Инфлацијата ни чука на врата!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Доколку некој не верува,доволно е да излезе на улица или на пазар а не да седи зачмаен во кабинетот на ресорното министерство и ќе се соочи со ваква реална состојба која е предзнак дека инфлацијата веќе е присутна барем со 30% иако официјално неа и ја нема.:

По најавата за поскапување на основните прехранбени производи уште пред два месеца, пазарот го зафати хаос. Трговците сами зголемија некои цени иако, и покрај најавата, не го направија тоа во практика и производителите. Сепак, сите калкулираат и најавуваат дека ако досега немало поскапувања, нагорни промени на цените сигурно ќе има до крајот на годинава.
Во целата ситуација најмногу губат потрошувачите кои обидувајќи се да ја наполнат прехранбената кошница, постојано се во потрага и правење математика, каде кој производ е поевтин за крајната сметка да биде во рамки на скромниот семеен буџет.
Последниов период најголем ценовен скок е регистриран кај маслата за јадење, кои се во просек од 20 до 30 денари поскапи. Забележливо е и поскапувањето кај млечните производи, посебно увозните каде што има раст на цената за 50 - 70 денари по килограм, кај месните преработки за 20 - 30 денари, кај белите печива 3 - 5 денари. Најдрастична е разликата во цени на зелените пазари.
„Поскапувањето на некои производи е два-три пати поголемо од минатата година, но се' е пазар, па намалената понуда поради сушата ги крена цените на сите производи. Гравот годинава се продава по 150 денари, а минатата година беше 100, скапи се и доматите, кои за разлика од минатата година ова време кога се продаваа по 15 - 20 денари, сега можат да се најдат по 50 - 60 денари“, велат пазарџиите.
Според она што може да се регистрира на пазарите, промена има и кај зелката која сега чини 40 денари, а минатата година беше 10 денари, оризот може да се најде за 70 денари, а минатата година се продаваше за 40 - 50 денари. Разлика во цените има кај пиперките за ајвар од 20 денари минатата година, а сега се продаваат за 30 денари, феферонките од 20 денари минатиот септември, сега се 30 - 40 денари, а за 20 денари се поскапи и бабурите. И за овошјето годинава треба повеќе да се плати. Праските нектарина кои минатата година се продаваа за 20 денари, сега чинат 60 - 70 денари, грозјето кое сега се нуди за 30 - 40 денари, минатата година имаше цена меѓу 15 - 20 денари.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Delumno pokacuvanje ima.. no pred se i nad se od objektivni pricini sto ne ja zasegaat RM tuku regionot pa i svetot..
Sto se odnesuva do inflacijata i nejzinata spirala jas veruvam deka imame dovolno mehanizmi udarot da bide amortiziran. Cenovnoto pokacuvanje e kratkotrajno po nekoi 2-3 meseci istoto ke se stabilizira. Ostanuva da se nadevame deka slednata godina ke ima nesto poveke vrnezi vo svetot.

P.S
Zena mi i majka mi poslednava nedela ispekoa i izlupija 200kg crven piper kupen po 14 den od kilo :)

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Bravo be, so ovaa vlada vi e ubavo i koga ima pokacuvanje na cenite. Patriot do patriot.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Delumno pokacuvanje ima.. no pred se i nad se od objektivni pricini sto ne ja zasegaat RM tuku regionot pa i svetot..
Sto se odnesuva do inflacijata i nejzinata spirala jas veruvam deka imame dovolno mehanizmi udarot da bide amortiziran. Cenovnoto pokacuvanje e kratkotrajno po nekoi 2-3 meseci istoto ke se stabilizira. Ostanuva da se nadevame deka slednata godina ke ima nesto poveke vrnezi vo svetot.

P.S
Zena mi i majka mi poslednava nedela ispekoa i izlupija 200kg crven piper kupen po 14 den od kilo :)

Сепак "смрди" на инфлација,од која сте избегале на кратко барем со ајварот иако сигурно ве начекале со маслото.Сигурно дека цените во зимо ќе се стабилизираат за некои 30% повисоки отколку "до вчера".:)

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Доколку некој не верува,доволно е да излезе на улица или на пазар а не да седи зачмаен во кабинетот на ресорното министерство и ќе се соочи со ваква реална состојба која е предзнак дека инфлацијата веќе е присутна барем со 30% иако официјално неа и ја нема.: .
Da ne otvaram nova tema. Voedno na site korisnici na krediti so devizna klauzula bi sakal da ja iskoristam ovaa prilika i uste ednas da im ja cestitam ekspertskata vlada Grujo.

Владата сака да го одредува режимот на курсот на денарот

Во постојното законско решение за режимот на курсот е надлежна Народна банка на Македонија

Дали денарот ќе има фиксен, раководен, целосно флуктуирачки курс или, пак, ќе дејствува валутен одбор ќе одлучува Владата, а не Народна банка на Македонија. Ова решение за режимот на девизниот курс се содржи во новините во Законот за Народна банка што ги подготвува Министерството за финансии и кои според министерот Трајко Славески треба да финишираат наскоро. Покрај режимот на курсот на денарот, се предлагаат и други решенија кои во суштина значат приспособување кон европските директиви и правилата на Европската централна банка, како и примена на новите Базелски стандарди за банкарското работење.

„Имаме чудна ситуација државата да е исклучена од утврдувањето на режимот на девизниот курс“, вели министерот Славески, објаснувајќи дека сегашното решение своевремено било воведено под притисок на ММФ и закани за прекин на аранжманот што го имаше тогаш Македонија со оваа институција. „Да карикирам, утре може да се пробудиме и да констатираме дека НБМ без да извести никого го променила режимот на девизниот курс на денарот“, вели министерот за финансии, додавајќи дека ваквата ситуација Владата сака да ја промени. НБМ ќе биде надлежна за спроведување на политиките, но околу режимот на девизниот курс не можеме да бидеме исклучени, категоричен е Славески. Предлогот што е на маса е режимот на девизниот курс на денарот да го утврдува Владата во консултации, што подразбира, според Славески, и согласност од НБМ.

Во НБМ официјално не се произнесуваат за предлогот на министерот Славески, но сметаат дека и постојното решение е добро, за што говори и позитивното искуство од неговата досегашна примена. Поради ова, не гледаат причина дека треба да се менува, особено што одржувањето на ценовната стабилност е одговорност на централната банка, па логично е дека и одредувањето на режимот на девизниот курс да биде во сообразност со остварувањето на таа цел.

Монетарни експерти велат дека станува збор за особено чувствително прашање кое треба добро да се анализира пред да се донесе конечна одлука. Тие објаснуваат дека сегашното решение функционира околу шест години. Практично, на НБМ и' беше доверена улогата да го определува режимот на девизниот курс на денарот како резултат на манипулациите кои тогашната влада на ВМРО ДПМНЕ ги правеше со девизните резерви, како и гаранциите што се даваа на Експорт-импорт банка. Токму поради таквите политички влијанија, меѓународните финансиски институции притискаа НБМ да ја има клучната улога кај режимот на девизниот курс.

Инаку, во светот постојат решенија во кои централните банки решаваат за режимот на девизниот курс, но и земји каде што за тоа одлучуваат владите. „Меѓународното искуство е различно и нема унифицирано решение. Прашање е на усогласување меѓу Министерството за финансии, НБМ и евентуално ММФ“, вели професорот на Економски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Михаил Петковски. За него е важно што нема во земјава различни видувања околу режимот на девизниот курс на денарот. „Тука се единствени и стручната јавност, Владата и НБМ“, вели д-р Петковски, додавајќи дека сите се за фиксен курс и дека никој не заговара промена во догледно време.

Други монетарни експерти објаснуваат дека во земјите кои сега се во еврозоната владите секаде го определувале девизниот курс на нивните национални валути. Меѓутоа, по формирањето на Европската централна банка и воведувањето на единствената европска валута, се поставило прашањето како да се спроведува оваа мерка. Соломонско решение до кое се дошло е таа улога да ја преземе ЕЦБ, во консултација со министрите за финансии на земјите од еврозоната.

Експертите сметаат дека без оглед дали сегашната влада во Македонија ќе го присвои повторно правото да го определува режимот на девизниот курс на денарот, НБМ, сепак, на дневна основа ќе го има клучниот збор, бидејќи таа купува и продава девизи. „Соработката меѓу НБМ и Министерството за финансии е неминовна“, велат нашите соговорници, илустрирајќи го тоа со сегашните интервенции што се прават на пазарот преку продажба на државни обврзници и записи за потребите на спроведување на монетарната политика. Оттаму, според експертите, од самото решение многу е поважно како функционираат институциите и дали меѓу нив постои доверба, како и да се постават јасни правила за одредување на курсот на денарот, што би оневозможило какви било несакани ситуации.

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Дали денарот ќе има фиксен, раководен, целосно флуктуирачки курс или, пак, ќе дејствува валутен одбор ќе одлучува Владата, а не Народна банка на Македонија. Ова решение за режимот на девизниот курс се содржи во новините во Законот за Народна банка што ги подготвува Министерството за финансии и кои според министерот Трајко Славески треба да финишираат наскоро...
Оваа вест можеше да се стави и на топикот ’Партизација на државата’!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Абе во Гошев сите имаат доверба,менуваше страни повеќе од чорапи а кладилниците одлично му работат,со сите влади,па и онака како ќе му речат така свири,барем во моментот.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Da ne otvaram nova tema. Voedno na site korisnici na krediti so devizna klauzula bi sakal da ja iskoristam ovaa prilika i uste ednas da im ja cestitam ekspertskata vlada Grujo.
Фала за честитките, ама ова беше преродбеничка влада - како Кирил и Методија пред 1000 години , си измешал со на Кљусев владата :):):).

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Фала за честитките, ама ова беше преродбеничка влада - како Кирил и Методија пред 1000 години , си измешал со на Кљусев владата :):):).
Што зар и во оваа влада има експерти?:):):)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Премногу ми е неверојатно да еден др. по економски науки на толку селски начин да дозволи да не изеде инфлација, има тој некој скриен ас во ракавот, дали легален или не дали ќе се одрази на стандардот на народот или не незнам ама знам дека човекот не е до толку будала да ја сруши цела влада ради аматерска грешка која не би требало ни дипломиран економист да ја направи а не па проф. др. по економски науки и тоа баш по макроекономија.

Член од
13 септември 2007
Мислења
37
Поени од реакции
0
Ja mislam deka ova godina so bea susi i poplavi kako kade fati se vinovni barem za skokot na cenite vo zemjodelieto. Ete gravot velat 180 kje odel jas od kaj so zemam so godini od ista tezga rekoa lugjeto deka recisi nema rod ova godina od gravot, vidovme so gi snajde pipekite. Srbite pak si go pustaat dinarot da odi kako sto bara pazarot mozi e toa podobro resenie za pozdrav ekonomski razvitok i tamu varira dosta, sega za narodot ne cini ali ako cini za ekonomijata eden den sekako i za dobroto na narodot kje se odrazi. Mozi zatoa i imaat mnogu pojkje stranski invsticii i stranski firmi vlezeno. Nie se tufkafme v gradi deka ete so mir si izlegovme od jugoslavija tie bea 15 godini de pod sankcii de pod embarga de gi bombardiraa i pak trcaat kaj niv investitorite. Posto tie ni se najblisku i po mentalitet i po podnebje i behme v edna drzava tolku godini mozi treba da pocnime da gledame kaj takvi zemji primer so i kako da se prai ekonomijata. Nie se zaletvame pa sakame da kopirame resenia od mnogu pojaki i porazvieni zemji a ne sme im dorasnati. Znaci da vidime vo okruzenieto koj kakov uspeh ima postignato i kako. Samo za primer skoro imase na televizija emisija za bugarskoto zdravstvo i e zacudiv, iako odvojuvaat isto pari za zdravstvo kako Makedonija (vo procenti sprema naselenie) imaat besplatno zdravstvo na site nivoa i bolnicki lekuvanja i lekarstvata im se besplatni. A nie ovde em od plati se odvojuvaat em sekoe odenje na doktor treba da platis participacii em sekoj labaratoriski pregled eden kup pari em lekarstvata se plakjaat. Pa da sednime i edna analiza, to so ne cini aut a to so cini da go primenime. Nie se udaifme v kriminali i korupcii, dal treba zakoni da se menuvaat dal treba poostri za primer kazni za sekoj so kje zloupotrebi drzavna polozba i pari vazno vaka ako prodlozime ne odime daleku

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Inflacija mora da ima , ne zaradi drugo, susa,vakvi i onakvi krizi...od ednostavna pricina sto mora da ja ima....tie sto barem malku se razbiraat vo ekonomija znaat zosto.
ZNACI ..JAKA IM DUSA NA MAKEDONCITE....!!!
A KONTROLIRANA I OGRANICENA inflacija NEMA , toa vi e vo istata kategorija so "kontrolirana ogranicena atomska vojna"....znaci koga ke pocne eskalira do hiperinflacija...pa posle bomo videli.......
Edinstveno resenie e da ne se pusti ni milimetar nadvor od kutijata kade e zaklucena.....vicot e da ne vleze ni vrvceto... stom ke vleze ....togas odi do.....

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Абе ABC,абе Intel4o и компанија СДС-овци ....до кога ќе отварате теми кои се веќе отворени со друг наслов и многууууу многууу долго и опширно е зборувано на истите....ама..

Како и секогаш кога ќе ви го снема трагот од некоја тема поради тоа што сте ги истрошиле вашите банални и излитени фрази,повторно отварате нова тема само поради тоа што сега сте ги наполниле батериите и ви кажале на улица некоја дополнителна информација за да можете повторно да плукате овде....

Знаеме што ве мачи и не значи тоа дека и ние треба да си ја мразиме државата како вас.....

А тоа за сушата...да да Груевски е крив што не се договорил на време со господ.....

Абе знаете ли вие дека во Италија настана хаос после покачувањето на житните култури кои им значат пола од извозот на Италијанците...така да не се бламирајте со глупости оти ви се смеат зад грб!!!

p.s: go zamoluvam moderatorot da pocne so opomeni i sl.

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Bravo be, so ovaa vlada vi e ubavo i koga ima pokacuvanje na cenite. Patriot do patriot.
ајде кажи конкретно кој чекор на владата направи да има покачување на цените? сушите, повисоките цени на нафта? :)

шалата настрана, конкретен кажа дека инфлација треба да има (ако сакате ќе дискутираме на форум економија и зошто) и тоа инфлацијата може да се контролира до одредени граници (ме мрзи сега да барам податоци кои потврдуваат дека барем во евро зоната има контролирана инфлација после воведувањето на еврото).

друг факт е дека за мали земји е многу потешко да ја регулираат инфлацијата (а Македонија тоа го прави успешно доста години уназад) и дека за да се одржува таа инфлација у предвидени граници надлежна е Народна Банка на РМ а не владата. а едно од начелата на секоја централна (народна) банка е да има голема доза независност од било кои тела кога ги донесуваат своите одлуки. затоа ме загрижува статијата погоре дека владата сака да се меша у ингеренциите на НБРМ. али на брзина прочитав, може нешто друго е работата, ќе се доизјаснам после :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Imam vpecatok...koj ne mora da znaci nisto, covekot ne go poznavam osven po negovite prikazani dela,nastapi na TV i slicno........a be ovoj ministerov Slavevski...STO COVEK KE DA E???? , mi izgleda mnooogu smotan i ....aj da ne pocnuvam....
Ima li Gruevski um i razum....do koga nekoi paceri ke mu bidat vo Vlada.
Znae li toj deka prakticno go vrtime vo raka posledniot zeton........deka nema veke popraven...ne za nego , koj go sisa...ZA SITE NAS...
Slavevski ke kontrolira inflacija......neznam dali moze prodavnica za patiki da "kontrolira".....i toa eftini kineski.....

Kajgana Shop

На врв Bottom