Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Начинот на дискусија ти е катастрофален, немора на тој начин да ја изразуваш сопствената фрустрација. Помири се со фактот.
Начинот ми е супер, а ти помири се со фактот дека Србите во однос на Македонија се само окупатори и ништо повеќе.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
I sega ima 150.000, ako ne i 350.000 , ama sega na grbot na cca.2 mil. makedonci....togas bile na grb na 22 miliona jugosloveni.....pa ti vidi sea...:)
Добро сега,22 милиони Југословени,ама сигурно и 2 милиони “службеници“ на УДБА или слични служби.Мислам дека сега пак ги имаме истите 150 000 и нешто повеќе,во зависност од партијата на власт,ама нивната исплата е трикратно поголема за разлика од времето на поранешна Југославија.

Подобро се живеело порано, се сеќавам на одмор идевме по цел месец или по два пати, имаше пари и стандард, ти текне кај сакаш оди со југословенски пасош, а постарите си купиле станови даваа кредити за стан да си купиш и ситно отплаќаш без да приметиш, сега има слобода но се обогатија само бившите комуњари не оти се способни него приватизираа општествена сопственост.
Си се запрашал ли некогаш што работеа твоите од поблиската фамилија штом сте имале “такви“ благодети,зошто јас тоа само можев да го сонувам,за денес едвај да можам да си го овозможам себеси и на мојата фамилија истото тоа,иако не ми припадна ни цент од “приватизираната“ општествена сопственост.:toe:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Начинот ми е супер, а ти помири се со фактот дека Србите во однос на Македонија се само окупатори и ништо повеќе.
Do nogu potučena Otomanska imperija morala je da prihvati mirovne uslove koji su joj još ranije ponuđeni i tako je 30.05.1913. Zaključen mir po kome se Turska odrekla svih zemalja na Balkanu zapadno od linije Enos-Midija i svih ostrva u Egejskom moru.

Iako su članice Balkanskog saveza izašle kao apsolutne pobednice iz prvog balkanskog rata mirovni ugovor su skrojile velike sile protivno ranijim dogovorima i planovima koje su članice saveza međusobno zaključile.To se odrazilo u stvaranju Albanije čime su kraljevine Srbija i Crna Gora uskraćene za zemlje koje su oslobodile.Srbija je morala da napusti srednju Albaniju,a Crna Gora je blokadom njene obale primorana da napusti Skadar za koji je toliko krvi prolila.Na stvaranju Albanije insistirala je Austrougarska koja je time želela da spreči Srbiju da izađe na more i time je oslabi u predstojećem sukobu koji je bio neminovan posle proterivanja Turaka sa Balkana.

Posledice

Jedna od najvećih tekovina prvog balkanskog rata bilo je uspostavljanje zajedničke granice Srbije i Crne Gore čime je stvoren jedan od preduslova za ostvarenje viševekovnog sna Srba o ujedinjenju,pogotovo što je oslobođena kolevka srpske države,a u Kumanovсkoj bitci konačno osvećeno Kosovo.

Stvaranje Albanije uskratilo je Srbiju i Crnu Goru za teritorijalna proširenja,zbog čega je Srbija oslobodila celu Makedoniju,protivno ranijim odredbama ugovora sa Bugarskom po kojima je o podeli zemalja istočno od Šar-planine i zapadno od reke Strumice trebalo naknadno da se razgovara.Netrpeljivost između Srbije i Bugarske osetile su se još tokom rata kada Bugarska nije ispunila deo dogovorenih obaveza,a pojačale su se nakon pada Jedrena(Adrijanopolja) kada se turski komandant predao Srbima,nakon čega su Bugari odbili da železnicom prevezu srpske trupe nazad.Ovakav razvoj situacije i težnje Centralnih sila da prodru na istok dovešće vrlo brzo i do drugog balkanskog rata,a kasnije i prvog svetskog rata.

B

Borg_Drone

Гостин
Искрено јас не сум живеел во Југославија (роден сум 2 години пред нејзиниот распад), и не можам многу да коментирам за неа, мислам сум гледал документарни и сл. ама пак тоа е ништо, значи јас не можам да знам повеќе од оној што живеел во таа Југославија, но едно нешто знам а тоа е дека победниците ја пишуваат историјата.Значи не е се за верување.

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Секое општество си има свои позитивни и негативни страни. Прочитав овде дека земјоделието не чинело. Зошто не чинело? Тоа што ќе произведеш можеш да го продаваш каде сакаш, можеш во комбинат на државата, а можеш и да го извезуваш, цените со кои ги откупуваа производите од страна на комбинатот беа доволно за месечно да имаш за да ја нахраниш фамилијата и плус да го усовршиш производството. Прочитав дека платите не ги задоволувале потребите на една домакинство. Со тоа не се согласувам. Со југословенската плата можеш да си дозволиш да имаш среден живот во Југославија. Да одиш на одмор секоја година, со исхрана да немаш проблем, со се си осигуран. И да земеш кредит од банка за автомобил или куќа, имаш за да вратиш на банката месечен долг од кредитот, бидејќи од платата стасуваа пари. Можеби не сме живееле толку модерно како капиталистичките држави, модерни големи супермаркети ова она, но можеше да се живее, за разлика од сега кога економијата е нула во споредба со тогаш..

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Секое општество си има свои позитивни и негативни страни. Прочитав овде дека земјоделието не чинело. Зошто не чинело? Тоа што ќе произведеш можеш да го продаваш каде сакаш, можеш во комбинат на државата, а можеш и да го извезуваш, цените со кои ги откупуваа производите од страна на комбинатот беа доволно за месечно да имаш за да ја нахраниш фамилијата и плус да го усовршиш производството. Прочитав дека платите не ги задоволувале потребите на една домакинство. Со тоа не се согласувам. Со југословенската плата можеш да си дозволиш да имаш среден живот во Југославија. Да одиш на одмор секоја година, со исхрана да немаш проблем, со се си осигуран. И да земеш кредит од банка за автомобил или куќа, имаш за да вратиш на банката месечен долг од кредитот, бидејќи од платата стасуваа пари. Можеби не сме живееле толку модерно како капиталистичките држави, модерни големи супермаркети ова она, но можеше да се живее, за разлика од сега кога економијата е нула во споредба со тогаш..
Струмичани да се прашаат дали не чинело земјоделието. Кога продаваа на летувалиштата на Јадран. Со губењето на YU пазарот најмногу изгубија земјоделците.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Прочитав овде дека земјоделието не чинело.
Не дека не чинело туку дека беше екстензивно. И голем дел од нивите беа здружени во задруги и комбинати. А струмичани (па и другите реони) благодарение на трудот успеваа да произведат и заработат. Ко ќе ги видев предвреме наведнати, испукани од сонце, тешки се такви пари, еден декар па да го ископаш двапати, па после колку копања има, прашења. За продавање, да пазарот беше далеку поголем и ги апсорбираше сите производи.

Инаку ова и другите го имаат кажано, па и јас да повторам
но можеше да се живее, за разлика од сега кога економијата е нула во споредба со тогаш..
За кого, како. Некому сега економијата му е петка, седни еден мандат градоначалник, само еден. А тогаш беше за т.н. црвена буржоазија.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Не знам кога е тој момент...јас демократија нит сум видел, нит па имам надеж дека ќе видам...
Претпоставувам алудираш на демократија во светот.
Не е така, има демократија, само не во 'најдемократската' земја во светот.

Значи по твое и мое во Македонија не постои демократија, туку преовладева системот или правилото на џунглата, моќниот има тотална контрола над подчинетите, како ќе каже големиот.................
Така некако, само што мора да има демократија, инаку не ни бега ситуација како во Зимбабве.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Демократија?

..имаш пет минути додека го дадеш гласот за некого а со тоа и му дадеш право на четири години диктатура на тој што си го избрал ......

Член од
4 март 2009
Мислења
141
Поени од реакции
4
Тогаш сме биле на дното на Југославија, сега сме на дното на Европа. па подбро на дното на југославија,пак ќе речам југославија била меѓу првите

Македонија е во транзиција и се уште се трансформира, затоа е во ваков хаос. .
па нели пак подобро било тогаш него ли сега барем тогасш сме биле средени а сега само се стремиме кон нешто кое што од надвор други ни го диктираат

N

n/a

Гостин
Погубно е за една држава, нејзините граѓани и после дваесет години да се сеќаваат на едни убави времиња кога се имало многу и се можело да се живее со ќеиф а се дел од партиципирањето во старата заедничка држава во која што ...
пази молим те...
македонците биле потлачени..
:toe:
Значи дека таа новата држава,да ми простите,за кур не ја бива.
И луѓето се понезадоволни и попотлачени од претходно.
Соодветно, политичарите кои што ушким ја водат би требало да стават повеќе од прст на чело и да се потрудат веќе еднаш да мењаат нешто,пошто од ден на ден процентот на аморфната и анационална маса на која што и чуе за Македонија и дали ќе живее во неа или пак во некоја друга држава расте.
А тоа,генерално гледано е перфектен предуслов за Македонија да ја нема,т.е. да остане без македонци и како таква да престане да функционира.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Погубно е за една држава, нејзините граѓани и после дваесет години да се сеќаваат на едни убави времиња кога се имало многу и се можело да се живее со ќеиф а се дел од партиципирањето во старата заедничка држава во која што ...
пази молим те...
македонците биле потлачени..
Соодветно, политичарите кои што ушким ја водат би требало да стават повеќе од прст на чело и да се потрудат веќе еднаш да мењаат нешто,пошто од ден на ден процентот на аморфната и анационална маса на која што и чуе за Македонија и дали ќе живее во неа или пак во некоја друга држава расте.
А тоа,генерално гледано е перфектен предуслов за Македонија да ја нема,т.е. да остане без македонци и како таква да престане да функционира.
ај не претеруј...греота се ...македонченценциња........:) ќе се фрустрираат....

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
пази молим те...
македонците биле потлачени.
.
Потлачени.....

хе, хе, хе......да не му беше во кожата на оној што ќе се осмелеше да те прави...јужен србин, бугар или грк....:vozbud:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Демократија?

..имаш пет минути додека го дадеш гласот за некого а со тоа и му дадеш право на четири години диктатура на тој што си го избрал ......
Дали се пет или десет минути демократија, зависи од самиот себе, колку си брз на изборите за исполнување на граганското право, за избор на кандидат.Тоа значи демократски го бираш сопствениот диктатор без присиламолим лепо нема лутиш............:toe::toe:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Потлачени.....

хе, хе, хе......да не му беше во кожата на оној што ќе се осмелеше да те прави...јужен србин, бугар или грк....:vozbud:
ne be niv ako gi zatvarale,tuku zasto gi zatvarale i nasite,nie posto sme svetci.

Kajgana Shop

На врв Bottom