозволуваат плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка со CVV2
или CVC2 код, а истовремено вршат испорака во Македонија.

Колку за потсетување:
Плаќање преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код е едно и не бара плаќање преку PayPal,
додека плаќање преку PayPal е исто што и плаќање преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код,
но задолжително бара плаќање преку PayPal.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Мораш да имаш Visa Electron дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка.

PayPal account треба да регистрираш на словенскиот PayPal,
до кој можеш да пристапиш преку следниов линк:

https://www.paypal.com/si

Опширно објаснување за отворање на PayPal account имаш во пост #366.

PayPal се користи за посредништво при купување преку Интернет од сајтови кои нудат опција
да платиш преку PayPal, или кои што не нудат било кој друг метод за плаќање, освен преку PayPal.
Кога купуваш нешто од било кој сајт кој дозволува или задолжително бара да платиш преку PayPal,
откако ќе го внесеш твоето PayPal корисничко име и лозинката, PayPal системот автоматски ќе ти одземе
толку пари колку што треба да платиш од Visa Electron дебитната картичка од НЛБ Тутунска Банка
и ќе ја реализира електронската наплата преку Интернет.
Но PayPal најмногу е потребен во главно за купување од eBay http://www.ebay.com/, кој е сопственик
на PayPal и се труди како знае и умее да го форсира PayPal што е можно повеќе.
Голем дел од продавачите на eBay вршат испорака во Македонија, но не дозволуваат плаќање за одреден
производ и/или услуга преку било кој друг метод, освен преку PayPal.
Многу се ретки продавачите на eBay кои вршат испорака во Македонија, а дозволуваат плаќање
преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код или преку некој друг систем за електронска
наплата преку Интернет кој ги нуди своите услуги и во Македонија, како Moneybookers, AlertPay и други.
Бидејќи PayPal едно време ги нудеше своите услуги и во Македонија, но од поодамна не има ставено
на црна листа на информатички небезбедни држави, мораме да го користиме словенскиот PayPal како
алтернатива, барем додека PayPal не почне повторно да ги нуди своите услуги во Македонија.

Други сајтови од кои што можеш да купуваш, а испорачуваат во Македонија се:

http://www.alibaba.com/ и
http://www.aliexpress.com/, кои дозволуваат плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка
со CVV2 или CVC2 код и вршат испорака во Македонија.

http://www.amazon.com/, дозволува плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка со CVV2
или CVC2 код, но врши испорака во Македонија само на книги, музика и филмови.

Како и други сајтови кои дозволуваат плаќање од Македонија преку кредитна или дебитна картичка со CVV2
или CVC2 код, а истовремено вршат испорака во Македонија.

Колку за потсетување:
Плаќање преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код е едно и не бара плаќање преку PayPal,
додека плаќање преку PayPal е исто што и плаќање преку кредитна или дебитна картичка со CVV2 или CVC2 код,
но задолжително бара плаќање преку PayPal.
imas i www.amazon.co.uk isporacuvaat i za makedonija

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
imas i www.amazon.co.uk isporacuvaat i za makedonija
Па тоа се подразбира.
И германскиот, и сите останати сајтови на Amazon.com, барем европските, испорачуваат во Македонија.
Истото важи и за eBay.
На европските сајтови на eBay може да се најдат едни исти производи кои се продаваат и на американскиот
сајт на eBay, но многу поевтино ќе чинат, бидејќи транспортот до Македонија, а и европските цени се пониски.
Зависи кога како, понекогаш американските цени се пониски, понекогаш европските цени се пониски.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Да ве прашам вас шо сте купуеле преку eBay и слични светски сајтови, дали коа ќе достават некој производ до дома, нашиве нешо царина вршат или не? Планирам да нарачуем од eBay техника нешо ситно, па ме занимаше царина да не ми акнат нашиве па да ми искочи поскупа царината отколку производот шо чини :) :)

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Да ве прашам вас шо сте купуеле преку eBay и слични светски сајтови, дали коа ќе достават некој производ до дома, нашиве нешо царина вршат или не? Планирам да нарачуем од eBay техника нешо ситно, па ме занимаше царина да не ми акнат нашиве па да ми искочи поскупа царината отколку производот шо чини :) :)
Имав читано на It.com.mk за тоа и оди вака:

За пратки примени по пошта, физичките лица се ослободени од давачки доколку вредноста на стоката заедно со трошоците не надминува 45 евра.За други уреди се плаќа царина со единствена царинска стапка од 15% од вредноста и 18% ДДВ (во даночната основица се вклучува вредноста на стоката со износот за царина). 3. Единствената царинска стапка од 15% не се применува доколку за уредот кој го набавувате, согласно Царинската тарифа е утврдена царинска стапла „сл" (0) или кога Вие ќе побарате да се царини со царинска давачка утврдена во Царинската тарифа.

Некои од најчестите уреди што се нарачуваат/купуваат ги имате овде објаснето колку се царинат:

Компјутери и делови за компјутери: Царина 0%, Данок 5%
Часовници: Царина 5%, Данок 18%
Музички инструменти: Царина 9%, данок 18%
Мебел: Царина 0-15% (зависи), данок 18%
Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%
Спортска опрема: Царина 7%, данок 18%
Слики и антиквитети: Царина 7%, данок 18%
Телевизори: Царина 0-5%, данок 18%
Проектори: Царина 0-5%, данок 5-18%
Облека: Царина 0-10%, данок 18%
Објективи: Царина 5%, данок 18%
Дигитални фотоапарати: Царина 0%, данок 18%
Видео камери: Царина 5%, данок 18%
Мобилни телефони: Царина 0%, данок 18%

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Одлично, не надминувам 45 евра... значи ослободен сум од царинење и даноци :)

Член од
10 декември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
22
Ако му текна на царина и на 1евро царина че ти лупна 100евра и че мора да ја платиш,ако не ја платиш/не ја земиш пратката за 30дена ( така мислам беше ) треба 300евра казна да платиш.На царина ако “сметаат“ дека пратката ти е за комерцијални цели че те царини 15% и 18% се на се 33%.Ако си побараш царината за производо шо е ( конкретно за тапани беше 9% ) че треба да платиш царински трошкови минимум 3000-4000денари па после предвидениот % за производот шо го имаш порачано.Некни ме „целиваа“ мене 5000денари се јавив прашав и така :) . Иначе од ebay досеа за ништо ми немаат земено царина а се случувало пратките да надминат 45евра.Нема заебанција..како сакаш вртисе гз’от секако од позади ќе е :) .

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ако му текна на царина и на 1евро царина че ти лупна 100евра и че мора да ја платиш,ако не ја платиш/не ја земиш пратката за 30дена ( така мислам беше ) треба 300евра казна да платиш.На царина ако “сметаат“ дека пратката ти е за комерцијални цели че те царини 15% и 18% се на се 33%.Ако си побараш царината за производо шо е ( конкретно за тапани беше 9% ) че треба да платиш царински трошкови минимум 3000-4000денари па после предвидениот % за производот шо го имаш порачано.Некни ме „целиваа“ мене 5000денари се јавив прашав и така :) . Иначе од ebay досеа за ништо ми немаат земено царина а се случувало пратките да надминат 45евра.Нема заебанција..како сакаш вртисе гз’от секако од позади ќе е :) .
и да надополнам дека ако на некој од царина му се засвиѓа робата што ја добиваш истата може “мистериозно“ да исчезне... да и се изгуби трагот... нашиве се доста способни за тоа, т.е. за кражба, како и впрочем за се друго...

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Хаха па просто не веруем дека ќе им се засвиѓа ова шо ќе го нарачам за да го дрпнат, ако до толку им е да го дрпнат, нек си го обесат на ѕид за украс, незнам шо друго би праеле, или у гз да си го начукаат ако им се шири до толку :pos:

Па не е ни за комерцијални цели да се посомневаш :pos:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
мене до сега веке 3 партки не ми стигаат... преку документите за експорт импорт (бидејки се работи за еден ист добавувач) ми докажа дека стоката влегува во македонија и исчезнува во царина...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom