Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Од финанска страна не. Не сме живееле побогато-воопшто. И тогаш и сега просечниот Македонец си остана таков каков што е опишан во песните на Кочо Рацин - р'мбач.
Можеби имало една привидна смиреност и поспокоен живот каj народот.
Сега кога сам треба да си го браниш лебот и дворот секоj неуспех и успех го чувствуваш на своjа кожа и затоа е потешко. Тогаш си можел да се утешиш со приказната што некоj друг jа кажува во твое име, сега сам треба да jа раскажуваш а накраjот кога ке погледнеш во џебот да можеш и да си поверуваш.:toe:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Не се носеше закон но што и да произведе дедо ми откуп му беше гарантиран, цените не беа понижувачки, и сам знаеш дека Струмица најубавиот период го има токму во Југославија. Плус што и да произведеш можеш да го продаваш кај ти душа сака.
Закон за денационализација се донесе 1999 година. Да се враќало во некаков си ран период десетократно, немаше ни да се донесе...
А убаво беше...си имаш работа во градот, па бегаш од работа за да акаш по нивите...
Ебати таквата држава!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
У мој крај само 5% од земјиштето беше во државна сопственост и воглавном тоа земјиште без услови за наводнување. Инаку се што одземала државата во раниот период подоцна било вратено десетоструко. Од личен пример ти кажувам, кој работел во СФРЈ имал, денес бате што сакаш прај никој не те ебе 2%.
Ако мислиш на СЦГ (претпоставка) за тој дел не сум сигурен, но ниви како ниви ако имаш во поле, се национализирале. Ливадите беа под државна капа, шумите исто. Порано се одеше по излети на СЦГ (ничија земља, немаше газди на ливадите), а сега не смее да се иде, има газди па ко ќе зафрчато со ластегарката. А Скопско Поле од Бутел каде имаше земјиште?

Не е вратено баш така. Сега барав од постарите, но немаат документи за земјата, никој не им дал, тие глава спасувале. А е една од најплодните почви-во струмичко е.
А убаво беше...си имаш работа во градот, па бегаш од работа за да акаш по нивите...
И сега тоа го гледам кај државните службеници, на боледување, а у ствари на нива, па винце, тутунче...но порано беше a must.

Пак за споредбата, не е споредливо. Тогаш (земјоделие) ливадите и пасиштата беа под државно, па се знаеше точно колку хектари се. Сега тешко се наоѓаат точни податоци за истите категории земјиште. Слично и со другите гранки и бизниси. Значи тогаш се имало далеку поголема контрола врз средствата за производство, претпријатијата, даноците, жива сила (број на работници) и слично пошто скоро се било под државна капа, за разлика од сега кога не се знае точно лица без работа, движна и недвижна сила на фирми, има разлика од тој аспект.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Да ! се живееше...и тоа од сите аспекти!

Тогаш одевме на пазар во грција преку меџитлија да купиме патлиџани ,зошто поскапи беа кај нас!
Тогаш платата на домашните им беше редовна ...имаше хранарина..имаше к-15 !!
Тогаш фармерките,патиките и маиците ми траеја повеќе од 3 месеци!
Тогаш ,пред осамостјувањето за време на Тито и СФРЈ , имавме репрезентации кои освојуваја златни медали!
Имавме здрава младина ,која повеќе спортуваше ,отколу што се пијанчеше!

Тогаш на факултет можеа да се запишат и талентираните сиромашни дечки!
Тогаш ги изградивме куќите, можевме да купиме кола без проблем!
Фрижидерот беше секогаш полн!

Грците несмееја за зуснат ништо против нас , им фуфкаше од Тито!
Тогаш кај нас во ресен функционираа повеќе од 10 фабрики ,скоро цел град беше запослен!
Јаболката има повисока цена ,па се исплаќаше да работиш ,бидејќи знаеш дека пласманот е обезбеден!

Наспроти сето ова, неможам да нјдам ни една подобра особина на ова време на очи вадење што проникнува од политичкиот деструктивизам!

Јас сум за СФРЈ , Јас сум за еднопартиски систем ,зошто тогаш живеев подобро и постабило од сега!

Тогаш одев на пат и кога ќе се стемнеше можев да преспијам на сред автопат...сега ако покушам такво нешто ,ке останам можда жив ..ама само со брисачите враце!

*********************************************************8

Еден виц сеа:
Му се јавува Хасо (кој е во Македонија) на Мујо (кој е во САД) и го прашува>

Мујо бе, како е Америка, убава е за живеење...

А овој му одговара > абе тешко овие ...20 години се поназад од нас!

Пак Хасо: Аман бе брат како Америка е 20 години поназад од Македонија ,што збориш!

А Мујо одговара: Кјути брат ,овие уште убаво живејат!

M

marsovka

Гостин
претпоставувам дека дискусијата е сведена на тоа колку луѓе биле пратени по затвори и национализацијата

Прво да расчистиме социјализмот е систем создаден од човек,ниеден систем досега создаден од човек не е совршен

Во секој систем има жртви,успешноста на системот се мери по процентуалното учество на тие жртви во популацијата

Сеа врз основа на ова можам слободно да кажам дека во југославија се живееше поубаво,барем имаше проверка на квалитетот на храната , барем не јадевме генетски модифицирана храна, имавме квалитетна гардероба која истрајуваше повеќе од 5 перења а некои парчиња има и јас во плакар а делуваат како да се од вчера купени

И според тоа што во тоа врем имавме плати со кои можевме да платиме сметки и храна и струја а денес едвај струја плаќаш со нив.
И според фактот дека имаме едно 30% невработени за разлика од порано 19%
Можам да набројувам до бескрај само можам да кжам едно да подобро се живееше не ме интересира што како знам дека подобро се живееше

П.С.не параноизирајте нема да се вратат комунистите океј?

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
па нормално дека во Југославија се живело подобро бе што вие вас

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
За мене во СФРЈ беше подобро само за едно,
бев Македонец, живеев во Р.Македонија, зборував на Македонски јазик и учев Македонска историја од Аце наваму.

Сега ми бранат тоа да бидам.

Се друго во СФРЈ беше осудено на пропаст, вклучуваќи го социјализмот како таков.

Демократијата е најдобриот систем измислен од човекот и му нема поарен, во моментов. Но, како и секој систем создаден од човекот и тој си има дупки, па одредени гарнитури можат да владеат и да прават што сакаат до бесвест.

Клучот на контрола на демократијата е гласачот, мора да го припитомиш или да го уништиш за да можеш да му го земиш гласот.

Во моментов во Македонија има МНООООГУ ПАРТИСКИ кадри кои се ставени за узда (гласаат по директива) и МНООООГУ ДЕМОРАЛИЗИРАНИ луѓе на кои им е седно, па не гласаат повеќе (земено му е правото на глас).

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Од 1945 до 1960 се стабилизираше СФРЈ. Имаше национализација, затварања и слични работи. Земјата беше тотално неразвиена и тек се создаваа научни кадри.

Значи да речеме дека се живеело добро од 1960 нагоре.

Во 1980 умре Тито и тогаш требаше да се враќаат и кредитите за убавиот живот од пред тоа. Дојдоа Милка Планинц, Мика Шпиљак, Стане Доланц и најупотребуван збор стана економска стабилизација.

Се стабилизираше СФРЈ 10 години за во 90 финално да се распадне.

Ете колку се живеело убаво, 20 години!

Да земам денес кредит на милион евра и јас ќе живеам прекрасно ама кога ќе треба да го вратам, мамата.

Живот на вересија, тоа беше СФРЈ.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Во Македонија за време на СФРЈ имаше 150 000 платени кодоши на УДБА или ОЗНА,членовите на нивните фамилии живееа прилично лагодно,на останатите им се иба мамицата.Трагично е тоа што членовите на фамилиите од тогашните платени кодоши на УДБА и ОЗНА продолжија да живеат прилично лагодно и ден денес.Тие немаа проблем да се запишат на факултет и истиот да го завршат без да отворат книга,што денес ни се свети на сите нам,тие немаа проблем да се вработат во службите и по осамостојувањето,нивните деца служеа војска како да се на одмор,без да копаат бунари или да прават патишта со месеци спиејќи под ведро небо,тие немаа проблем кога ќе го предаваат тутунот или пченицата да добијат дупло повеќе пари одколку другите,а и ним никој не им ја исклучуваше струјата и водата доколку не ја платиле се до пред да се продаде ЕСМ,и во оваа самостојна Македонија,скоро сите од нив немаат платено стари телефонски сметки кој им беа простени од Телеком кога го превзедоа сегашниве газди.И на крај токму тие можат да гласаат дека живееле подобро во СФРЈ одколку сега.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Од 1945 до 1960 се стабилизираше СФРЈ. Имаше национализација, затварања и слични работи. Земјата беше тотално неразвиена и тек се создаваа научни кадри.

Значи да речеме дека се живеело добро од 1960 нагоре.

Во 1980 умре Тито и тогаш требаше да се враќаат и кредитите за убавиот живот од пред тоа. Дојдоа Милка Планинц, Мика Шпиљак, Стане Доланц и најупотребуван збор стана економска стабилизација.

Се стабилизираше СФРЈ 10 години за во 90 финално да се распадне.

Ете колку се живеело убаво, 20 години!

Да земам денес кредит на милион евра и јас ќе живеам прекрасно ама кога ќе треба да го вратам, мамата.

Живот на вересија, тоа беше СФРЈ.
Е, тоа што го зборев. Тој период од 20-тина години беше така. Другите периоди (што Силен ги спомна) не се баш за зборење и споредба оти беа поприлично напорни и соодветно на ситуацијата (после војната, после смртта на Тито) прилично тешки. Али тие 20-тина години беше океј од перспектива на обичен граѓанин. АБЦ и обичните граѓани живееја прилично добро. Не те интересира политика, си гледаш својата работа и се во ред. Имало нереди (студентски-на кои не се сеќавам, но ми имаат кажувано-и Скопје имало), али не ме интересира, си гледам својот двор.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Како и да се живеело, сега истото е минато, нешто кое нема да се врати.
Значи фокусирајте се на она кое го имате и кое можете да го направите.
Преку се` од плачење по она кое минало.
Стегнете се и станете луѓе, не плачковци.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554

ЈУРИИИИИИИИИИИИИИШ !!!!!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Во Македонија за време на СФРЈ имаше 150 000 платени кодоши на УДБА или ОЗНА,членовите на нивните фамилии живееа прилично лагодно,на останатите им се иба мамицата.Трагично е тоа што членовите на фамилиите од тогашните платени кодоши на УДБА и ОЗНА продолжија да живеат прилично лагодно и ден денес.Тие немаа проблем да се запишат на факултет и истиот да го завршат без да отворат книга,што денес ни се свети на сите нам,тие немаа проблем да се вработат во службите и по осамостојувањето,нивните деца служеа војска како да се на одмор,без да копаат бунари или да прават патишта со месеци спиејќи под ведро небо,тие немаа проблем кога ќе го предаваат тутунот или пченицата да добијат дупло повеќе пари одколку другите,а и ним никој не им ја исклучуваше струјата и водата доколку не ја платиле се до пред да се продаде ЕСМ,и во оваа самостојна Македонија,скоро сите од нив немаат платено стари телефонски сметки кој им беа простени од Телеком кога го превзедоа сегашниве газди.И на крај токму тие можат да гласаат дека живееле подобро во СФРЈ одколку сега.:toe:
I sega ima 150.000, ako ne i 350.000 , ama sega na grbot na cca.2 mil. makedonci....togas bile na grb na 22 miliona jugosloveni.....pa ti vidi sea...:)

J

Johnny Stulic

Гостин
Imase eden interesen grafit

Se sekavam na podobra idnina kako da bese vcera

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Демократијата е најдобриот систем измислен од човекот и му нема поарен, во моментов.
Не знам кога е тој момент...јас демократија нит сум видел, нит па имам надеж дека ќе видам...

Kajgana Shop

На врв Bottom