Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

C

Cool Hand Luke

Гостин
Конкретни докази за постоење на Бог можат да бидат само гностички сега за сега. Преку мистични искуства на ниво на поединец. Од свое лично искуство би рекол дека ако ваков доказ не ни е доволен за верување, подобар не верувам дека има. Кога Господ би се укажал физички, би можеле да речеме дека е човек, вонземјанин итн... Господ е меѓу другото синоним за недостижност.
Затоа само со свест. :)

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

Едноставно ипросто, има попаметна работа одколку да се занимава со нас .....

NIght_Elf

High Priestess
Член од
15 јуни 2007
Мислења
479
Поени од реакции
13
Кога Јов му кажал на господ - луѓето те почитуваат, а сепак страдаат - зошто не го запреш тоа страдање
господ му одговорил - Затоа што во овој универзиум што го создадов не живеат само луѓе, зошто сте толку себични не сте само вие. Зошто милите дека вие можете се, на планетава постојат животни кои никогаш нема човек да ги скроти , и покажал на змејовите, змиите ....

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.684
Поени од реакции
34.190

Едноставно ипросто, има попаметна работа одколку да се занимава со нас .....
Како можевме толку просто и едноставно да испуштиме. :cuc:
Oнака не направил, ради реда. He prolly play play station all day long, или друга попаметна работа. :cuc:

Кога Јов му кажал на господ - луѓето те почитуваат, а сепак страдаат - зошто не го запреш тоа страдање
господ му одговорил - Затоа што во овој универзиум што го создадов не живеат само луѓе, зошто сте толку себични не сте само вие. Зошто милите дека вие можете се, на планетава постојат животни кои никогаш нема човек да ги скроти , и покажал на змејовите, змиите ....
Ако станеме нескротливи, ќе не елиминира и нас исто? Аs far as I know, не постојат змејови.
Додуша, ни тој, ама тоа е друг муабет.

С

Сатори

Гостин
Не знам кој е тој Цики.Бидејќи ме цитираше мене претпоставувам дека овој циничен пост се однесуваше на нешто што сум го рекла, со кое право се дрзнуваш да речеш дека јас немам никакво достоинство?
Ме познаваш? Не. Си читала мои постови каде што јас сум искажала некој неморал? Не.
Тогаш со кое право се дрзнуваш да зборуваш на тој начин?
Медичи и Борџии гледам си читнала нешто убаво за тебе, но ништо не си разбрала. Не е само да читаш треба и нешто да разбереш.:smir:
ова со лото ливчето ми нема никаква логика, само будала може да се моли да му падне на лото, самата вера не учи на скромност, кога реков тој што се моли ќе биде ислушан, и тој што бара ќе му биде дадено мислев на повредни работи од добивка на лото. Доколку ти додека си била верник си се молела да добиеш на лото и не си добила:pos2: па си се разочарала во верата и тоа бил клучен момент да станеш неверник, покажувам искрено сочуство кон тебе.
И дај сподели ја смешката со сите барем сите да се насмееме, што има толку смешно кај христијанските верници? - каква ароганција и дрскост.

Поголема генерализација од оваа немам прочитано :nesvest:
Беше очекувана љубезност и слатки зборови?:nesvest:
Кога се дебатира во подфорум религија каде христијаните покажуваат верба со зборови и наводно посветување кон Бог кој што е полн со контрадикторности, парадокси и е само прекрасен апарат за контролирање на широки народни маси, не гледам потреба да покажувам почит кон нечие себе оглупавување.
Повторно, ако секоја реплика ја сфаќаш лично нема да треба да читаш ништо на форумов, генерализацијата во предходниот пост од која што поголема немаш прочитано се базира врз горе наведеното.
Потоа, Медичите и Борџиите се примери на христијанско дејствување од високите кругови кои што требало да го водат духовно народот, а тоа не го правеле.Пример бре!
Лотото, пример!

Како што предходно се изјаснив, христијани, широка народна маса која што не е вредна да биде диференцирана.
Нека се на чест ретките интелегентни кои што тука се среќаваат.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Кога се дебатира во подфорум религија каде христијаните покажуваат верба со зборови и наводно посветување кон Бог кој што е полн со контрадикторности, парадокси и е само прекрасен апарат за контролирање на широки народни маси, не гледам потреба да покажувам почит кон нечие себе оглупавување.
Повторно, ако секоја реплика ја сфаќаш лично нема да треба да читаш ништо на форумов, генерализацијата во предходниот пост од која што поголема немаш прочитано се базира врз горе наведеното.
Потоа, Медичите и Борџиите се примери на христијанско дејствување од високите кругови кои што требало да го водат духовно народот, а тоа не го правеле.Пример бре!
Лотото, пример!

Како што предходно се изјаснив, христијани, широка народна маса која што не е вредна да биде диференцирана.
Eј извини малку за оф топик, ама сакам да знам кој е Цики ?:)

Овенот ли? Хехехехехех....

Поздрав..

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
ТОА БЕБЕ, што не знае ништо, не чуствува ни страдање ни ништо : ИМА ДУША; ЗНАЕ ШТО Е БОЛКА; КОГА ГО БОЦКААТ, ГО БОЛИ; СЛУША; ГЛЕДА; .. или тоа е само Бебе одбрано од Господ да биде жртва за да ние научиме нешто .. ваљда така е според тебе ... и да, тие таму страдаат на поинаков начин од нас .. верувај СТРАДААТ МНОГУ ..

Браво и од мене, баш филозофски?!:pos2:
Se onakvat sekoj so sekoj tamu po grmuski.... ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ДВАЈЦАТА!!!
че му кажиш на чоек, шо е , како е .. убаво че му објасниш .. тој че ти врати со 2 збора .. и толку многу че се изнервираш шо че ти се изгуби желба пак да напишеш нешто ..

Che pisam jas kako i da e,dali Che se iznerviam ili ne,ne se sekiraj...

Toa e zivata vistina za tie luge no temata ne e za niv,i da gi preskokneme...

I Che ti se pojavi Bog na sudniot den Chee go vidis i Che poveruvas vo nego samo za zal kasno Che ti bide nema da imas pravo za popraven ispit

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Лотото, пример!

Знам кои се Медичите и Борџиите сигурно си читала нешто за Леонардо Да Винчи мислам дека таму се спомнуваат тие папски семејства, инаку јас под генерализација можам да сметам ставање под ист кош на сите верници и злосторствата на владетелот Пјеро Медичи и папата Александар Борџија во ренесансниот век, спалувањето на клада на бунтовниците од страна на папата не наложува вина на сите христијански верници, апсурдно е да се помисли дека злосторствата на црквените органи воопшто некогаш би можеле да се линкуваат со христијанската вера, но ете се најде паметњакович и тоа да го направи, затоа велам не е доволно само да прочиташ некоја книга туку треба и да ја разбереш.
И денес црквата не е најеклатантен пример за моралност и етика, но сепак тоа не ти дава за право да ги навредуваш чувствата на христијанските верници, и потсмешливо да се однесуваш кон нив, зошто нискоинтелегентна? ваша висост се извинувам :pos2::kesa: што ви се обраќам, тоа што верувам во непостоечка сила не ме прави нискоинтелегентна туку можеби луда до некој степен, не сум должна да примам навреди од рандом "квази интелектуалци". Би рекла дека твојата имбецилност ги преминува сите граници, зошто не си во состојба да поврзеш две логични целини во едно цело а камоли нешто повеќе.
Примерите не тие беа најсоодветни за првиот пример ти образложив во сегашниов пост, за вториот со лотото да не се повторувам во претходниот пост, имаш објаснето.

С

Сатори

Гостин
Знам кои се Медичите и Борџиите сигурно си читала нешто за Леонардо Да Винчи мислам дека таму се спомнуваат тие папски семејства, инаку јас под генерализација можам да сметам ставање под ист кош на сите верници и злосторствата на владетелот Пјеро Медичи и папата Александар Борџија во ренесансниот век, спалувањето на клада на бунтовниците од страна на папата не наложува вина на сите христијански верници, апсурдно е да се помисли дека злосторствата на црквените органи воопшто некогаш би можела да се линкува со христијанската вера.
И денес црквата не е најеклатантен пример за моралност и етика, но сепак тоа не ти дава за право да ги навредуваш чувствата на христијанските верници, и потсмешливо да се однесуваш кон нив, зошто нискоинтелегентна? ваша висост се извинувам :pos2::kesa: што ви се обраќам, тоа што верувам во непостоечка сила не ме прави нискоинтелегентен имбецил, а и да ме прави моја работа, не сум должна да примам навреди од рандом "квази интелектуалци".
Примерите не тие беа најсоодветни за првиот пример ти образложив во сегашниов пост, за вториот со лотото да не се повторувам во претходниот пост.
Иронијата се гости со сарказам.
А твоите интелектуални (не)способности не ми интересираат, она што сакав да го потенцирам со мојот цитат кон тебе беше исклучиво деградација на христијанската догма во која што јас како индивидуалец не само што не верувам туку ја сметам за навреда кон секој што сака да се развива и надградува како карактер, а тоа е мое лично гледиште кое што имам право да го изразувам, тоа што се коси со твојата верба не ме тангира.

Додека, ако капацитетно не можеш да разбереш примери кои што се премногу површни или длабински, тогаш не ги разглабувај во постови, но, бидејќи не ти се јасни еве фино ќе се обидам да ги објаснам без дополнителен цинизам, верникот кој што не е способен да се прехрани е нормално да бара од Бог да му помогне и да му пружи рака, неговата работа е премалку платена, а не е квалифициран за подобро работно место, неговиот распон на интелегенција ќе бара добивка на овој или оној начин, зошто тоа да не биде лото?
Ако тоа се случи ќе го толкува како дело на Бога, иако некои други сили имаат многу подробно објаснување за работите, како херметизмот на пример, но во тоа не сакам да навлегувам.
Тоа не го прави примерот недоволен, туку само обичен за да биде лесно разбран.

Патем:
Ова е веќе само смешно, поентно, но смешно :) :

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
mislam deka so vasite karanici zabeguvate od temata....drzete se za temata...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Иронијата се гости со сарказам.
А твоите интелектуални (не)способности не ми интересираат, она што сакав да го потенцирам со мојот цитат кон тебе беше исклучиво деградација на христијанската догма во која што јас како индивидуалец не само што не верувам туку ја сметам за навреда кон секој што сака да се развива и надградува како карактер, а тоа е мое лично гледиште кое што имам право да го изразувам, тоа што се коси со твојата верба не ме тангира.

Додека, ако капацитетно не можеш да разбереш примери кои што се премногу површни или длабински, тогаш не ги разглабувај во постови, но, бидејќи не ти се јасни еве фино ќе се обидам да ги објаснам без дополнителен цинизам, верникот кој што не е способен да се прехрани е нормално да бара од Бог да му помогне и да му пружи рака, неговата работа е премалку платена, а не е квалифициран за подобро работно место, неговиот распон на интелегенција ќе бара добивка на овој или оној начин, зошто тоа да не биде лото?
Ако тоа се случи ќе го толкува како дело на Бога, иако некои други сили имаат многу подробно објаснување за работите, како херметизмот на пример, но во тоа не сакам да навлегувам.
Тоа не го прави примерот недоволен, туку само обичен за да биде лесно разбран.

Патем:
Ова е веќе само смешно, поентно, но смешно :) :
Повторно не си во состојба да разбереш.*интелектуален капацитет*
Повторно генерализираш, ти објаснив дека дејностите на црквените органи и христијанските верници се два различни поими но не беше во состојба да разбереш. во врска со догмата, во современиот свет, помеѓу интелектуалците, но и помеѓу оние без никакво образование, зборот „догма“, има сосема поинаква и поразлична смисла од нејзиното вистинско значење. Догма е нешто негативно, опскурно, застарено, нешто што заробува, нешто немодерно, декадентно. Во оваа смисла, тој збор и се употребува, па дури во некои речници тој вака семантички и се толкува. Честопати, на теолозите им се посочува дека сега е време да се прават реформи во Црквата, а тие реформи најпрво треба да започнат со тотално отстранување на догмите, како нешто што апсолутно ја ограничува слободата. Модерниот свет, светот во кој сè е дозволено, не може да толерира вакви нешта. Либералниот систем, кој царува во човечките општества, бара да се спроведе либерализам и во самата религија. Светот во кој сè е релативно, па дури и самата вистина, не може да трпи вакви застарени „тортури“ како што е наметнувањето на догмите. Догмите се нешто апсолутно непотребни, бидејќи и без нив човекот може да биде добар и праведен, па затоа Црквата, во која сè уште се присутни догмите, треба да најде начин да го преструктуира својот религиозен систем, во систем во кој ќе нема никаков авторитет, како видлив, така и невидлив.
Како што објаснив и во претходниот пост само нискоинтелегентен човек може да се моли на Бог да му падне на лото, и да очекува добивка, овој пример не ти е соодветен, еве пак повторувам, дали можеби од лично искуство зборуваш:nesvest:?
Суштината на верата е многу посуптилна од материјалните богатства, тоа што ти и твоите ниски интелектуални капацитети не можат да го разберат не значи и дека не може да се разбере.
Клиповите не ги гледав, немав потреба, искажи се со зборови ако можеш а не клипови да пушташ.

С

Сатори

Гостин
Повторно не си во состојба да разбереш.*интелектуален капацитет*
Повторно генерализираш, ти објаснив дека дејностите на црквените органи и христијанските верници се два различни поими но не беше во состојба да разбереш. во врска со догмата, во современиот свет, помеѓу интелектуалците, но и помеѓу оние без никакво образование, зборот „догма“, има сосема поинаква и поразлична смисла од нејзиното вистинско значење. Догма е нешто негативно, опскурно, застарено, нешто што заробува, нешто немодерно, декадентно. Во оваа смисла, тој збор и се употребува, па дури во некои речници тој вака семантички и се толкува. Честопати, на теолозите им се посочува дека сега е време да се прават реформи во Црквата, а тие реформи најпрво треба да започнат со тотално отстранување на догмите, како нешто што апсолутно ја ограничува слободата. Модерниот свет, светот во кој сè е дозволено, не може да толерира вакви нешта. Либералниот систем, кој царува во човечките општества, бара да се спроведе либерализам и во самата религија. Светот во кој сè е релативно, па дури и самата вистина, не може да трпи вакви застарени „тортури“ како што е наметнувањето на догмите. Догмите се нешто апсолутно непотребни, бидејќи и без нив човекот може да биде добар и праведен, па затоа Црквата, во која сè уште се присутни догмите, треба да најде начин да го преструктуира својот религиозен систем, во систем во кој ќе нема никаков авторитет, како видлив, така и невидлив.
Како што објаснив и во претходниот пост само нискоинтелегентен човек може да се моли на Бог да му падне на лото, и да очекува добивка, овој пример не ти е соодветен, еве пак повторувам, дали можеби од лично искуство зборуваш:nesvest:?
Суштината на верата е многу посуптилна од материјалните богатства, тоа што ти и твоите ниски интелектуални капацитети не можат да го разберат не значи и дека не може да се разбере.
Клиповите не ги гледав, немав потреба, искажи се со зборови ако можеш а не клипови да пушташ.
Догма, разбирање, догма, дефиниција, догма, капацитет, догма ... бла бла бла бла ... очекував нешто поинтересно да се добие како одговор, но сериозно, да се трошат зборови на човек кој што смета дека сопственото наследство од Тертулијан, Аквински и Августин треба да се модернизира за да биде прифатливо за либералистички настроените де*е*и е премногу заморно.
Јада, јада јада што би рекол господинот, предеградирачки ми е понатаму да дебатирам (не да се расправам) со некој што не кажува ништо ново.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Оф топик!

Душичка таа, оратор во финале, новинарка со ѕврцала, го поставува пунктот на одбранбен ракетофрлач... Ем упатена во тоа дека нискоинтелегентните не разбирале...

Ја предлагам да ја стаиме, во функција на модератор, кој ќе модерира ликови и форми на вибратори, као што неа ќе и се посака пример, ќе парафразирам 18че, (осумнаесетче)...

Причина: Така ми се сака бе.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Прво и основно се гордеам тоа што сум глуп :), друго зошто мислиш дека Бог е контрадикторен, што не е јасно? Изјасни се па ќе видам што можам логички да ти објаснам, а што не ќе си признаам.
Ајде ќе копирам некои претходни мои мислења за како јас логички гледам на таа работа, што не е јасно ќе се надоврзам:

Човек се раѓа, расти, се развива, стареее и умира, значи постои програм на постоење. Е сега ние имаме тело (хардвер) и ние сме душа (софтвер) кој што го анимира хардверот (телото) да обавува некои функции. Без софтвер (душа) хардверот (телото) е машинерија која сама од себе не служи за ништо, затоа што го нема софтверот (душата) да ги придвижи тие функции за да имаме функционален компјутер (жив човек).

А да и ќе заборавев, Господ е тој што го инсталира софтверот :helou:.

Па добро софтверот (свестта, душата) ги има упатствата за управување со хардверот (телото), и тој софтвер постојано се надоградува( апдејт, учи). Е сега зависи што антивирусна има човек :), оти при надоградувањето (учењето, живеењето) можи да се протни некој вирус, црв или тројанец, па софтверот несоодветно да реагира и дава наредби до хардверот. Значи треба да се вмеша на некој начин креаторот на тој програм (софтвер, свест, душа) да избриши некои фајлови, или преинсталација на цел компјутер :). Така Савле станал Павле.

Софтверот (душата, човековата свест) како широк програм има повеќе подпрограми, една од нив е да се корегира до одреден степен самиот доколку излези надвор од колосек. Е сега доколку влези некој тројанец во тој програм и влијае врз наредбите кои ги дава софтверот на хардверот може да предизвика дефекти (да изгори графичка или мрежна картичка). Или пак да му се случи некој надворешен шок на хардверот (телото) да дојде појак напон на струја (болест, повреди од други живи ентитети, од надворешната околина, или само обична несреќа). Доколку дефектот е помал изгори или графичка или мрежна тие може да се заменат (трансплантација на бубрег, дроб, срце итн), но ако дефектот е поголем се знае што следува не мора да опишувам сликовито :).
На крај краева секој компјутер (човек) има одреден век на траење, хардверот (телото) е изработен и неговите делови се стари... Се знае што следува :).

Kajgana Shop

На врв Bottom