Помош, проблеми, прашања, совети...

С

Спенсер

Гостин
Конечно,треба да купам ново пц... е сега,да ми помогнете :)

Буџет: 350еур
Сакам добра плоча, јак процесор (безразлика на цена/перформанси,сакам ИНТЕЛ сега да пробам), ХДД немора ептен големо, 250гб се доволни, Графичка- најслабата ПЦИ што постои,до кај 2000ден макс, не ми треба за игри а нејкам со интегрирана да биде. Напојување знаете отприлика какво ке треба според компоненти. Од СЕТ планирам да го земам,на фактура.

Значи само куќиште ми треба,ништо друго :)

доколку не ве мрзи,предложете нешто.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Здраво на сите . Сакам да прашам имам надворешен хард диск од 500 GB, a i dvd player со usb приклучок и на него си гледам филмчиња од USB.
Дали е можно негде имам порано наслушнато дека можно е да се направи една партиција до 80 GB на хард дискот во FAT32 и со тоа dvd player-от може да ми го препознава хард дискот како усб ? Ако е можно како да се направи тоа и дали тоа ќе му наштети нешто на хардот ?
Благодарам :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Ај едно прашање, мислам дека е соодветно за оваа тема.

Батеријата на лаптопот после една година ми се празни за 40 минути на balance mode(не high performance), некогаш се случува и на пола батерија да ми се изгасне скроз компјутерот(не hibernate).
Имам некакви шанси со рекламација и гаранцијата да се среди ова, или ќе ми речат „дечко толку му е векот“.???

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Конечно,треба да купам ново пц... е сега,да ми помогнете :)

Буџет: 350еур
Сакам добра плоча, јак процесор (безразлика на цена/перформанси,сакам ИНТЕЛ сега да пробам), ХДД немора ептен големо, 250гб се доволни, Графичка- најслабата ПЦИ што постои,до кај 2000ден макс, не ми треба за игри а нејкам со интегрирана да биде. Напојување знаете отприлика какво ке треба според компоненти. Од СЕТ планирам да го земам,на фактура.

Значи само куќиште ми треба,ништо друго :)

доколку не ве мрзи,предложете нешто.
CPU: Athlon II X3 440 (СЕТ)
RAM: 2x2GB DDR3 RAM (СЕТ)
MB: MSI 870 (Мебиус)
HDD: 500GB WD (СЕТ)
PSU: Spire 420W (СЕТ)
GPU: HD 5750 (Анхоч)
режач и куќиште можеш од стариот ПЦ

Ќе иде накај 22500 ден., 1500 ден ќе те фати повеќе, ама верувај графичката ќе се исплати. Се под тоа нема вредност, т.е. во смисла цена/перформанси оваа картичка ги тепа сите што се под неа (на пр. GT240/HD5670, 1000 ден поефтини, а оваа е 2x појака а и јаче, HD 5570 воопшто не се исплати итн.)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ај едно прашање, мислам дека е соодветно за оваа тема.

Батеријата на лаптопот после една година ми се празни за 40 минути на balance mode(не high performance), некогаш се случува и на пола батерија да ми се изгасне скроз компјутерот(не hibernate).
Имам некакви шанси со рекламација и гаранцијата да се среди ова, или ќе ми речат „дечко толку му е векот“.???
na baterija nemas garancija samo nova i da tolku moze da i e vekot ako si ja koristel celo vreme na baterija a ne na struja

С

Спенсер

Гостин
CPU: Athlon II X3 440 (СЕТ)
RAM: 2x2GB DDR3 RAM (СЕТ)
MB: MSI 870 (Мебиус)
HDD: 500GB WD (СЕТ)
PSU: Spire 420W (СЕТ)
GPU: HD 5750 (Анхоч)
режач и куќиште можеш од стариот ПЦ

Ќе иде накај 22500 ден., 1500 ден ќе те фати повеќе, ама верувај графичката ќе се исплати. Се под тоа нема вредност, т.е. во смисла цена/перформанси оваа картичка ги тепа сите што се под неа (на пр. GT240/HD5670, 1000 ден поефтини, а оваа е 2x појака а и јаче, HD 5570 воопшто не се исплати итн.)
фала на предлогот, но препрочитај го уште еднаш мојот пост... Интел сакам :) и најефтина графичка,зашто не ми треба графичка а нејкам интегрирана.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
фала на предлогот, но препрочитај го уште еднаш мојот пост... Интел сакам :) и најефтина графичка,зашто не ми треба графичка а нејкам интегрирана.
Баш АМД се наменети за лоу енд конфигурации, ако сакаш солидно Интел ќе треба малце појќе да одвојш :)
Како што реков, 5750 е најдобрата карта во лоу енд сегментот. Под тоа која и било графичка да земеш нема да се исплати.

С

Спенсер

Гостин
Баш АМД се наменети за лоу енд конфигурации, ако сакаш солидно Интел ќе треба малце појќе да одвојш :)
Како што реков, 5750 е најдобрата карта во лоу енд сегментот. Под тоа која и било графичка да земеш нема да се исплати.
Дури ни нвидиа 7600?? колку да иам слика на монитор ми треба мене :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
na baterija nemas garancija samo nova i da tolku moze da i e vekot ako si ja koristel celo vreme na baterija a ne na struja
Ја користам на струја, можеби 80% од времето е на струја... Сепак фала на одговорот, тоа ме мачеше. Многу брзо отиде јабана батеријава, од 2ипол-3 саати одма на 40 минути а година дена...

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
^Ако толку сакаш интел, почекај додека дојдат кај нас новите Sandy Bridge процесори.

еве што да земеш од интел сега, за 350евра ( 20к )
CPU: Intel Core i3-540 3.06GHz------------------ 6636ден.
MOBO: АSUS P7P55 LX--------------------------- 5924ден.
RAM: Kingston 2x2GB 1333MHz DDR3 ---------- 2854ден.
HDD:500GB WD Caviar Blue --------------------- 2373ден.
PSU: SP-ATX-420WTN 420W (Real Power)--- 2154ден.
CASE: Некое кинеско.. не е битно ------------ 500ден.
OPT: И режач некој Samsung/LG ------------- 1000ден.

се е од СЕТ.

за графичка.. ако најдеш некоа на старо која ке ти се вклопи во буџет.

Мој совет ти е да ја земеш конфигурацијата што ја пиша MasteR_#0.

али како сакаш..

упс.. не видов што сте пишувале во мегувреме, silly me :kesa:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ја користам на струја, можеби 80% од времето е на струја... Сепак фала на одговорот, тоа ме мачеше. Многу брзо отиде јабана батеријава, од 2ипол-3 саати одма на 40 минути а година дена...
Баш чувањето во струја го скратува животниот век на батеријата.
Треба редовно да ја празниш до крај (додека не ти светне да побара да го вклучиш компјутерот во струја) и да ја оставиш да се наполни целосно.
Ако го користиш цело време вклучен во струја, треба да ја извадиш батеријата (ако и онака не го вадиш кабелот) и на секои месец-два да ја ставиш батеријата да се испразни/наполни.
Земи си нова батерија и внимавај како ја користиш и внимавај на циклусот, за оваа нема врска што е само година дена, кога не се запазува циклусот на празнење/полнење се скратува траењето на батеријата и добро е и што ти држи 40 минути, знае да падне и до неколку минути да држи само.

С

Спенсер

Гостин
^Ако толку сакаш интел, почекај додека дојдат кај нас новите Sandy Bridge процесори.

еве што да земеш од интел сега, за 350евра ( 20к )
CPU: Intel Core i3-540 3.06GHz------------------ 6636ден.
MOBO: АSUS P7P55 LX--------------------------- 5924ден.
RAM: Kingston 2x2GB 1333MHz DDR3 ---------- 2854ден.
HDD:500GB WD Caviar Blue --------------------- 2373ден.
PSU: SP-ATX-420WTN 420W (Real Power)--- 2154ден.
CASE: Некое кинеско.. не е битно ------------ 500ден.
OPT: И режач некој Samsung/LG ------------- 1000ден.

се е од СЕТ.

за графичка.. ако најдеш некоа на старо која ке ти се вклопи во буџет.

Мој совет ти е да ја земеш конфигурацијата што ја пиша MasteR_#0.

али како сакаш..

упс.. не видов што сте пишувале во мегувреме, silly me :kesa:
еднаш у 10 години купувам пц... и ете ти,незгоден тајминг... 2 месеца сум без пц,сега уште толку да чекам... незнам што да правам :) сепак фала//

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
да прашам зошто ми се мењаат боите по некогаш и ми се мрда сликата на пц-во можно ли е оти го бришам со влажна крпа додека работи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom